23 Януари, 2020 11:20 4 636 26

Учебник учи гимназисти да дишат лепило

  • учебник-
  • лепило

Урокът започва с изречението: „Може би ви се е случвало да видите деца да дишат лепило от полиетиленов плик"

Учебник учи гимназисти да дишат лепило - 1

Учебник разкрива на гимназистите как се диша лепило под съвсем невинна форма, като нещо напълно безобидно. За това алармират майки в социалната мрежа Фейсбук.

Гневът на майките от Велико Търново е избухнал, след като видели урок в учебника по Химия и опазване на околната среда за 9-и клас, отнасящ се за кетоните и по-точно за ацетона.

Урокът започва с изречението: „Може би ви се е случвало да видите деца да дишат лепило от полиетиленов плик. Всъщност веществото, което вдишват е ацетон. Неговите пари имат слабо наркотично действие. Вдишани, те предизвикват състояние на опиянение, съпроводено със слабост и световъртеж, както и други усещания. Обикновено отравянето не е смъртоносно, но може да се нанесат поражения на черния дроб, на бъбреците и централната нервна система. Може да се стигне дори до загуба на съзнание”.

Във втората половина на текста авторите са дали последиците от употребата на ацетона в лепилото при вдишване. За майките обаче това изобщо не е достатъчно.

От просветното министерство коментират, че примерът, който е даден в учебника не е подходящ и в момента се водят разговори с издателството при следващо издаване на учебника той да бъде премахнат, пише "Монитор".

„Защо изобщо им е трябвало на авторите на този т.нар. учебник да вкарват подобен текст. Децата са любопитни, а в 9-и кл. са в особено рисковата възраст, когато искат всичко да видят и да опитат. На въпросните автори не им ли е хрумнало, че първото нещо, което ще направят най-малко половината от учениците като прочетат това, ще е да намерят отнякъде лепило и да се опитат да го дишат. А току виж, че са си го напъхали в носа”, възмущават се Анелия Борисова.

„Можеше спокойно да се даде друго сравнение: „Когато вкъщи правите ремонт и се наложи да боядисвате.” Но да се сети човек, се иска мислене”, споделя друг потребител.

Има и такива, които се опитват да обърнат темата на шега: „Не учете децата си на глупости. А ги възпитавайте да опазват околната среда, като си дишат лепилото и бронза само в хартиени, не и в полиетиленови пликове”, шеговито съветва Йосиф Герчев.

„Тези, които навремето дишаха лепилото на Централна гара, сега вече може да са станали редактори на учебници за 9-и клас”, саркастична е Антония Стойчева.

„Нямам представа какъв е пътят на издаване на един учебник. Но този пример е видян поне от 3-4 човека преди да бъде отпечатан”, включва се в коментарите и Александър Добрев.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комуниста

    24 5 Отговор
    Първите признаци на демокрацията в България след 1989г бяха лепиларите на Патриарха и пред НДК!

    Коментиран от #11

  • 2 КОНТРАТА

    18 3 Отговор
    Инджев е стар софийски лепилар!
  • 3 Баш Гост

    17 3 Отговор
    Няма страшно, сега се употребяват алкохол и дрога - никой не се занимава вече с лепила.

    Коментиран от #12

  • 4 Ивайло

    14 10 Отговор
    Примера си е напълно реален и е добър според мен!!! Казват хората, какви са последствията от дишане на лепила и разредители, белким разберат децата, че това е опасно, какъв друг пример да дадат??? Едно време в учебника по психология и логика си имаше цял раздел за различните видове наркотични вещества - как изглеждат, как се употребяват и как въздействат и какви са пораженията от тях, та белким някой чете задълбочено и разбере, че това си не е работа!!! Това трябва да се знае, светът не е цветя, рози и еднорози!!!
  • 5 Borislav Popov

    9 4 Отговор
    В девети клас пиех само менто-мастика .През гадния комунизъм нямаше кой да ни отвори очите за ацетона .
  • 6 Алфа Чакал

    3 8 Отговор
    Аааа,ето от къде феновете на Левски са се научили на занаят.Ако Батко верно се срещне с тях ще ми падне още повече в очите,доста под кота нула
  • 7 gggw

    9 1 Отговор
    образованието бива целенасочено съсипвано
  • 8 Убръзувание в действие

    8 2 Отговор
    Напишете името на издателството! Сега се нароиха много кандидати да издават учебници и учебни помагала( естествено срещу добро заплащане). На учителите е дадено право да изберат съответно учебник по свое усмотрение, а цените за средния курс – 8– 12 клас са главозамайващи( около 300лв. и нагоре) без да броим специализираните дисциплини.
  • 9 Ретро ждрога

    6 4 Отговор
    Къде е скандала? сиганетата редовно демонстрират на малки и големи. Нека поне им се обясни защо го правят, за да не го правят те. :)
  • 10 Бийте си хероина редовно

    7 1 Отговор
    Създатели на такъв вид просвета и образование
  • 11 Светлото бъдеще

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Комуниста":

    Започва все от някъде
  • 12 Абе друго си е да шмугнеш

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Баш Гост":

    Две бързи теснолинейки от амфитеатъра. Лепило то Тва е отживелица няква комунистическа. Дишали са лепило да не може никой да ги обвини че са наркомани.

    Коментиран от #13

  • 13 Бачо Киро

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Абе друго си е да шмугнеш":

    Чак пък комунистическа... Бумът беше в ранната "демокрация"... То не, че други дойдоха де... Някои от старите свалиха други от старите и се боядисаха... Някои се боядисват вече 30 години.... Минаха през де що партия има (пример - Спас Гърневски). Балъците пък все си мислите, че ви управляват хора, които са различни от предишните.... Единствено различното е, че са по-калпави... Онези поне построиха сума нещо, тея за 30 години само рушат, а каквото са построили пада след тях като картонена къщичка по време на дъжд...

    Коментиран от #21

  • 14 Може би ви се е случвало

    3 1 Отговор
    да видите просяци до гарата да дишат лепило! По този начин едни добри майки подтикват децата си, за да ги разболеят, за да може като навършат 18 и спрат детските да могат да се пенсионират по болест, за да можете вие здравите да работите и да ги издържате! По този начин данъците ви събарят и вместо да мислите как да направите свои здрави деца, ви намаляват бюджета за изхранването тези хубостници! След приказката за добрия тон в учебника по литература, видяхме пак намек такъв и в учебника по химия! Очаквам в скоро време учебника по астрономия да отбележи че ако не земята, то нашия живот се върти около тях! В учебника по физика, може и да излезе нов закон на Нютон за механиката! Тоест хвърля Рома куката на стълба, и светва тока в къщата! За електротехниката и строенето, самите роми могат да преподават чалъми на своите учители!
  • 15 Бивш

    3 1 Отговор
    Аз съм завършил 2001г и учителката по химия ни го обясни това нещо и без да го пише в учебника
  • 16 Диамантената ръка

    3 1 Отговор
    Тия докато са го писали, явно и кориците са му лепили. Лепилари издават учебници...
  • 17 Диамантената ръка

    3 1 Отговор
    В учебниците по физика в урока за електричеството сигурно дават пример с тия дето се качват върху влаковете...

    Коментиран от #22

  • 18 българинa

    6 1 Отговор
    От 30 години насам НЕ сме държава, а смрадливо блато. Направиха така, че да не смеем да се наречем българи.

    Коментиран от #20

  • 19 Смешници

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Учебник разкрива на гимназистите как се диша лепило под съвсем невинна форма, като нещо напълно безобидно

    Аз виждам обяснение какво съдържа лепилото.
    Никъде не пише:
    Вземете плик, сипете го с лепило и дишайте дълбоко.
  • 20 Нормален

    2 6 Отговор

    До коментар #18 от "българинa":

    Блато сме за последователите на Гумен Гадев.Такива като теб не са българи и нямат правото да се наричат българи.
    И между другото лепило се дишаше когато управляваше партията на Гумен Гадев.
  • 21 Аз не си мисля така

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бачо Киро":

    Прав си
  • 22 Практическо занятие

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "Диамантената ръка":

    Не е така. В часовете канят по някое и друго оживяло чаве за лектор, та обяснява как се крадат жици.
  • 23 100Ю

    1 0 Отговор
    Ама трябвало е и инструкция да има как се прави по етикетите . Както е за храните- ако искаш на фурна, на тиган или в микровълнова. Така да има и за боядисване или за вдишване сами да си изберем
  • 24 Поредните оплакващи, все някой им е вино

    1 0 Отговор
    Като си купите боя за мазане на стени(прозорци, интериор и т.н.) и на описанието пише да се добави разредител които има подобни характеристики, да не сте станали от това наркомани? Тия майки вместо да се оплакват в мрежите от подобни описания да намерят време да го прекарват с децата си, защото децата не са предмети, които да хвърлиш на улицата да се самовъзпитават. Свободата не е свободния, житейските уроци не се учат от учебник
  • 25 Възпитание

    1 0 Отговор
    Ако едно дете се неглижира, дори и материално да е доста добре, да тръгне по лош път е много лесно в държавата ни. Отговорността е изцяло на родителите, първите седем години са най-важни.
  • 26 Стар лепилар

    2 0 Отговор
    Броз за печки или разредител за боя
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове