Last news in Fakti

21 Януари, 2020 08:51 17 197 29

Фалшив антифриз с опасни добавки скапва колите

  • антифриз-
  • автомобили-
  • коли

Най-разпространеният трик на нелоялните производители е да поставят отработен глицерин, който е отпадък от производството на биодизел

Фалшив антифриз с опасни добавки скапва колите - 1
Снимка: Shutterstock

Некачествен антифриз продават в търговската мрежа, предупреждават производители от Русе. Има случаи, в които са подменени някои от съставките на продукта, но има и имитации, които увреждат двигателите на автомобилите.

Светлозар Русев е шофьор от 40 години. Заради некачествен антифриз, който закупил на по-ниска цена, колата му е за ремонт.

"От известно време колата ми няма парно и вчера пред гаража долу имаше локва", коментира той пред БНТ.

"Протекло е съединението на водната помпа. За нас очевидно антифризът не е подходящ. Водачите често подценяват избора на охладителната течност", каза Минчо Минчев, управител на сервиз. Веселин Венков произвежда антифриз от 18 години.

Казва, че е виждал всякакви имитации на продукта. Най-разпространеният трик на нелоялните производители е да поставят отработен глицерин, който е отпадък от производството на биодизел.

Добавят и спирт, който създава впечатление, че така наречения антифриз не замръзва. "Хората си мислят, че единствената функция на антифриза е да не замръзва, но той има още други свойства, които трябва да се спазват - да смазва, да предпазва от корозия металните части, месинговите, алуминиевите", заяви Веселин Венков, управител.

Антифризът подлежи на стриктни лабораторни анализи. "Ако не отговаря на тези показатели, тогава може да се получи ръжда по металните части на двигателя, да се разложат каучуковите части и да реагира с пластмасата, да го съсипе, да го блокира", обясни лаборантът Анелия Минова.

Често нелоялните производители добавят в продукцията си и специални химикали, които могат да заблудят дори измервателните уреди, които установят качеството на антифриза. Така откриването на фалшивия продукт става още по-трудно.

Затова, според специалистите,трябва да се следи цвета на антифриза.

"Да видите дали антифризът ви е помътнял, сменил си е цвета. Това води де факто до корозия на двигателната система, прегряване на автомобила, течове и оставане на пътя", каза още Веселин Венков.

Производителите съветват да купуваме антифриз само от магазини, които притежават сертификат за качество.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 240 ай дука живот си живеят тука

    65 11 Отговор
    Само в СДС-аро-СИК-аджийъските държави това става:няма контрол,няма ред,ма Закон!
    Важното е,че Пунта Мара отпътува за Европата да ни представлява.Сашо Нереза отзавна е там и го чака коленичил. Пунта остави няколко Бушона/за всеки случай/ при нужда да гърмят.
    Анатема на ДраглЪФския гърбат Ай дук,на СУЛЮ Паси и на Сашо Нереза!
  • 2 JEEP

    30 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Заради некачествен антифриз, който закупил на по-ниска цена - знам, че не всички го правят от андрешковщина, и че цялостната мизерия в която живеем поддтиква хората към такива глупости, но горчивата истина е, че те често излизат солено.

    Коментиран от #3, #19

  • 3 боцмана

    63 2 Отговор

    До коментар #2 от "JEEP":

    Лошото е , че не винаги и по скъпото е по добро. Няма гаранция , че по скъпата стока не е менте или боклук в луксозна опаковка. Пресен случай , био доматите по 8 лева с добавка , пет вида нитрати. При такава държава , такъв контрол и стоките са такива.

    Коментиран от #5, #23

  • 4 Русуфил

    28 3 Отговор
    Решението е много лесно - не си купувайте български марки, както и не пазарувайте от сайта на бай Гошо, понеже там литър антифриз дето в мрежата ти го дават за 15лв/л струва 3. Ясно е, че е ментак.
  • 5 Русуфил

    24 2 Отговор

    До коментар #3 от "боцмана":

    Въпросът не е цената, а от кой го взимаш. Всяка сериозна марка има списък с оторизирани дилъри на сайта си. Отваряш, намираш и си купуваш. Нета е залят с някакви смешни сайтове, продаващи масла на смешни цени, до 50% по-ниски дори от най-големите вносители, които с количество могат да си позволят да ги продават евтино. Ясно е, че са бъркочи, наливани в някое мазе във фалшиви бутилки. Просто Ганьо предпочита да си купи ментето и със спестеното да се напие и да търка билети.

    Коментиран от #14

  • 6 Borislav Popov

    9 4 Отговор
    За автомобила не става обаче става за пиене и на дрегера ме те лови наче много хубаво те замайва.
  • 7 Martin

    16 2 Отговор
    Има ли нещо истинско в Бъ

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ицо

    17 2 Отговор
    Всичко това става от немотия.На хората не им стигат парите от мизерните заплати и пенсии и просто гледат да оцелеят някак си в тая кочина.При склад гарван литър концентрат струва 1,65 и се купува масово.
  • 10 Ххх

    20 3 Отговор
    Карам по стара кола. Но консумативите гледам да са качествени. Обикновено ги купувам от голяма търговска верига от англоговоряща страна. Та купих оттам червен антифриз, който е по - скъп от синия. И след като е по - скъп, предположих, че е по - качествен. Този, който ми поддържа колата източи целия стар антифриз и го подмени с новия, който бях купил. След няколко месеца се получи теч на антифриз. Закарах я при майстора ми и той заяви, че не е следвало да зареждам колата с червен антифриз, защото съдържал агресивни съставки, които са разложили някакви гумени съединения. Каза ми, че червения антифриз бил за по - нови коли, на които охладителна система била проектирана за такъв. Зареди колата ми със син антифриз и вече няколко години не съм имал проблеми с охладителната система.

    Коментиран от #20, #28

  • 11 Aвтомеханик

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Martin":

    Hepu

    Коментиран от #12

  • 12 qwerty

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Aвтомеханик":

    и аз съм с такъв - червен на двигател 4м41
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 А време

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Русуфил":

    "Публикувано във факти.бг: Всяка сериозна марка има списък с оторизирани дилъри на сайта си"
    А време? Ако тръгнем за всяко нещо да проверяване производител и дистрибутори, докъде ще стигнем? Я това млако кой го произвежда и кои са му дистрибуторите? А сиренето? А минералната вода? А хляба? А лимонадата и т.н. Не може така, нали затова плащаме данъци, да има държава и да си гледа работата.

    Коментиран от #17

  • 15 dsсса

    2 9 Отговор
    Зелен антифриз няма! По старите коли, преди 2000 година (колкото са останали) са със син антифриз. По-новите са с червен. Разбира се цветът не е гаранция, че ще вземеш качествена стока, но ако видиш зелена течност, трябва да знаеш, че тя в никакъв случай не е антифриз! Също така на кола за син антифриз не трябва да слагаш червен и обратно.
  • 16 Гост

    8 2 Отговор
    Видовете антифриз не са син, червен, лилав и не знам какъв си, а G11, G12, G12+ и G13
  • 17 Русуфил

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "А време":

    Навсякъде, дори в белите страни дето плащат в пъти по-високи данъци, има тарикати, които продават ментета и балъци, дето им се връзват. Като не искаш да ровиш и ти коствало време, купувай от тези по два лева литъра и готово.

    Коментиран от #18

  • 18 Времето

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Русуфил":

    Не купувам, слагам пернишка вода, тя не замръзва.
  • 19 560

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "JEEP":

    НА МЕН ПРЕДИ 6-7 ГОДИНИ МИ ЗАМРЪЗНА ЧЕРВЕН "HEPU", ТОГАВА НАЙ-СКЪПИЯТ И УЖ КАЧЕСТВЕН АНТИФРИЗ, ТОВА ЗНАЧИ ЧЕ У НАС ИМА РАЗПРОСТРАНЕНИ МЕНТЕТА И НА ТОП МАРКИ ! ! ! ! ! ! СЪЩО ТОГАВА/ПРЕДИ 6-7Г/ ПРИ СМЯНА ДВИГАТЕЛ И ИЗЛИВАНЕ АНТИФРИЗА В 10Л БУТИЛКА БЕШЕ ЗМРЪЗНАЛ И "MOTOX" И ТО ПРИ ТЕМПЕРАТУРА -8 ГРАДУСА ! ! ! ! ! !
  • 20 Гост

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Ххх":

    Сори ама като ти чета описанието как да кажа - най-добре да не си купуваш сам консумативи - явно си абсолютен лаик на тема автомобили след като не знаеш що е то червен и син антифриз
  • 21 МП4

    7 0 Отговор
    Храната и водата която продават по магазините е отрова вие искате антифриза да ви е истински. Има форуми, правят общи поръчки на масла части, течности за автомобили, търсете и си поръчвайте оттам, събират някаква Мин сума и доставката илиза без пари, плащате си само продукта. Аз ако влизам в Кауфланд или Метро си купувам безалкохолно, а не масло или антифриз....помислете малко!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ник3900евро

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "боцмана":

    Има гаранция когато човек купува трябва да го купува от където трябва има хора който си разбират от работата. Бай ганю купува антифриз от калфланд и гаражи с единствената цел да спести пари на не винаги става.Той и с храната е същото яде боклуци и си играе със здравето камо ли с антифриз.
  • 24 Валентин

    3 1 Отговор
    Никога не купувайте антифриз, моторно масло и прах за пране от България.
  • 25 Терминал 1/2

    3 0 Отговор
    Не държава,а разграден двор е територията/кочинaта/сметищeто и т.н.Загубено време е да вярваш,че ще доживееш да видиш светлинка в тунела...Нормалния живот и цивилизацията е на 1 час полет на запад ;)
  • 26 Солдат

    1 0 Отговор
    Много хора разбират от антифриз след като го пробват.
  • 27 Кълвача

    0 1 Отговор
    Глупости на търкалета! Маже му кратуната! Помпата скапана, антифриз а му виновен на 30г барака!8238
  • 28 българин

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ххх":

    Това вероятно го знаете всички или пък може да го проверите лесно, има достатъчно подробна информация в интернет. Антифризите се делят основно според антикорозионните добавки. По-старите използват неорганични (различни соли или силикати). Най-модерните антифризи съдържат само органични съставки (OAT). Солите не взаимодействат с уплътненията, но пък могат да реагират с металните части от двигателя, тъй като могат да образуват много слаба киселинна среда. Органичните пък обратно, металите не взаимодействат с тях, но пък могат да разложат уплътненията или маркучите, макар и бавно. Антифризите се оцветяват по две причини, първо за да се отличават като много силна отрова - не бива да се допуска изливане никъде. И второ, според типа, макар и да не е винаги точно. Прието е син и зелен цвят за неорганични и силикатни. Червен, розов за органични. Понякога в червените антифризи може също да има соли. G11, G12, G13 е германска номенклатура и не я харесвам, защото опростява и не разкрива детайлите за антифриза. Важно е да се гледат съставките, за това което търсиш. Не бива да се смесват антифризи от различен тип, защото взаимодействат помежду си и образуват желе, което може да запуши охладителната система. Някои от червените антифризи съдържат прекалено агресивна добавка, която за кратко съсипват маркучи и уплътнения. Имало е дела в САЩ за това. Добрите органични антифризи обаче не създават проблеми. Затова е най-важно какво препоръчва производителя, той знае дали мар
  • 29 българин

    1 0 Отговор
    Затова е най-важно какво препоръчва производителя, той знае дали маркучите издържат на органични съединения или пък какви соли за безобидни за двигателя. Според мен, ако производителят допуска органичен (OAT) антифриз, е най-добре да се ползва такъв, защото е по-добре да се смени едно уплътнение или маркуч, вместо да корозира нещо по двигателя. Що се касае до българските антифризи, не съм съгласен, че всички са лоши. Имаше преди време един, на който дори му бяха написали добавката (органична) и се оказа след проучване, че е изключителен инхибитор както за алуминиеви, така и за медни системи. Стори ми се много коректна практика да напишат съставката, защото на вносните не пишат нищо. Впоследствие този LongLife на тази фирма изчезна и пуснаха G11, G12, G13.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове