Last news in Fakti

3 Февруари, 2020 16:18 15 069 35

Бизнесмен: Частните лотарии ще продължат с друг собственик

  • частни лотарии-
  • ивайло пенчев

Държавата е съучастник - като с КТБ

Бизнесмен: Частните лотарии ще продължат с друг собственик - 1
Снимка: БГНЕС

Коментар на бизнесмена Ивайло Пенчев

Има три типа хазартни игри. При едните играчите залагат на резултат, който поне теоретично би могъл да бъде предвидим, ако залагащият има определени познания и умения.

Такива са например залаганията, свързани със спортни състезания, като футбол и конни надбягвания. При втория тип хазартни игри залагащият участва в играта и би могъл да повлияе на резултата и в зависимост от уменията си. Например покера. При третия участниците залагат на съвършено случайни събития. Такива са тотото и моментните лотарии.

При всички видове хазарт случайността има определящо значение, но при първите два вида уменията и познанията на залагащия биха могли да имат някакво значение за успеха на залога.

Третият тип игри е най-пагубен.

Като хероина.

Във всеки от тези три случая организаторът на хазартната игра по същество събира залози от много хора и преразпределя част от тях на други хора, като винаги задържа определена такса/комисиона. Той винаги е на печалба поради същността на бизнесмодела. Неговият интерес е все повече хора да залагат.

Аз не харесвам хазарта поради повече от една причина.

Той продава надеждата, че можеш да забогатееш без труд, стига да имаш късмет.

А тази надежда е пагубна за слабите и мързеливите.

Тя ги прави хазартно зависими.

Друг проблем е, че хазартът има белезите на система с положителна обратна връзка. Колкото повече хора залагат, толкова повече хора печелят. Това засилва надеждата на залагащите и те залагат още повече, затваряйки порочният кръг. Системите с положителна обратна връзка са опасни навсякъде. Ако не бъдат регулирани, те водят до крайности, които могат да бъдат разрушителни за частите на системата. Микрофонията например е резултат от поведението на система с положителна обратна връзка.

При нея би могъл да изгори усилвателят или говорителят, ако няма защита.

При хазарта обаче частите на системата са хора. Много от тях се пристрастяват и залагат, докато се разорят. Докато малцината печеливши поддържат надеждата на все по-пристрастяващите се.

От тази схема устойчиво печелят само организаторите и държавата чрез данъците.

Лошото е, че и организаторите, и държавата знаят, че тази дейност унищожава най-слабите и уязвими хора. И въпреки че не ги унищожават насилствено, те го правят информирано. Същото обаче може да се каже за продавачите на алкохол и цигари.

Работата е там, че основата на проблема стои човешката природа. Хората са готови да плащат за надежда, пък била тя и фалшива, за цигари и ракия, пък били те и вредни. И докато има търсене, предлагането неминуемо ще съществува. Ако не законно, то незаконно.

Сухият режим в Америка е създал организираната престъпност. Войната с наркотиците пък засили и бетонира позициите ѝ в целия свят. Ако хазартът бъде забранен със закон, той ще продължи да съществува нелегално и ще генерира още повече престъпност. Мисля, че най-доброто решение е да го третираме, тъй както третираме цигарите. Да забраним рекламата му. Това ще пресече положителната обратна връзка. Освен тази регулация, да няма друга.

Факт е, че именно тежката му регулация е част от проблема. Тя даде възможност на Божков да стане монополист, управлявайки Комисията по хазарта в своя полза. Ако имаше свободна конкуренция в хазарта, никой хазартаджия нямаше да е толкова силен, че да може да подкупва правителства. Както никой хлебар не е.

А част от държавната такса върху хазарта искам да отива за разпространяване на посланието, че хазартът е за лузъри.

А относно опитите за одържавяване: именно държавата е в основата на сегашния проблем. Престъпленията, ако бъдат доказани, са всъщност престъпления колкото на Божков, толкова и на държавата. Те са ги вършили в съучастие.

Сега единият съучастник казва - другият е лош. Нека аз му взема бизнеса, щото съм по-добър и само аз да имам право на такъв бизнес. Това е най-малкото неубедително. Тъй както тежките регулации върху банките не предотвратиха КТБ, така и тежките регулации върху хазарта не предотвратиха Божков. Напротив. И двата случая държавните регулаторите бяха съучастници в престъпленията.

Когато един регулатор има абсолютна власт, а един олигарх има много пари, вероятността за симбиоза между двамата е огромна.

Дерегулацията дава властта на пазара. А той не може да бъде купен или подкупен.

И накрая една хипотеза какво ще се случи:

Група политици ще опитат да одържавят лотариите. Възможно е парламентът дори да приеме такъв закон. Ако това се случи, Конституционният съд ще го отмени. Ще е минало доста време. Обществото ще има друг дневен ред. Божков ще е в ареста. Частните лотарии ще продължат постарому. С друг собственик. Регулациите ще бъдат театрално затегнати. И така, докато поредната симбиоза между друг олигарх и държавата не се разпадне защото друг, по-силен олигарх е поискал да влезе в симбиозата.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пеевски

    36 4 Отговор
    И аз така чух.

    Коментиран от #11

  • 3 Лески София1911-1914.....1995...2019...

    16 17 Отговор
    И ти си за затвора!
  • 4 Урко Потурко

    69 8 Отговор
    Никой не те натиска да си купуваш белетче насила и да търкаш. Неграмотна нация, подхранвана с герберски надежди 30 години до там докарват хората. Не работят, получават помощи, не учат, не могат да четат и говорят български език, дишат и смъркат отрова , гледат едно лице по всички телевизии и се надяват да оцелеят до следвашия ден. Да ви е честите американската мечта, визи , навици , ОРЪЖИЕ !

    Коментиран от #8

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    50 9 Отговор
    герб мафия мутри
  • 6 Звучи

    49 1 Отговор
    адски достоверно
  • 7 торенте

    58 1 Отговор
    Много точен коментар.
  • 8 СОФИЯ

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "Урко Потурко":

    БРАВО УРКО да допълня и престъпления вършат колко щеш
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гоуст

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    може да е баща ти :)
  • 11 Николай Дракополив

    22 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пеевски":

    Скоро си мъртъв Делян Пеевски (прасето)

    Коментиран от #20

  • 12 Behemoth

    32 4 Отговор
    Ми тя идеята че ако се изгърбиш от работа за някой като този ще забогатееш е подобна на тая с хазарта...
  • 13 Гост

    24 1 Отговор
    Г-н Пенчев и той се появи да ни каже нещо, което знаят и 6-годишни деца вече....

    Коментиран от #17

  • 14 Полит шаиката докара народа

    25 3 Отговор
    До челен сблъсък с влак и от безнадеждното му състоявие печели милиарди защото народа няма друга опция да има пари освен с лотарията и тотото а това е престъпление против народа ....когато народа е обезнадежден и разорен вървят цигари алкохол и хазарт а затова положение не е виновен божков а полит шаиката от 1989г насам
  • 15 Урко Потурко

    9 5 Отговор
    Бадете грамотни като мен! Аз белети не копувам заштото не сам лузар!

    Коментиран от #27

  • 16 Престъпника от Банкя

    55 2 Отговор
    Божков бил виновен, че не плаща!
    А държавата в лицето на Владко Горанов, виновна ли е, че не изисква публично събиране на задълженията??

    Задържаният трябва да е Владислав Горанов!
  • 17 Кьт са появиш и са появява

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Отрицателен здравословно психичен ефект.Тва и децатА го знаят.....
  • 18 тъпанар

    20 5 Отговор
    Този калъф който произвежда стени за катерене, се изказва по всички теми. Момчето е компетентно от банкиране до квантова физика. Понеже ние в България разбираме от всичко...

    Коментиран от #23

  • 19 BigBulgarianBoss

    5 0 Отговор
    Ауууу ти колко си черен бизнесменино.
  • 20 Пеевски

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Николай Дракополив":

    Да имаш, да вземаш. Ваксинирах се срещу свинска чума. ХА ХА!

    Коментиран от #22

  • 21 Умно говори

    7 0 Отговор
    ,но няма да го чуят и ще напраявят,,богат нов олигарх,,/като Ванга съм/
  • 22 Хахаха😂😂😂

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пеевски":

    Ти си ходещ мъртвец бе желе, не мое си видиш сплесканата чишка
  • 23 Хубуу име си си избрал .Точно

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "тъпанар":

    По мярка той.Сигур единствената той професия е да пълниш кенефа .....А Сички бизнесмени ако бяха като тоя...с 99 процента валутен износ и не разчитаха на кражби от ДДС кражби от еврофондове и сякви други кражби.....ехееее
  • 24 сметната палата под земята

    12 0 Отговор
    ГоранОфф, колко пари отписа НАП като несъбираеми ? Бойко, колко фалшиви и недействителни бюлетини намери ЦИГ ? Колко пари раздаде предизборно, безотчетно ? КараПаржо, колко пари наем вземате от натовските бази на българска територия ? Тия от сметната палата вземат ли редовно заплата ?
  • 25 5555

    7 1 Отговор
    Хазарта трябва да се забрани в България!
    Народа да не храни надежди, че нещо може да се промени!
    Държавното тото също да се забрани!!!
  • 26 7529

    7 3 Отговор
    Човека ви говори като на разумни макар и е много интелигентни ,но вие сте пълни иидиоти които е най дбре да бъдат ефтаназирани
  • 27 Гост

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Урко Потурко":

    Ти и влака не караш да не се мориш ,по добре теб да те карат .
    Ти и храна не купуваш , по добре да ядеш кой каквото повърне .
    Ти и не пиеш ,защо бадива в тоалетната да пикаеш .
    И като не може и да броиш защо са ти тези хартий .
  • 28 анонимен

    5 0 Отговор
    Аз си мисля че ако ШИШИ се опита да хапне от бизнеса на Божков ще стане лошо! Май ще го врътка на чевермето! А и той кивот е дебел бая мас ще изтече! Грух грух грух грух
  • 29 Браво

    4 0 Отговор
    Браво за тази новина един от малкото говорещи реално хора не обвързан с помията на БГ.
  • 30 Кръстю

    2 0 Отговор
    Следващия лапач да се подготвя да крадне и за власта ако не в ОАЕ
  • 31 Кръстю

    0 0 Отговор
    Следващия лапач да се подготвя да крадне и за власта ако не в ОАЕ
  • 32 цвцв

    0 0 Отговор
    ама много е прав Пенчев власта решавакъде да удари,един го праща консул във валенсия на друг съсипва живота абе мафия
  • 33 Българин

    1 0 Отговор
    За съжаление човекът е прав с коментара си.Тъжно ,но факт.
  • 34 Токин

    1 0 Отговор
    КТБ беше класическа пирамида, която купуваше активи на завишени цени - справка футболен клуб Ботев Пловдив и ТВ 7... За които бяха платени стотици милиони левове от депозитите на гражданите в КТБ! И всичко това е правено от един човек - Цветан Василев!
  • 35 Учуден

    0 0 Отговор
    ТИ ЛИ СИ НАЙ УМНИЯ ДЕТО УСТАНОВИ ТОВА КОЕТО ГО ЗНАЕ ВСЯКО ХЛАПЕ....
    АМАН И БАХТЪН ОТ ПОРЕДНИЯ УСПЕШЕН БИЗНЕСМЕН РЪСЕЩ ПРАЗНИ КОМЕНТАРИ....
    ГОВОРИ ЗА КВАНТОВА ФИЗИКА ЩОМ СИ ФЕНОМЕН.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове