6 996 27

Инспекцията по труда с молба за фалит на най-голямото предприятие в Ловеч

Над 1/3 от служителите на „Спарки Елтос“ АД не са получавали заплати повече от два месеца

Инспекцията по труда с молба за фалит на най-голямото предприятие в Ловеч
Снимка: БГНЕС

Днес, 03.02.2020 г., Главна инспекция по труда чрез дирекция „Инспекция по труда“ Ловеч входира в Ловешкия окръжен съд искова молба за обявяване на „Спарки Елтос“ АД в несъстоятелност поради забавени повече от два месеца възнаграждения на поне 1/3 от работниците и служителите. От ИА ГИТ е заплатена и съдебната такса, необходима за образуване на дело.

Решението за входирането на исковата молба беше взето, след като от дружеството не изпълниха заявените с писмо от м. декември до Инспекцията намерения до края на м. януари 2020 г. да представят погасителен план за изплащане на възнагражденията на работниците и служителите. В ИА ГИТ е получено ново писмо от дружеството, от което става ясно, че интензивно се работи по варианти за финансово и оперативно преструктуриране и оздравяване на дружеството, като всеки от тях включва план за погасяване на задълженията на работниците. Съгласно посоченото писмо преструктурирането на дружеството ще продължи още минимум 4 седмици, т.е. процесът няма да приключи до средата на м. февруари, каквито бяха предходните уверения от дружеството.

Предвид декларативността на посочените в новото писмо обстоятелства, Инспекцията по труда счита, че за да защити в най-голяма степен правата на работещите, следва да упражни правомощието си да поиска обявяване на дружеството в несъстоятелност. Работодателят може да продължи да работи по преструктурирането си и да докаже наличие на платежоспособност в рамките на съдебното производство.

Инспекцията по труда постоянно следи и ситуацията във второ предприятие на територията на област Ловеч, за което стана публично известно, че има задължения към работниците и служителите си - "Технокороза" АД. Проверка в информационната система за производство по несъстоятелност показа, че срещу дружеството вече е образувано дело за обявяване в несъстоятелност. Към момента не се налага и Инспекцията по труда да предприема действия за това, тъй като работниците и служителите имат право да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания във всеки случай на обявяване в несъстоятелност на работодателя им или при откриване на производство по несъстоятелност. Правата им по никакъв начин не зависят от това кой е инициаторът на иска.

ИА ГИТ обаче ще следи хода на делото и при евентуалното му прекратяване ще има готовност за нов иск, ако има основание за такъв. Междувременно служителите в дирекция „Инспекция по труда“ Ловеч постоянно консултират работници и служители на предприятието как могат да проследят хода на делото, къде могат да се запознаят със законодателството, свързано с реда и начина за получаване на обезщетение от Фонда за гарантиране на вземанията, както и по всички въпроси, свързани с трудовите им права.

По отношение на работниците от „Фюжън Пластикс“, които също претендират за дължими заплати, Инспекцията по труда е установявала това обстоятелство за минали периоди и е предприела всички свои правомощия, като е дала задължителни за изпълнение предписания и е потърсила административнонаказателна отговорност на работодателя. От месец януари 2020 г. в дружеството се извършва цялостна проверка, която продължава. При установяване на факти и обстоятелства, които са основание за обявяване на дружеството в несъстоятелност поради неизплатени заплати, Инспекцията ще изпълни правомощието си да подаде искова молба в съда.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Българина

  40 17 Отговор
  Ще има и други фалити при герб. Герб първо фалираха Грейт Оул пак в Ловеч сега Спарки. Явно се работи целенасочено....

  Коментиран от #26

 • 2 Икономиката на Боко

  36 6 Отговор
  За управляващите парата - за гражданите , данъците , фалитите , мизерията. А бе управяйте се.
 • 3 МОДЕРНИ БЪЛГАРСКИ ПРИКАЗКИ

  36 6 Отговор
  Ами едни не плащат милиарди данъци,а други фалират за хиляди...Сега Ловчанлии да се организират с Перничани и в София на къмпинг пред пещерата на Змей Горанов....Стига е крал момите на двата града....

  Коментиран от #5

 • 4 Хънта-мънта.

  12 3 Отговор
  Последен валс.Сбогом любима власт.Бай СТАВРИ ДА ПРИГОТВИ КИЛИЯ,че да не удари камбаната преди делото.
 • 5 старото

  3 16 Отговор

  До коментар #3 от "МОДЕРНИ БЪЛГАРСКИ ПРИКАЗКИ":

  вместо да пишеш неграмотно-вземи се ограмоти ,бре калпазанин! Пише се КРАДИЛ а не КРАЛ . Ти да не си крал на България ,бре!!!

  Коментиран от #8, #10

 • 6 Предложение

  10 2 Отговор
  В такива случаи, гледах един документален филм за фалит на предприятие в Аржентина, а има случай и в Гърция, при който работниците взимат начинанието в собствени ръце, и всичко тръгва по мед и масло

  Коментиран от #7


 • 7 Тука не е Гърция или Аржентина

  9 3 Отговор

  До коментар #6 от "Предложение":

  Тука работниците- народът взимат един гол. А и трабва да дават данъци и осигуровки върху не платените им заплати.
 • 8 Трол69

  14 2 Отговор

  До коментар #5 от "старото":

  Ти наистина си много дърт - такава дума "крадил" няма в българския език от поне 100 години! Не мога да ти преброя правописните грешки, бе "грамотния"! И да - "крал" е правилно. Каскет...
 • 9 Цъфнал гербер

  16 2 Отговор
  Пак фейк новини. При този растеж и цъфтеж, при този строеж на магистрали и заводи. Радвайте се българи.
 • 10 Ха Ха Пънки

  10 1 Отговор

  До коментар #5 от "старото":

  КРАДИЛ..... Ти ме уби...
 • 11 Брех

  7 1 Отговор
  Още на първият месец трябваше да напуснат. Като не им плати заплатата един месец и види, че идват са бачкат за втори... Как ще им плати, при положение, че те буквално работят за без пари.
 • 12 Джони

  12 1 Отговор
  1/3 от служителите ли??!?!! По скоро 99%!!! За два месеца ли?!?!?! Дължат ми заплатите от април 2019 до октомври 2019!!!
 • 13 Знаещия

  7 1 Отговор
  Технокороза е поредното българско предприятие фалирало заради ниските изкупни цени на гиганта Икея. Много жалко.
 • 14 имбецили на килограм

  10 3 Отговор
  От 30 и кусур години бг робовладелците провеждат социален експеримент, "колко време говедата могат да им работят без да им плащат". И понеже се оказва, че някои стигат до една година никога няма да станем европейци. Отделно върви и експеримента с най-масовата заплата-минималната.
 • 15 parkside

  6 3 Отговор
  Много скъпи техните машини, нещо по джоба, не могат ли да направят!
 • 16 Гол Тупанович

  8 0 Отговор
  Абе лесно ги фалирате и после олеле малеее С тия фалити не се решават проблемите ,а се задълбочават. И в един момент гладните и безработните стават огромна сила и бутилката отпушва парата и настъпва отново социализъм. Всичко е спирала....Колкото повече недоволни и безработни толкова по-голяма опасност за демокрацията.
 • 17 Пламен

  9 4 Отговор
  Фалита на Спарки не е от това че нямат работа, а е схема някаква. Мой познат е дистрибутор на Спарки и той недоумява каква е причината при положение че бълват продукти. А за тези които не знаят, там почти нищо не се произвежда. Частите идват от Китай и се прави основно асемблаж. От много време не се произвежда нищо там! Така че да го знаете.

  Коментиран от #18, #27

 • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

  4 0 Отговор

  До коментар #17 от "Пламен":

  А на мене ЕДНА ЖЕНА ми каза друго.

  Коментиран от #21

 • 19 Аман от червени боклуци

  6 0 Отговор
  Китайците фалираха още един завод, честито на българските търговци, един конкурент по малко.

 • 20 tonazi

  6 0 Отговор
  Старите хора казват"една птичка пролет не прави" но не е вярно, почина господин Тончев! фалира завода.За Елпром Ловеч бих казал където купиха заводите старите комунисти на далавера и рано или късно ги довеждат до фалит!!!
 • 21 Пламен

  3 0 Отговор

  До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

  На тая жена и кажи когато спи да не си пъха чаршафа отзад.
 • 22 Другия с коня

  3 2 Отговор
  И Ловеч даде фира....В София има работа - идвайте...Има метро.Има Живот......
 • 23 Бесен

  4 0 Отговор
  Де го баце, да каже колко е прекрасно всичко и как се работело в подопечната му територия дето той лично е създал... тъпани герберастки - НАВСЯКЪДЕ Е РАЗРУХА ВЕЧЕ!
 • 24 цвцв

  2 0 Отговор
  винпром русе от миналата година,при герб е тъка топ-мен носят половината заплата на ръка в габровския цех но нали са гербераси дончев не ги закача,че също като божков крият данъци всички са мафия
 • 25 Знаещ

  3 0 Отговор
  СПАРКИ затъна още 2009г. И не е изплувало досега. Много заеми без резултати...
 • 26 Знаещ

  2 1 Отговор

  До коментар #1 от "Българина":

  СПАРКИ е собственост на хора, които гравитираха около БСП/АБВ..... Редовно получаваха кредити без да правят преструктуриране... Грейт Оула си е замислен за фалит от самото начало...
 • 27 Знаещ

  2 0 Отговор

  До коментар #17 от "Пламен":

  Пламене, не знам какво са ти казали, но малка част от частите са китайски - и то това са неотговорни, както и някои по-редки. Основните се правят в Ловеч. Има леярна, шприцово, механична обработка, цех за ротор-статор.... Е, акумулаторни батерии не се правят... Ясно от къде са... Електрониката е българска... За това, че е схема, обаче си прав...

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.