Last news in Fakti

15 Януари, 2020 13:12 1 820 13

Ирена Соколова: Не съм пречила на водния режим в Перник

  • водна криза-
  • перник-
  • ирена соколова

Областният управител не можел нито да въведе, нито да попречи на въвеждането на воден режим

Ирена Соколова: Не съм пречила на водния режим в Перник - 1
Снимка: Фейсбук

Не е вярно, че съм попречила на по-ранното въвеждане на воден режим в Перник заради местните избори - заявява в позиция до медиите бившият областен управител на Перник Ирена Соколова. Тя коментира твърдение на бившия управител на ВиК в града Иван Витанов.

"Искрено съжалявам за тежката ситуация, в която сме в момента, но е недопустимо да се изопачава истината и да се правят внушения, че заради изборите аз не съм допуснала въвеждането на воден режим в общината! Необходимостта от въвеждане на воден режим се определя от ВиК оператора и въвеждането му в една община не става с подписа на областния управител. Всъщност областният управител не може нито да въведе, нито да попречи на въвеждането на воден режим!", се казва в позицията ѝ.

Ето пълния ѝ текст:

"В първото писмо на Иван Витанов, изпратено на 9 октомври 2019 г. и адресирано до областния управител, кмета на Перник и председателя на Общинския съвет, се заявяваше, че има хипотеза за въвеждането на воден режим на по-късен етап, предвид намаляването на обема на язовир "Студена", продължаващата липса на валежи и честите аварии на ВиК мрежата. Веднага на следващия ден извиках на среща Иван Витанов и кмета на Перник Вяра Церовска, за да изясни той пред нас реалната ситуация. На срещата присъства още и главният секретар на Областната администрация, но не и заместник-кмет, както се твърди в показанията. Точно аз изисках от Иван Витанов да организира пресконференция и да информира перничани за задаващия се проблем, както и да информира ежедневно перничани за авариите с прекъсване на водоподаването. Обърнах внимание на управителя на ВиК, че ако има индикации за необходимост от предприемане на спешни мерки, е наложително същите да бъдат спешно изпратени и съгласувани от МОСВ. Получих уверение, от страна на управителя, че е изпратил искането си за съгласуване до МОСВ, както и че използването на каквито и да е водни обеми се одобряват и разрешават от МОСВ.

Иван Витанов заяви, че не може да организира пресконференция, защото няма PR и няма опит в тази дейност. Заедно с експерта "Връзки с обществеността" в областна администрация, който се включи в срещата, свикахме пресконференция и това е документално видно от изпратените до медиите съобщения от имейл адреса на Областна администрация. Целта беше да се предостави цялата информация и фактология, за да бъде запознато обществото с нея и това беше сторено на 11.10.2019 г.

Да, бяхме по средата на изборната кампания, но темата беше от изключителна важност и исках всички да са запознати с проблемите.

На по-ранна среща, поискана от Община Перник, през м. юли присъства заместник-кметът Караилиев заедно с експерти от общината, на която бяха още: експерти от Асоциацията по ВиК, от областната администрация и управителят, както и главният инженер на ВиК-Перник. На нея се обсъждаха само проблемите, свързани с ВиК активите, собственост на Община Перник.

Искрено съжалявам за тежката ситуация, в която сме в момента, но е недопустимо да се изопачава истината и да се правят внушения, че заради изборите аз не съм допуснала въвеждането на воден режим в общината! Необходимостта от въвеждане на воден режим се определя от ВиК оператора и въвеждането му в една община не става с подписа на областния управител. Всъщност областният управител не може нито да въведе, нито да попречи на въвеждането на воден режим!

Условията и редът за присъединяване на потребителите за ползване на водоснабдителните и канализационни системи са уредени в Наредба #4 от 14.9.2004 г., според която действията за въвеждане на режим на водата се предприемат от кмета на общината; областният управител предприема действия, когато режимът следва да бъде обявен за две или повече общини в областта.

Когато бъде преценявана моята работа, трябва да се имат предвид правомощията на областния управител, разписани по закон.

Съдействах и предприех много действия - срещи с министри, със заместник-министри, с експерти, с които обикаляхме района и търсехме начини да преодолеем или поне да минимализираме кризата...Експертите, които сега добавят воден обем в язовир "Студена", бяха открити и представени от мен в МРРБ. Документи за това предоставих на съответните органи".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    21 0 Отговор
    За апартамента нещо каза ли!?
  • 2 Лъже

    20 1 Отговор
    Лъже тая калинка..щото и пари на д-то
  • 3 Гост

    22 0 Отговор
    Къв областен управител си тогаз ма вуино? Връщай заплатите щом си там само да дремеш!
  • 4 Звъки

    20 0 Отговор
    Апартамент, пари откъде ???
  • 5 Гост шофер

    10 0 Отговор
    Идеята за управление е сбъркана.Много примери има че общински и областни управители пречат а не помагат на населението.
  • 6 Гост

    13 0 Отговор
    Тая къ лъже, само и само да се отърве. Всички гербажии са такива мишоци. Ни разбират, ни отговорност носят, ама па как се оправдават за некадърността си, равни нямат. ДОЛНИ МИШКИ
  • 7 Ирка Наглата

    12 0 Отговор
    Разбира се, че не си пречила. От ширене в палатчето и миткане насам натам, физически си нямала време дори и да искаш, да попречиш.
  • 8 Йосарян

    4 0 Отговор
    Никой не е виновен, че сте Крадливи измекяри!
  • 9 ПЕРНИШКИО

    11 0 Отговор
    ТО ТИ АКО НЕ СИ , ТОГАВА КОИ ПОПРЕЧИ НА НЕМСКАТА СТРОИТЕЛНА Ф-МА , ДА ОПРАВЯТ ПРОБЛЕМА С ПУКНАТИНАТА НА САМАТА СТЕНА НА ЯЗ. СТУДЕНА , КАТО СА МОЖЕЛИ ДА ГО ОПРАВЯТ БЕЗ ДА ИЗТАКВАТ ЦЕЛИЯ ЯЗОВИР , А НАЩЕ СА ГИ ИЗЪГАЛИ , КАТО СЛЕД ТОВА СА ИСТОЧИЛИ ЯЗОВИРА НА СВОЯ ОДГОВОРНОСТ ЗА ДА ОПРАВЯТ ПУКНАТИНАТА , И ЗАЩО НЕ СА ДАЛИ ДА ГО ОСТРАНЯТ ПРОБЛЕМА НА ГЕРМАНСКАТА ФИРМА И КЪДЕ СА СКАТАНИТЕ ПАРИ , ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА РЕМОНТА НА НЕМСКАТА ФИРМА , КОИ ГИ УКРАДЕ , И КОИ НАРЕДИ ДА СЕ ИЗТОЧИ ЯЗОВИРА БЕЗ ДА СЕ ДОПИТА НА СВОЯ ГЛАВА , ТА ЦЯЛ ЕДИН ГОЛЯМ ГРАД КАТО ПЕРНИК ДА СТРАДА ЗА ВОДА , КОИ; СЕЗИРАМ ДАНС И ПРОКУРАТУРАТА ДА ВЗЕМАТ НЕЗАБАВНИТЕ МЕРКИ , И ТЕЗИ ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА УДАРЕНИ С МОКЪР ПАРЦАЛ ОТ ВИК ДРУЖЕСТВОТО , КАТО И ОБЛАСТНАТАИ РЕГИОНАЛНОТО МИНИСТЕРСТВО , ДЕТО СЕ ПРАВИ НА СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА , ТРЯБВА ДА ИМА МНОГО НАКАЗАНИ ПО ТОЗИ СЛУЧАИ , ЗАЩОТО ЩЕ СИ ПРАВЯТ СЪЩИТЕ ЦИРКОВЕ И ПОДРУГИТЕ ГРАДОВЕ , А НАРОДА ТОВА НЕГО ЗАСЛУЖАВА ., И ЗАЩО КОГАТО СЕ ГЛАСУВА ЗА ГЕП 3 ПЪТИ ЗА ТЕЗИ 10 ГОДИНИ И НАРОДА ВИ ИЗБИРА , А ВИЕ ВСЕ ГО НАРАНЯВАТЕ И УНИЖАВАТЕ , ЗАЩО.
  • 10 Госпожата

    7 0 Отговор
    Психоложка?! Димитров хореограф ?! А работят това, от което бъкел не разбират. Ега ти стилът на държавно управление.
  • 11 ПЕРНИШКИО

    10 1 Отговор
    НЕМСКАТА ФИРМА СА КАЗАЛИ ТАКА ; НИЕ ЩЕ ОПРАВИМЕ ПРОБЛЕМА В ЯЗОВИРНАТА СТЕНА , КАТО НЕ СЕ НАЛАГА ДА ГО ИЗТОЧВАМЕ , ЗА ДА НЕ НАВРЕДИМ НА ГРАЖДАНИТЕ И ОКОЛИЯТА НА ГРАД ПЕРНИК И РЕГИОНА ., НО СА ИМ ИСКАЛИ НЯКАКВА СУМА ПАРИ , СЛЕД КАТО НАЩЕ СА ГИ ИЗЛЪГАЛИ ЧЕ ЩЕ ГО ПОПРАВЯТ САМИ , А ПАРИТЕ СА ПОТЪНАЛИ В НЯКОЯ БАНКОВА СМЕТКА НА НЯКОИ ИЗМЕКЯРИН СИГУРНО Е ВЕЧЕ СА ПРЕВЕДЕНИ В ШВЕИЦАРСКИТЕ БАНКИ , И КЪДЕ ДРЕМАХТЕ ТЕЗИ 10 ГОДИНИ , И ВСЕ ДРУГИТЕ ВИНОВНИ , Е ДОБРЕ , НАЛИ ЗА ТОВА НИЕ ВИ ИЗБРАХМЕ ДА ОПРАВИТЕ ТАЗИ КАЛ , А ВИЕ КАКВО НАПРАВИХТЕ , ЗАРОВИХТЕ НИ В ТИНЯТА НА ПО ДЪЛБОКО , НЕ САМО ПЕРНИК , А ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ , ВСЕКИ ЕДИН БОЖИ ДЕН САМО МИСЛИТЕ КАК ДА ТОРМОЗИТЕ НАРОДА , КАТО ГО МАНИПУЛИРАТЕ С ЛЪЖИТЕ ЧЕ НЕЩО СТЕ НАПРАВИЛИ , ЕДНО ВРЕМЕ И БАИ ВИ ТОДОР МОЖЕ ДА Е КРАДНАЛ , НО Е СТРОИЛ ДЪРЖАВАТА , КАТО СЪЩЕВРЕМЕННО Е ДАВАЛ ПАРИ И ХЛЯБ НА НАРОДА , А ВИЕ ДРАГИ МИ ГОСПОДА , ЗА 30 ГОДИНИ МУ С ИЗВИНЕНИЕ /Е..АХТЕ МАИКАТА / НА НАРОДА , ТОВА ЛИ ЗАСЛУЖАВА ТАКА ДА ЖИВЕЕ ТОЗИ КРАТЪК ЖИВОТ, НО КАКТО Е ТРЪГНАЛО ,И НАРОД НЯМА ДА ИМА С ТОЗИ ГЕНОЦИД , ОСВЕН АКО СКОРО НЕ СЕ КУРТАРИМЕ ОТ ВАС САМИТЕ В ПАРЛАМЕНТА , ЗАЩОТО СТЕ ОТ ЕДИН ДОЛ ДРЕНКИ ВСИТЕ ПАРТИИ.
  • 12 ПЕНКО

    5 0 Отговор
    ДАЛИ ВЕЧЕ Е ЕКС МИЛИОНЕРКА !?!?!?
  • 13 Кракра Пернишки

    1 0 Отговор
    # Съд и доживотен затвор без право на отмяна # за Ирена Соколова# и всички замесени заедно с нея ###
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове