Last news in Fakti

28 Януари, 2020 13:44 2 589 54

Половината българи са против въвеждането на еврото

  • евро-
  • еврозона-
  • проучване

Най-силната подкрепа за еврото е при учащите се

Половината българи са против въвеждането на еврото - 1
Снимка: shutterstock

Повечето от българите не подкрепят влизането на България в Еврозоната и са склонни да повдигнат въпроса на референдум. Това сочи социологическо изследване, поръчано от Експертния клуб за икономика и политика и проведено от "Тренд".

Желаещите да се организира допитване до народа са равномерно разпределени във всички подоходни групи. По-висок интерес се наблюдава в областните центрове, където всеки трима от пет подкрепят провеждането на референдум.

Като цяло данните показват много ниско нежелание за организирането на допитване за еврозоната - то не превишава 27% в нито един демографски разрез на обществото. Само 18% от българите на възраст от 18-29 г. са против такъв референдум.

Изследването показва и че 54% от българите искат референдум относно премахването на българския лев като национална валута, като поне половината от запитаните са сигурни, че няма да подкрепят еврото. Едва 19% одобряват курса на правителството ни към ERM II и единната валута, а останалите 31% не знаят или не могат да преценят.

Най-силната подкрепа за еврото е при учащите се (32%), а най-голямата съпротива - при пенсионерите (64%).

По отношение на партийното разпределение на вижданията по въпроса резултатите сочат, че повечето от избирателите на основните партии са против въвеждането на еврото. Против еврото са 39% от избирателите на ГЕРБ (спрямо 36% "за") и цели 70% от избирателите на БСП (спрямо 8% "за").

Над половината българи вярват, че еврото и левът са стабилни валутни системи - съответно 60% и 59%. Недоверието към двете е ниско -14% за лева във валутен борд и 10% за еврото, като и в двата случая то е съсредоточено при по-възрастните респонденти.

Основните притеснения на българите при приемането на еврото са свързани с поскъпването на живота. Причините единната валута да е нежелана у нас са цените на стоките, размерът на заплатите и масовото обедняване, според ЕКИП.

От данните виждаме, че българите се страхуват от някаква версия на гръцки сценарий за България при влизане в еврозоната, отбелязва Георги Вулджев от ЕКИП.

От Експертния клуб смятат, че прибързаният начин, по който политическата класа насочва страната ни към еврозоната, ще доведе до още по-сериозна ерозия в обществената подкрепа и ще засили антиевропейските настроения.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Maf1ata BG

    59 4 Отговор
    Проблема на BG политиците е, че думата "референдум" е табУ! :\
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ха ха

    2 19 Отговор
    100% ФЕЙК
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бойко мършата

    9 7 Отговор
    Лижа курци
  • 6 Хасан Азис

    4 11 Отговор

    До коментар #2 от "TürkOğluBayazidEfendi":

    И българките и туркините са боклук марка

    Коментиран от #10

  • 7 Хахаха

    54 8 Отговор
    "Най-силната подкрепа за еврото е при учащите се". Сигурно щото си мислят че всичко което хвърчи се яде. И не са плащали една сметка досега.
  • 8 Бат Бойко

    12 4 Отговор
    А бе кой ви е питал?
  • 9 ПЕНКО

    45 9 Отговор
    ВЛЯЗОХМЕ В ЕС И НАТЮ БЕЗ РЕФЕРЕНДУМ !!!! ЕДИН РЕФЕРЕНДУМ ЩЕ ВИ ПОКАЖЕ -КОЛКО ТОЧНО БЪЛГАРИ НЕ ЖЕЛАЯТ ЕВРОТО ЗА НАЦИОНАЛНА ВАЛУТА ...,НО И РЕФЕРЕНДУМ ЩЕ ВИ ПОКАЖЕ,КОЛКО БЪЛГАРИ НЕ ЖЕЛАЯТ ЧЛЕНСТВО В НАТЮ !!!!!!!!!!!

    Коментиран от #18

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    8 8 Отговор
    Явно по-простата половина ...

    Коментиран от #15

  • 12 антибсп

    7 25 Отговор
    Тея с референдума: Другари, вие ли ще го плащате?

    Коментиран от #24

  • 13 А ВСИЧКИ българи

    34 11 Отговор
    работещи в чужбина сме ПРОТИВ въвеждането на еврото.

    Коментиран от #17

  • 14 стоян

    11 43 Отговор
    Всички знаем кои са против еврото -пудкинофилите =те са влюбени в рублите и идола им Путин

    Коментиран от #16, #19, #44, #46

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Питкан

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "стоян":

    стояне, да та фризира кой та фани
  • 17 CapedCrusader

    12 23 Отговор

    До коментар #13 от "А ВСИЧКИ българи":

    Ама разбира се,че сте против. Въведе ли се еврото изведнъж брането на портокали, миенето на чинии, гледането на старци и чистенето на тоалетни вече няма да е толкова атрактивно и ще се наложи с подвита опашка да се приберете в България. Разбира се това няма да касае образования народ, но обикновения бачкатор вече няма да може да обръща мизерната заплата от чужбина х2 в България. Да се направи референдум абсолютно, обаче едно голямо НО! Само хора с висше образование и учащи да могат да гласуват.

    Коментиран от #23, #28, #49

  • 18 Фоок оф

    7 18 Отговор

    До коментар #9 от "ПЕНКО":

    Тихо русороб купен. И аз съм за референдуми но мястото ни е близо е в европа не евразия. Ако не ти отърва заминавай за североизточния си рай. Нека да има референдум и за нато и за ес но да се вземат мерки против хибридните атаки с цел дизинформация от пРосия.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пак си в грешка Хасане

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "TürkOğluBayazidEfendi":

    Това не са българки ,а брадчедките ти от ромският факултет,,Сто Липи и три Елхи"
  • 21 Густо Майна

    36 4 Отговор
    Въвеждането на еврото просто ще улесни обикновенният човек при пътувания в ужбина, нищо друго няма да допринесе за финансовия му просперитет! Особено за държава със средно петкратно по-ниски доходи от т.нар. богат свят. Т.е. на нас евро още не ни е нужно. Ще е, като на гол тумбак - чифте пищови!
  • 22 Николов

    15 2 Отговор
    Боко е За, да си изкара паричките на яве.
  • 23 Съветника от бустаня

    13 4 Отговор

    До коментар #17 от "CapedCrusader":

    Прозд и много прост гробар..
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 € €

    9 17 Отговор
    Който не иска евро да използва рубли.
  • 26 бахо

    17 5 Отговор
    К*Р за герП!
  • 27 гост

    16 8 Отговор
    цените на продуктите вероятно ще са същите но в евро т.е.по две хляб 1лев сега после 1евро 2 лева ,сега имаш 100 пари след това 50 в евро на пловина по малко очевидно
  • 28 от Германия

    33 3 Отговор

    До коментар #17 от "CapedCrusader":

    Сериозно ли мислиш, че работещите в чужбина сме против въвеждане на еврото? Та ние сме си го въвели вече!:) И друго, защо смяташ, че след като въведат еврото ще се повишат заплатите? Не, ще се повишат цените, заплатите ще останат същите и никой няма да се върне! Друг е въпроса, че ако преди време се бягаше поради икономически причини, сега хората бягад защото хора с твоето мислене избират тези, които управляват България. И колкото повече интелигентни напускат българия, толкова вероятността да продължаваш ти, хората с твоя "интелект" и другите тъмнозелени да гласувате за недоразумения като Тиквата става по-голяма!

    Коментиран от #34

  • 29 мжйбф

    23 3 Отговор
    Повече от половината българите са против еврото.
    Трябваше да има референдум, а не да ни го налагат насилствено
  • 30 мжйбф

    16 3 Отговор
    Учащите са за еврото, щото още не работят, не си изкарват сами заплатите, не си плащат сами сметките.
    Започнете да им изплащате стипендиите в евро!
  • 31 Mislitel

    2 2 Отговор
    e kato vyvedat evroto koyto raboti v chujbina nqma da vzima dvoyno poveche leva. I kato vyvedat evroto zaplatite shte sasi syshtite nqma da se promeni nishto!
  • 32 Я па Я

    5 11 Отговор
    Дрън дрън та пляс..Младите искат ,лаботещите на отговарни позиции искат,просветените искат,ама другата половина от населението е против...на чело с БСП !ЕВРАЗИЙСКАТА РУБЛА НЕ Е СЪЗДАДЕНА ОЩЕ,ТАКА ,ЧЕ.....!!!!
  • 33 ваг груп

    12 5 Отговор
    при тоя курс на евро лев 1към 2, даваш две хубави български яйца а насреща получаваш едно западно, кой е прекараният ще се види
  • 34 CapedCrusader

    6 11 Отговор

    До коментар #28 от "от Германия":

    Точно за това съм вмъкнал, че образования народ не го касае това. Може би трябваше да кажа и тези с по-хубави професии, че да се разбере. Също можеш да видиш, че отговарям конкретно на този дето казва ,че всички българи в чужбина са против. Не съм гласувал никога и тук не става въпрос за управлението на ГЕРБ. ГЕРБ не съществуваха когато станахме членка на ЕС, а ако мислиш ,че вчера Бойко се е събудил и е решил еднолично ,че трябва да се приеме еврото - грешиш. Някои неща не са концерт по желание. И за какво мислене ми говориш? Осъзнаваш ли че ако не е ГЕРБ на власт пак ще гледаме БСП/БКП и Доган ?? Нужно ли е да се припомня какво оставиха те след себе си? Добре че по-това време не бяха толкова развити социалните мрежи та да си изкаже мнението и за тях народа....
  • 35 Киров

    23 3 Отговор
    Отказът от собствена валита, най-малкото е отказ от суверинитет! Не трябва да се въвежда!
  • 36 Наблюдател

    13 3 Отговор
    Всички държави с Евро заплатите са еднакви... Където и да отидеш да работиш се плаща еднакво според трудът.... В България ще получим ли 2500 Евро.... Във Франция работиш в ресторант , осигурен си... Заплата 2200 Евро.... Но като отидеш на очен даже и очилата ,,,, диоптър и и рамки ти са безплатни.....
    За това че си осигурен..... Бойко как ще стане тука , като само крадете бре...
  • 37 Яко

    18 2 Отговор
    Лъжи и Измами !!!!!!!!!!! Не вярвайте на тези проучвания. Със сигурност над 60% не искат еврото
  • 38 Умно село

    15 3 Отговор
    Че защо ни е €€€€€€€€€€€?
    - България има министерство на икономиката, но няма икономика.
    - Министерство на Земеделието - без родно производство))
    Имаме политици, но за чий са ни? Тамагочита и калинки на държавна хранилка!
    "Политици" - плутократи-клептократи, подкрепящи обезлюдяването на територията.
    - България има камара от марзелива администрация, за да помага на вечните избори.
    - Но в България има всичко за каквото се сетите за да подобри живота на "нашите" хора и техните фирми и челяд и за се отблагодарят поименно на избори.
    - Българският политик раздава кюфтета преди избори, за са се възползва от някой глас при браенето.
    - България има къщи за гости, но гости няма в тях.
    TV Радуга коментира Балтийските републики, че са приели еврото. Ами и там е същото има само
    политици, всичкото население се прехранва и работи навън. Така управляващите политически васали у нас и в Балтийските държави изнасят собствените си проблеми, извън собствената си територия да тежат на други.
    Че за чий ни е това €€€€?
  • 39 сноу

    11 5 Отговор
    Какви еврота ви кълват бе въшльовци...На голите си тумбаци какви криви пищове ще закачите бе....Гойо да си грабваш накрая продажната и крадлива дружина и беж да те няма ,че вече байгън от простотиите ти...Между миганията на парцали и цАлуФките на мустафата що не погледнеш, че ни чехи ,ни унгарци, ни румънци и скат да налапат въдицата...

    Коментиран от #43

  • 40 Дебил

    9 3 Отговор
    При курс 1:1 и без промяна на цените може да се съглася с Еурото
  • 41 Айде,бе

    7 2 Отговор
    Валутата в България и в галактически кредити да я обърнат,все ще има кой да я окраде и девалвира!При това всеизвестно е,че всичко става законно !Дали в евро дали в лева,пиши го бегало,пак ще ви "изпържат "!
  • 42 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "Диамантен ГУЙ":

    Братушка, не бъди толкова злобен. Заради теб няма да въвеждаме Еврото, защото аз съм милозлив човек и не искам да ми тежиш на съвеста, ако се гътнеш от дамла.
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 8 Отговор

    До коментар #39 от "сноу":

    С въвеждането на Евро в България на "братушките” ще им се разкатае мамата, а те са злобни и отмъстителни и ще берем с тях ядове...

    Коментиран от #47

  • 44 Све

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "стоян":

    Пурко, защо си мислиш , че е добре да влезем в €зоната?
  • 45 Буков

    8 6 Отговор
    Същата половина от населението е за въвеждане на рублата. Горе-долу толкова са и дебилите в България.
  • 46 Калбо

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "стоян":

    Гърция и кипар загубиха с избирането на еврото например за кипар 1 сандвич срувше 1 лира сле влизането в шенген струваше 1,70 Евро но това беше само за 1 месец направиха го 2 Евро иравниха цените на всички стоки по същият начин или 96 лири си купуваш някакъв продукт 96 лири се обменяха 163 Евро но след 1 месец е 170 Евро сега разбираш ли къде духа вятара белгарина е много беден после ще стане още по беден
  • 47 Калбо

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Тъп империалист Полша и Чехия не са сменили парите и икономиката им по добра от колкото на тези който си смениха парите
  • 48 Генерал Иванушка Водков

    2 1 Отговор
    Глупости четем всякакви.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 българин

    2 1 Отговор
    Еврото на нас не ни е потрябвало,трябва на боко и сие,за да ограбят пак народа!Някой да мисли иначе???Това трябва да стане само с референдум!Също и референдум за членството ни в Европейския съюз и Нато!
  • 51 Грую

    1 0 Отговор
    Не приемането на еврото ще бъде проблема. Както разбира се много вещи по темата хора се изказват колко други държави са го приели ще го приемем и ние. Проблемът специално в България ще бъде, че това ще бъде поредното събитие, което ще се използва за тотален грабеж на населението и най-вече на беднотията от определен кръг власт имащи и недосегаеми за законите хора.

    Коментиран от #54

  • 52 ДОКО

    1 0 Отговор
    ПОДКРЕПЯМ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ИНДИЙСКАТА РУПИЯ В БУГАРСКО..МНОГО Е СТАБИЛНА..МУУ
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове