Last news in Fakti

17 Януари, 2020 20:20 1 440 6

Проф. Михайлов: Проблемът с цените на лекарствата е в Закона за обществените поръчки

  • зоп-
  • нзок-
  • цени на лекарства

Проблем е, че една част от лечебните заведения са осовбодени от задължението да правят обществени поръчки, смята Михайлов

Проф. Михайлов: Проблемът с цените на лекарствата е в Закона за обществените поръчки - 1
Кадър бТВ

Преди дни управителят на Националната здравна каса Дечо Дечев разясни в „Лице в лице“ как законно може да бъдат източвани парите за здраве.

Поправка в закона е дала възможност на частните болници да плащат повече от държавните здравни заведения за едно и също лекарство. В касата път задължително трябва да бъдат осребрени фактурите.

Тези разкрития доведоха до изслушване на Дечо Дечев и здравният министър Кирил Ананиев в здравната комисия на парламента.

Тези въпроси си стоят от години, но сега един от управляващия екип си позволи да каже истината гръмогласно и те отекнаха в общественото пространство, затова парламентарните групи на БСП и ДПС са поканили здравния министър Кирил Ананиев и управителя на Националната здравна каса Дечо Дечев пред здравната комисия, обясни онкохематологът проф. д-р Георги Михайлов, депутат от „БСП за България" в „Лице в лице“ по бТВ.

Единият въпрос е решен законово по начин, който ощетява голяма част от лечебните заведения. През 2016 г. е приет законопроект за промяна на закона за обществените поръчки, в който една група лечебни заведения са освободени от задължението да правят обществени поръчки, каза Михайлов.

„Законът за обществените поръчки е изключително не добре композиран и създава големи проблеми на държавата. Поставя много големи изисквания, които са трудноизпълними“, смята Дечев.

Позовавайки се на една директива на ЕС, която не е била задължителна, позовавайки се на това, че в България болниците са търговски дружества, което и изключение за Европа, се прави тази промяна в закона, с която отпада задължението да правят обществени поръчки.

Друг проблем е, че „определена група болнични заведения не са задължени да отчитат разходите на своите приходи, по какъв начин спазват финансовата дисциплина“. Те имат друг „статут в здравната система“, заяви Михайлов.

„Беше изключително некоректно да се дава за пример на директорите и на екипите на държавните и общинските болници примера с назидание: „Виждате ли, има болници, които нямат задължения“. Има, разбира се, защото тези болници подбират пациентите, които взимат, и откриват отделения само по печеливши клинични пътеки, които са много финансирани, а всичко останало се струпва върху държавните лечебни заведения и общинските болници“, обобщава Михайлов.

Според него също така голям проблем е, че повече средства се отделят за болничната помощ, а се неглижира превенцията на заболяванията, каквато е практиката в повечето европейски страни.

Не трябва да се забравя, че НЗОК е обществена организация и не е подчинена на здравното министерство, независимо от всички опити, които се правят за това.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мали мали

    3 0 Отговор
    Пак проблем,имали нещо па да няма проблем.мали мали
  • 2 АНЕНЕРБЕ

    1 0 Отговор
    АКО ПРАВИЛНО РАЗБИРАМ ЗА ДА ПЛАЩАТ НЗОК ТОЛКОВА ВИСОКИ ЦЕНИ ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ, ТРЯБВА И ТЪРГОВЕЦА - ДОСТАВЧИК НА ЛЕКАРСТВА ДА Е ТЯХНА ФИРМА.

    Когато влезем в управлението на тези големи ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА наречени БОЛНИЦИ откриваме, че собствениците им притежават и ФИРМИ ЗА ТЪРГОВИЯ С ЛЕКАРСТВА.

    Не са ле ле е превърнали в ФИНАНСОВА ПИРАМИДА НЗОК ??

    ИМА ВСИЧКИ ОСНОВАНИЯ ДА СЕ ПРИЕМЕ, ЧЕ Е ТАКА И ЩЕ БЪДЕ ТАКА ДОКАТО : НЗОК не спре да финансира тези ЧАСТНИ ТЪРГОВЦИ и със събраните от ней ПУБЛИЧНИ СРЕДСТВА НЕ ФИНАНСИРА САМО ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ а не търговски дружества.

    В схемата производител на лекарства - болница трябва да изчезне ПОСРЕДНИКА - ТЪРГОВЕЦ!!

    ТОВА Е ТОЛКОЗ ПРОСТО И ЛОГИЧНО!

    ЗАЩО НЕ ГО ПРАВЯТ?!!

    Не разбират ли, че в състоянието на ОЦЕЛЯВАНЕ в което е докарана огромна част от народа случващото се не е нищо друго освен МАРОДЕРСТВО!!

    ЗНАЕТЕ КАК СЕ НАКАЗВАТ МАРОДЕРИТЕ В СЪСТОЯНИЕ НА БЕДСТВИЕ /в каквото сме ние/ И ВОЙНА.

    Има добре познати от историята практики които трябва да бъдат приложени към МАРОДЕРИТЕ!
  • 3 Кой68

    2 0 Отговор
    Главния проблем е във ВАС.Депутатите които създавате и приемате закони смърдящи на лобизъм.Проблем е че превърнахте лекарите във търговци/бизнесмени,а не далекуват хората?
  • 4 Село

    2 0 Отговор
    Ясно е че парламентът, който е израз на демокрацията създава условията за чудовищна корупция, каквато страната не познава и то не само в здравеопазването. Тогава за какво ни е въобще? При социализма никой не можеше да си помисли даже за подобно нещо и здравеопазването вървеше. Сега се дават милиарди и и сме на последно място в Европа... Парадоксално развитие. България е световен феномен на неграмотно управление.
  • 5 Редник

    0 0 Отговор
    Докато е по търговския закон системата ,така ще е
    Неудачно управление без профилактика така ще е
    Парите се насочват само в болниците, бедните немогат да плащат
    А те са повечето...
  • 6 Трън

    0 0 Отговор
    Българските депутати са гласували промяна на закона, за да освободят частните от търгове .... По-продажни депутати от сега не е имало!
    Избори! И този път за тези партии, от ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ НЕ ТРЯБВА ДА ГЛАСУВАМЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове