Last news in Fakti

4 Февруари, 2020 11:59 3 176 29

Юрист: В България прокуратурата работи избирателно

  • иван брегов-
  • прокуратура-
  • иван гешев-
  • главен прокурор

Нека да видим дали главният прокурор Иван Гешев ще бъде така активен и към хора, които са в изпълнителната власт в момента, отбеляза Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика

Юрист: В България прокуратурата работи избирателно - 1
Снимка: БГНЕС

"Виждаме много добре, че ако прокуратурата реши, един бизнесмен може да бъде съсипан в рамките на 24 часа. Методично и периодично – и казусът с Цветан Василев, и казусът с г-н Божков показват, че ако прокуратурата прецени, тя може да направи абсолютно всичко в рамките наистина на няколко часа." Това каза в предаването "Преди всички" по БНР юристът Иван Брегов от правната програма на Института за пазарна икономика.

"Имаме министър в ареста, но нямаме нито едно влязло в сила осъдително решение. Нека да изчакаме да влязат в сила осъдителни решения, след това да видим дали ще продължи да бъде така активен (Иван Гешев - бел. ред.) към хора, които са в изпълнителната власт в момента. Ние добре знаем, че прокуратурата започва да гони тези, които слязат от власт – досега такъв е бил принципът", посочи Брегов.

„В самия профил на главните прокурори, които сме имали до сега, за първи път се явява кадър, който е по дух по-близък до Академията на МВР, отколкото до профила на конституционния съдия, профила на г-н Цацаров като наказателен съдия и председател на съд. Виждаме една много по-различна класа, един много по-различен замах. Ако преди правното поведение, правно релевантното процесуално такова е било все пак водещо, тук вече имаме повече екшън и по-малко професионализъм може би.“

ВСС да анализира поведението на главния прокурор във връзка с активността на прокуратурата да публикува записи от СРС с мотива, че това е в обществен интерес – за това призоваха вчера от Съюза на съдиите. Според Иван Брегов предварително ясно е, че в този ВСС няма мнозинство, което с решението си да сезира Инспектората за дисциплинарна проверка.

„Но, доколкото ми е известно, сигнал в Инспектората вече има подаден – той е от Инициативата „Правосъдие за всеки“. Така че сега ще видим какво ще свърши Инспекторатът. Оттам нататък, след като преписката стигне във Висшия съдебен съвет, те не могат да подминат темата.“

Най-важната работа в момента трябва да я свърши Инспекторатът, подчерта Брегов. "ВСС няма правомощия да разследва. Той единствено може да сезира Инспектората, за да бъде извършена детайлна дисциплинарна проверка."

Относно разразилото се противопоставяне между президентството и прокуратурата по повод искането на главния прокурор за тълкуване на текст от Конституцията, касаещ държавния глава, както и за огласените записи и замесването на името на Румен Радев, Брегов коментира:

„Това производство е много спорно по своя характер и то е срещу лице, които има абсолютен имунитет. Този абсолютен имунитет изключва прокуратурата да се намеси, докато президентът изпълнява своите правомощия. Би следвало да има първо искане от Народното събрание, след това решение на Конституционния съд за отстраняване и след това е наред прокуратурата да започне каквито и да е процесуални действия. Тоест тя е некомпетентна в този случай, още по малко за изкарва СРС-та по медиите.“

В България прокуратурата работи доста избирателно – както в ущърб на обществото, така и в ущърб на редовите прокурори, които съвестно си вършат работата, подчерта Брегов.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 3 Отговор
    психопати садисти

    Коментиран от #10, #13

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    31 3 Отговор
    мафия мутри гербдо кога ще тормозите тоя истрадал народ сега и на природата посягате
  • 3 Правилно

    36 2 Отговор
    Професионално обяснено.
  • 4 съдия

    41 3 Отговор
    Прокуратурата е на пряко подчинение на бандитския тандем Борисов-Пеевски.
  • 5 Асан

    2 17 Отговор
    Искам Шериат

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ахахах

    29 3 Отговор
    Божков не е бизнесмен, а мутра! Но и във/около властта има много дъски за дялане! А Гешев ще докаже, че мисли за хората ако подпука началника си Пеевски!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 VVV

    29 2 Отговор
    Прокуратурата това е герб. Да вземем аферата Перник . Как се води едно нормално разследване ??? Всичко започва с въпроса - КОЙ ИМА МОТИВ ??? Естествено че герб имат мотива да крият до изборите че вода няма .Ако не бяха го направили щяха да спират водата само нощем и заради големите загуби в Перник и сега щеше да има вода .Тоест герб имат мотива за това тежко престъпление срещу цял един град ,а прокурора вместо да разследва герб ,арестува вмро ;) Е този прокурор въобще не трябва да има диплома за такъв . МОТИВА Е ВОДЕЩОТО ВЪВ ВСЯКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

    Коментиран от #22, #24

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 asd

    14 2 Отговор
    Това е целта бе мушмул!
    Иначе откъде тераси по 250 кв.м, х'апартаменти с асансьори, вили в "Св.Константин" за без пари и.т.н
    Затова са и тези театра ... "понеже сте абсолютен престъпник, долу на земята", "ще го върнат от ОАЕ опакован като дюнер" и.т.н
  • 12 Много странно!

    12 6 Отговор
    Защо много коментиращи случая БОЖКОВ го наричат
    "Г-Н БОЖКОВ "- СТРАХ ИЛИ УВАЖЕНИЕ ?!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 торенте

    14 0 Отговор
    "работи" се поръчково, иначе само отчитат дейност.
  • 16 qwerty

    4 2 Отговор
    С три прокураръри съм работил. Не работи избирателно. За мега делата-може, но за битовата престъпност, ако оперативните вършеха правилното ги спуквахме. Няма пет-шест. Тяхната заплата зависи от броя на дела с влязла сила присъда. Никой няма интерес да пази Хасан, защото делата са на отчет. И окръжния като попита, кво му е на делото, че не написа обвинителен акт....и става минус парички. Едно от нещата, които хората или малко от хората знаят е, че бюджета на правосъдната ни система влиза анблок при гласуване на държавния бюджет. Демек Бойко Борисов не може и гък да каже. Това е заради разделението и независимоста на властите. Щото ако каже много са ви и ставА ела, че ми трябваш.
  • 17 qwerty

    6 1 Отговор
    Чистачка в прокуратурата под 1000 лв. Не пада.
  • 18 qwerty

    0 1 Отговор
    http://old.segabg.com/article.php?sid=2009010900040000101
  • 19 qwerty

    3 0 Отговор
    Без майтап. Чистят си с прахосмукачките по два часа сутрин....следобед с машината се возят по коридорите. Ем....искам да съм чистачка!
  • 20 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ЮРИСТЧИНКИТЕ - СЪДЛЯРИ-ПРОКИТА - АбОКАТИ - СА ДВА ПЪТИ ПОВЕЕ ОТ АРМИЯТА НИ ---ТОЧНО КАКТО ПРОФЕСОРЧЕТАТА -ВСИЧКИ БАЗПОЛЕЗНИ !!!!!
  • 21 Един

    1 0 Отговор
    Я па тоя, как го разбра? И чак сега ?
  • 22 стоян

    2 4 Отговор

    До коментар #9 от "VVV":

    До 9 ком -омръзна ми да чета глупави коментари -,,прокуратурата била герб,,=много ясно че ще е герб бе кумунисче =народа гласува и избра Герб да управлява =проблема е че съда е от бсп
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Поради множество субективни и обективни причини, нормална съдебна система в България не може да има. Ако съдебната система заработи нормално, тя ще срине из основи цялата държавна структура на България.

    Коментиран от #26

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "VVV":

    Чудно, защо тези от ДАНС са дремали? Как е възможно да оставиш такъв голям окръжен град без вода , хей така, без никаква причина? Същecтвeнa прирoднa ПРИЧИНA нямa. Cъceдният язoвир, кoйтo e дo c. Гoрнa Дикaня, e пълeн...Хубaвa рибa ce хвaщa тaм. Тeзи oт ДAНC зa кaквo ca? Жaл ми e зa млaдитe ceмeйcтвa, зaщoтo дa глeдaш дeцa кoгaтo нямaш вoдa e иcтинcки кoшмaр.

    Коментиран от #27

  • 25 Усмивката

    2 0 Отговор
    Браво. В тая държава имало все още умни хора.В контраст с мутренския елит по върховете.
  • 26 NNN

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Много значимо е това изказване! Би било интересно, ако развиехте мисълта си в повече детайли. Но най общо, означава, че трябва да живеем с несвършенствата. В този смисъл, огласяването на СРС ми изглежда едно дребно и даже полезно несъвършенство. Така става по-завършен образа на нашия президент. А още по-завършен е той, след реакциите му после. Виждаме един човек, който е готов да създаде неимоверни усложнения на общността, за да се защити. Това е абсолютно несъвместимо с ролята му по дефиниция. Той не трябва да е президент.
  • 27 не съм комунист

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    не подсказвай че шиши ще источи и него-той до сега него е видел щот му причи тумбака.
  • 28 За избирателното отношение

    1 0 Отговор
    на прокуратурата си мислех и аз - ето пример:
    Caмo прeди половин година и същия този Божков, заедно с Г.Ганчев, Г.Домусчиев се срещнаха с премиера, главния прокурор Цацаров и вътрешния министър. И се здрависваха, и си говореха разни сладки приказки как вече край с лошите практики във мачлетата, как от утре всички ще сме честни и т.н. Можете да видите на снимки от срещата как си хортуват. И представителите на държавата са седели срещу самия Сатана и въобще, ама дори ни най-малко не са подозирали за това, а са виждали срещу себе си просто един честен бизнесмен? Но иначе пазят някакъв запис на телефонен разговор на офицери от българската армия отпреди 5-6 години!!!, а за Божков не знаят. А 6 месеца по-късно той-вече е най-големия престъпник в държавата ни? А едни мармот завива ли станиол? Т.е. за почти всеки един от нас се събират и пазят някакви записи, и утре като надигнеш главица (всички знаем поговорката), те изтипосват като престъпник, демек аз знам какво направи миналото лято, та и по-миналите9977...Не защитавам престъпниците - ако Божков е виновен в това в което го обвиняват, то нека си понесе отговорността. Ето как избирателно се удря този или онзи според ситуацията и интересите на властимащите - ето това е двоен стандарт. Утре Гриша Ганчев ли ще подгоните, или Домуся? Ето затова и не вярвам на Гешев - докато не подгони хора и гравитиращи едри бизнесмени от Герб и ДПС - не дребни чиновници - а тези най-горе, за мен и много други хора той ще бъде прос
  • 29 Иванов

    2 0 Отговор
    Абсолютно вярно! В България наистина Прокуратурата работи избирателно! Защо например не се прави нищо по обвиненията срещу олигарси като Иво Прокопиев, Цветан Василев и Гриша Ганчев например?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове