Last news in Fakti

16 Януари, 2020 10:50 2 059 33

Велев: 6 страни нямат единна минимална заплата, живеят по-добре

  • пламен димитров-
  • васил велев-
  • минимална заплата-
  • часова ставка

Целта на ЕК е установяване на по-справедливи минимални заплати, смята обаче лидерът на КНСБ Пламен Димитров

Велев: 6 страни нямат единна минимална заплата, живеят по-добре - 1
Кадър бТВ

Има 6 държави в ЕС, в които няма единна минимална заплата, нито часова ставка. В тях живеят половината от трудещите се в ЕС. Безработицата там е с 40% по-ниска. В тях хората живеят по-добре. Доходите в тези страни са с 60% по-високи. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

В страните с добър социален диалог минималната работна заплата се договаря по икономически дейности, отбеляза той.

Според него ЕК не цели директно определяне на минимална работна заплата еднаква за всички, нито за отделни страни. „Това е отклоняване на вниманието от важните въпроси в ЕС“, добави представителят на бизнеса.

„Целта на ЕК е установяване на по-справедливи минимални заплати“, смята обаче лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

22 държави в ЕС имат минимални работни заплати, които са установени по задължителен начин. В другите държави минималните работни заплати са договорени по браншови и по друг механизъм, посочи Димитров.

По думите му тези механизми трябва да се договорят колективно, да има директива, която да бъде въведена на европейско ниво и да стимулира колективното трудово договаряне.

„В предложението за въвеждане на единна минимална работна заплата в ЕС се налагат няколко ориентира - да се определи еднаква кошница от услуги и стоки и спрямо нея да се определи съотношението на минималната заплата“, посочи още той.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    14 11 Отговор
    Въвеждането на единна МРЗ за целия ЕС е икономическа утопия, граничеща с груб популизъм!!!!!

    Коментиран от #7

  • 2 Разлика

    38 2 Отговор
    Но в тези държави след като направят всички НЕОБХОДИМИ РАЗХОДИ за служителите си се задоволяват с 10-12 % печалба.
    При нас в България, първо е печалбата 40-70 % и после заплатата.

    Коментиран от #6

  • 3 Усмивката

    20 3 Отговор
    Ала бала.Работили сме по малко. Как така работещтите ,,по малко " в България след като отидат да работят на запад получават мнооооого повече за същият труд. Ами ще работят по малко в България по малко защото им плащат по малко, разбира се.Иначе къде ще отидат заработеното в повече??.... Ами в джоба на чорбаджията разбира се“Затова в България чорбаджиите стават милионери за година.Навън цели фамилии получават дължимото след поколение къртовски труд , А тук за година , джипче и почивка на Бахамите.
  • 4 Кви заплати??

    11 1 Отговор
    Икономиката е организация на гражданите , а не контрол от управляващите малоумни , алчни , некъдърници.
  • 5 Данъкоплатец

    13 5 Отговор
    Истината е, че висок стандарт на живот не се постиг с административно вдигане на минимална заплата и бюджетни заплати! По подобен грешен път се нанасят жестоки вреди на икономиката в дългосрочен план!!!! Пътят е- стимулиране с механизмите на държавата на малкия и среден бизнес и реформиране на неефективния държавен сектор!!!!

    Коментиран от #9, #10, #13, #14

  • 6 Усмивката

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Разлика":

    Точно.Истината която не ни казват. Робът да е послушен
  • 7 Госあ

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    В сащ не е утопия, обаче в ЕС е утопия викаш ? И що ?
  • 8 русенец

    21 0 Отговор
    Че в България има най-добрия социален диалог. "Бизнеса" изревава, че няма хора и "синдикатите" веднага предлагат такива да се доставят!
    ...
    На този не знам какъв му е бизнеса и кой го е назначил за бизнесмен, не знам дали лъже от некомпетентност или просто защото така му изнася, ама по този начин няма да се намерят читави хора за икономиката в България. За страна, в която липсва държава, липсват читави профсъюзи и отговорен бизнес МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА, най-малкото с цел да се осигури прехраната на работниците. Че оставим ли "бизнеса" сам да се регулира, от феодалните порядки, които са в момента ще се върнем в робовладелския строй!

    Коментиран от #12

  • 9 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Данъкоплатец":

    Механизмът е централизация и окрупняване на индустрията и разпределение в ЕС. Единна данъчна ставка и корпоративни данъци и ценз на труда.

    Коментиран от #11

  • 10 Коментара

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Данъкоплатец":

    Именно! Няма как с неработеща икономика да се поддържа стандарт...

    Коментиран от #15

  • 11 Госあ

    3 6 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Малкия и среден бизнес наподобява т.нар. веита - вредни, но в същото време субсидирани от данъкоплатците !
  • 12 Феодалните порядки

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "русенец":

    Кой е предпоставка за тия порядки и защо се толерират от управлението , банките , администрацията. Преди 10 години бяхме доста по добре , хората си говорят сами по улицата.
  • 13 Усмивката

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Данъкоплатец":

    Никой няма да вдига заплатите адменистративно.Говорим за минимално заплащане. Сиреч минимума под който един работещ не бива да стои на работа , защото.....Това показва или неефективно производство по технологични причини , независимо от трудещият се. Или поради неспособност на самият трудещ се. И као остане този,, работодател без работници , сам ще пожелае да реформира производството си , и да заплаща реалното на подчинените му ..... ЕТО Я ФОРМУЛАТА.... толкоз е просто
  • 14 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Данъкоплатец":

    И защо държавата трябва да налива пари във вас с данъците от корпорациите ? Откъде накъде ? R&D ли правите, висококачествени продукти ли изкарвате, работни места за всякакъв профил работници ли осигурявате, високи данъци ли плащате,че държавата да налива пари ?
  • 15 Усмивката

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Коментара":

    Да .... но икономиката в България не са работниците , а цялата сурия дебелогъзи чиновници ,институти и храненици.О там трябва да тръгне реформата . Тия нашите крадци като няма с какво да се захванат , хващат се за обикновенните граждани за да оправдаят собствените грешки,неспособност и безволие.Това е типичния пример че сме в комунистическа България.Същият манталитет. Същите институции. Същите овластени крадци
  • 16 ???

    5 1 Отговор
    И за малко да ме убеди, че от утре като махнем минималната заплата и ще станем седмата по богатство държава в ЕС.
  • 17 гоуст

    8 1 Отговор
    Единна минимална заплата не означава, че всички в ЕС ще взимат по 1000евро. Става въпрос за единно, еднакво изчисляване на минималната работна заплата във всички страни в ЕС. Пример: минималната заплата да е не по-малко от 50% от средната работна заплата. Така ако в Германия средната заплата е 3000 евро, минималната ще е 1500евро за всички професии. В България, ако средната заплата е 1200 лв, минималната ще е не по-малка от 600лв. Истината е - работодателите искат да плащат по-ниски заплати, работниците искат да получават по-високи. Затова трябва да има гарантирана висока минимална заплата, за да няма работещи бедни. Доказано е, че хората, които получават по ниски доходи потребяват повече от тези, които получават високи доходи. Увеличаването на минималната заплата = повече потребление, повече оборот във фирмите, повече данъци в държавата, повече заплати, повече работни места и повече печалба във фирмите.

    Коментиран от #21

  • 18 Кой68

    4 0 Отговор
    До тия двамцата......В тия страни бизнесмена е бизнесмен и синдикатите са синдикати.В България един "бизнесмен" освен че си сменя любовницата след като я обзаведе и смени къща,кола и яхта по друго немож го позна че е бизнесмен.Никаква грижа за работника?Синдикатите са само статистици и нищо повече......
  • 19 Има сивосинкави коси

    1 1 Отговор
    Поставили ли са допълнително оцветяване..
    Мода, разкош и стил, във всяка изява пред народ в безизходица.
  • 20 Към цивилизацията

    7 0 Отговор
    Единната минимална РЗ в България, ако се изравни с европейската ще осветли финансите в много сектори където има пари под масата.
    След това ще отпадната комисионните по различни държавни финансирания, защото за фирмите пари няма да им останат.
    И хем сивата икономика ще излекуваме, хем корупцията.
    По този начин хората ще си плащат осигуровки и ще има и за пенсии и за здравеопазване и т.н....
    Минусите ще са от тези които "обичат" далаверите.
  • 21 Усмивката

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "гоуст":

    И още едно допълнение. Получаващият повече ще има възможноста да се пазарува с рабатодателя защото ще има пари в резерв. Не както е сега. Искаш , не искаш хващш се за работа защото семейството те притиска. Оттам. отиваш на работа без желание, работиш некачествено.И от това страдаме всички. Както бе през комунизма. ТОВА Е ПРОЗАИЧНАТА ИСТИНА. А и на гражданите недоволни от системата ще имат възможност и време да протестират и пътуват. От това статутквото в БГ се страхува. Няма как да работя цял един ден за един билет до София. Ами как ще се върна??

    Коментиран от #23

  • 22 73737272

    5 0 Отговор
    Тоя с очилцата е много анти и без да говори си личи че нещо не му е наред!
  • 23 Усмивката

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Усмивката":

    И... да допълня. Останалото е ,,ала бала, портукала". Тия мъдретци не ги слушайте колко сме зле.Вижте как Цар БорисТрети е извел България от втората национална катастрофа за десет години.Затова комунягите не го обичат

    Коментиран от #24, #29

  • 24 Доколкото знам.

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Усмивката":

    Цар Борис е забранил партиите към 34-35та година. И за туй сме се развили. Същото е направила Естония или Литва, не си спомням. И те дръпнаха напред, много бързо.
  • 25 Тони

    2 0 Отговор
    Висок стандарт имат работещите пенсионери в мвр а другите където работят за минималнота заплата няма как да имат висок стандарт. Защото трябват пари за заплати и пенсий на служителите в мвр
  • 26 Centurion

    4 0 Отговор
    Печалбата на бизнеса е около 40%,в Европа се радват на 10% разкщликата там става на заплати за персонала,а тук се касира.Комуниста Велев си остава комунист.Отделно, трябва да се предостави тази порочна практика и Държавните служители да започна да се съмоусигуряват,до кога смятат да лежат на вноските на останалите???Държавата уж плаща ,но това е прах в очите на слепите!!!

    Коментиран от #28

  • 27 Госあ

    1 2 Отговор
    Вижте, анархия може да съществува само при отсъствие на частна собственост и демокрация. Освен това, анархията като система базирана на общинен строй лишава индустрията от сложност. Тая не става. Така че т'ва с малък и среден частен бизнес, треа изобщо да се избие от главите на тарикатчетата,щото се превръща в селски феодализъм. И се връщаме точно там на село.
  • 28 Не знам.

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Centurion":

    Това дето казваш дали е вярно. Но нашата печална и да е 40% . Нашите заплати са 1250 лв средно. Към 600-650 евро. Докато в Германия минималната е 1500 евро. Тоест тяхната печалба от 10% е доста по-голяма от нашата. Нашите "бизнесмени" не се научиха, че като отпуснат повече пари на работниците, тези пари ще се върнат в икономиката. Тоест, ако един работник има 600 лв заплата, той няма да си купува много неща и така няма да се въртят нови пари в бизнеса. Ако мт се увеличи заплатата и стана 1600 лв. Тогава и той ще има повече пари и бизнесът. Щото ще има пари за услуги. Ще може да ходи на ресторанти, кафенета, скъпи телевизори, телефони да купува. Ето това не могат да го проумеят нашите бизнесмени...
  • 29 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Усмивката":

    В крайна сметка, аз съм за фашизъм. Само не ми давай за пример борис, щото не съм навит да ставаме нация от градинари,прислужници и кожухари. За да говорим за фашизъм трябва да има наука и индустрия. Иначе пак става селски феодализъм. Каква йерархия при необразовани селяни ?

    Коментиран от #31

  • 30 Behemoth

    2 0 Отговор
    Дайте да махнем минималната та и ние да заживеем добре с тия работодатели....
  • 31 Усмивката

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Азго давам само за пример. Когато народа вярва истински в своя преводител нема невъзможни неща. Цар Борис е пример как трябва да се спечели народа , ноооо за това се иска качества.
  • 32 778

    2 0 Отговор
    Дебилът Велев не разбра ли, че ЕС иска въвеждането та вин роб. заплата заради такива като него, които изгониха половината от работещите българи в чужбина? Ей супер нагли изроди! Велев лично рева срещу увеличаването на мин. работна заплата!
  • 33 Млад динамичен екип

    1 0 Отговор
    Некадърната бизнес номенклатура не е в състояние да създаде продукт и да организира производство и продажбата му. Инвестират в джипки и кифленски имоти а не в технология и експерти. Какво може да създаде някоя мутра, чиновник, полковник, партиец, шуробаджанак и други паразити развъждани в БГ. екосистемата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове