Last news in Fakti

16 Януари, 2020 21:12 2 942 22

Манолова: Изявлението на министър Сачева е безочливо прехвърляне на отговорност

  • деница сачева-
  • мая манолова-
  • инвалиди

Това, че 13 хиляди души остават без социален асистент, е отговорност именно на Деница Сачева и нейното министерство

Манолова: Изявлението на министър Сачева е безочливо прехвърляне на отговорност - 1
Снимка: БГНЕС

По повод изявлението от днес на министъра на социалната политика Деница Сачева, че 13 хиляди души оставали без социален асистент „заради Мая Манолова”, подчертавам, че позицията ѝ е безочливо прехвърляне на отговорност.

Постановлението за отпускането на тези средства е акт на министъра, а не акт на Мая Манолова като председател на гражданска платформа.

С майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“ свършихме цялата работа по закона, а на социалното министерство остана да изготви едно постановление, но не се справи и с това. А, че законът работи се вижда от осигурената подкрепа за 20 хил. души от 1 септември 2019 г.

Г-жа Сачева би следвало да е достатъчно компетентна, за да знае, че законът, внесен от мен на 29 юни 2018 г. предвиждаше лични асистенти на всички граждани с увреждания, които се нуждаят от такъв вид помощ. По настояване на Финансовото министерство обаче, нормативните текстове бяха променени по сегашния начин, за да бъде изобщо приет законът от 44-то Народно събрание.

По това време г-жа Сачева е била заместник-министър на образованието и не е запозната с битката на хората с увреждания за закона, но е била част от кабинета, тоест имала е възможност да възрази на финансовия министър и мнозинството на ГЕРБ за новите текстове. Както и е имала възможност да подкрепи хората с увреждания.

Целта на закона беше устойчивост на осигуряването на лични асистенти, което да не зависи само от волята на социалния министър. Защото такава може и да липсва, какъвто е и настоящият случай с министър Сачева.

Това, че 13 хиляди души остават без социален асистент, е отговорност именно на Деница Сачева и нейното министерство. Още в самото начало, когато се обсъждаше и приемаше законът, беше ясно, че по този закон не може да се осигуряват асистенти за възрастни хора над 65 годишна възраст, които нямате решение на ТЕЛК, но не могат да се обслужват сами. Това са близо 5 хиляди души, за които имаше осигурени пари за 2019 година. А къде са парите за 2020 година?

За тези хора следваше да се изготвят други програми, след завършването на срока на действащите. Именно това не е направила министър Сачева, а в момента, вместо да се извини и да предприеме действия според задълженията си, тя нагло прехвърля отговорността и бяга от нея. По същия начин следваше да се реши въпросът и с хората с увреждания, които стават извън обхвата на Закона за личната помощ – хора с увреждания без право на чужда помощ и деца с увреждания по вид и степен под 90 %.

След днешното изказване на Сачева очаквам да ме обвини и за източването на яз. „Студена”.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тая министърка

    56 11 Отговор
    е толкова зле, че сама си търси майстора и май си го намери. Шоуто с нея тепърва предстои
  • 2 filo

    21 60 Отговор
    Мая общата беше жестоко изклатена на изборите и сега се чуди как да плюе.

    Коментиран от #4

  • 3 да ви се изсеръ на министрите..

    23 9 Отговор
    и на демокрацуята и на Майчето и на цялото ви НС. Разпускаите се доброволно и свикаите ВНС! Не е ли време да излизаме от ЕС? До къде ни докараха?
  • 4 Каткто Мая

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "filo":

    Така и демократичните избиратели.
  • 5 Анонимен

    47 7 Отговор
    Сачева май си вкара автогол.Разбрала че Майчето вкарала някакъв законопроект но не разбрала че едни главанаци са променили закона в Народното събрание и съвсем друго са гласували.Като министър има предостатъчно правомощия да помогне на хората в нужда ако е искала.И тя ли е калинка в кабинета?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Красимир

    38 13 Отговор
    Прави ми впечатление че госпожа Манолова от както стана омбудсман всячески се опитва да помага на хората не съм забелязал да се изтъква и да се тупа в гърдите като някой хора и въпреки това я плюят и всячески се опитват да я унижат. Моето мнение е че тя е един истински политик и добър човек и бих гласувал за нея с чиста съвест

    Коментиран от #10, #12, #13, #14

  • 8 Маяма Престъпница

    11 22 Отговор
    .. опитва се да се задържи над водата..
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    12 16 Отговор
    Комунист и вина - само с мезета...
  • 10 оня с коня

    11 16 Отговор

    До коментар #7 от "Красимир":

    Ти ОПРЕДЕЛЕНО си "Луд за връзване",но те спасява това че Свърши Канапа.И се чудя ВЪЗМОЖНО ЛИ Еда има все още ЗАДРЪСТЕНЯЦИ които да не осъзнават че както Мая,така и Цялата Опозиция е ФРАШКАНА със Предложения и Проекто-закони Кой от Кой ПО-ХУБАВИ И В ИНТЕРЕС НА ХОРАТА...само не казват ОТ КЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ ПАРИТЕ!Всъщност не това ги интересува,а ДА ПАДНАТ настоящите Управляващи,за да дойдат ТЕ НА ВЛАСТ!

    Коментиран от #11, #21

  • 11 Еl Comandante

    6 5 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    ГЪЛТАЙ борке!!!!
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 9 Отговор

    До коментар #7 от "Красимир":

    Красьо, Мая БЕШЕ омбудсман. Стопляш ли?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пак автогол

    21 9 Отговор
    ГЕРБ си вкара поредния автогол с простата си и арогантна министърка. Боко ще се заплете още повече в собствените си калчища. Народът е масово срещу простата и вредна министър Сачева.
  • 16 месара

    5 11 Отговор
    ало "независимата", всяко твое изявление е безочливо и цинично!

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 истината

    6 5 Отговор
    Тая Маяма нолева до кога ще ни плаши по телевизиите.Не разбра ли че за нищо не става
  • 19 Асен Илиев

    4 3 Отговор
    Манолова, вече НЕ си омбудсман! :)
    Човешки те предупредих да останеш да си работиш работата, нали?
    И сега, пак ще ти кажа: Няма да позволя да имаш власт :)
    Нищо няма да стане с "платформата" :)
  • 20 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    ЗНАЕМ!!!ТО калинките са ЗА ТОВА!!!!ииии....сачовете...
  • 21 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "оня с коня":

    разбира се че си КОН!!!И НЯКОЙ трябва да ти сложи СЕНО!!!!/ПАРИ/!!!!А какво са ПАРИТЕ?ТЪПАКО.....ТЕ се СЪЗДАВАТ!!!!и има маса примери ,когато държави са ОТКАЗАЛИ ГОТОВИ ПАРИ!!!!/ЗАЕМИ!!!/ и са успели!
  • 22 ТОЧКАТА

    0 0 Отговор
    МАЯ!!!!Бе ти си знаеш!!!ТИЯ са ...КАЛИНКИ!!!Бой и само бой по тъпите неолибералните капиталистически кратуни.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове