Last news in Fakti

16 Януари, 2020 11:36 3 766 16

Човек на Ковачки: RDF замърсява по-малко от въглищата

  • rdf-
  • rdf гориво-
  • въглища-
  • тец сливен-
  • тец бобов дол-
  • христо ковачки

На месец в ТЕЦ Сливен се горят по 300-400 тона RDF

Човек на Ковачки: RDF замърсява по-малко от въглищата - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на съвета на директорите на ТЕЦ Сливен и ТЕЦ Бургас Ангел Ангелов твърди, че вредните емисии при горенето на RDF са по-малко, отколкото емисиите, които се отделят при горене на въглища. В двете топлоцентрали, собственост на бизнесмена Христо Ковачки, както и в циментовите заводи в страната, се горят RDF отпадъци - твърдо гориво, получено от отпадъци, известно и като модифицирано гориво.

Разрешителни за горене на RDF имат само тези две топлофикации. В ТЕЦ Сливен се горят чрез модерна инсталация по 300-400 тона RDF на месец.

"На месец в ТЕЦ Сливен се горят по 300-400 тона RDF. ТЕЦ Сливен гори 700 тона на ден въглища и гори 20 тона на ден RDF", заяви пред БНР Ангелов.

Той определи като спекулации информациите, че при горенето на RDF отпадъци се отделят опасни за здравето на хората флорани и диоксини.

“Флорани и диоксини се отделят при изгарянето на RDF на ниски температури. Когато температурите са над 850, например в Сливен се горят на между 1000 – 1100 градуса, тогава всичко се разгражда и ги няма тези замърсители“, убеждава той.

В ТЕЦ Сливен се горят основно отпадъци от депото в Ямбол. Преди близо година там са внесени за горене и отпадъци от Италия. RDF внасят и всички държави в Европа, които имат изградени модерни инсталации за горене на битовите отпадъци, каза още Ангел Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    24 1 Отговор
    Абе вие ще ни кажете пък на нас че горенето на отпадъци е по-екологично от кюмюра. Тия отпадъци от Италия като са много екологични, защо ги носят тука да ги изгарят. Горим отпадъци защото само това ни остана, а кюмюра го изнасяме за чужбина.
  • 2 куку руку ку

    11 0 Отговор
    На този човек- дявол дяволов на му се построи къща близо то тецовете и въздуха в нея да се вентилира от комините им!
  • 3 О. Ч. З

    1 4 Отговор
    Въпрос как изглеждат 700тона въглища и от къде се добиват толкова за да работи един тец за ден.

    Коментиран от #4

  • 4 русенец

    12 0 Отговор

    До коментар #3 от "О. Ч. З":

    В Центъра на Берлин има ТЕЦ на въглища. Докарват ги с баржи по каналите. Пушек не се вижда. Иначе от русенския ТЕЦ пушеци да искаш - понякога червени, друг път оранжеви. Като си измия колата и на другия ден е с половин милиметър прах по корпуса. Та, няма значение от къде се добиват въглищата, а как се изгарят. За технологията говорим, не за добива. Иначе във Виена има предприятие за изгаляне на отпадъци и там проблеми няма. Пак въпрос на технологии, които между другото са доста скъпи. По-лесно и по-евтино е да продадеш боклуците си на аборигените. Те дишат всичко и се радват на цветните пушеци.
  • 5 Гълъбовец

    3 1 Отговор
    Сяра с мъгла комбинация !
    На хората им ставаше лошо като походят половин час по улиците!
    Преди два дена бях за риба на язовира стоях в колата не се диша !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ТЕЦ-овете са измама!!!

    3 2 Отговор
    Вместо държавата и клиентите да плащат на ТЕЦ-ове, могат да се договорят кредити с банки за закупуване на модерни отоплителни системи, като термопомпи и климатици, и да се сложат качествени изолации и прозорци!! В 21 век не трябва да има ТЕЦ-ове!!! Това е измама на енергийната мафия!!!
  • 8 Гост

    5 1 Отговор
    Ако ТЕЦа спре да продава ток и топла вода, пак ще е на печалба. Това отдавна не са ТЕЦове, а са екарисажите на Европа.

    Коментиран от #9

  • 9 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Извинявай, ама знаеш ли колко екерисажа има в България!? Знаеш ли какво се случва с труповете на мъртвите животни?! Примерно на десетките хиляди свине, които държавата ликвидира?! Разбира се ежедневно си умират хиляди животни. Как мислиш дали отиват в екерисажа?!:) Голям майтапчия си!:)
  • 10 Един блокиран от дирниците

    1 1 Отговор
    A бe тeзи итaлиянци, нидeрлaндци, aфрикaнци и др. били мнoгo глупaви !? Вмecтo дa cи гoрят хубaвия RDF, тe дaвaт пaри зa дa гo взeмaт нaшитe тaрикaти !?
    Брaвoc, aшкoлкooлcун кoпeллaр, кaктo кaзвa Бaй Гaньo !
    Тa рaбoтaтa cтaнa кaтo в турcкaтa прикaзкa : "Cикчaм, cикчaм, пaрa вeрeжaм !"(Щe тe e.бa, щe тe e.бa и пaри щe ми дaдeш !)...
  • 11 Ужас

    3 0 Отговор
    Тоя какви глупости говори ,че не е отровен въздуха явно Ковачки му казва какво да говори,трябва да се надигне народа иначе ще ни изтроват ако не вземем мерки
  • 12 Еколог

    0 0 Отговор
    Флорални 🤣🤣🤣

    Коментиран от #14

  • 13 Химик

    0 0 Отговор
    Фурани или Флорани ;)
  • 14 Да еаааа!

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Еколог":

    Флорални - от флора ( растителност). Пример: ягодка, щампована върху незнайна лайняна пластмаса!
  • 15 Ковачки

    2 0 Отговор
    Абе, смотан рабфакаджия (за тебе Ангелов става дума, за тебе...)! РДФ-горивото представлява предварително сепариран и третиран отпадък след рециклиране от който са извлечени тежките метали, хлора и т.н. който после се изгаря за получаване на енергия. Рециклирането води до оползотворяване на около 80% от отпадъците. Останалите 20 %, ако не се изгарят като РДФ трябва да се депонират. За да не се прави това и за да се увеличи процента на оползотворяване и рециклиране до над 90%, загрижените, повтарям загрижените, за околната среда, а не такива като тебе, изгарят произведеният след рециклирането РДФ. Чак след това изгаряне на РДФ-а се оползотворяват над 90% от отпадъците. Депонират се около 5-6%.
    А какво правиш ти...? Къде е това при Вас? Вашето е горене на отпадъци преди сепариране, рециклиране и получване на РДФ, т.е. Вашата загриженост са само моите около 150-200 Евро на тон получени от Италия затова, че я почиствате, второ безплатно гориво за ТЕЦ-овете и трето преференциална цена от КЕВР, а пък ... може и да не ги горите..., а да ги заровите..., я в мина, я някъде другаде..., примерно. Чистата печалба пак я имам.
    А пък при горенето на РДФ, скъпи ми недоучен Ангелов, се отделят в доста големи количества финнни пахови частици, въглероден окис, азотни окиси и диоксини и фурани. За да се намалят или до минимум тези вредни емисии се прилагат: третиране с активен въглен, натриева основа и амонячна вода; ръкавни филтри за отстраняване на фините прахови частиц
  • 16 Ковачки

    2 0 Отговор
    Уф, не мистигна мястото Ангелов. Та да продължа...

    За да се намалят до минимум тези вредни емисии се прилагат: третиране с активен въглен, натриева основа и амонячна вода; ръкавни филтри за отстраняване на фините прахови частици; мокър скрубер и утилизационна инсталация с кондензация за допречистване. Това при вас са само мечти.
    А бог знае какво се отделя при изгарянето на не сепарирани и не рециклирани отпадъци каквото е положението при Вас.
    Хайде, стига съм те учил. Все едно нищо няма да разбереш, ако пък разбереш ще вземеш да изпапкаш чистата печалба с това сепариране, рециклиране и произвоство на РДФ. А пък не ми се мисли за очистка на газовете от вредните емисии..., че трябва и да плащаме.
    Бог да пази България от такива РИОСВ, МОСВ, такива като тебе и такива като мен...!
    Да живеят Гешев и Боко!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове