Last news in Fakti

15 Януари, 2020 19:02 4 301 35

Шефът на Здравната каса с разкрития за източването ѝ

  • дечо дечев-
  • нзок-
  • здравна каса

11 частни лечебни заведения са купували онкомедикамента „Пеметрексед“ на 7 пъти по-висока цена от държавните и общинските, обяви управителят на НЗОК

Шефът на Здравната каса с разкрития за източването ѝ - 1
Снимка: БГНЕС

Има нецелесъобразно изразходване на средства от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), откакто със законови промени през 2016 г. частните болници бяха освободени от задължението да правят търгове по ЗОП за лекарствата, за които плаща Касата. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Наскоро той обяви, че частни лечебни заведения са купували миналата година медикамент, който се поема от НЗОК, на 7 пъти по-висока цена от държавните и обищинските болници.

Това се е разбрало, след справка с производителя, който е обявил пред НЗОК, че е продала това лекарство на много по-ниска цена на търговците на едро.

Д-р Дечев разкри, че става въпрос за онколекарството „Пеметрексед“ на „Алвоген“.

А 11-те болници, които са го купили за 1063 лв., са: УМБАЛ „Пълмед“; „Аджибадем Сити Клиник“; МБАЛ за женско здраве „Надежда“; УМБАЛ „Софиямед“; МБАЛ „Паркхоспитал“; МБАЛ „Сердика“; МБАЛ „Централ онко хоспитал“; СБАЛО Хасково; МБАЛ „Авис Медика“; УМБАЛ „Дева Мария“; МБАЛ „Уни хоспитал“.

„През 2016 г., когато влезе в сила това решение на парламента, огромна част от частните лечебни заведения си направиха собствени търговци на едро, тоест входът на болницата преминава винаги през търговеца, който е техен. И на практика цялата разлика от 700% в този случай влиза в полза на собственика на болницата, който е и собственик на фирмата за търговия на едро. И кръгът е затворен“, коментира Дечев.

От изброените 11 частни болници някои имат собствен дистрибутор, а други купуват само от един, уточни Дечев.

Той обясни и защо производителите продават на по-ниска от максималната цена, за която касата плаща. За конкретния случай лекарство със същия състав предлагат още три фирми и при процедура по ЗОП те се съревновават с цената. Така правят отстъпки до 85% на държавните и общински болници, които задължително правят търгове.

„Няма голяма частно лечебно заведение, зад което да не стои изключително сериозен бизнес. Зад всяка от тях стаи сериозен инвеститор с друг бизнес. Както се вижда, частните болници развиват главно сфери, в които се печели най-лесно – една от тях е онкологията. И конкретно лекарствата са обектът по различни причини“, каза още управителят на НЗОК.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maf1ata BG

    59 1 Отговор
    Всичко се знеи кое къде как се точи ама никой не смее заради мафията! :(

    Коментиран от #2, #31

  • 2 Гого

    80 1 Отговор

    До коментар #1 от "Maf1ata BG":

    Гледах цялото интервю, направо ги разкости. Би следвало да има много,много оставки и нови подсъдими......ама едва ли ще се случи.

    Коментиран от #14, #17, #18

  • 3 А Цветвнка по перушини

    30 2 Отговор
    лакомо преглъщаше, но частниците жалеше, че там било по-убаво...

    Ма морги немали, бе! Туй никой не посмя да каже.
  • 4 мали мали

    11 18 Отговор
    Ее какви мутри сега е разбрал че си точи,до сега ни лук ял ни мирисал,маитапчии големи

    Коментиран от #6

  • 5 джаич

    39 0 Отговор
    Гешев , самосезираи се ! Лицето министър на болестите е законо и правонарушител , има обществено опасно деяние което е извършено и е обявено от закона за наказуемо ! Има деяние , противоправност , вина , вреда и причинна връзка ! Кой има финансова изгода от деянията на сенилният експерт и капацитет в областта на медицината дядо Киро Ананиев - министър на болестите ?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Закони а ла костофф

    35 0 Отговор
    Това е вечната истина за парламента- приема закони за някого, а не за всички. И после що всички престъпници са чисти пред закона? Защото такива са ни законите, а за подзаконовите актове да не говорим... Така казват и съдиите.
  • 8 ода за Бойко

    32 2 Отговор
    Бойко да разпусне депутатите гласували такива пробити закони ! Бойко да си оди, не щем повече. Бойко да фърга пишкиря ! Бойко разбойко, лъжеца, всички го прецакаха.

    Коментиран от #30

  • 9 Браво

    41 0 Отговор
    Браво на д-р Дечев!
  • 10 ДОК

    29 0 Отговор
    Нещо сте покрили "Пълмед"тя бе първа в устата на Дечев.
  • 11 Кой68

    24 1 Отговор
    Защо трябва да се знае за "пробоината"в закона която явно е направена съзнателно.Няма да се уморя да повтарям че:НЗОК е така създадена и конструирана че да генерира загуба и с нищо не помага на пациента.Това си е държавна пирамида?Кой е неин гениален създател-знае ли някой.Така че каквито и промени да правите в закона -файда няма.....Трябва изцяло нова структура и законови правила/вижте как е в други държави/.
  • 12 мали мали

    1 18 Отговор

    До коментар #6 от "Labas":

    Не са разделили баницата за това говори сега,а преди де е бил или може да е бил сляп и глухоням,а сигурно това само се отнася за 2019 ,маитапчия голем нема да яде баница и това е
  • 13 Анонимен

    30 2 Отговор
    Браво и достоен човек че има смелост да изкара далаверите на шайката на светло.
  • 14 До 2

    20 4 Отговор

    До коментар #2 от "Гого":

    Ще се правят, че не са го чули. А следващите нови млади кандидати пак ще са децата или внуците на ония стари гнусни муцуни! Все пак сме демокрацията - властта се наследява! В комунизма никой не можеше да наследи бизнес и влас, а в демокрацията номенклатурните фамилии са вечни!
  • 15 няма изненадани от

    21 1 Отговор
    Баци Борисовата завера.
  • 16 Новобранец

    22 0 Отговор
    Знае ги всички тънкости в точенето на касата,но явно има огромна съпротива и то вероятно от много високо да казва на час по лъжичка- сигурно нещо сериозно е станало ,за да обяви и загатва за нови схеми

    Коментиран от #20

  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гого":

    Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България.
  • 18 кнаус 485

    15 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гого":

    Както казваше Вучков-слушах и не вярвам на очите си-БРАВО НА ДОКТОРА,ЧЕ ГИ КАЗА НЕЩАТА ,ВЪПРЕКИ ,ЧЕ ТОВА Е ЧАСТ ОТ АЙСБЕРГА.... ПОПРАВКАТА В ЗАКОНА ПРИЕТА ПО ПРЕДЛОЖЕНИЕ НА ЛЪЧО ТЪПОТО ДОКТОРЧЕ НА БОЙКО ....ДА ТАКИВА СЕРИОЗНИ НАРУШЕНИЯ НЕ САМО ОСТАВКА НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР,НО И НА ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО....МНОГО СЕ СЪБРА ЛИПСА НА ВОДА,ВНАСЯНЕ НА БОКЛУЦИ,А СЕГА И ТОВА СЪС ЗДРАВНАТА КАСА....
  • 19 Хипопотамът

    10 0 Отговор
    Здравната каса е като мене,ненаситна...!
  • 20 3995

    2 3 Отговор

    До коментар #16 от "Новобранец":

    Дечев , не участваше ли в подобна схема бидейки директор на болницата Ив. Рилски в София?
  • 21 Koko

    10 0 Отговор
    Царят е гол. Това каза човека. НО....всичко ще се покрие за жалост. Защото,разровиш ли го,ще мирише. Алуууу Гешев,къде си?
  • 22 Наблюдател

    14 0 Отговор
    Наред е здравния министър... И той ли не знае какво правят подчинените му.... Здравната каса е мистерия.... Даваме пари за нищо... Крадат ни парите,,, унищожават ни,,, а ние само спим...
  • 23 Doki

    6 4 Отговор
    Товаго казва един от най корумпираните и богати лекари в България.Странно.Никога не е работил каато лекар , а .Все директор е бил.Беше директор на Иван Рилски където уж държавна болница ,но за всяко нещо се плащаше.За стая, за храна, задължително избор екип, иначе стоиш с дни и нвлизаш в оперативен план.Шефовете преглеждат и си вземат парите директно т.е няма данаци, а разхода е за държавага
  • 24 Лейка

    4 0 Отговор
    Д-р Дечев е УНГ и Е практикувал.
    В Иван рилски не влизаш в оперативен план заради дерибеи хирурзи. Директорът ли да те оперира
  • 25 и у ниагара да цопне па ще е сух

    4 2 Отговор
    Този е шпионин на Нинова , нооо не бързайте със заключенията , Бацко е печен , не е лесно да го сгащиш по гащи, има алиби , в Египет е и пише запетаи.
  • 26 ГЕОРГИЕВА СОФИЯ

    1 0 Отговор
    АКО НА НЯКОГО ВСЕ ОЩЕ НЕ МУ Е ЯСНО ДО КАКВО ПОЛОЖЕНИЕ Е ДОКАРАНА БЪЛГАРИЯ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗА ЕДНА ТРЕТА СТОЛЕТИЕ - ДА ПОГЛЕДНЕ ЯЗОВИР "СТУДЕНА" - ПЕРНИК. ВЕЧЕ ИМА МНОГО СНИМКИ В ИНТЕРНЕТ И ПО ТВ! КАТО НЕ ИСКАТЕ БЪРЗО ДА УМИРАТЕ - ТОГАВА СТОЙТЕ БЕЗ ВОДА И ДИШАЙТЕ ОТРОВЕН ВЪЗДУХ! БОКЛУЦИ СМЕ ВНЕСЛИ ДОСТАТЪЧНО И ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА ВНАСЯМЕ - КАТО ГО ГОРИМ В ТЕЦ-ОВЕТЕ И КАТО СТОИ НА ОТКРИТО ДА ГО РАЗНАСЯ ВЯТЪРЪТ - СТОЙ, ТА ГЛЕДАЙ! ТОЗИ ПЪТ НЕ МОЖЕТЕ ДА СЕ СПАСИТЕ. САМО ОТ НИГЕРИЯ КАКЪВ ЗАРАЗЕН БОКЛУК ПРИСТИГА! - ЩЕ ВИДИТЕ ВИЕ, ЧЕ СЕ ИНАТИТЕ И НЕ УМИРАТЕ, ЖИВЕЕТЕ С 200 ЛЕВА НА МЕСЕЦ, ИЗДЪРЖАТЕ И НА СТУД, И НА ГЛАД. ЧУДИМЕ СЕ КАК ОЩЕ СТЕ ЖИВИ!!!
  • 27 ГЕОРГИЕВА СОФИЯ

    2 0 Отговор
    Г Е Р Б, ДО КОГА ЩЕ ТРЕТИРАТЕ БЪЛГАРИТЕ КАТО СТОКА? САМО В БЪЛГАРИЯ ЗДРАВЕТО, Т.Е. ХОРАТА СА СТОКА! ИСКАМЕ ДА ЗНАЕМ КОЙ ГО ПРЕДЛОЖИ И КОЙ ГО ПРИЕ!

    Коментиран от #35

  • 28 Значи

    3 1 Отговор
    На мен държавата ми взема едни пари за осигуровки, за да ми гарантира здравеопазване. После ги раздава на частници без да ме е питала дали искам. Обяснява ми, че имам право да избера - в държавна или в частна болница ще влезна, било еднакво. Влизам в държавна болница, плащам потребителска такса няколко лева и отивам у дома. Влизам в частна болница, на излизане плащам няколкостотин или няколко хиляди лева и отивам у дома. Е, защо си плащам осигуровките? Аз ако искам да се лекувам в частна болница, ще отида в нея с парите си, но не е редно държавата да им налива пари от моите.
  • 29 МБАЛ Авис Медика

    0 0 Отговор
    Девиз: "При нас са най-добрите." Най-добрите какво?!
  • 30 Ново

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "ода за Бойко":

    Защо не се запиташ на кои са болниците когато ги преватезираха нямаше още герб

    Коментиран от #32, #34

  • 31 Съдията

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Maf1ata BG":

    Нека Дечо Дечев каже сезирал ли е Прокуратурата?? А не да плаче като ощипана мома по телевизиите!!!
  • 32 Паметлив

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ново":

    Собственици на частните болници са: хората на Костов, червените милионери и турците,а в по- ново време- на престъпната гербераджийска шайка!! Народе!! Когато отиваш да гласуваш имай това предвид!!

    Коментиран от #33

  • 33 Още по паметлив

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Паметлив":

    Ало, забравяш и хората на мадридския комарджия Симеон Сакскобургготски!!!
  • 34 Гюро Михайлов

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Ново":

    А след 2009г. чии са нароилите се частни болници бе тикво?? На Сульо и Пульо ли са?? Айде бегай!!!
  • 35 Паметливия Д-р Хаус

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "ГЕОРГИЕВА СОФИЯ":

    Ало,Георгиева!! Този скапан " модел" на здравеопазване беше предложен от депутата Борислав Китов от БЗНС- Мозер през 1999г.,приет и въведен от правителството на Иван Костов чрез Министъра- зъболекар Илко Семерджиев!! Тогава здравето на българина стана стока,а болниците - търгашески дружества," работещи" по Търговския закон!! Схващаш ли??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове