Last news in Fakti

19 Януари, 2020 12:48 3 339 29

Емил Димитров: Водата за Перник няма да е от софийската

  • емил димитров-
  • емил димитров - ревизоро-
  • вода-
  • перник-
  • софийска вода-
  • белмекен-
  • водна криза-
  • мосв

Трябва да се пести водата, категоричен е министърът на околната среда и водите

Емил Димитров: Водата за Перник няма да е от софийската - 1
Снимка: БГНЕС

„Тази вода, която ни трябва, я имаме. Това, което е необходимо на Перник, за да няма криза, можем да го осигурим, без да влияем нито на водосбора на „Софийска вода“, нито на деривациите на „Софийска вода“. Деривациите, които захранват язовира „Белмекен“ за друга каскада, могат да бъдат пренасочвани. От 1993 година, когато е изграден реверсивният тунел, до момента той е използван многократно и с тестова цел, с допълване, с опресняване на вода. Тази система е много добре премислена. Този тунел е двупосочен“. Това обясни в предаването „Неделя 150“ по БНР министърът на околната среда и водата Емил Димитров - Ревизоро.

Трябва да се пести водата, категоричен е министър Димитров.

„На много места се нагнетява напрежение… Всеки, който има огромни загуби, не иска да си оправи загубите, а иска да му се увеличи водоподаването. Аз не мога да пълня каца без дъно“.

„30 години „ВиК – Шумен“ не е направило нищо за водопровода, построен поне 20 години преди това. Решили, че понеже е по-евтина водата от язовир „Тича“ по този водопровод, няма да поддържат останалите сондажи в града. През тези години са откраднати помпите, тръбите. В момента градът има сондажи и възможност да се захрани самостоятелно, но няма инфраструктура... През всичките години в Перник системата е ставала все по-зле. Дори да посоча имената, това няма да оправи системата", допълни Ревизоро.

Министърът смята, че новосъздадената мегаструктура ВиК холдинг "ще помогне на всички".

„По оперативна програма „Околна среда“ са осигурени средства, за да може с по около 100 млн. за всяка област да се поднови водопреносната мрежа, пречиствателните станции, целият сектор. ВиК-тата са в тежко положение и нямат собствено съфинансиране, защото програмата от ЕС е – даваме ви 80 млн., вие трябва да дадете 20 млн. от себе си… Този холдинг с тези пари, които ще бъдат дадени, ще може да уреди съфинансирането, което не могат да си позволят повечето ВиК-ата. Тази структура ще помогне на всички“, обясни Емил Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 брей ти да видиш

    40 5 Отговор
    Фризьорка обяснява ядрена физика цъ цъ ! ПовЕрвайте му ! Оправач!
  • 2 Госあ

    40 5 Отговор
    ВиК холдинг на кой ще бъде подарен ?

    Коментиран от #5, #6

  • 3 Боки съм 😂😂😂

    25 5 Отговор
    От марс от марс ше прекарам тръба нали там имало вода таман ше открада квадрилиони
  • 4 Коmapak

    32 4 Отговор
    Г-н министър, може да пестиш нещо, когато го имаш. Да попитам като нямаш нищо как и откъде пестиш?
  • 5 Пеевски съм

    17 4 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    На този, който е папкал най много 🐖🐖🐽
  • 6 аааааа

    29 5 Отговор

    До коментар #2 от "Госあ":

    на "хидроинженера", който скоро по случайност стана и топлоинженер на ТЕЦ Варна. Така мутрата си купува спокойствие в парламента, където няма мнозинство.
  • 7 въх

    35 3 Отговор
    До къде опряхме - хореограф на народни танци да оправя водите на България. Колкото оправи митниците..
  • 8 Ван дер Любе

    29 7 Отговор
    Колкото беше направено сега, толкова и в бъдеще. Докато Борисов е примиер ще се отива към по-зле. Сигурно някъде из България мафията е внесла адрени глави за разглобяване или друга отрова. Все пак водата на Перник е източена от ненаситни богаташи като Борисов, Доган, Нинова, Пеевски, Каракачанов с торбичките, Волен и т.н. Един пример: Борисов се скъса да ходи да инспектира строенето на магистралите. Защо тогава не видя унищожаването на река Вит. Толкова разбира човека да се прави на бабаит и да обслужва интересите на аверите с парите.

    Коментиран от #9

  • 9 Госあ

    22 3 Отговор

    До коментар #8 от "Ван дер Любе":

    Дам...все едно аз да ходя да инспектирам ядрените реактори....баце е гений, май само доганя е по голям експерт от него ...
  • 10 ОТКАЧАЛНИК

    23 1 Отговор
    Я СЕ РАЗБЕРЕ С ФЪНДЪКОВА ЧЕ ЕДИНИЯ ГОВОРИ ЕДНО А ДРУГЯ ДРУГО
  • 11 Мазало

    15 2 Отговор
    Той знаел имената, но това нямало да оправи водата. И кой ще изиска тези имена за проверка и наказание? ВиКтата не можели да осигурят съфинансиране? Може би защото МРРБ не е направила необходимото? Кога ще има истински оставки и истински лица подведени под отговорност. Смятате, че управлявате говеда, може и да сте прави, донякъде.
    И този гениален план за справяне с кризата по радиото ли е най-лесно да се представи! Този, който го е сътворил, не може да говори ли, че се налага некомпетентно в сферата лице да ръси термини и да омайва стадото?
  • 12 Глупав съм

    15 1 Отговор
    Значи никой в държавата не знае от къде идва вода и кой я черпи. Има язовир и няма проблем местни кметове, областни управители и министерства да продават водата от него на който и когато си искат. ВиК дружества се дават на концесия или им се разпродават акциите и всичко е ОК независимо, че не се пипа мрежата. Дори през година две се отпускат милиони народна пара за поддържане на язовирите, които най много да влошат положението, за да може да се изпишат повече пари. Когато водата се разпродаде и свърши независимо от договорите и задълженията на ВиК, кметове, управители и министерства се исипват едни милиони народна пара, за да се закрепи положението. И закрепването е да не се вдигне народа, а не да се реши кардинално проблема. Единственото което се измисля преди да завали е да се източат и други язовири, но вода за продажба да има. И всичко това е просто един грандиозен успех на нашите ръководители, но аз съм твърде глупав да го осъзная.
  • 13 Йосарян

    18 2 Отговор
    Нагледно е, че сме Идиоти! И ще си трайкаме и мижитурстваме. А тия ще ни Крадът.
  • 14 gggw

    9 3 Отговор
    водата няма, ама налягането ще е от софийското
  • 15 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    4 2 Отговор
    https://m.youtube.com/watch?v=Cckj_uZDz4A ТОВА НИ ЧАКА !!!!!!
  • 16 КралиМарко

    16 2 Отговор
    Другаря Ревизор оправи митниците, и през тяхг неговия Работодател вкарва милиони тонове отровен забранен Боклук от престъпни групировки в Европа?!Това през оправените митници!Сега ще оправи Водната криза..за начало на Перник с водата от водопровода на София?!Ама за едни 25милиона ще копнат около18км и ще турнат пласмасови търбички и малко помпи за 40дена!!!Ма кой ще го прави туй бре - имената на кой наши ора ще лапнат тази чудна сума?!То е япсно, че фирмите са на бушончета , важно е да се свърши работата и да има вода за народа, а не 25милиона за правилните ора!!Чудна държава - виновни нема, ма пари за точене има!!!Населението слуша и гледа кат рогат дообитЪк...и чака снеготопенето,дето снег по метър е наваляло и напролет ще напълни язовирите на властта!Печеленето на време, с такива решения е патент на главанаците, те искат кризата да е навсякъде за да има нужда от неотложни решения - и тлъсти милиони за да се кърпи поредната пробойна на отдавна потъналия кораб на държавата!
  • 17 Най тъпата кочина

    15 1 Отговор
    Израел от пустинята направи рай, а ние от рая - пустиня.
  • 18 анонимен

    15 1 Отговор
    Тези крадат като за последно. Преди години започна едно лудо копане между Силистра и Добрич. Едно време са положили тръби, които е трябвало да захранват Добрич с вода от Дунава. Тези тръби са си останали под земята и никога не са иползвани. В продължение на една година ги изкопаваха от полетата и ги товареха на камиони за скрап. След още една година прокуратурата започна разследване срещу неизвестен извършител, защото някой им подал сигнал за това, че тръбите са откраднати??! Копането беше успоредно на главния път Силистра-Добрич, тръбите се вдигаха с мобилен кран в камионите и се режеха с резаци, а никой не разбрал, че всъщност уж се крадат.
  • 19 Към перничани

    5 2 Отговор
    Пускайте водата в тоалетната само като акате !
  • 20 Йозеф

    2 0 Отговор
    Не трябва да се пести, хигиената е здраве. Трянва да се оправи ВиК мрежата, която гемерира 60-70% загуби от преноса на вода! Елементарно е, проблема седи от 20 години!
  • 21 Дядо Йоцо

    11 0 Отговор
    Помните ли кои новоизлюпени демократи ни обясняваха как държавата е лош стопанин и вкичко трябва да дадем в "предприемчиви" чужди частни ръце - 30 години само грабеж, на ви сега вода, ток, нет, зеленчуци, месо, лихви и к,во то се сетите - чужденците само грабят, а държавата вече е убита ... и армия няма да ни пази, а децата на тези същите отдавна са в чужбина
  • 22 Дон Чико

    6 0 Отговор
    Как само се изразява човекът, а? Виден хореограф. Това е най-добрия хидроинженер сред хореографите и най-добрият хореограф сред хидроинженерите. Горд съм, ясно е, че пак България ще избере Бойко Борисов. Перник гласува за ГЕРБ.
  • 23 БЪДЕЩ ЖАДЕН СОФИЯНЕЦ

    6 1 Отговор
    ТЕЗИ СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ТОПНАТ И НАС В ГЬОЛА. СЕГА И СОФИЯ ЩЕ ОСТАНЕ БЕЗ ВОДА.
  • 24 СОФИЯНЕЦ

    8 1 Отговор
    Ура сега за София ще докарат вода в бидони от Смолян. Има възможност чрез маркуч и от Дунава - от гьола на АЕЦ Белене. Тази вода ще лекува всичко и ще светим, няма опасност от криза на тока.
  • 25 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор
    Добро решение! БРАВО НА ИНЖЕНЕРИТЕ, размърдали са си мозъцте...Дано по-високата скорост на водата в софийската мрежа, не доведе до аварии в нея....
  • 26 И на теб

    0 1 Отговор
    Не ти вярваме!
  • 27 Казуар

    1 0 Отговор
    Никой не каза рилският водопровод ще може ли да поеме още 300 литра в секунда.

    Коментиран от #28

  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "Казуар":

    Превишението е по-малко от 15%. Има разбира се някакъв риск, но минимален...
  • 29 БОЙКО БУДАЛА

    1 1 Отговор
    ...ЕЙ ПЕРНИЧАНИ... НЕМА А СА ПУАШИТЕ ЕЙ...
    ...АЗ БОЙКО БУДАЛА - ВАШИЯ ГОСПОДАР
    И ШЕФ НА МОЙТА УБАВА МАФИОТСКА ХУНТА - ГЕРБ
    И ВСЕ ОЩЕ МИНИСТЪР ПРЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ...
    ...ША ВИ УПРАЯ МНООО БЪРЗО
    И ВАС И СИТЕ ВИ ПРОБЛЕМИ ТАМ С ТУЙ
    ДЕТО УЖ СТЕ НЯМАЛИ ВОДА,
    ПА И УЖ ЧЕ ТЕЦ - ПЕРНИК ГОРЯЛ
    УЖ ВНОСНИ УЖ ТОКСИЧНИ УЖ ОТРОВНИ БОКЛУЦИ
    И ЧЕ УЖ ВЪЗДУХА ВИ БИЛ УЖ МНОГО ОТРОВЕН
    И ЧЕ УЖ ДЕЦАТА ВИ ПА И ВЪЗРАСТНИТЕ
    МНООО СА ИЗПОРАЗБОЛЕЛИ
    УЖ ОТ ХЕПАТИТ,
    УЖ АСМА, УЖ ОТ ЕМФИЗЕМ,
    УЖ ОТ ТУБЕРКУЛОЗА,
    УЖ ОТ РАК НА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ...
    ...СЯ НА ПЪРВО ВРЕМЕ
    ША ДА ВИ ПРЕКАРАМ ЕДИН ВОДОПРОВОД ПРЕЗ БАИРА
    ОТ КЪМ МАЛО БУЧИНО И ПРЕЗ ГОЛЕМО БУЧИНО...
    ЩОТ ФИРМИТЕ НА МОЙТЕ АВЕРИ
    ТРЕБЕ ДА ГЕПЯТ, ДА УСВОЯЯЯЯЯТ ДЕ
    ЕДНИ КИРЛИВИ НЕКВИ ДВАЙСЕ ТРИЙСЕ МИЛИОНА ЕВРА...
    ...ПА ПОСЛЕ МОЕ И ОТ ДУНАВА
    ДА ВИ ПРЕКАРАМ ДУНАВСКА БИСТРА ВОДИЦА
    ЕЙ ГО КЪДЕ Е ДУНАВА
    ША ДА ГИ МЕТНЕМ ТРЪБИТЕ ПОКРАЙ ИСКЪРА...И ГОТОВО...
    ...МА БИЛА МНОГО МРЪСНА ВОДАТА В ДУНАВА...
    ...МА НИ Е ТОЛКУЗ МРЪСНА БЕ
    ЩОМ ОЩИ РИБАРИТЕ ТАМ ВАДАТ
    ЕЕЕЕЙ ТАКИВА ЕДРИ СОМОВЕ...
    ...ТЕ СОМОВЕТЕ НАЛИ НЕ СА БУДАЛИ
    ДА СА ГМУРАТ У МРЪСНА ВОДА...
    ...ОСВЕН ТУЙ НАЛИ ГЛЕДАТЕ МЙТА НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ
    И ТАМ ПОКАЗАХА КАК В ИНДИЯ ИНДИЙЦИТЕ
    МАСОВО СА КЪПАТ В ОНААА ТАМ
    ТЕХНАТА МЪТНА РЕКА ГАНГ... И НИЩО ИМ НЕМА...
    ...ПЛЮС ТУЙ ША ВИ ИЗДАМ ЕДНА ТАЙНА -
    - СЕГА КАНДЪРДИСВАМ
    НАЙ-ПРОЧУТИЯ И НАЙ-КОМПЕТЕНТНИЯ
    КОНСУЛТАНТ ПО ХИДРОЕНЕРГИЙНИ НАУКИ - ААМЕТ ДОГАН
    ДА МИ НАПРАЙ ЕДНА КОНСУЛТАНТСКА УСЛУГА
    ПО ВАЩИ ПЕРНИШКИ ВОДНИ ИВЪЗДУШНИ ПРОБЛЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове