Last news in Fakti

15 Януари, 2020 16:36 1 873 23

Има решение за модернизацията на Витоша

  • витоша-
  • ски-
  • лифт

Покана за модернизацията на лифтовете в планината

Има решение за модернизацията на Витоша - 1
Снимка: БГНЕС

„Витоша ски“ АД неведнъж е заявявала своето желание да подмени старите, амортизирани въжени линии на територията на Природен парк „Витоша“ с нови такива, по съществуващите трасета.

Нашата цел е да създадем лесен, бърз и екологичен достъп до планината и отново да я превърнем в любимо място за спорт и туризъм, пишат на Фейсбук страницата си от компанията. По този начин ще бъде осигурен целогодишен достъп до планината за практикуването на всички видове спорт.

Преди време се обърнахме чрез медиите към вас и поканихме всеки, който знае как да извървим невъзможната според нас процедура по подмяната им, като заявихме, че тази помощ няма да бъде безвъзмездна. Тогава никой не се отзова и ние продължихме да търсим вариант и да чакаме. Но вчера от статията „Пет пъти по-малко лифтове. Какъв е проблемът на Витоша?“ на Теодора Бързакова в „Свободна Европа“ - разбрахме, че има начин. В статията тя цитира бившият директор на Природен парк „Витоша“ г-н Тома Белев, при чието управление беше приет Плана за управление на ПП „Витоша“ . Той е и един от авторите на текстовете на Закона за горите свързани с изграждането на лифтове и ски-писти.

Радваме се, че той знае начина и го каним най-официално за консултант, който да покаже пътя, по който можем да направим законно Витоша достъпна, модерна за всички посетители. Ние имаме две предложения от водещи световни фирми за въжени съоръжения за подмяната на лифта „Княжево- Копитото“.

Ако господин Белев приеме нашата покана, за възнаграждение, което той сам определи, за да подготви необходимите административни процедури и да получим съответните разрешения за законна подмяна на лифта, ние сме готови да започнем с подмяната още напролет. Всички действия и стъпки ще бъдат официално оповестявани на сайта ни.

Ще изпратим официална покана на г-н Белев чрез Столичен общински съвет и се надяваме той да допринесе за каузата - Витоша да стане една модерна и достъпна планина.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    24 2 Отговор
    Чакат да стане смъртен случай за да се задействат... :(
    Витоша е уникално богатство за София !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 хайл

    8 4 Отговор
    Айде сега пак пепел в очите...И богатите софиянци ще продължат да ходят да киснат по опашките в Банско,вместо да се пързалят на Витоша...Цеко Минев дали ще даде?"Публикувано във факти.бг: Ако господин Белев приеме нашата покана, за възнаграждение, което той сам определи"...доста красноречиво...!Пак ще се завъртят едни пари и нищо ням ада се направи.Сделано в Болгарии
  • 4 Още бетон молимм😂😂😂

    5 16 Отговор
    Изсипете още бетон на витоша може и асансьори да сложите и ескаватори 😂😂😂😂😂😂планината е да ходиш пеша по нея не с лифтове
  • 5 Doc

    12 1 Отговор
    Решение има, действия няма. А без действие нищо няма да стане. Времето ще си минава и ще си дрънкат все едно и също. Дано тоя път вече се направи нещо, че ножът е опрял до кокала.
  • 6 Явката

    18 2 Отговор
    Тома Белев не е човек, който може да свърши каквато и да е работа...
  • 7 Витоша не е наша

    5 3 Отговор
    Кога ще бъде даден достъп с автомобили до Златните мостове, като бъде премахнат знака забранено влизането в двете посоки !!!? за часовете 11:00 до 14:00 ч. в почивни дни ?
    Ако някой знае основателна причина за това ограничение - моля да я сподели.

    Коментиран от #10, #12, #13

  • 8 Simeon

    14 1 Отговор
    Защо пък разчитате, че Тома Белев ще приеме адекватно предложението и ще се отзове? На приказки е силен, но на действия прикривен.
  • 9 Госあ

    12 1 Отговор
    Разбира се, че е пълно със заинтересовани цивилизовани инвеститори за Витоша,които спазвайки закона да възстановят цялата инфраструктура, която напълно отговаря на капацитета на планината и е проектирана от австрийски специалисти навремето. А не цеко да прокарва "идеи" за лифт Княжево-Черни връх, гондола на Драгалевци и писти в резервата Бистришко бранище. В една нормална държава, отдавна концесията щеше да бъде отнета на тоя паразит и дадена на други заинтересовани лица!!!

    Коментиран от #11

  • 10 Госあ

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Витоша не е наша":

    Основателната причина е,че Витоша е наша,а не твоя. Ще ходиш пеша,с байк или обществен транспорт, ганьо
  • 11 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    И тук е вината на всички джендъри- калинки от НПО'тата. Трябваше отдавна да намерят инвеститор и да поставят ребром въпроса за шантажа на гнидите !
  • 12 Жоро

    10 1 Отговор

    До коментар #7 от "Витоша не е наша":

    Ти качвал ли си се до горе да видиш какво става? Спрели коли от двете страни, всеки иска на главата на другия да спре , тотален хаос и всеки е по голям играч от другия. Аз съм съгласен за това да е затворено и за повече време даже през почивните дни ако има адекватен транспорт . Лифта до Алеко е доста скъп - около 40 лева е за семейство с дете което ми е малко в повече , но иначе е добър еко вариант . Самата планина и горните и точки не са предвидени са стотиците автомобили искащи да спрат там. Единият път бях спал в една хижа и слизах с колата час и половина защото пътят беше блокиран от такива спрели като овце . Долу чакаха четири!!! рейса да се качат, но не можеха . Идиоти сме и само ограничения помагат

    Коментиран от #14

  • 13 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Витоша не е наша":

    Правят го защото става задръстване в планината! Често се е случвало да няма къде да паркираш. Всеки спира където му дойде и става нещо страшно. Според мен това е причината, може и да бъркам, по темата, ако оправят лифта Княжево-Копитото ще супер. Ще е идеален за съботно-неделни разходки :)
  • 14 Витоша е моя

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Жоро":

    Колега качвам се на Витоша всяка събота и неделя, но моя въпрос е защо ограничението не е за целия ден, а е само за три часа, какъв е тайния смисъл !?

    Трябва да бъдат наказани някакви закъсняли туристи !?

    Нищо не пречи да се качиш до 11:00 и след 14:00.

    Обиколил съм десетки страни, но не съм видял никъде подобно ограничение.
  • 15 Софийско селянче

    10 1 Отговор
    Витоша ски съсипа родната ни Витоша! Само остават хубавите спомени за лифтовете романски, боби, стената. Пълни безхаберници! КЗЦ !
  • 16 развеселен

    5 4 Отговор
    Цеко е една змия в гащите на държавата, само търси дупка да се завре! Аз съм се отказал от Витоша, защото стана като банков клон на ПИБ. Банско вече е Снобанско. Слава Богу, за Стара Планина няма как да превърне в банкомат, защото е твърде голяма дори за него. Затова си ходя там и му пращам отгоре въздушни поздрави с комбинация от три пръста!
  • 17 Ели

    0 1 Отговор
    Модернизация и Витоша до този момент са несъвместими понятия. Дано се случи някаква промяна, най-накрая.
  • 18 Vanina

    2 0 Отговор
    Хайде! Дано приеме предложението присърце и наистина се обединят и направят нещата заедно. Нека лифтът Княжево-Копитото се възстанови, поднови и вече да не представлява трудност за посетителите.
  • 19 Ясен

    1 1 Отговор
    Не е си работа да се занимавате със зелените, само ще искат пари, а в замяна нищо.
  • 20 Иван

    1 1 Отговор
    Щом има решение за модернизацията на Витоша, нека „експерта“ Тома Белев да каже как да стане и от „Витоша ски“ ще го направят, пък и даже ще му платят за ценните съвети!

    Коментиран от #22

  • 21 Един блокиран от дирниците

    0 0 Отговор
    Ревизоро трябва първо да ревизира началника на Нено - Цеко Жирардели, директора на КТБ 2.
  • 22 Напомнително

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Иван":

    Еколозите поне сто пъти ви казаха, че и сегашните правила позволяват да се изградят нови лифтове но по старите трасета ! Но супер наглия Цеко иска да строи в парка и разширява пистите.След това сигурно ще поиска и да прави водохващания за да прави и сняг.

    Коментиран от #23

  • 23 Софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Напомнително":

    До кога ще продаължава тази ужасия. Днес 14.2.2020г вече нищо, не работи. Курорта "Витоша" умря. Няма ли кой да извика главния ПРОКУРОР Иван Гешев да разръчка олигарсите там.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове