Last news in Fakti

24 Януари, 2020 15:42 3 121 25

Кирил Домусчиев, КРИБ: Делът на сивата икономика в страната е 37,8%

  • кирил домусчиев-
  • сива икономика-
  • българия-
  • криб

Бизнесът настоява за предотвратяване на данъчните измами чрез обратното начисляване на ДДС

Кирил Домусчиев, КРИБ: Делът на сивата икономика в страната е 37,8% - 1
Снимка: БГНЕС

През 2019 г. асоциацията на работодателите в България е представила пред институциите 63 позиции. Най-много, а именно 14 са становища, са на тема енергетика, а по социалните въпроси са изпратени цели 6 позиции, споделиха от бизнеса.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) пое ротационното председателство на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) през 2020 г. А при представяне на приоритетите на бизнеса председателят на КРИБ Кирил Домусчиев каза пред журналисти: „Имаме с какво да се похвалим, нашата икономика работи стабилно и върви нагоре“.

Бизнесът настоява за предотвратяване на данъчните измами чрез обратното начисляване на ДДС. Те искат и да няма разлика между налога на малки и средни предприятия и големи фирми, а именно отмяна на данъка върху дивидента и намаляване с 5% на налога върху доходите на едноличните търговци.

Работодателите искат ускорение на изграждането на електронно правителство, както и да се насърчи дигитализацията във фирмите. Да се насърчи и обучението по предприемачеството, а в тази насока работодателите ще продължат дуалното обучение, както и да се насочи вниманието към инженерните и техически специалности.

Битката със сивата икономика и корупцията, както и борбата с монопола и картела за работодателите от АОБР остават приоритет. „Всяка година засягаме проблема със сивата икономика. Към декември 2019 г. делът на сивия сектор у нас е 37,8%, което показва неблагоприятна тенденция“, коментира Домусчиев.

Мръсният въздух е проблем и за бизнеса и води до допълнителни разходи, допълни той. Като една от мерките, които те подкрепят, е да се завишат данъците на автомобилите, които замърсяват въздуха в градовете, както и да се инкриминира гореното на отпадъци.

„Очаквам 2020 г. да влезем в чакалнята на еврозоната“, категоричен бе председателят на КРИБ. Присъединяването на страната ни към Шенген и ОИСР също са на дневен ред на важните за работодателите теми.

Един друг любим приоритет на работодателите – облекчаване на визовия режим за хора от трети страни. „С 12% се е увеличила средната работна заплата в страната през 2019 г.“, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По думите му по заявка на българските фирми Агенцията по заетостта трябва да внася чужденци в България, вместо да изнася българи в чужбина. Промени в закона за анонимния успех, Диверсификацията на ток и газ е изключително важна тема. „През последните дни се наблюдава парадокс – България започна да става нетен вносител на ток, а бяхме голям износител. Но до там я докарахме“, каза още председателят на КРИБ.

От АОБР предлагат и таксата „задължение към обществото“ да се заплаща от износителите на ток. Според работодателите трябва да се уредят отношенията по дългосрочните договори за изкупуване на ток с американските централи, както и да се изграждат нови мощности само на пазарен принцип, без преференциални цени.

Първите три дни от болничните да не се плащат от работодателите, както и да се регламентира извънредният труд, настояха работодателите.

Те споменаха, че през 2020 г. ще има 260 работни дни в България и техните членове ще произведат 130 милиарда БВП.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    13 2 Отговор
    Много е скромен тоя процент, кириле!
  • 2 360

    19 3 Отговор
    У НАС ПРЕОБЛАДАВА СУБСИДИЙНАТА ИКОНОМИКА, ИЗВЪРШВАНА ГЛАВНО ОТ ДЕПУТАТИ /ИЛИ ПРИБЛИЖЕНИ ГЛАВНО СОЦИАЛИСТИ И ДПС/ ТЕ ПЪРВИ РАЗБИРАТ КАКВИ СУБСИДИИ МОГАТ ДА СЕ ВЗЕМАТ ОТ ЕС - ЗА ВЕЦ, ФОТОВОЛТАИЦИ, ПРАСЕТА, КРАВЕФЕРМИ, ИЛИ ДА ПУСНАТ 2000 КОНЕ В БАЛКАНА ДА ГИ ЯДАТ ВЪЛЦИТЕ, РАЗБИРА СЕ ВСЕКИ МЕСЕЦ ИМ ПЛАЩАМЕ ЗЕЛЕНИЯТ ТОК
  • 3 Снайперист

    11 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 4 Буков

    34 3 Отговор
    А ти, мазен Домус, колко открадна? Наглец ниеден!
  • 5 Последния софиянец

    36 0 Отговор
    Абе Домус. Да продаваш лекарство за левче за сто лева на пенсионери с пенсия 200 лв, това каква икономика е? Черна.
  • 6 гост

    39 0 Отговор
    Каква конфедерация бе СМЕШНИК !!!!! Украинци бяха дошли да работят тук едвам си изкараха месеца и с удоволствие си заминаха!!! Тук и маймуни да докарате едва ли ще издържат дълго !!!!Вие не сте капиталисти вие сте ТЕРОРИСТИ !!!!!
  • 7 БКП активист

    27 0 Отговор
    Другарю,Домусчиев имам връзки в една строителна бригада! Мога да ви уредя работа в светлия сектор,като арматурист на пълен работен ден!
  • 8 Бат Коче

    25 1 Отговор
    Никой коментиращ не харесва Домусчето,странно що го търпим..да го линчуваме,мазут,пера и шут към южната граница,ок?
  • 9 Дед

    12 2 Отговор
    Яко се крие ДДС и други данъци.Ако се огледаме около нас кои най-често не издават касови бележки и фактури...сервизи,стоматолози,доктори,при поръчки на врати,дограми и всякакви жилищни ремонти никой нищо не издава или ако ти дадат то е толкова рядко,че не се и запомня.Големите цифри на укрити данъци и такси обаче видно от последните седмици с коментираните в хазартната сфера бият всички останали.

    Коментиран от #12

  • 10 Казах

    12 1 Отговор
    Киро дуфай го...скоро всички крадци ще се люлеете
  • 11 Учуден

    21 0 Отговор
    37.8 % !Тоя ще засрами и Архимед с това точно изчисление .
  • 12 124

    17 1 Отговор

    До коментар #9 от "Дед":

    То едвам оцелява дребният бизнес който изреди ,пък и ако вземе и фактура да ти издаде за услуга и материали,за който самият той не е получил такава от вносителя който е под опеката на властимащите и съответно не е платил ДДС при вноса,то е равносилно на фалит.Когато големият играч-вносител започне да издава фактури , тогава търси от дребния човечец който едвам оцелява фактура

    Коментиран от #22

  • 13 Супсидиите за Киро сивото за народа

    13 1 Отговор
    Щото има сива икономика за тва сме живи още. И ква икономика има въобще едвам за ядене.
  • 14 Дано всичко да се оправи

    7 0 Отговор
    В БГ да се вдигнат заплатите горе долу да стигат парите за сметки храна и всичко останало.
  • 15 ей помяр

    7 1 Отговор
    Ей помяр,Кирчо дейарбекира,да се осъкатяват талантливи деца в децкоюнешеската школа на лудогорец какво е бе смотаняк?!умишлено и целенасочено осъкатяване на талантливи деца!!това какво е бе рязана мазна карабино??нещо като розовя сектър ли??
  • 16 VVV

    14 0 Отговор
    Да събираме пари и роби за наще ,,работодатели,, Те са най бедните в България .500 милионен пазар на труда какъвто е ЕС не им стига да си намерят ,,кадри,, Къв му е проблема на гела да влезе в нвмски сайт да се разбере с нямкой кадър и да му прати по имейл друдовия договор които предлага на германеца , италианеца испанеца и така нататък . НИКОЙ НЕ МУ ПРЕЧИ
  • 17 мали мали

    4 0 Отговор
    По закон кои колко получава трябва да си внася данък,аз например внасям 420 лв . На месец а някои е вземал 4000 на месец а е внасял минималната а после ореве що пенсията му е малка нема как да стане

    Коментиран от #23, #25

  • 18 Ужас

    7 1 Отговор
    По добре да има сива икономика отколкото да няма никаква! Лешояди мръсни!
  • 19 Пунта Мара

    3 0 Отговор
    Тоя ОЛИГОФРЕН как точно го сметна? Аз защо мисля ,че е 39.3% ?
  • 20 Анонимен

    3 0 Отговор
    А аз мисля,че е 99,9%
  • 21 сноу

    5 0 Отговор
    Че те 37% са от тебе...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ФИНЦИ

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "мали мали":

    ВНАСЯИ ТАКИВА КАТО ТЕБ ТЪРСЯТ ШМАТКООООООООООО СЕ 200 ЛВ. ПЕНСИИКА ЩЕ ЗЕМЕШ АКО МОЖЕШ ДЕ Б
  • 24 парахода

    3 0 Отговор
    кире , дреме ти на парахода-с крадени пари светъл бизнес лесно се върти , докато не се вгледа държавата в него.хахахах
  • 25 ......

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "мали мали":

    Същия този осигурява работниците си на 600.Спечелих си нормално работно място там,но като видях на какво ме осигурява(а друго се бяхме разбрали)бегах.