Last news in Fakti

19 Януари, 2020 22:30 3 866 6

Всеки 5-и с пневмония от грип

  • пневмония-
  • грип-
  • болен

40 деца в болницата в Пазарджик са с усложнения. Пикът на вирусите ще е в началото на февруари

Всеки 5-и с пневмония от грип - 1
Снимка: Shutterstock

20% от инфектираните с грип развиват пневмония и тежки усложнения всяка година. Това означава, че засегнат е всеки пети болен, съобщи за „Монитор” националният консултант по микробиология и директор на Националния център за заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Хората да не се самолекуват, а да потърсят лекарска помощ, когато усетят първите симптоми – втрисане, висока температура, болки в мускулите и бърза отпадналост, посъветва той.

Двете детски отделения в МБАЛ - Пазарджик са пълни с малки пациенти, съобщиха от болничното заведение. 21 деца до 2-годишна възраст са настанени в Първо детско отделение. 80% от тях са с пневмонии, уточни началникът на отделението д-р Елена Василева. Най-малките болни деца, които се лекуват, са 40-дневни близнаци. В отделението са настанени и няколко деца с ларингити и бронхиолити. Изцяло запълнено е и Второ детско отделение. В момента там се лекуват 28 деца на възраст от 1 до 18 г. Повечето от тях са с бронхопневмонии, обясни началникът на отделението д-р Валентин Данчев.

Педиатрите са категорични, че се касае за усложнения от вирусни инфекции. Дали е грип или заболяванията са причинени от други вируси, не може със сигурност да се твърди, тъй като до момента грипен вирус не е изолиран.

Много е важно още при първите симптоми на вирусна инфекция да се потърси лекарска помощ, както и да се преустановят контактите на болното дете с други деца, не предприемайте и самолечение, предупреждават медиците.

По думите на проф. Кантарджиев при 10 и повече случая на пневмонии в една болница следва да се направи анализ от специалисти на какво се дължи тя. Към момента не са подавани данни от Пазарджик, за да направим съответния анализ, каза националният консултант. По прогноза на Европейския център за грип и остри вирусни инфекции пикът на грипа на Балканите, включително и в България, се очаква в началото на февруари.

Наблюденията на специалистите показват, че заболяването вече разширява както географията, така и възрастовите групи. В София, Бургас, Сливен, Русе и Смолян бяха регистрирани случаи. Има засечени вируси и от тип А, и от тип Б. В болниците има настанени пациенти, които вече са с усложнения.

Върлуват щамове с екзотичните имена като „Бризбейн”, „Виктория” и „Канзас”. Има и регистрирани случаи на пациенти с усложнения с менингит и енцефалит. Лекарите съветват да се избягват местата, на които се събират много хора в затворени помещения, често да се мият ръцете и да се проветряват стаите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Еl Comandante

    19 6 Отговор
    Това им е бизнеса на юдейте. Първо създават щамове и ни разболяват.След това ни продават лекарства да ни лекуват. УБИЙ еврей СПАСИ СВЕТА!!!!
  • 2 Гостът

    10 1 Отговор
    Плащат и експериментират.Пускат си вирусите после ние плащаме за ваксините,докато имаме надупено продажно бандитче да ни управлява така ще бъде.Аз през месец съм във Франция няма грипове няма вируси.И тук в Бордо е влажно и топло не е от климата.
  • 3 888

    1 2 Отговор
    Да не експериментират мн в българия щот ние не мрем от 5g та и тва обаче те мрат
  • 4 Анонимен

    9 2 Отговор
    Е уж бият ваксини ,, а децата болни.... Ей цялата Менделеева таблица изсипахаа ха върху нас.... Унищожават и атмосферата.... Няма сняг,,,, няма дъжд който да пречисти въздуха.... Изкуствено правят затопляне...
    Е ми ние сме си виновни че до пуснахме шайка не нормалници чрез тях да ни управляват рептили и илюминати....
  • 5 Реалист

    3 0 Отговор
    Естествено че е вирус.... Пуснат от някъде.... Ей ще ни уморят ,, а ние си ги гледаме като писани яйца....
  • 6 Нострадамус

    1 1 Отговор
    Ами при разкарване на боклуците от Африка и Европа из цяла България какво да очакваме??Чума,грип,варицела и куп още гадости ще ни напъплят...Ще има и нилски и амазонски комари и гадини..От тук и ще тръгне епидемията за края на света..От лакомите бизнесмени и одупени ,,политици"..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове