28 Януари, 2020 12:31 8 734 18

Екологична катастрофа! Марица ще се възстановява 6 месеца

  • отравяне-
  • марица-
  • мъртва риба

Пестицидите са били в опаковките на предприятието „Екоинвест” , които са обработвали отпадъците

Екологична катастрофа! Марица ще се възстановява 6 месеца - 1

Токсичното отравяне с пестициди на река Марица ще дава отражение върху флората и фауната в следващите 6 месеца, заяви Марин Маринов от Басейнова дирекция. Той бе участник в срещата при областния управител Дани Каназирева, на която бяха обобщени данните от отравянето.

Бе съобщено, че вече няма замърсяване на реката, но тепърва ще се оценяват щетите. Това, което са дали резултатите от анализите на водата е, че тя е била замърсена с три вида пестициди, които са използвани за растителна защита. Пестицидите са били в опаковките на предприятието „Екоинвест” , които са обработвали отпадъците, съобщи trafficnews.bg.

Замърсяване с цианид, олово и други тежки токсични елементи категорично няма, обясни Маринов. Водата е била изследвана по 86 показателя. Превишаване на стойностите са били засечени и в 5 индустриални замърсители, но трябва да се изчакат резултатите вторичните проби, които ще бъдат готови до края на седмицата. Освен пестицидите е било установено, че има замърсяване и с алуминий и манган, но не може да се каже дали това има връзка с измирането на рибата. Причината е, че различни предприятия понякога изпускат подобен тип замърсители.

Самото замърсяване е станало от река Пишманска, която се влива в река Марица. Токсичното отравяне е стигнало до устието на Марица край депото за отпадъци на село Цалапица. Оттам нататък замърсяване не е имало.

„Тепърва ще се изчисляват щетите. Умрели са тонове риба, които са се носили по течението на Марица. Досега подобно замърсяване не е имало. Има умрели 10-годишни екземпляри като сом, шаран и щука. Тя няма как да бъде събрана. През лятото ще се види и отражението върху растенията и останалите животински видове”, каза Маринов.

Умрялата риба е дадена за изследване в лаборатории в чужбина, тъй като у нас няма такива, които да направят пълния анализ.

От Агенцията по храните заявиха, че правят регулярно проверки за продажбата на риба на регламентирани и нерегламентирани тържища. Забраната за ловенето на риба и водопой на животните все още е в сила. Оттам добавиха, че не знаят какво би причинило евентуалната ѝ консумация, тъй като няма такива случаи.

След приключването на проверките от Басейнова дирекция също ще глобят фирмата, причинител на замърсяването. Глобата варира от 1000 до десетки хиляди левове.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maf1ata BG

    30 1 Отговор
    Как 6 месеца като има умрели 10-годишни екземпляри като сом, шаран и щука.
  • 2 пешо

    23 2 Отговор
    „Екоинвест”КОГАТО КРЕАТИВНОСТТА И РЕЦИКЛИРАНЕТО ВЪРВЯТ РЪКА ЗА РЪКА... това им е логото на тия мишоци,След изпълнението на проект по ОП ”Развитие на конкурентнососбността в българската икономика 2007-2013”, процедура ”Енергийна ефективност и зелена икономика”, с помощта на съфинансиране от Евопейския фонд за регионално развитие и националния бюджет, да не си помислите,че е без помощ от'правителството',няма случайни неща в тая кочина
  • 3 rusnak

    17 3 Отговор
    Екокатастрофа - гарантирано от ГРОБ!
  • 4 Behemoth

    20 1 Отговор
    Всичко посфактум ....сега щели да ги глобят с няколко хиляди лева ....ами кой ги контролира тия чалгарски бизнесмени жалки бе?Жалка държава !
  • 5 ЗАТВОРА

    25 0 Отговор
    "ЕКОИНВЕСТ" ИМА СОБСТВЕНИК - ИМЕНА, СНИМКИ - НА ЗАПАД ПРИ ПОДОБНО НАРУШЕНИЕ СЕ ВЪРТИ СНИМКАТА НА ВИНОВНИКА НЕПРЕКЪСНАТО В МЕДИИТЕ, А ТОВА МУ Е ЧЕТВЪРТО ЗАМЪРСЯВАНЕ ЗА 1 ГОДИНА ! ! ! ! ! !
  • 6 Това

    12 0 Отговор
    Дани ли е здравка ли е преди три дни друго говореше. Пак беше категорична, че отравянето е от мленки, което си абсурд отвсякъде. Просто говедата от еконещо си са изсипвали в реката съдържанието на бидоните и след това са ги млели. И като няма неутрализация и пречистване става това. И друг голем специалист се е изцепил, че реката ще се възстанови за 6 месеца, което си е чиста гепи некомпетентност. А за това, че не се извършва мониторинг на подпочвените води отиващи към кладенците на вик пловдив въпросната облупр мълчи като умряла риба.
  • 7 Едно нещо не мога да разбера

    8 0 Отговор
    Защо се изхвърлят химически отпадъци в реките вечно?

    Коментиран от #10

  • 8 Станчо

    11 0 Отговор
    Тя държавата е екокатастрофа, марица ряпа да яде...
  • 9 Ала бала

    14 0 Отговор
    Конфискуване на цялото имущество на фирмата и на собственика. 20 години затвор за всички в далаверата и всеки ден на реката да я чистят лично.
  • 10 Ревизоро

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "Едно нещо не мога да разбера":

    Ми щото не можем да ги горим бе!
  • 11 Лекар БГ

    5 0 Отговор
    100 бона глоба...ако изобщо я платят-смешно малко.А някой вярва ли,че наглецът-собственик,ще лежи 5г.?!
    Много са еко,няма що.
    Правят това,което хаосът и безконтролието им разрешават да правят.Нагли мутри.
  • 12 Гост

    3 0 Отговор
    мислех че фирмите с име "ЕКО" нещо си са с цел за природата, а то било срещу нея.
  • 13 ффф

    3 1 Отговор
    Боли я фирмата, че ще й сложат 1000лв глоба. Направени са разходи от хиляди левове, без да се брои дори изпращането на материал в чуждестранна лаборатория, това всичкото от джоба на данъкоплатеца и според прилагащите закона не е редно да се покрие от причинителя. Защо?
  • 14 Анонимен

    1 0 Отговор
    Ако искаш да открадне едни пари... Първо руши и после правиш... Само дето никой не знае колко пари трябват... Пишеш милиони и крадеш повече от туй което трябва.
  • 15 Спокоино

    2 0 Отговор
    До 6 месеца нема да има грам вода там сушата идва както виждате
  • 16 сега е така

    2 0 Отговор
    Собственика е върл гербери и може да бъде помилван от Баце сика.
  • 17 Йозеф

    2 0 Отговор
    Не е 6 месеца, екологичните щети ще се възстановят след 15 години... това е тотално унищожение, измряло е всичко живо в реката, а пестицидите са се оттекли някъде, попадат в питейни и поливни води, в подпочвени води и в почвата. Има пестициди с персистетност няколко години, пораженията са почти непоправими. Всеки сплесканяк може да унищожи река и цяла екосистема ей така, накрая ще се отърве с глоба и мир.
  • 18 Няма кой да

    1 0 Отговор
    защити рибите, жабите, другите речни животни, растенията, водата и земята.
    Безпризорните кучетата са по-важни от тях?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове