Last news in Fakti

3 Февруари, 2020 12:18 11 869 27

Инспекцията по труда с молба за фалит на най-голямото предприятие в Ловеч

  • спарки елтос

Над 1/3 от служителите на „Спарки Елтос“ АД не са получавали заплати повече от два месеца

Инспекцията по труда с молба за фалит на най-голямото предприятие в Ловеч - 1
Снимка: БГНЕС

Днес, 03.02.2020 г., Главна инспекция по труда чрез дирекция „Инспекция по труда“ Ловеч входира в Ловешкия окръжен съд искова молба за обявяване на „Спарки Елтос“ АД в несъстоятелност поради забавени повече от два месеца възнаграждения на поне 1/3 от работниците и служителите. От ИА ГИТ е заплатена и съдебната такса, необходима за образуване на дело.

Решението за входирането на исковата молба беше взето, след като от дружеството не изпълниха заявените с писмо от м. декември до Инспекцията намерения до края на м. януари 2020 г. да представят погасителен план за изплащане на възнагражденията на работниците и служителите. В ИА ГИТ е получено ново писмо от дружеството, от което става ясно, че интензивно се работи по варианти за финансово и оперативно преструктуриране и оздравяване на дружеството, като всеки от тях включва план за погасяване на задълженията на работниците. Съгласно посоченото писмо преструктурирането на дружеството ще продължи още минимум 4 седмици, т.е. процесът няма да приключи до средата на м. февруари, каквито бяха предходните уверения от дружеството.

Предвид декларативността на посочените в новото писмо обстоятелства, Инспекцията по труда счита, че за да защити в най-голяма степен правата на работещите, следва да упражни правомощието си да поиска обявяване на дружеството в несъстоятелност. Работодателят може да продължи да работи по преструктурирането си и да докаже наличие на платежоспособност в рамките на съдебното производство.

Инспекцията по труда постоянно следи и ситуацията във второ предприятие на територията на област Ловеч, за което стана публично известно, че има задължения към работниците и служителите си - "Технокороза" АД. Проверка в информационната система за производство по несъстоятелност показа, че срещу дружеството вече е образувано дело за обявяване в несъстоятелност. Към момента не се налага и Инспекцията по труда да предприема действия за това, тъй като работниците и служителите имат право да се обърнат към Фонда за гарантирани вземания във всеки случай на обявяване в несъстоятелност на работодателя им или при откриване на производство по несъстоятелност. Правата им по никакъв начин не зависят от това кой е инициаторът на иска.

ИА ГИТ обаче ще следи хода на делото и при евентуалното му прекратяване ще има готовност за нов иск, ако има основание за такъв. Междувременно служителите в дирекция „Инспекция по труда“ Ловеч постоянно консултират работници и служители на предприятието как могат да проследят хода на делото, къде могат да се запознаят със законодателството, свързано с реда и начина за получаване на обезщетение от Фонда за гарантиране на вземанията, както и по всички въпроси, свързани с трудовите им права.

По отношение на работниците от „Фюжън Пластикс“, които също претендират за дължими заплати, Инспекцията по труда е установявала това обстоятелство за минали периоди и е предприела всички свои правомощия, като е дала задължителни за изпълнение предписания и е потърсила административнонаказателна отговорност на работодателя. От месец януари 2020 г. в дружеството се извършва цялостна проверка, която продължава. При установяване на факти и обстоятелства, които са основание за обявяване на дружеството в несъстоятелност поради неизплатени заплати, Инспекцията ще изпълни правомощието си да подаде искова молба в съда.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    45 17 Отговор
    Ще има и други фалити при герб. Герб първо фалираха Грейт Оул пак в Ловеч сега Спарки. Явно се работи целенасочено....

    Коментиран от #26

  • 2 Икономиката на Боко

    40 6 Отговор
    За управляващите парата - за гражданите , данъците , фалитите , мизерията. А бе управяйте се.
  • 3 МОДЕРНИ БЪЛГАРСКИ ПРИКАЗКИ

    38 6 Отговор
    Ами едни не плащат милиарди данъци,а други фалират за хиляди...Сега Ловчанлии да се организират с Перничани и в София на къмпинг пред пещерата на Змей Горанов....Стига е крал момите на двата града....

    Коментиран от #5

  • 4 Хънта-мънта.

    12 4 Отговор
    Последен валс.Сбогом любима власт.Бай СТАВРИ ДА ПРИГОТВИ КИЛИЯ,че да не удари камбаната преди делото.
  • 5 старото

    3 16 Отговор

    До коментар #3 от "МОДЕРНИ БЪЛГАРСКИ ПРИКАЗКИ":

    вместо да пишеш неграмотно-вземи се ограмоти ,бре калпазанин! Пише се КРАДИЛ а не КРАЛ . Ти да не си крал на България ,бре!!!

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Предложение

    11 2 Отговор
    В такива случаи, гледах един документален филм за фалит на предприятие в Аржентина, а има случай и в Гърция, при който работниците взимат начинанието в собствени ръце, и всичко тръгва по мед и масло

    Коментиран от #7

  • 7 Тука не е Гърция или Аржентина

    10 3 Отговор

    До коментар #6 от "Предложение":

    Тука работниците- народът взимат един гол. А и трабва да дават данъци и осигуровки върху не платените им заплати.
  • 8 Трол69

    16 2 Отговор

    До коментар #5 от "старото":

    Ти наистина си много дърт - такава дума "крадил" няма в българския език от поне 100 години! Не мога да ти преброя правописните грешки, бе "грамотния"! И да - "крал" е правилно. Каскет...
  • 9 Цъфнал гербер

    16 2 Отговор
    Пак фейк новини. При този растеж и цъфтеж, при този строеж на магистрали и заводи. Радвайте се българи.
  • 10 Ха Ха Пънки

    11 1 Отговор

    До коментар #5 от "старото":

    КРАДИЛ.....
    Ти ме уби...
  • 11 Брех

    8 1 Отговор
    Още на първият месец трябваше да напуснат. Като не им плати заплатата един месец и види, че идват са бачкат за втори... Как ще им плати, при положение, че те буквално работят за без пари.
  • 12 Джони

    12 1 Отговор
    1/3 от служителите ли??!?!! По скоро 99%!!!
    За два месеца ли?!?!?! Дължат ми заплатите от април 2019 до октомври 2019!!!
  • 13 Знаещия

    7 1 Отговор
    Технокороза е поредното българско предприятие фалирало заради ниските изкупни цени на гиганта Икея. Много жалко.
  • 14 имбецили на килограм

    10 3 Отговор
    От 30 и кусур години бг робовладелците провеждат социален експеримент, "колко време говедата могат да им работят без да им плащат". И понеже се оказва, че някои стигат до една година никога няма да станем европейци. Отделно върви и експеримента с най-масовата заплата-минималната.
  • 15 parkside

    6 3 Отговор
    Много скъпи техните машини, нещо по джоба, не могат ли да направят!
  • 16 Гол Тупанович

    10 0 Отговор
    Абе лесно ги фалирате и после олеле малеее С тия фалити не се решават проблемите ,а се задълбочават. И в един момент гладните и безработните стават огромна сила и бутилката отпушва парата и настъпва отново социализъм. Всичко е спирала....Колкото повече недоволни и безработни толкова по-голяма опасност за демокрацията.
  • 17 Пламен

    12 4 Отговор
    Фалита на Спарки не е от това че нямат работа, а е схема някаква. Мой познат е дистрибутор на Спарки и той недоумява каква е причината при положение че бълват продукти. А за тези които не знаят, там почти нищо не се произвежда. Частите идват от Китай и се прави основно асемблаж. От много време не се произвежда нищо там! Така че да го знаете.

    Коментиран от #18, #27

  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пламен":

    А на мене ЕДНА ЖЕНА ми каза друго.

    Коментиран от #21

  • 19 Аман от червени боклуци

    8 0 Отговор
    Китайците фалираха още един завод, честито на българските търговци, един конкурент по малко.
  • 20 tonazi

    8 0 Отговор
    Старите хора казват"една птичка пролет не прави" но не е вярно, почина господин Тончев! фалира завода.За Елпром Ловеч бих казал където купиха заводите старите комунисти на далавера и рано или късно ги довеждат до фалит!!!
  • 21 Пламен

    4 0 Отговор

    До коментар #18 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    На тая жена и кажи когато спи да не си пъха чаршафа отзад.
  • 22 Другия с коня

    3 2 Отговор
    И Ловеч даде фира....В София има работа - идвайте...Има метро.Има Живот......
  • 23 Бесен

    4 0 Отговор
    Де го баце, да каже колко е прекрасно всичко и как се работело в подопечната му територия дето той лично е създал... тъпани герберастки - НАВСЯКЪДЕ Е РАЗРУХА ВЕЧЕ!
  • 24 цвцв

    2 0 Отговор
    винпром русе от миналата година,при герб е тъка топ-мен носят половината заплата на ръка в габровския цех но нали са гербераси дончев не ги закача,че също като божков крият данъци всички са мафия
  • 25 Знаещ

    4 0 Отговор
    СПАРКИ затъна още 2009г. И не е изплувало досега. Много заеми без резултати...
  • 26 Знаещ

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    СПАРКИ е собственост на хора, които гравитираха около БСП/АБВ..... Редовно получаваха кредити без да правят преструктуриране... Грейт Оула си е замислен за фалит от самото начало...
  • 27 Знаещ

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Пламен":

    Пламене, не знам какво са ти казали, но малка част от частите са китайски - и то това са неотговорни, както и някои по-редки. Основните се правят в Ловеч. Има леярна, шприцово, механична обработка, цех за ротор-статор.... Е, акумулаторни батерии не се правят... Ясно от къде са... Електрониката е българска...
    За това, че е схема, обаче си прав...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове