Last news in Fakti

16 Януари, 2020 19:07 3 161 22

Валери Симеонов: Лотарията да е само държавна

  • валери симеонов-
  • лотария-
  • хазарт

До три дни от прекратяването на лиценза, организаторът връща на Комисията по хазарта удостоверението за лиценз

Валери Симеонов: Лотарията да е само държавна - 1
Снимка: БГНЕС

Валери Симеонов и група народни представители са внесли днес в деловодството на парламента Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта.

Предполага се, че внесеният Законопроект е във връзка с грандиозния скандал с "Национална лотария" и неплащането на стотици милиони данъци към държавата, след подаден сигнал от Цветомир Найденов, собтсвеник на Efbet. С предлаганите промени се цели лотарийните игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, да се организира само и единствено от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор" (ДП БСТ). Лицензите за организиране на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, които са издадени на лица, различни от ДП БСТ се прекратяват след 3 месеца, считано от влизане на закона в сила. До три дни от прекратяването на лиценза, организаторът връща на Комисията по хазарта удостоверението за лиценз и следва да се прекрати организирането на игрите по посочения лиценз.

Печалбите, които не са изплатени към момента на прекратяването на игрите, следва да се прекратят не по-късно от 30.06.2021 г. или да се сключи договор със спечелилото лице за разсрочено изплащане, което следва да завърши до 31.12.2025 г. Държавната комисия по хазрта следи за изпълнението на договореното изплащане на печалбата, като при неспазване председателят на Комисията може да наложи на организатора с прекратен лиценз санкция. Организаторите, чиито лицензи са прекратени, ще са задължени също така в 30-дневен срок от влизането в сила на Закона да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите.

Второто предложение гласи, че органите на управление на ДП БСТ да се назначават съвместно от министъра на младежта и спорта и министъра на финансите, като по този начин по-добре ще се гарантира тези органи да са финансово отговорни. ДП БСТ е създадено с цел да организира лотарийни игри, с приходите от които да се финансира българския спорт. Сега действащата уредба дава възможност и на други хазартни оператори да организират лотарийни игри, но за сметка на това те нямат никакви ангажименти за финансирането на българския спорт. С промените ДП БСТ ще има привилегировано положение, както е в Австрия и някои от скандинавските и балтийските държави, пише в мотивите на вносителите.

Третото предложение е свързано с въвеждане на забрана за продажба на талони и други удостоверителни знаци, свързани с лотарийни игри, от търговски обекти, които се намират в близост до учебни заведения. Причината е, че в търговските обекти не се извършва стриктен контрол на възрастта на купувачите. Практиката е показала, че част от хазартната дейност се извършва в обекти, които не са лицензирани и има риск от измама. В тази връзка Законопроектът допълва съществуващата забрана за хазартна дейност без лиценз, добавят депутатите.

Според тях с предложените промени ще се повиши финансовата дисциплина в ДП БСТ, средствата от лотарийните игри ще се насочват изцяло за подкрепа на българския спорт, ще се ограничи вредното въздействие на хазарта върху учениците, ще се спре вредната практика за извършване на хазартна дейност без лиценз. Заинтересованите страни от промените са държавата, ДП БСТ, като Законопроектът не предвижда публични средства за реализирането му, категорични са вносителите.

Да припомним, че през 2014 г. "Националната лотария" не плати нито един лев данък, в резултат на "забравен текст" в закона, според който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 г. бе въведен данък 15% от оборота на дружествата с лиценз за извършване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 г. до момента, "Националната лотария" не плаща дължимия по закон данък - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е задължение за друг вид хазартен лиценз.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Цвети Пеевска

    30 1 Отговор
    Валерката погна моя мъж и спонсор от който имам чаве! :)
  • 2 Усмивката

    57 0 Отговор
    Браво бе Валка.Едно умно нещо да кажеш за последните десет години
  • 3 пфуу

    25 2 Отговор
    Внася нещо , което знае че няма да се приеме.
    Не ги забранявай, обложи ги с високи данъци и готово.

    Коментиран от #9

  • 4 73737272

    32 2 Отговор
    Направо да забраняват тоя хазарт! Шайтанска работа!
  • 5 Браво

    37 0 Отговор
    Браво Симеонов! Не съм от партията ти, но това е смело и справедливо искане. Сега лобистите щедро подкрепени с пари ще го окалят за каквото се сетят.
  • 6 Най-накрая нещо смислено да направят

    29 0 Отговор
    тия тикви и да забранят тия лъжливи лотарии и билетчета.
  • 7 1234

    34 0 Отговор
    крайно време беше! никъде на запад лотарията не се рекламира и то денонощно!
  • 8 БРАВОс

    8 4 Отговор
    КРАЙ БОСФОРА...
    ШУМ СЕ ВДИГА.....

    ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ.......

    -СЛЕД 12 Ч. ЛИ Е.....?

    Коментиран от #15

  • 9 Б.Х.

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "пфуу":

    Те тези не събират, камо ли ако ги вдигнст.
  • 10 Другия с коня

    5 8 Отговор
    Кажете ми КАК червените цървули няма да искат да падне Птавителството...НЯМА цигари и алкохол без бандерол,нагъзиха Търговците да си плащат за Оборота,Опитват се да спрат незаконното ДОЕНЕ на Народа чрез.Хазарт,Няма да има Електроенергия от ВЕЦ ,ако Бойко върне смъртното наказание за корупция,както е в Китай,бесилки на корумпирани по площадите за Назидание....Те тва ще е Държава Бойко.....Държавата на Бойко Борисов....,Ще управляваш пожизнено,Пич.....
  • 11 правилно

    2 2 Отговор
    ма и хотелите да ги направим само държавни, кош каиш.
  • 12 Иванов

    3 3 Отговор
    Валерка, завидя на Пеевски,а? Ей ,тва българските политици, кога ще се наситите на пари? Кога ще се наядете? Бах тия ваште кореми, много събират.

    Коментиран от #16

  • 13 ГЕРБ, ПАТРИОТИ, ВМРО, СДС

    2 2 Отговор
    Искат да печелят гласове КАТО говорят за ОДЪРЖАВЯВАНЕ. ЛЪЖА ТЯХНОТО Е ПЪЛНО ЧАСТНО, ВСЪЩНОСТ, ПРИКРИТО ПОД ДУМАТА ЩЕ ПРАВИМ ДЪРЖАВНИ ДРУЖЕСТВА, Т. Н. ПЪЛНИ ЮДЕЙСКИ ЛЪЖИ. ВСЪЩНОСТ ЩЕ ПРИВАТИЗИРАТ И ПОСЛЕДНИТЕ ДЪРЖАВНИ ДРУЖЕСТВА ПОД МОТОТО ПРАВИМ ГИ ДЪРЖАВНИ. ТОВА Е ПЛАНЪТ НА САЩ ЗА РАЗБИВАНЕ НА МОРАЛА НА СССР И БЪЛГАРИЯ, ЗАМЯНА НА ПОНЯТИЕТО ДОБРО С ЗЛО, ПРАВЕЙКИ ЗЛО, ПОД МОТОТО ПРАВИМ ДОБРО.
  • 14 Другия с коня

    2 5 Отговор
    Мая Манолова от БСП предлага и Назначават шеф на ДАНС да бъде Пеевски...НО Изведнъж се оказва,че е Адвокат на Летеца -Президент на България......Чудя се, кое е Задкулисието,което БСП иска да заклейми като лошо.....МИ почнете от Вашто....
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шефа на тухларната

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Иванов":

    Не е само пеев... Мисли кой друг е як в сектора.
  • 17 Регулацията

    1 2 Отговор
    И контролът, не собствеността, са важно, бе далавери... Ма ти от къде да знаеш, или искаш да кадруваш и обираш ксймака, като чичо ти. Дай си оставката!
  • 18 AVE MARIA

    6 1 Отговор
    Много добро предложение. Народът трябва да се излекува от хазартната зависимост.Валери разбий черепа на ЧЕРЕПА !!!
  • 19 Черепило

    1 3 Отговор
    Въй , що тъй бе Валерка ? Май ще трябва да бръкна в шкафа с папките.
  • 20 Активист на БКП

    2 3 Отговор
    Та да може и той като вицепремиер да лапа от държавната баница ! Иначе папкат само бай Доган и Шиши !
  • 21 Циник

    3 0 Отговор
    Държавата да прати черепа при миньо и ветко и да махнат игрите с водещ оня помак с трушиеното име.
  • 22 mi ta ka

    0 0 Отговор
    ДА ДА ДА !!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове