29 942 64

Нови кадри на изпразващ се язовир и течащ водопровод - трябва ли да се дадат 25 милиона лева за Перник?

Правителственото решение за кърпене на проблема изглежда все повече под въпрос

Под все по-голям въпрос започва да се поставя планът на правителството да реши водната криза в Перник. Припомняме - на 18 януари правителството реши водата да дойде от язовир "Белмекен", тя да се пренасочи към яз. "Бели искър" и да стигне до Перник чрез водопреносната мрежа на София. Това щеше да се стане с изграждането на 13 км. тръбопопровод и помпена станция за цели 25 милиона лева. Срокът бе 45 дни.

10 дни след решението на правителството, изглежда, че се появиха единствено и само нови въпроси, отколкото реално решение. Видео на потребител в youtube показва актуалното ниво на яз. Белмекен към 25.01. И без човек да е хидроинженер може да заключи, че в него няма кой знае колко вода и едва ли може да бъде дългосрочно решение на проблема в Перник.

Към този момент не е започнала и реална работа по изкоп за водопровода, съобщава "Дневник". Чака се решението на Столичния общински съвет, който заседава утре. В навечерието на заседанието и предвид нивото на яз. "Белмекен" изглежда все по-резонен въпросът трябва ли да бъдат похарчени тези 25 милиона лева и това ли е най-доброто решение.

В същото време общинският съветник арх. Борислав Игнатов, който беше и кандидат за кмет на София, показва на какъв самотек е оставена настоящата ВиК инфраструктура в района. Стоманената тръба на Рилския водопровод към Мало Бучино почти не е зарината към момента, което я излага на неизбежна корозия. Шахтите на "Софийска вода" по Рилския водопровод пък са пълни с вода от аварии. Така допълнителните 300 литра/сек, които са планирани допълнително да се пуснат по водопровода могат да доведат до още повече аварии и на практика да бъдат изгубени.

Традиционно в България изглежда, че всичко е оставено безконтролно, неосъвременено и просто чакаме ситуацията да стане критична, за да забележим очевидното.

ФАКТИ ще следи с интерес утрешното заседание на Столичния общински съвет.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 54 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 El boko

  265 13 Отговор
  Само когато има природно бедствие или убийсво се вижда колко сме пропаднала държава за 30г преход(фалшив мафиотски)!! :(

  Коментиран от #60

 • 2 Българина

  273 15 Отговор
  Това е резултата от 10 г разходки с джипа и симулация на работа. ББ е цар на това

  Коментиран от #23, #58

 • 3 Хост

  208 3 Отговор
  Трябва да се дадат! От Пеевски и Ковачки. Тез дето източиха язовира, от тях да се вземат.
 • 4 Горо

  168 5 Отговор
  Изобщо любимата пропагандна хватка на премиера Борисов е на принципа: "Всяко чудо за три дни!".

  Коментиран от #49

 • 5 Borislav Popov

  26 148 Отговор
  Тези комуняги не са направили достатъчно язовири , а с Бели Искър са се провалили .

  Коментиран от #7, #16, #33, #54

 • 6 Да Да

  159 5 Отговор
  "изграждането на 13 км. тръбопопровод и помпена станция за цели 25 милиона лева. Срокът бе 45 дни." - срам. Пак 21 век, в Китай ще вдигнат болница за 1 200 човека за 2 седмици - адмирации.

  Коментиран от #10


 • 7 Да Да

  97 6 Отговор

  До коментар #5 от "Borislav Popov":

  То след тях какво е правено?

  Коментиран от #31

 • 8 Мафията каЗа

  92 5 Отговор
  Че водата ще стане скъпа като петрола, затова работят по своя план за безводие, а оттам и към кризисни супер цени за потребителите

  Коментиран от #61

 • 9 До 5

  64 11 Отговор
  Направи ти бе лай*новоз! Трол долнопробен, по цял ден седиш върху тоалетното гърне и бълваш кафявите си тролски мисли
 • 10 За една седмица

  113 11 Отговор

  До коментар #6 от "Да Да":

  Болницата стартира на 25 януари и на 3-ти февруари ще е готова. Така работят в социалистически Китай, където на власт са лошите комунисти.

  Коментиран от #44

 • 11 Коректен

  92 5 Отговор
  Вече са разпределени въпросните 25 милиона. Ще се строи/ краде, пък каквото ще да става.

  Коментиран от #22

 • 12 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  83 11 Отговор
  преход на мафията от сдс ИВАН КОСТОВ ДО ГЕРБ и народа ни клет страда ли страда
 • 13 физика

  39 5 Отговор
  Няма нужда от помпена станция, стига тръбата да е непрекъсната. Такъв е законът за скачените съдове. Дори от водохранилището в Пасарел, т.е. от яз. Искър да се захрани тръбопровод за Перник, стига водохранилището в Пасарел да е по-високо от Бучин проход.
 • 14 Светлото бъдеще в заухавото беге😂😂

  14 49 Отговор
  Предречено и начертано от бекапето настъпи😂😂😂😂😂😂това е зрялия комунизъм😂😂😂😂😂
 • 15 Тече всичко тече

  36 4 Отговор
  На боки острова нема брег и ни влече😂😂😂
 • 16 Ал тъ фанах ал тъ пребих

  101 14 Отговор

  До коментар #5 от "Borislav Popov":

  Абе ИДИОТ! Виж коло язовири са построени през Соца и тогава се напъвай, като глист на буца! За изминалите 30 г на ДемоКрация иа амортизация на всичко! Колко са инвестициите в този сектор за последните 30г?
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор

 • 18 Sofia

  14 15 Отговор
  Има разлика между яз. Искър и яз. Бели Искър от които чрез рилския водопровод искат да захранят Перниканци. Той осигурява 25 % вода на София (cтoличнитe квaртaли "Cимeoнoвo", "Дрaгaлeвци", "Бoянa", "Княжeвo", "Гoрнa бaня", вилнитe зoни oкoлo тях, грaд Бaнкя, кaктo и ceлaтa Жeлeзницa, Биcтрицa, Пaнчaрeвo, Кoкaлянe и Мaлo Бучинo. ) Няма дебит за Перниканци
 • 19 Sofia

  13 8 Отговор
  Други 8.5 млн. лева ще са нужни за свързването на водопроводите от яз. "Искър" и от яз. "Бели Искър". Тази връзка трябва да позволява осигуряването на вода за южните квартали на столицата (и за Перник) при авария на Рилския водопровод.
 • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

  52 6 Отговор
  Браво на архитекта. Знае, че когато се започва обект се ходи на место, а не се наблюдава с ДАЛЕКОГЛЕД...
 • 21 ГЕРБ разширени специалисти

  81 5 Отговор
  Истината че нито Боко нито главанаците му знаят, какво да правят ! И понеже не знаят и не могат на Вожда му остава само да вика медийните шамани да думкат и подскачат с цел отвличане на вниманието и да бае молитви за дъжд ! От Прост Вожд прости решения ! На който не му изнася порция лютив спрей и палка по главата.
 • 22 onq s jeepa

  24 3 Отговор

  До коментар #11 от "Коректен":

  и вода няма да има
 • 23 триа

  14 2 Отговор

  До коментар #2 от "Българина":

  До българина : Ми той друго не умее.
 • 24 Асен Илиев

  8 42 Отговор
  Белмекен е язовир, разположен на 1923 м надморска височина. „Гигант язовир Сталин“- надм. височина - 817.65 m Само КРЪГЪЛ И ДИОТ, ще направи язовир на върха на планината :) ...и ще водоснабдява с него голям град :)

  Коментиран от #28

 • 25 Асен Илиев

  13 9 Отговор
  Белмекен събира САМО повърхностни води от дъжд и сняг. Няма над него по-висок масив, който да се източва лека полека и като няма дъжд и сняг има един голяяям, middle finger :) Ще МИ бъде изключително забавно, като седна на стол пред Народното Събрание и минавате един по един, да ми целувате подметката :)
 • 26 Б.Б.

  15 2 Отговор
  Пак не сте разбрали! Белмекен щи го пълним през кърджалийската деривация поле е Искаро и у Перник!
 • 27 Нормален

  15 36 Отговор
  БСП си припомня славните терористични времена от преди 09.09.1944г
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор

 • 29 ПЕНКО

  4 0 Отговор
  ПО ОТНОШЕНИЕ НА МАРИЙКА ЖУРНАГЪЗКАТА -НЕ СЪМ ПЕНКО , А ИВАНЧО ...ЮРИИ И УДРИИИ ...И ЩЕ И ИЗПАДНАТ ОЧИЛАТА ...!!!!!
 • 30 Местен

  33 0 Отговор
  Баща ми работи на каскадата Белмекен и ме увери, че няма изграден канал за водите на язовира до София. Единсвения канал направен още преди 50 години е от въпростният приток от клипчето. Мислено е още тогава в екстремна ситуация да се отклони вода за София. Това е!
 • 31 vlado

  74 6 Отговор

  До коментар #7 от "Да Да":

  Нищо .Трудът на цяло едно поколение , се разграбва вече 30 години . Нищо друго не сме получили освен правото да избягаме или да умрем . Но този последния профан надмина всички преди него . Готви се за четвърти мандат . Трябва да бъде свален и тикнат в затвора незабавно и конфискация на всичко заграбено и офшорни смеитки , а след това на цяла та престъпна шайка от 10 номеври насам . Банда разбойници са до един , а зад всички стои Пеевски
 • 32 Някой си

  58 1 Отговор
  Айде спирайте си шибаните вецове,мафиоти мръсни не се ли наядохте ей народа изнемогва от вашите кражби. Дано има Господ!
 • 33 Българин

  65 4 Отговор

  До коментар #5 от "Borislav Popov":

  Боре ти българин ли си бе или продажен идиот комунягите може да не бяха стока но я ми кажи колко язовира се построиха след 89г нито един впрочем един цанков камък за кадето се откраднаха 2-3 милярда за ненужен проект нужен само за веца на доган още 150г не могат построят построеното от соца така че когато ги задминат тогава ми говори и да си наясно не съм комунист а реалист които все още не съм окьорвял вярвам на очите си не на ушите си какви лъжи и бездействия се говорят над 30г.
 • 34 Петко

  39 6 Отговор
  Дано сбъркам, но считам, че България я чакат истински тежки времена! Толкова години ресурс, който се хаби на халост само парата да надува свирката, няма да свърши добре! Става дума за годините на прехода, като цяло. Обърнете внимание на настоящата зима. Ами тя е суха, безводна! Ето, снимал човека язовир Бели Искър(или Белмекен, се тая). Ами той е в същото състояние като пернишкия. Така, че тези които разчитат топящите се снегове да напълнят язовирите май ще останат излъгани този път! Снегове няма! И което е най- лошото, изглежда ще спре водоподаването на много населени места! Въпросът с водата като ресурс се превръща в първостепенен за света, не само за България. Странно е, че много често у нас се пише и говори, че България била богата на води! Това изобщо не е така и в училище са ни учили точно обратното! Става дума за някогашното училище. Днешното може да е докарало виртуални води. Незнайно от къде при това засушаване. Много скоро може да ни подвикнат: Като няма вода, пийте лимонада, върви с пасти!
 • 35 Б. Б

  33 2 Отговор
  Казвам ви..... Окрадаха не милиони... Милярди и даже повод си правят да празнуват за първия си МИЛЯРД.Трябва да се надигнем и да кажем стига - ТОЛКОВА .........
 • 36 Крали Марко

  20 4 Отговор
  Да сушава година беше! И сега НЯМА сняг достатъчно! Но! 30 год никакви генерални ремонти на главни водопроводи ! Огромни загуби от течове! Огромни кражби на вода! ОГРОМНО НЕВЕЖЕСТВО НА СТАДОТО-миене на автомобили, тераси, поливане и т.н.- ганьо нема съвест! И защо дзурлналята нарича "питейна" водата за БИТОВИ нужди! Отдавна не е питейна а и трябва да си дебил да пиеш от водата за битови нужди. В цяла Европа има няма 10% лочат от търбите- пият БУТИЛИРАНА вода ЗА П И Е Н Е !
 • 37 karl hoker

  33 3 Отговор
  сигурно пак са виновни от бсп , защото не са могли да предвидят каква крадлива и безхаберна шайка крадци ще дойдат на власт .тия са за публичен разстрел.
 • 38 4846

  18 13 Отговор
  Добре е да се замислим за приклчване на този неуспешен проект "българска държава" и да поканим чужда, която да ни създаде нормални условия за живот. Видя се вече, че ни е тази задача не може да изпълним. 30 години разруха, безхаберие, простотия, некадърност, корупция, във всички възможни сфери. Няма нищо, което да функционира дори близо до нормалността.

  Коментиран от #47

 • 39 tapanar40

  18 4 Отговор
  Цялата работа е че трябва да се краде като за последно.И тези пари ще отидат не там,където име предназначението,а в някой политически джобчета.
 • 40 АдМинистратор

  22 5 Отговор
  Над 80% от българите за съжаление са сеирджии ,просто не стават.
 • 41 Бг народ

  21 2 Отговор
  Тази хубава държава накрая ще остане без народ
 • 42 Този коментар е премахнат от модератор

 • 43 Голем смях

  16 3 Отговор
  25 млн. за 13 км. тръба.По 2 милки на км. Тия магистрала ли ще правят бе.
 • 44 червени боклуци

  4 4 Отговор

  До коментар #10 от "За една седмица":

  Не бе,на 3 февруари ще е първата операция и 1933993- то раждане на китайче.
 • 45 Българин

  3 0 Отговор
  https://www.facebook.com/BulgariaFor.me/videos/483796205658869/?__so__=permalink&__rv__=related_videos
 • 46 Хтс инж

  7 5 Отговор
  Има просто решение.съдове от 50 тона от лята пвц за вода с цена от няколко хиляди лева на площадка на входа на перник и цистерни за вода правещи необходимите курсове от Пчелина.Обеззаразяване и контролиран достъп за всяко семейство.Безплатно.Успоредно денонощно прокарване на нова водопроводна мрежа в града.Започва се от входа и се включват отделните райони след готовност.Всичко това с пълното съдействие на администрацията и при пълна и доброволна гражданска подкрепа. Така за около 3 до 4 месеца проблема ще е решен.Завинаги. Държавата някога се отказа от мен.Нямали били нужда.да видим що ще чинят с пристанищата без еднственият пристанищен инженер.
 • 47 Жорт

  6 2 Отговор

  До коментар #38 от "4846":

  Турските университети вече са вдигнали квотите за инжинери с 12% за да поемат управлението след десетина години.
 • 48 Ненка

  5 1 Отговор
  И това поколение трябва да се понапъне малко. Така и така си мислят, че всичко започва от тях. Най-лесно е да се говори за терминал 2.
 • 49 САП

  8 3 Отговор

  До коментар #4 от "Горо":

  Някой от вас дето пишат за белмекен чувалили са за КАСКАДА „БЕЛМЕКЕН – СЕСТРИМО – ЧАИРА“ и в частност за ПАВЕЦ Чаира и да са наясн за какво служат. Колко вода има в системата на ПАВЕЦ може да каже само, който я управлява. Нивото на водата в язовири Белмекен и Чаира зависи в какъв режим работи ПАВЕЦ чаира генераторен или помпажен. ПАВЕЦ в режим помпажен за 10-11 часа качва малко над 4 милиона кубика вода в яз. Белмекен, а за 8-9 ги изпуска в яз. Чаира. Този цикъл се повтаря непрекъснато. Разни дето ходят и снимат по язовирите в определени дни специално за тази каскада изобщо не могат да са меродавни. Нивото в тях се мени за часове. Тяхното е само плюене. Може да се хване само, ако се направят снимки по едно и също времи на всички язовери на каскадата.
 • 50 пафката

  3 0 Отговор
  Тя Софийската водяа и тя в канала
 • 51 Лъжльо

  0 5 Отговор
  Бате Бойко никога не лъже!?! Той само не казва Бате Бойко никога не лъже!?!
 • 52 Лъжльо

  1 6 Отговор
  Бате Бойко никога не лъже!?!
 • 53 Чоко

  3 1 Отговор
  Той само не казва истината!?! Това е друго!?! 😂😂😂😂😂
 • 54 Палячо,а кой ги е направил

  16 2 Отговор

  До коментар #5 от "Borislav Popov":

  Всичко изградено до сега е направено по времето на комунизма,сега горушим,какво напраеи твоя идол?
 • 55 Българин

  12 1 Отговор
  Имитацията на работа, не върши работа, за многото години на прехода основно се научиха да имитират работа, а да не работят, така че е съвсем нормално водопреносната мрежа да е скапана и да тече, язовирите да пресъхват поради безконтролно източване на водата от тях, правенето на измислени ремонти не подобрява състоянието им, напротив , така че няма нищо нелогично в това което се случва. Страшното е ,че навсякъде и във всичко състоянието е както при водата.
 • 56 Цанков

  15 2 Отговор
  Дипломиран хидроинженер съм с докторска степен. Мога да изкажа мнение с което не обремянявам никой. То е мое, и все пак истинският проблем ще назрее след време. По конкретно за сега всички мислят, че проблема е само в нивото на водата в язовирите, но това далеч не е така. Големите проблеми ще излязат на яве, когато започнат проблемите с водопреносната мрежа след честите режими на спиране и пускане. Няма да обяснявам какво се случва с тръбите при този процес, но на кратко ще има много аварии. Първи етап ще започнат безмислените кърпежи. Втори етап ще се установи, че е безсмислено и ще се наложи подновяване на цели участъци от мрежата. Всички тези ремонти ще доведат до нови и нови режими, разкопани цели раиони за дълъг период от време, задръствания по пътните артерии и най-вече до занижаване на хигиената, което не води до нищо хубаво. За продуктивност на предприятията изобщо няма да споменавам. Трети етап просто ще се хвърлят някакви си оставки, бягане от отговорност и НИТО АМА НИТО ЕДИН НАКАЗАН. Проблемът няма да се реши за никакви си 45 дена както си бръщолевят. Става върос за няколко сезона и то след стабилна работа, ама не на бюро по документи само и с псевдо решения да се прелива от пусто в празно. Кой както иска да го разбира.

 • 57 ГРОБ

  2 1 Отговор
  Работа,работа,работа!Нали това беше лозунга преди няколко месеца на изборите ?
 • 58 ссс

  1 2 Отговор

  До коментар #2 от "Българина":

  Той по магистрали само кара и проверява дали има доказателства за употребата на баластра от близките реки, да не би да го скарали с еколозите. Не е важно кой какво краде, колко е нередно и грозно, какви проблеми се създават за бъдеще, а е важно да не го скарат с еколозите. Това е типично за всеки наш политик: да гледа с пари и власт да се потули отгоре проблема, а кой го е създал, защо е допуснато да стане така, кой е корумпиран, никой не разследва и не иска да разследва? Защо ли? Защото са наши хора, няма друго обясение.
 • 59 аса

  3 1 Отговор
  Преди години край Казанлък имаше един голям язовир Георги Димитров. Не знам, какво стана с него, но от няколко години там има само едно малко язовирче Копринка, водата в което дори не достига до приливниците. Някойи мургави сънародници може да се сетят, да разглобят приливниците и да ги предадат за скрап.

  Коментиран от #62

 • 60 Ооо не

  4 2 Отговор

  До коментар #1 от "El boko":

  Вижда се през цялото време! Само че властта изкарва възможно най-глупавите аргументи, колко добре сме били и значителна част от "матряла" ръкопляска! Та "матряла" си е виновен, каквото и да ми казвате! някога опитвах да наливам разум на заблудените, вече се отказах!
 • 61 dsсса

  10 0 Отговор

  До коментар #8 от "Мафията каЗа":

  Някога исках бананите да струват, колкото доматите,получих го! Дори станаха по-евтини! И водата ще стане по-скъпа от петрола! Иди на сафари в Дубай. Ще ти продадат половин литър вода са 10 долара. А бензина е двадесет пъти по-евтин. При нас бензин 2,50 водата ще стане 50 лева литър! Не си мислете, че това е болна фантазия!
 • 62 Асен Илиев

  2 0 Отговор

  До коментар #59 от "аса":

  Изявление от Гошо мастиката: НЯМАМ намерение да мъкна до безкрай, малоумните булгани на гърба си! :)
 • 63 СУБДОТОРИАН

  1 0 Отговор
  ГЕНОЦИДА ПРОДЪЛЖАВА
 • 64 Иво

  0 0 Отговор
  Язовир "Белмекен"не е правен за воснабдяване на Перик! Какви са тези глупости, па в Гугъл има и схема на деривациите, които захранват този язовир с вода. Индианците отишли да си разходят конете, гледат и се чудят какво е това?! Даже дават акъл на белите хора.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.