Last news in Fakti

7 Февруари, 2020 17:11 2 711 54

Данаил Кирилов поиска ВСС да уволни корумпирания съдия

  • андон миталов-
  • корупция-
  • сащ

Андон Миталов уронвал престижа на съдебната власт

Данаил Кирилов поиска ВСС да уволни корумпирания съдия - 1
Снимка: бТВ

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е предложил на Висшия съдебен съвет да освободи от длъжност съдия Андон Миталов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Мотивът, който излага министър Кирилов, е направеното изявление от държавния секретар на САЩ, в което съдия Миталов се посочва като участник в "сериозна корупция" и му се забранява да влиза в страната.

Кирилов посочва още, че "неблагоприятният резултат за авторитета на съдебната власт и българската държава е налице, като се засяга доверието и независимостта на съдебната ни система, както и международната оценка за възможността да се прилага принципът на върховенството на правото в нашата държава".

Според Кирилов, съдия Миталов неправомерно е позволил на обвиняем да напусне страната за конкретни дати и събития, нарушил е разпроедбите на НПК, като не е поискал становище на прокурора, образувал е частно дело без да има процесуална компетентност и умишлено е нарушил служебните си задължения.

В четвъртък Съдийската колегия на ВСС взе решение да поиска повече информация по случая със съдия Миталов от съответните органи в САЩ.

Инспекторатът на ВСС обяви от своя страна, че не е открил нарушения в работата на съдия Миталов. ИВСС беше сезиран от предишния главен прокурор Сотир Цацаров, след като съдията даде разрешение на Николай Малинов, обвинен в шпионаж, да пътува до Русия.

Припомняме ви, че в сряда стана ясно, че съдия Андон Миталов е със забрана за влизане в САЩ. Той е първият българин с черен печат от Америка.

Кой е Андон Миталов?

Кариерата на Миталов започва през 1991 г., когато като старши лейтенант встъпва в редовете на прокуратурата на ВС. Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура. Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка. 11 години по-късно прави опит да се върне в структурата, но му е отказано. През 2013-а прави опит да поеме служба в Специализирания съд, но се проваля на изпита пред ВСС. Миталов обжалва и ВАС и печели делото пред и е назначен за съдия от Специализирания съд, припомня novini.bg.

3,95 е оценката на съдия Андон Миталов на устния изпит пред ВСС през 2013 г., когато за втори път се опитва да се върне в съдебната система. Това показва дело по негова жалба във Върховния административен съд, който отменя отказа на Висшия съдебен съвет да го назначи за спецсъдия, съобщава Правен свят.

Андон Миталов е съдията, който пусна обвиненият в шпионаж Николай Малинов на среща с Путин. През ноември миналата година тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров съобщи, че именно Андон Миталов е разрешил председателят на движение "Русофили" Николай Малинов да напуска страната, въпреки че е разследван за шпионаж в полза на Русия.

На извънредно заседание вчера съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, през външното ни министерство, поиска пълна информация от Държавния департамент на САЩ по отношение на съдия Андон Миталов. Решението беше взето единодушно. Десетимата членове, които бяха днес на заседанието, се присъединиха към писмото на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов от по-рано днес, с което Панов поиска повече информация от Инспектората към ВСС, прокуратурата и КПКОНПИ. Целта - има ли проверки или разследване срещу Миталов за корупция.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 asd

    91 3 Отговор
    "Мотивът, който излага министър Кирилов, е направеното изявление"

    Мхм...изявление...
    Кой трябва да направи изявление, че си тъп боклук Ръбъл, за да ти стане ясно какъв си?

    Коментиран от #49

  • 2 Челмето

    93 3 Отговор
    Този показва нивото на Герб.Пълни некадърници и малоумници
  • 3 goni

    32 4 Отговор
    Абе, и съдиите грешат, не само прокурорите!:)
  • 4 идиот продажен

    66 4 Отговор
    ето затова краварите си позволяват всичко с робляците в територията
  • 5 asd

    75 1 Отговор
    "Според Кирилов, съдия Миталов неправомерно е позволил на обвиняем да напусне страната"

    А за решение на съдия без да има доказана някаква "зависимост" (било парична или лична) не може да бъде търсена отговорност посерко. Съдиите имат подобен имунитет съгласно закона...А даже не съм и юрист. То не че дрисня като Ръбъла е юрист...
  • 6 да де

    60 1 Отговор
    Другарю Кирилов вие като продукт на БКП/БСП сигурно знаете по-добре щом големия брат го е посочил или Белене, или разстрел.
  • 7 asd

    47 1 Отговор
    "Чл.132. При осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и за постановените от тях актове, освен ако извършеното е умишлено престъпление от общ характер."
  • 8 Лекар БГ

    67 2 Отговор
    Алоу,Барни Вишински....от кога,нЕкакъв си чужд Министър,дава основание у нас да се уволнява този или онзи?!Ами ако утре,Лавров каже,че Екатерина Захариева е корумпирана или неграмотна,кво праим,според теб,Ръбъл?!То бива,бива слагачество и свирки,бива,бива простотия,но твоето е вече нетърпима налудност.

    Коментиран от #24

  • 9 Жалко

    53 2 Отговор
    Това вече е върхът на тъпотията и дупедавството.
  • 10 БАЙ ОНЯ

    4 39 Отговор
    ВСС Е ЗНАЕЛ ЗА КОРУМПИРАНИЯТ АНДОН МИТАЛОВ ОТ ДОСТА ВРЕМЕ НО ЗАЩО НЕ ПРЕДПРИЕХА НЯКАКВИ МЕРКИ А ЧАКАТ САЩ ДА НИ КАЖЕ НЕЕ ЛИ СРАМНО ТАКЪВ ЧОВЕК ДА РАЗДАВА ПРАВОСЪДИЕ НЯКОЙ ЩЕ МУ ПОТЪРСИ ЛИ НАКАЗАТЕЛНА ОДГОВОРНОС ТОЗИ СЪДИЯ ТРЯБВА ДА СЕ РАЗСЛЕДВА ОТ КОГАТО Е БИЛ СЛЕДОВАТЕЛ ДО СЕГА ЗАД ГЪРБА СИ ИМА МНОГО ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НО ТОЙ НЕ Е САМ ТРЯБВА ПЪЛНА ПРОВЕРКА И СЪД ОТ ПРОВЕРЕНИ И НЕОПЕТНЕНИ СЪДИИ

    Коментиран от #52

  • 11 киро

    46 2 Отговор
    Доказателства за корупцията има ли ???????????? Или просто така - трябва да мятаме едни едни черни петна към хората които пречат или не играят по свирката на САЩ !
  • 12 Шляхтиц

    42 1 Отговор
    Кирилов, какви доказателства представиха краварите за празните си приказки ???????????
    Ей. Какъв министър си ?????? Ще станеш по-американец от краварите.
  • 13 Bivola

    16 1 Отговор
    Kelesha na pravosudieto sé obadi da napomni , Che e izmislil porednata mushengia.
  • 14 Оффф

    35 2 Отговор
    Ами срам ме е ...
    Как ги избираме бе ?

    Коментиран от #35

  • 15 БАРНИ

    29 2 Отговор
    Ръбълче, а за тоя елемент.........

    Ченалова: САЩ проведе ли разследване по секретната грама на Байърли за сенчестите връзки на Борисов?
    https://mobile.frognews.bg/article/190808/

    ..... Беше ли проведено разследване по секретна грама на американския посланик Джон Байърли от 2006 г. в която се описват сенчестите връзки на бъдещия тогава премиер-Бойко Борисов и се говори за участието му в незаконни дейности.
    ... В грамата се посочва , че Борисов е свързан със скандали с източване на гориво, с нелегални сделки в комбинация с Лукойл и със сериозна контрабанда на метаамфетамини. Смята се, че Борисов е използвал поста си, като глава на българските правоохранителни органи, за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства, Цветелина Бориславова, управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари за престъпни организации, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов.

    Защо при тези данни Борисов не е санкциониран??????
  • 16 Име

    38 2 Отговор
    За министър на правосъдието се слагат най-простите и неграмотни.
    Справка- предишната министърка. Ама тоя па я зачучули.
  • 17 стоян

    1 37 Отговор
    До тук от коментиращите жалък вой от стресирани кумуняги =започнаха ви- първо спонсора милиардер а сега и закрилниците на спонсора

    Коментиран от #19, #50

  • 18 хахаха

    33 1 Отговор
    Този `ямболски глиган`ли е министър?!Също като Цецка-стругалката.....

    Коментиран от #43

  • 19 Стойчо,

    27 1 Отговор

    До коментар #17 от "стоян":

    я си Паси кравите,не се меси в неща от които нямаш хал хабер.
  • 20 а дали е така

    26 1 Отговор
    В статията трябва да има и едно каре : Кой е Данаил Кирилов, има ли той издънки, какво е сътворил и с какво оправдава своята огромна заплата и привилегии всеки месец. Може би и данни от атестационната му карта и плана за работа през годината. Като държавен служител е задължен да има такива и те трябва да са видими за всички ! Трябва да е чист като сълза за този пост !
  • 21 Едно питане

    26 1 Отговор
    Утре ако ме съдят, че съм откраднал луната и съдията ме осъди от страх да не го уволнят заради изказване на някой американски дипломат, къде отива върховенството на закона. Сигурен съм, че има корупция, но тя се бори с конкретни обвинения, а не с изказвания и забрани за влизане в трети страни или недопускания на мачовете от шампионската лига. Нормално е да се поискат мотивите от САЩ, да се пристъпи към проверката им и след събиране на достатъчно доказателства за извършено престъпление да се пристъпи към уволнение и подвеждане под отговорност. Иначе ставаме за смях и пак сме роби. Господарите посочват и Барни Ръбъл стреля. Разбрах, че журналистите нямат против да ги наричат мисирки ама и съдийте ако си мълчат си заслужаваме съдбата.
  • 22 помпим мускули

    24 0 Отговор
    Те краварите и за Садам говореха , че правил химическо оръжие, но освен сол и пипер не намериха. Резнаха му главицата на халос. Не ми вервайте на тия терористи. Особено на Помпата - въздух под налягане !
  • 23 Centurion

    22 0 Отговор
    До момента,има само едино голословно твърдения от страна на САЩ.Имали данни, и когато имали веднага ги казвали!!!За Други имат сигурно цели досиета,но към момента ги експлоатират и ще си траят!
  • 24 Митко

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "Лекар БГ":

    Е тя тая Захариева вчера се изцепи че щом американците били казали че има данни за корупция на този съдия, значи било така.И точка.

    Коментиран от #26

  • 25 123

    17 0 Отговор
    Барни ръбъл се изказа без доказателства ако САЩ кажат хвани се за палците ще го направи то и биологично оръжие имаше в Ирак показваха в ООН разни шишенца па не откриха нищо смешници, да живее демокрацията долу комуната ха ха ха
  • 26 мите

    14 0 Отговор

    До коментар #24 от "Митко":

    тая е `мисирка`,ама от боковия пилчарник.....
  • 27 Незабавна оставка на властта.

    10 1 Отговор
    ГЕРБ, СДС, ДПС, ВМРО, Атака, ВОЛЯ, ОП напуснете властта. Тези партии без връщане властта. България на Българите и народът на България, без значение на етносът им. Тези партии вън от властта с еднопосочен билет. Ние БЪЛГАРИТЕ ВИ прощаваме, но вън от Властта СЕГА и ЗАВИНАГИ. Всички да протестираме, като баба СТОЙНА, велика БЪЛГАРКА.
  • 28 драскач

    3 6 Отговор
    нека им е за назидание на всички недосегаеми и на нереално заможните им семейства
  • 29 Дон Чико

    20 0 Отговор
    Този екземпляр и идол на ББ е върхът на природната тъпота на вида хомо сапиенс. Несъвместимо с какъвто и да било неоткачен разум и логика е този да бъде министър на правосъдието в която и да било държава на тая планета.
  • 30 Да се смееш ли да ревеш ли

    16 1 Отговор
    Почти няма съдия който да не е корумпиран през последните 30 г. Нека извадят доказателства за корупция, всички ще ги приветстват. А те ще му правят забрана за САЩ, защото е разрешил на български гражданин да напусне страната.
  • 31 ТОЧКАТА

    12 0 Отговор
    ЛИЗИК...с голяяяям език,заврян еди къде си!!!!!!мазньо!!!!
  • 32 безпартиен

    16 0 Отговор
    Въпросът е от къде е дошла информацията за корумпирания съдия?Ако е от САЩ,значи разузнаването им е за майтап-има къде по-големи риби от политици и от съдии!Ако нашите служби са я подали,то явно отново са за майтап,че не са я проверили!Когото и да попитате от българите ще ви посочат поне 30-40 имена за които няма и да трябват доказателства,че са корумпирани!
  • 33 ТОЧКАТА

    10 0 Отговор
    Дани е ...ВЪРХОВЕНСТВОТО НА закона!!!кой закон/ебеш ли му майката!!!!!
  • 34 ТОЧКАТА

    11 0 Отговор
    гусин Кирилоу е МИНИСТЪР на ....независимата!!!!??????съдебна системица....
  • 35 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Оффф":

    питай помпейо....
  • 36 ТОЧКАТА

    13 0 Отговор
    мдааа излиза ,че МИТАЛОВ Е ТОЧНО СИМВОЛ НА НЕЗАВИСИМА!!!!СЪДЕБНА СИСТЕМА!!!!!
  • 37 7777

    14 0 Отговор
    Не се хабете да разсъждавате защо се случват абсурдни неща. От 20 години сме в тежка зависимост от САЩ и Европа всички простотии идват от там, както и парите с които преживяваме.
  • 38 НЕДОРАЗУМЕНИЕТО

    8 0 Отговор
    Рибата мерише от главата. Такава кочина е този министерски съвет ,че свет да ти се завие.

    Коментиран от #48

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Пламен

    12 0 Отговор
    Данаил Кирилов е некадърен,некомпетентен индивид с остър ментален дефицит
  • 41 Нане

    4 0 Отговор
    наредили му от американското посолство! Другия се е бъркал в националните интереси на САЩ! Алоууууу тоя смешен индивид американци ли го управляват или бългаския парламент? Баси до де я докарахме преди френския посланник, после Урко сега Мустафа дърпа конците на "примиер министъра"?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 ГоГо

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "хахаха":

    Не е ямболски....димитровградски е

    Коментиран от #46

  • 44 gggw

    4 0 Отговор
    тия малоумници разсипаха държавата. софия например не е била никога толкова зле. улиците са леш, тротоари няма, мръсотия, кучета... нарушения.. всичко е оставено на самотек
  • 45 йьйь

    8 0 Отговор
    Малинов върна ли се?
    Къде е проблема?
    Умножи всички тъпанари по нула
  • 46 благодаря Ви

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "ГоГо":

    за информацията!Ама `стоката` е същата?.....
  • 47 Познат Почерк

    5 0 Отговор
    И министър Кирилов не е персона за гордост. Дали някой е корумпиран или не е - това се решава в наказателно дело и при влязла в сила присъда. Америка е длъжна да ни предостави всички налични доказателства които има по този случай за съдия Андон Миталов .
  • 48 Верно рибата мирише откъм тиквата

    7 0 Отговор

    До коментар #38 от "НЕДОРАЗУМЕНИЕТО":

    бих казал аз, и не само че мирише, а направо смърди, та чак вони и не се диша! 🥴 То бива герберска смрад и простотия, ама това слагачество на краварите и то от страна на толкова висш магистрат - цял министър на нищо не прилича! Чиста излагация! Този човечец прилича на психически неуравновесен индивид и самото му излъчване е като на психар. Сякаш е психар избягал от психиатрична клиника. Не си е наред човек! Не го слуша главата! Главанака все такива ги избира, за да ни се подиграва - от олигофрен нагоре! 🤪 Тия до един са за разстрел! 💥👈
  • 49 ТОРКВЕМАДА

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "asd":

    КВО УВО БЕ НАПРАВО КЛАДА И С НЕГО ЦЯЛОТО МУ СЕМЕЙСТВО И РОДАТА ДО 7ми БРАТОВЧЕДИ ВКЛЮЧИТЕЛНО И ПЕПЕЛТА ЛИЧНО НА ТРЪМПАКА В ГЮВЕЧЕ
  • 50 Не се коси Стоянчо

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "стоян":

    И за теб ще дойдат. Тогава обаче няма да има на кого да "ревеш". Историята се повтаря, но този път като долнопробен фарс.
  • 51 БУКО БАЛАМАТА

    0 1 Отговор
    ПАРИТЕ МИРИШАТ ЛИ СЪДИЯ МИТАЛОВ......................отговори..........
  • 52 Мая

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "БАЙ ОНЯ":

    Явно си някой от тия,които е пратил на топло!Обикновено те реагират с такава злоба.
  • 53 ИЦЕ

    0 1 Отговор
    ВСИЧКИ ГРЕШАТ НО АНДОН УМИШЛЕНО НЕ Е СГРЕШИЛ КАК МОЖЕ ТОЯ СЪДИЯ ДА РЕШАВА ЧОВЕШКИ СЪДБИ.....СРАМ И ПОЗОР.
  • 54 ТРОПЧО

    0 0 Отговор
    А БЕ КИРИЛОВ С ТАЗ КОРКОДИЛСКА ЗАХАПКА ЩО НЕ СЕ СКРИИШ НЯКАДЕ КАТО ЦЕЦКА И ТИ АМИ СЕ ИЗКАЗВАШ КАТО НЯКОЯ ЧЕРНА СТАНЦИЯ СИЧКИ СТЕ ЗА ТРЕПАНЕ САМО ЛЪЖИ И КОМПРОМАТИ НИЩО СМИСЛЕНО 120 СТРАННИЦИ С ГЛУПОСТИ СТЕ НАПИСАЛИ СИЧКИ СТЕ СЛУГИ БЕЗ ДОСТОИНСТВО ГЪЗОБЛИЗЦИ ДОЛНИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове