Last news in Fakti

14 Януари, 2020 22:29 4 191 50

Фандъкова обясни за данъците на колите

  • данъци-
  • коли-
  • фандъкова

Тя обясни, че София е построена като град за по-малко автомобили и затова от столичната управа са заложили разширяване на зоните за платено паркиране

Фандъкова обясни за данъците на колите - 1
Снимка: shutterstock

"Трябваше да въведем по-справедлив начин за заплащане на данъците - доколкото законът ни позволява", заяви пред БНР Йорданка Фандъкова - кмет на София, във връзка с повишаването на данъците за автомобили в столицата.

"Предложих максималните нива на данъците за най-старите и най-мощните автомобили и минималните нива на данъците за по-екологичните автомобили - с евро 5 и 6, и по-малките, градските автомобили, които замърсяват по-малко въздуха в града", обясни тя.

По думите ѝ София е европейска столица и трябва да имаме и такава отговорност.

"Намаляването на трафика и организирането на места за паркиране за нас са приоритетна задача в следващите години", посочи Фандъкова.

Тя обясни, че София е построена като град за по-малко автомобили и затова от столичната управа са заложили разширяване на зоните за платено паркиране, но то ще стане след сериозни обществени обсъждания и граждански инициативи: "Разчитам на районните кметове. Инициативата засега е тяхна", уточни Фандъкова.

В предаването "12+3" столичната кметица увери, че средствата, които се събират от "синя" и "зелена" зона се влагат на първо място за подобряване на градския транспорт. На второ място те се използват за построяване на обществени буферни паркинги, разположени по линията на метрото.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 бай Шиле

    79 2 Отговор
    Тази задълбочава грешката да се говори за "стари" и "нови" автомобили.Кой е по замърсяващ: три литров дизел на четири години и 300 х.км или двадесет годишен двулитров бензин на същите километри?А газовите уредби?Струва ми се,че и тя вече не си вярва на тези глупости.

    Коментиран от #26

  • 3 Софиянеца

    66 5 Отговор
    Тецовете в София горят отпадъци! Пак целия град е в мъгла на 10метра нищо не се вижда и мирише на изгорели боклуци!
  • 4 Като е толкова еко селската принцеса

    56 1 Отговор
    Като е еко защо дизелите са наравно с метана?
    Като е еко защо до ден днешен общината и КАТ не са спрели един автомобил заради пушек?
  • 5 Българина

    64 1 Отговор
    ЦИГАНСКАТА КАРТОФЕНА КРАЛИЦА фанДУПКОВА отново ЛЪЖЕ.
  • 6 случайно минаващ

    43 1 Отговор
    Вие си пишете,пишете.Няма лошо.Ама общините вече начислиха новите данъци.Проверете сайта на СГО,Ако не вярвате.
  • 7 Васил

    65 1 Отговор
    Даже и всички да карат Евро 5-6 пак щеше да вдигне данъците лъжите и нямат край.
  • 8 Някой си

    36 1 Отговор
    Няма как да обясниш нещо от което хал-хабер си нямаш......таа ше е първата, но и е простено....кажи му гербер и това е всичко!
  • 9 бай Шиле

    54 2 Отговор
    Не беше ли по коректно да се каже:трябват пари,вдигаме данъка.Защо трябва да да ни правят на глупаци с тази екология?

    Коментиран от #16

  • 10 Гост

    32 7 Отговор
    А тези дето замърсяват в София,а плащат данъци в провинцията как ще ги спре?

    Коментиран от #29

  • 11 123

    34 3 Отговор
    Искам само да кажа че нито колите в центъра намаляха след въвеждането на синя и зелена зона нито хората които живеят там могат да паркират около домовете си. Градска мобилност и сега не проверява голяма част от улиците (щом може кола която не е от София да седи пред блока ми цял ден и като се върна пак да е там значи нещо сериозно куца) а какво ще стане ако зоната се увеличи - ясно е че ще събират повече пари но и е ясно че това е единствената цел за общината, другото са пожелания които няма как да се случат ако нещо друго не се промени.

    Коментиран от #39, #40

  • 12 Йосарян

    26 1 Отговор
    Някой ме краде, за да му Плащам!
  • 13 ГруЮп

    41 1 Отговор
    “ София е построена като град за по-малко автомобили ”...е по-тъпо обяснение едва ли можеше да има. По градоустройствен план София трябваше вече да се развива на Север-към Кремиковци и въобще към Софийското равно поле. Само, че работа точно на Софийска община е да осигури комуникациите до там, а не да разрешава безконтролното застрояване на всеки свободен квадратен метър.

    Коментиран от #17

  • 14 Classic car fan

    45 3 Отговор
    Имам една кола 177kW на 20 години. Карам я обаче само в Събота или Неделя за колкото да и се накефя. С гориво за 59лв. карам 2 месеца.Въпроса е толкова ли замърсявам , колкото малка и също толкова стара кола, която я скъсват от каране в задръстванията , че да ми фраснат данък за 500 лв ? ...Риторичен е въпроса.
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 1 Отговор
    кучетата си лаят кервана си върви
  • 16 стрина Дина

    17 0 Отговор

    До коментар #9 от "бай Шиле":

    ЗАЩОТО СТЕ ПОЗВОЛИЛИ, байно...
  • 17 Споко

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГруЮп":

    Като се построи паралелният град около язовира питейна вода ще има,магистрала ще направят и всички екстри,само нас няма да ни има.
  • 18 Гост

    37 0 Отговор
    Искам да видя как се плащат данъци на коли в циганските маали. Чу ли, фандъкова?
  • 19 Ай стига бе

    44 0 Отговор
    И тая се ояде и се научи да лъже майсторски. Ако ги беше грижа за екологията щяха да намалят данъците на колите на газ и метан. Ама не, само увеличават. Целта е май да принудят и последните останали нормални хора да потеглят към терминал 2 на летището.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Репресия

    40 0 Отговор
    "Справедливо" пълни глупости !!! Имам ретро кола на бензин, която се кара точно 4-5 пъти в годината, къде напр. ми я сравнява с някой стар нафтов варел за зареждане на магзини с годилен пробег 100-150 хил км ???? Тази година за стимул и вдигнаха с близо 50% данъка !? Пълни малоумници да герберастите и тая кметица, защо изобщо бензинови и дизелови са под един знаменатал, ами тия пък, които са на газ ??? Цялата работа е че герберастите отново дерат най-бедните хора! "Справедливост" друг път ! И разширачяване на сини и зелени зони, ми направи паркинги ма, подземни надземни направеи нещо !!! Проблем с рестрикции не се решава! Другият път и циг@ните няма да ви стигнат да спечелите, сган герберастка !
  • 22 Тва им е управлението

    18 2 Отговор
    Да ги издържаме , после да печелят избори с минимален съмнителен % .
  • 23 паллииимм

    20 1 Отговор
    и къде ми видят очите... майната им,като не остане никой тука да видим какво ще събират!
  • 24 Спас безделника

    32 1 Отговор
    Г - ЖО КМЕТИЦЕ, ИСКАШ СПРАВЕДЛИВОСТ ПРИ ПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ? ДОБРЕ! ПРЕДЛОЖИ ТАКСА СМЕТ ДА СЕ ПЛАЩА НЕ НА КВАДРАТЕН МЕТЪР, А СПОРЕД БРОЯ НА ХОРАТА, ЖИВЕЕЩИ В АПАРТАМЕНТА. ПОНЕЖЕ СИ АНГАЖИРАНА , ЩЕ ТЕ УЛЕСНЯ В АРГУМЕНТАЦИЯТА - АПАРТАМЕНТЪТ НЕ ПРАВИ БОКЛУК! И ОЩЕ НЕЩО: КАТО ИЗПОЛЗВАШ ДОМОВАТА КНИГА ЗА ТАЗИ ЦЕЛ, ЩЕ ПОВИШИШ СИГУРНОСТТА В ГРАДА (ВЖ. ТОКИО) С ЕДИН КУРШУМ ЩЕ УДАРИШ ДВА ЗАЕКА! НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ ЗА 10 ГОДИНИ СА ТЕ НАУЧИЛИ ДА ИЗПОЛЗВАШ КОМПЮТЪРА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ!
  • 25 Лошия

    17 1 Отговор
    Синя зона, колите отиват в съседния квартал. Там става лудница с колите и хоп синя зона. Айде колите в съседния квартал. И така докато всичко стане синя зова и колите отново ще се върнат на старите си места. Защото навсякъде цените ще бъдат еднакви.
  • 26 Jacques Yvec Moineau

    26 1 Отговор

    До коментар #2 от "бай Шиле":

    Естествено че не си вярва. Единствената им цел е да събират пари, за да има за крадене.
  • 27 Прекалихте

    25 0 Отговор
    Общинарите сами си копаят гроба на следващите избори. В бедна България данъците имат и социална функция. Не може да печелиш е да съдираш кожата на бедните които със старите си коли ви плащат чрез данъците си заплатите ви. Всеки иска да кара нова кола, но у нас това е невъзможно. А разни продажни политици - лобисти ни облъчват колко необходимо и лесно е това. Същото е и с паркирането. Неоправдана лакомия на общината за допълнителни приходи които да се откраднат.
  • 28 Линейка

    17 2 Отговор
    Защо не отвори няколко предприятия в провинцията да изчистим София
  • 29 Вуйо

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Проблема е в закона,гостенчето ми. Данъците в прованса бяха дори по високи до тази година.Сега с новите ставки може и да се изравнят за някои категории.Нещата са много прости и лесно решими, ама тогава в СГО няма да има средства и какъв четвъртит ви се пише,не е истина. Така че стига с тая теза,вече е смешна.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Шофьор

    9 1 Отговор
    Старите коли се карат много по-малко. Достатъчно е да се погледа един час в задръстванията в София какви коли минават. Всички вече знаят откъде са замърсяванията, но да видим какво наистина, а не на думи ще направят. Лъжи, извъртания вече не вървят. На народа му писна. Но ако пак гласува пак по същия начин, значи е прав този "руснак, женен за рускиня" по-горе!
  • 32 Шофьор

    3 1 Отговор
    Старите коли се карат много по-малко. Достатъчно е да се погледа един час в задръстванията в София какви коли минават. Всички вече знаят откъде са замърсяванията, но да видим какво наистина, а не на думи ще направят. Лъжи, извъртания вече не вървят. На народа му писна. Но ако пак гласува пак по същия начин, значи е прав този "руснак, женен за рускиня" по-горе!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Третиран

    7 0 Отговор
    Забравих си прането на балкона снощи. Призори се сетих, прибрах го. Сега трябва да пера отново, защото всичко мирише ужасно силно и задушливо на незнайни химикали.
  • 35 SAAB

    7 0 Отговор
    Питам само : Защо след ,като София е строена за по-малко автомобили НЕ се намалява броят на автомобилите........а се увеличава зоната за плащане ? Тоест.......главанако търси парите не решение на проблема ! Мерки могат дъ бъдат примерно : автомобили на газ , ограничение в броя на автомобилите в едно домакинство или използване на четни и нечетни дати / според рег .табели / .......обаче е важно да се събират пари !
  • 36 Гост

    2 0 Отговор
    Разширяване на платените зони.Защо първо не се заемат да разчистят колите ,които не се карат и заемат парко места.После защо ще ми харчат парите от платено паркиране за градски транспорт? Да вземат с тези пари да построят някой паркинг на няколко нива за да се реши проблема с паркирането.Платеното паркиране не ти предоставя паркомясто.Но те са маниполатори заблуждават хората.За данъците трябва да се отчита реално ,кой колко замърсява и да се процедира както в Германия.Стикер и се знае за къде ти е колата.
  • 37 Възмутена

    4 0 Отговор
    Парите от синя и зелена зона, не отиват за нови паркинги, а за градси транспорт и буферни паркинги. Събират се пари за ново "усвояване" с глупави доводи.
  • 38 222222

    11 0 Отговор
    Тая семпла селска женица, не може да се справи с едно село, а вече 3 мандата харчи без да върши нищо в София . къде отиват тия милиарди? В "чистене на сняг", в боклук, в асфалт и садене на цветя! На всичко, отгоре, става все по-зле. Къде отиват тези близо 2 милиарда лева годишно, искам да знам перо по перо?????

    Коментиран от #41

  • 39 qwerty

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    Срещи 10лв на ръка ще седи и месец.
  • 40 321

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    Нещо си се объркал. В новите зелени зони вече има достатъчно места вечер като се прибереш да спреш. Ако не е на твоята улица на съседната има със сигурност. Преди това беше пълно с коли от съседните зони. Просто трябва цялата София да стане зона. Но да направят и паркинги - подземни или на етажи.
  • 41 стара песен

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "222222":

    " ........ искам да знам, перо по перо "
    - А на 222222 кой, кой да му каже, Тодор Колев го нямаше даже !
  • 42 Ceko

    7 0 Отговор
    СВЕЩИ ДА СИ КУПИ С ТОА ДАНАК ЧЕ СКОРО ЩЕ И ТРЯБВАТ
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Limit

    0 0 Отговор
    Решението е просто, да се направят паркинг хъбове(както Б. Б. е модерно да казва) под и над замята, парцелите, проекти и разрешителни осигурени от общината, а финансирането и придобиването на собствеността от гражданите в дадения район и една част от общината, т. н. публично - частно партньорство. Така може да се реши проблема с паркирането, също общината може да направи сайт за резервиране на паркоместа и това да улеснява всички.
  • 45 One

    4 0 Отговор
    Защо постоянно ни цакат с тази екология, а ние си плащаме като овце !?!
    Веднъж плащаме "Акциз на горивото" , който е данък именно за това /колкото повече караш, толкова повече плащаш / и втори път ти вдигат данъка на колата защото замърсявала !
  • 46 Колето

    4 0 Отговор
    Като стане въпрос за горенето на боклука нашите управляващи само знят да се скрият и много не им се говори те само колите замърсяват.
  • 47 ТРОШАЧА

    4 0 Отговор
    Вкарвате боклуците на Европа да ги горите тук пък колите и твърдото гориво ви било виновно? А слугинята на Бойко и за съжаление отново кмет на София Йорданка Фандъкова въобще не става за кмет!!! Така забатачи улиците в София че от няколко месеца вече не може да се кара... Кухата като лейка с забраната за каране в бус лента и с велоалеите на възможни и невъзможни места довърши трафика тотално... Прости управляващи = мизерия хаос и корупция!
  • 48 ПЕТКО

    3 0 Отговор
    София е проектирана за около 360/400000 ЧОВЕКА а не коли!
  • 49 Никой

    3 0 Отговор
    Да беше казала преди изборите, че ще вдига данъците. Голяма изненада за избирателите. Много подло, но такъв е живота....

    Коментиран от #50

  • 50 Само цигани и глупаци са гласували за

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Никой":

    тази герберска кифла! Никой нормално здравомислещ избирател не би си дал гласа за това недоразумение! 👽
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове