Last news in Fakti

22 Януари, 2020 19:45 3 742 27

Хазартни фирми ощетили държавата с над 210 млн. лева

  • васил божков

Дирeктoрът нa Aгeнциятa зa държaвнa финaнcoвa инcпeкция (AДФИ) Гeoрги Нaчeв дaдe извънрeдeн брифинг пo пoвoд днeшнaтa aкция в Държaвнaтa кoмиcия пo хaзaртa

Хазартни фирми ощетили държавата с над 210 млн. лева - 1
Снимка: БГНЕС

Две от фирмите на Васил Божков са ощетили държавата с много над 210 млн. лева. Това стана ясно от думите на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) Георги Начев, който даде извънреден брифинг по повод днешната акция в Държавната комисия по хазарта (ДКХ), съобщиха Novini.bg.

В момента финансовата инспекция се извършва на основание разпореждане на министъра на финансите и с моя заповед от 16 декември 2019 година. Впоследствие е постъпило постановление на Специализираната прокуратура във връзка с образувано досъдебно производство на основание член 145, алинея 1, точка 3 – възлагат на АДФИ извършване на финансова инспекция с предмет проверка за законосъобразност на получените приходи, дължими държавни такси и вноски за социално отговорно поведение от страна на регистрираните хазартни оператори и осъществения контрол от страна на ДКХ за периода 2014-2019 година, поясни Начев.

Това, което е различно от първоначалния предмет, са вноските за социално отговорно поведение и срокът, който се проверява - с една година назад, от 2014 година. Това е по същество законовото основание на АДФИ да присъства в ДКХ и да извършва тази финансова инспекция, добави той.

В член 30 е разписано, че всички държавни такси, които се събират по Закона за хазарта и се събират от ДКХ. В член 30, алинея 3 е посочено, че за поддържане на лиценз и за организиране на хазартни игри, с изключение на онлайн залаганията, ДКХ събира държавна такса в размер на 15% от стойността на направените залози за всяка игра. В тази алинея е записано също, че за хазартни игри, за които се събират комисионни за участие, се събира държавна такса в размер на 20% върху стойността на получените такси и комисионни. При тази ситуация става ясно, че текстът дава възможност да се събират такси, формирани на различни основи, посочи шефът на АДФИ.

Аз няма да се наемам да тълкувам закона, но ще изнеса факти, които сме установили към този момент – от АДФИ е извършена проверка на подадените и обработени от ДКХ декларации, регистри и справки и се установи, че от 2014-та до 2019 година приходите от внесените държавни такси по член 30, алинея 3 от Закона за хазарта, са повече от 500 млн. лева. Видовете хазартни игри, които се организират в страната, са моментна лотарийна игра, тото и лото игри, игри със залагания върху спортни състезания и надбягвания с коне, кучета и други. От член 30 алинея 3 е видно, че държавната такса за моментната лотария, а и за всички игри, следва да бъде 15 от направените залози за всяка игра.

От представените регистри, справки и декларации е установено, че единственият оператор, който заплаща държавна такса от 15% е Българският спортен тотализатор, останалите лицензирани оператори за същата хазартна игра – и за първата, и за втората, и за третата, заплащат държавна такса в размер на 20% от събраните такси от комисионни за участие, съгласно утвърдените от ДКХ правила. Установява се, че за една и съща хазартна игра се заплащат формирани по различен начин държавни такси от цитираните регистрирани хазартни оператори. Ние няма да се наемаме да тълкуваме закона, но посочваме фактите и от тях става ясно, че за една и съща игра се събират такси на различна основа. Защо е станало така, може би ще стане ясно в рамките на това, което се извършва от колегите от прокуратурата прокуратурата и може би някакво становище да дадат компетентните органи, каквато е в случая ДКХ, коментира Георги Начев.

С цел установяване на приходите на държавата от хазартните игри за проверявания период финансовите инспектори са поискали от ДХК справки по месеци за броя и стойността на направените залози за всяка игра. Чакаме ги тези цифри. Всъщност краят на финансовата инспекция зависи от това какво ще ни предоставят колегите и в какъв срок. При условие, че информацията е налична при финансовите инспектори, предполагам че до около месец ще имаме окончателни резултати. Този срок е условен. Резултатите от финансовата инспекция от днес ще бъдат качени на страницата на АДФИ и ще имате възможност да се запознаете с тях, каза Начев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нане

    46 5 Отговор
    боже боже тя държавата баталясала те едно футдболно отборче гледат! Кат няма пари - фалит! Г- група!
  • 2 Браво господине

    39 0 Отговор
    Мдаам, това е само върха на айсберга. Понякога имам чувството, че наистина няма никога да се оправи тая държава, никога, губя надежда!!!
  • 3 Гост

    24 0 Отговор
    Ми що не е задържан в кауша?
    За един приятел питам. Да не би да му се дава шанс да се поправи, по правилния начин на когото трябва?

    Коментиран от #5

  • 4 Буков

    50 1 Отговор
    Ох, бабачкааа... Черепухин краде като за световно. Ама го правел заради Левски, човечеца. Да има за ритнитопковците, които носят заслужената титла "идиотите на Европа". На кой ги разправяш тия бе, дрът мошеник и кожодер? Като си велик бизнесмен измисли бизнес с производство и работни места, а не да прибираш жалките левчета на разни сиромаси и пенсионери. Айдук, ниеден!

    Коментиран от #9

  • 5 ЗНАЕЩ

    18 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Разбира се. Като не си плаща искания % от пашата на държавата - ще го мачкат
  • 6 Българина

    28 1 Отговор
    Алоооу ГЕЙберастите....алооооу ТИКВО, спахте ли досега, бе крадливи боклуци? Къде са ДАНС, прокуратурата, полицията, службите, НАП.....КЪДЕ?!!!!
  • 7 Шопо

    20 1 Отговор
    И тоя го подкараха ...

    Коментиран от #15

  • 8 Без име

    23 4 Отговор
    Тоя е вече пътник.
  • 9 ПУНТА МАРА

    17 5 Отговор

    До коментар #4 от "Буков":

    Приятелче, Черепухин е последния виновен, защото е търпян от ПРОДАЖНИТЕ БОКЛУЦИ(разбирай тиквата),КОИТО УПРАВЛЯВАТ КОЧИНАТА ни булгаристан.Къде е НАП, и къде са службите?Къде е прокуратурата, и съда, който ДАДЕ 20 ГОДИНИ на ИВАНЧЕВА?
  • 10 Лукановите

    13 1 Отговор
    Куфарчета си иска държавата, с лихвите! За такъв кратък срок, от 16.12.2019 година не може да се направи читавА ревизия- много празници. Който не си върне борча, към БКП, гушвА букета.
  • 11 Талончетата

    6 0 Отговор
    Са ДЦК, няма начин за далавера, а че властта е наложила различни ставки, кой е виновен?! Държавата, без всякакво съмнение!
  • 12 СвръхАз

    8 2 Отговор
    Цветанов номер 2! Беги у Сръбия. Ще станат няколко такива, и тогава.... Като извадят кирливите ризи... Жална ви майка, господа управляващи..
  • 13 Бужку Васильов

    17 0 Отговор
    Дето се вика "за всяка свиня си идва коледа"... Тц,тц...ммммдам.
    И този крадец го "сготвиха", така да се каже. Сготвиха го не от НАРОДЕН СЪД, така че за мен, за вас....разклика няма. Сготвиха го другарчетата по кражба и те ще си поделят "бизнеса" на божковчето.
    Божковчето е вече мъртъв, ама той все още не му се вярва. Когато си свикнал да живееш на едро и без да имаш ум в главата да ти се ДАВА, ти бързо губиш инстинкт. Жалко, но е факт.
    Божковчето скоро ще "потули" данданията покрай него, но това ще е привидно за НЕГО и за промитите мозъци. Ще го блокират Божковчето за 1-2 годинки и после ще си отлети на небето от "невярна" болест. Активите му ще бъдат преразпределени между КОЙ и тоя дето го назначи, а ние няма и да чуем повече за това. Всичко тече, са казали хората и така ще бъде.
    Просто от смъртта на тоя "насаден" за милиардер, ние с вас няма да почувстваме нищо. Дори и морално задоволство няма да почувстваме, защото когато тая свиня умре, ние няма и да разберем.

    Коментиран от #16

  • 14 Левскар

    19 1 Отговор
    А фирмите на Боко Пеевски и Доган с колко милярда ощетиха държавата.
  • 15 Бяла Акула

    9 1 Отговор

    До коментар #7 от "Шопо":

    Ние, акулите, ако няма какво да ядем се самоизяждаме.
    Явно от България и смачканите от данъци и НАП-щини българи, вече няма какво да се краде, и започваме сами да се изяждаме!
    Божката е първи, ама ще им и други. Ние искаме тлъста плячка, а някои са насъбрали такава и ще я получим. Накрая сами себе си ще доизядем и ....
    Мислете му вие, дето сте ....
  • 16 3456

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бужку Васильов":

    .., и ще дойде следващата...
    Та ако си мислите че сега са разбрали колко губи държава, жестоко се лъжете, всичко е схема и изчислено, сега трябва друг да печели тези пари, но нито ще е държавата, нито спорта!!! Запомнете това. Трябва тотално изриване на кочината, за да се оправим.
  • 17 Centurion

    15 1 Отговор
    Хора, мислете с главите си,склонни сте да се хващате за тези нищо и никакви пари(200) милиона а спите дълбок сън за милиардите откраднати през програмният период.Десетки милиарди!!!Подхвърлят ви залагалки и димки.Големите крадци са ГЕРБ, Лукойл, ДПС и прочие.Будете сигурни че тези пари и да ги съберат,те до нас няма да стигнат.Ще намерят начин да ги източат,и откраднат!!!
  • 18 Гораноффф

    5 0 Отговор
    Време е ... Много ти стана.
  • 19 Закривани

    7 2 Отговор
    Одържавяване. Нас обикновените хора не ни засяга ако олигарсите ги тупа държавата.
  • 20 Да еаааа!

    7 0 Отговор
    Комедия! Мумията се върна от пирамидите и поиска от Черепа да се отчете!
  • 21 ГГГГГ

    10 0 Отговор
    Не е луд този, който яде баницата. Явно не само Божков е плащал по-малко/законно както се вижда/. Кой е направил така закона? Защо от комисията и МФ 6 години "не виждат проблем"? Кой ще понесе отговорност за законно причинените щети на държавата/риторичен въпрос в държава известна с колективната безотговорност/? В.С. и сие да се допитат с истински безпартиини адвокати да не стане грешка по конституцията и после да ни се стъжни на всички нас. Кой пречи на БСТ да продава повече- това, че всичко държавно се управлявя от калиннки без мозък.
  • 22 колчо

    11 4 Отговор
    Айде следващия олигарх в затвора и конфискация на имуществото му, заради укриване на супер големи данъци и измами с лотариите.
  • 23 jorj

    8 3 Отговор
    Гешев какво чакаш, пиленцето ти е кацнало на рамото !!!!!!!!!!!
  • 24 Alf

    7 1 Отговор
    Милиционерите разрешиха на АДФИ да говори пред публика уау какъв успех. А досега се правеха че не знаят га зимаха подкупи . Айде народе заспал и побъркан излизайте недейте спа
  • 25 Усмивката

    4 0 Отговор
    И това са само две фирми за 210 милиона лева. Я сега си представете колко са фирмите ограбили държавата за последните 30 години. Като започнем с Б.Б. ..Приятелката му Ц. Б....и т.н. Ами А. Д.?
  • 26 Анализ

    0 0 Отговор
    Нищо няма да се случи в тази продажна държава.Божков и подобните ще платят на когото колкото трябва и театъра ще приключи .
  • 27 Анализ

    0 0 Отговор
    Нищо няма да се случи в тази продажна държава.Божков и подобните ще платят на когото колкото трябва и театъра ще приключи .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове