Last news in Fakti

24 Януари, 2020 08:45 1 806 26

Готвят по-сурови наказания за нападение над лекар

  • лекар-
  • медицинско лице-
  • нападение-
  • побой

С предложените от "Обединени патриоти" поправки в закона минималният размер на наказанието за причиняване на тежка телесна повреда на медицински специалист "скача" от 5 на 7 години

Готвят по-сурови наказания за нападение над лекар - 1
Снимка: БГНЕС

По-тежки наказания очакват агресорите, които нападат лекари. Това записаха депутатите от здравната комисия с поправка на първо четене в Наказателния кодекс. Вносителите на текстовете са от "Обединени патриоти", а целта е да се ограничат нападенията над медици, предвид зачестилите случаи в последно време.

Така с предложените поправки се увеличава минималният размер на наказанието за причиняване на тежка телесна повреда на медицински специалист от 5 на 7 години.

За причиняване на средна телесна повреда наказанията скачат от 3 на 5 години, а за лека телесна повреда - от 1 на 2 години.

От Българския лекарски съюз подкрепиха поправките и посочиха, че те няма да решат проблемите с насилието над лекари, но пък мярката била стъпка в правилната посока.

"Важно е хората да стигат до логическата идея, че никое нормално общество не бие своите лечители", каза шефката на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 препатил

    21 9 Отговор
    Една немалка част от белите престилки не са никакви лечители, а търгаши със здраве и, ако искат да не ги бият да си изчистят първо собствената къщичка.
  • 2 Хипократе де си ?

    26 5 Отговор
    А кой, ще защити пациентите от наглите алчни търговци с бели престилки които превзеха тази иначе достойна професия ????

    Коментиран от #9

  • 3 БАЙ МИЛЕ

    17 2 Отговор
    ПРАВИЛНО......АМА АЗ СЕ ЧУДЯ,ЩО СИ БИЕМ ЛЕКАРИТЕ И УЧИТЕЛИТЕ,А НЕ СИ БИЕМ ПОЛИТИЦИТЕ....А........??? !!!......
  • 4 Майка Индия

    11 1 Отговор
    Това с наказанията е добре, но нека и някои лекари, бъдат по толерантни към пациента, мога да дам много примери, но ще се въздържа, че ще стане цял роман...!!!
  • 5 Опа

    19 0 Отговор
    А някога ще има ли лекар с отнети права или осъден за свойте грешки. До кога ще ни заблуждават че няма такива.

    Коментиран от #8

  • 6 Божинов

    9 0 Отговор
    И като ги готвят какво? Да не би да има някой осъден???
  • 7 Гост

    5 1 Отговор
    Искам да попитам ...... Моля някой да ми каже.... При положение, че болния няма как да отиде при личният лекар ако е на легло повикаме у дома личният.... Трябва ли да си платим като за частен лекар
  • 8 НАТО ВЕЦ

    3 8 Отговор

    До коментар #5 от "Опа":

    Зле си с информацията. Осъдени лекари има. Има и с отнети права. Друг е въпросът, че това не се съобщава, за да се създава усещане, че лекарите са безнаказани.
  • 9 НАТО ВЕЦ

    5 3 Отговор

    До коментар #2 от "Хипократе де си ?":

    Искаше ли капитализъм?! Ми те ти го. Хипократ не е бил в борда на търговско дружество, нито ЕТ. Да оставим на страна, че идея си нямаш от "хипократова клетва", в която изришно се казва, че на лечителят се дължи достойно възнаграждение.

    Коментиран от #14

  • 10 разни титли-разни идеали

    4 3 Отговор
    Щом са завършили медицина, защо не се наричат медициници?
  • 11 др Наритков

    10 3 Отговор
    "Вaжнo e хoрaтa дa cтигaт дo лoгичecкaтa идeя, чe никoe нoрмaлнo oбщecтвo нe биe cвoитe лeчитeли", кaзa шeфкaтa нa здрaвнaтa кoмиcия д-р Дaниeлa Дaриткoвa. Евала шефке! Отдавна сме стигнали до логическата идея. И не си бием лечителите. Сопата отнасят, едноличните търговци /с бели престилки/, които богатеят от здравето на пациентите.
  • 12 Адолф Х

    9 2 Отговор
    И аз искам да бъдат дисциплинарно уволняване и да и се налага глоба от 10хил. лева при ( лекарска грешка ).. При няколко установени лекарски грешки - некадърност или измама към Здравната каса да се налага затвор за 5 до 10 години и парична глоба 50хил. до 500 хил. лева ( без право на отмяна и обжалване ) да видим лекарите какво ще кажат!
  • 13 Име

    4 6 Отговор
    Защо само лекари? Къде са учителите, пожарникарите, полицаите, граничарите. Полицаите и граничарите ги е страх да си изкарат оръжието, дайте им малко свобода да могат да си вършат работата. Работа на парче.
  • 14 Хипократе де си ?

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "НАТО ВЕЦ":

    Четеш, като дявол евангилие! Вземи я прочети пак ИДИОТ такъв и най-вече в частта преди "възнагражденето" ! А ето и какво се казва за бленуваното ти "възнаграждението" -"И ако благословейно спазвам тази клетва и не допускам непристойни деяния, то нека винаги се радвам на щастлив живот, обграден с всеобща почит, и нека получа преобилен плод от своето изкуство. А ако я престъпя и опозоря, да ме сполети обратното." И да те светна "преобилния плод" е метафора, а не само пари, както казах прочети клетвата пак !!!

    Коментиран от #18, #23

  • 15 Morgoth

    3 5 Отговор
    Хората стигат и сами до извода, че никой нормален не бие лекарите, но тези които ги бият са един други вид хора. Те до такива изводи няма да стигнат.
  • 16 Реалност

    9 3 Отговор
    Колко жертви има от лекарски фатални грешки?! Хиляди хора.... Но всичко се потулва.
  • 17 Гост

    2 0 Отговор
    Е какви по-сурови?! То сега няма никакви....
  • 18 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хипократе де си ?":

    Метафора ,метафора,но Хипократ е щял да умре от глад само с метафора,защото е седял в кабинета си ,а не е копал в градината.Преди да се влезе в кабинета му е имала стая с рафтове и всеки според възможностите си ,му се отблагодарявал.
  • 19 боцмана

    5 0 Отговор
    Съвременни хора сте , притежавате съвременни телефони , нищо не ви пречи преди посещение в кабинета на лекаря да го пуснете на аудио запис , а и миниатюрните камери не са хиляди , направете и видео ако можете . И тогава като му оберете девиацията на лекаря искал парички или държал се като богоизбран и му пуснете записа , най вероятно ще е паднал и се е наранил сам.
  • 20 Рошко

    2 0 Отговор
    А ще има ли наказание за лекари, дет предварително искат пари, да познаем. Не
  • 21 СИВ

    3 1 Отговор
    Аз съм пациент, от мен се иска да си плащам здравните осигуровки и очаквам отношение, лекарско, спрямо мен. А комплексаря да си избива комплексите върху мен, възползвайки се от състоянието на пациента. Получаването на неговото възнаграждение е между него и касата. Наскоро имаше пациентка на която са й скъсали пикочния мехур, а лекаря наглееше срещу нея. Когато имаш насреща наглееш се "лекар", каквато и да ти е присъдата то е ясно, че ще има и такива на които ще им падне пердето и ще потупат "лекаря"
  • 22 Абе стана ли ясно

    2 1 Отговор
    що ги бият , палят и пр. тия лекари или те винаги са "невинни"? Когато народа раздава правосъдие значи закони няма.
    По същата логика ще трябва скоро да се добавят адвокати, нотариуси, чси, общинари, архитекти и др.

    Коментиран от #24

  • 23 НАТО ВЕЦ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хипократе де си ?":

    Не бих могъл да коментирам "интерпретацията" ви, тъй като използваното "мило" обръщение, към човек, когото не познавате говори красноречиво за менталния ви потенциал.
  • 24 НАТО ВЕЦ

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Абе стана ли ясно":

    Ганьо бие слабия. На силните дори вербално не смее да се изребчи. Никой не е казал, че няма индивиди, дето са за бой, но точно те си живучкат безгрижно, а го отнасят вършещите работа. Те са лесни и са "под ръка".
  • 25 сам

    3 0 Отговор
    Зинали сте срещу лекарите защото ви е най- лесно неблагодарници такива!!! Защо не крещяхте така когато лекари от ИСУЛ, Пирогов, ОКР. болница и още много други караха таксита след работа или продаваха аудиокасетки на битака за да се издържат!!?? Продължавайте, родължавайте!! За основни медицински процедури вече ходите до Истанбул или Германия и плащате от 100 000 Е нагоре. Мислите ли че тук не може да ви излекуват? Могат!! Но няма да го направят!! А по въпроса за тежката телесна повреда на медицинско лице - от 2 до 5 години затвор: ако тежко повредения не е медицинско лице в какъв размер ще е наказанието??? Мъмрене пред строя или 20-25 години??
  • 26 Гост

    1 1 Отговор
    Това са едни доста малоумни коментари. Лекарите трябва да са богати за мислят как да излекуват пациента. А на как да откраднат от касата с документна измама или като искат рушвет. и понеже те вече имат и други възможности всички ще напуснат страната. Тогава черни момчета от Африка или Средна Азия ще си упражняват уменията тук. Тежко на този народ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове