Last news in Fakti

10 Февруари, 2020 11:35 11 071 45

Какво ни готвят: провал на парламентарните избори или нов саботаж на машинното гласуване?

  • избори-
  • машинно гласуване-
  • задължително-
  • цик-
  • гражданска платформа-
  • дело-
  • адв. петър славов-
  • методи андреев-
  • мартин димитров

Адв. Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев от ''Гражданска Платформа'' продължават да се борят за пълното въвеждане на машинното гласуване

Какво ни готвят: провал на парламентарните избори или нов саботаж на машинното гласуване? - 1
Снимка: БГНЕС/АРХИВ

Наскоро се състоя последното заседание от поредното дело на сдружение ''Гражданска Платформа'' срещу Централната избирателна комисия (ЦИК). Делото касае цялостното въвеждане на машинното гласуване за различните видове избори (бел. ред. без местните), които предстоят пред българските граждани. Решението на Административния съд в София се очаква до 2-3 седмици, но констатираното от последното заседание на въпросното дело е плашещо, защото все още никакви реални действия не са предприети, а законът задължава ЦИК да организира провеждането на предстоящите избори именно по този начин - с машинно гласуване.

Припомняме, че най-близките редовни избори са парламентарни - пролетта на 2021 г.

Адв. Петър Славов, който е един от от членовете на сдружение ''Гражданска Платформа'', разказа пред ФАКТИ какви са изводите от последното заседание на това им дело срещу ЦИК: ''От ЦИК директно си признаха, че нищо реално досега, вече 6 месеца, не са свършили. А явно няма и да свършат. Обясниха, че ще правят анализи и според тях изборите се подготвяли след тяхното насрочване. Тоест, след като президентът издаде указа 2 месеца преди изборния ден. Другата им аргументация бе, че ако отсега започнели да готвят нещата и купели машини, било все едно отсега да напечатат бюлетините. По тази абсурдна логика на ЦИК, би следвало избирателните урни за класическото хартиено гласуване да не се купуват предварително, а да ги лепят месец преди изборите".

Важно е да се отбележи, че примерът с бюлетините буди тревога, тъй като в закона пише, че вече се гласува само машинно.

Адв. Славов допълни следното: ''Важно в случая е, че по последните промени в закона отпреди половин година, които сегашните управници си приеха, вече на всички избори, без местни, се гласува само машинно (бел. ред. с малки изключения за малките села). В този смисъл, ако няма осигурени машини и изградена система за машинно гласуване, ЦИК ще провали изборите.''

От ФАКТИ ще продължим да следим темата с увереността, че все пак от ЦИК ще се задействат и ще спазят закона, но и с опасенията, че отново може да станем свидетели на поредната отмяна или отлагане на машинното гласуване, а това би обяснило настоящото поведение на Централната избирателна комисия по този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джон Уик

    113 9 Отговор
    Машинното гласуване трябва да стане задължително успоредно с това на хартиените бюлетини за да се избегне фалшификацията на вота!

    Коментиран от #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Алфа вълкът

    115 10 Отговор
    Подкрепям машинното гласуване. Най после ще престанат машинацийте в изборните секций

    Коментиран от #24, #29

  • 4 ДОКО

    100 12 Отговор
    А ГЕНЕРАЛ БОКОВ УПОРИТО СЕ БОРИ СРЕЩУ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ..

    Коментиран от #32

  • 5 filo

    46 15 Отговор
    Мислиш ли, че ако гласуването е машинно, няма да има фалшификации.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Пико

    53 2 Отговор
    Машината за гласуване трябва да е като банкомат.Поставяш си паспорта ,набираш партията и кандидата натискаш гласувал и машината освен талона за гласувал ти пуска 10лв.Предимства: няма грешни бюлетини,бързо отчитане на резултата за дадената секция,над 80 процента реално участвали в изборите.Моля да не се манипулират хората като се смесва машинното гласуване с електронно,при второто няма сигорна защита за информацията.

    Коментиран от #37

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Станчо

    41 3 Отговор
    Гласуването си е гласуване, но хората за 8 дена болница построиха и работи, ние за време повече от 1год. Бием камбаната, че няма да стане. Или хората са много напред, или ние сме хомосапиенси или всички сме комуняги...

    Коментиран от #11

  • 11 Китай

    33 3 Отговор

    До коментар #10 от "Станчо":

    Има 180 милиона строителни работници. Нашите работници са роми, а те са некадърни и не работят добре, ако изобщо работят. Няма база за сравнение, все едно коте с лъв да се мери.

    Коментиран от #14

  • 12 глупост

    14 5 Отговор
    Тия хора дрънкат абсолютни дивотии. А и закона е написан тъпо. Най-голяма нужда от машинно гласуване има имено при местни избори, защото те са единствените, които тук-там се фалшифицират. Особено в някои села. Освен това при местните избори не се гласува в чужбина! Я си представете, че разнасяте машини от Нова Зеландия до Хавай? Ако в едни секции се гласува машино, а в други не, то това създава правна основа изборите да бъдат касирани. Не може групи избиратели да са поставени при различни условия. Освен това, преференциалното гласуване има смисъл имено при местни избори, а сега част от преференциите просто не се отчитат, поради мързел на комисията.

    Коментиран от #13

  • 13 територия бг

    18 0 Отговор

    До коментар #12 от "глупост":

    не е ли най-добре евтина машинка, преди урната да сканира хартиените бюлетини и отчита данните в независима неподлежаща на корекция памет като на касовите апарати и с уникален номер за всяка секция, това си е паралелно и точно
  • 14 Станчо

    18 2 Отговор

    До коментар #11 от "Китай":

    Кой накара кадърните да избягат, да не са китайците, или китайците да се раждат готови строителни работници...?

    Коментиран от #15

  • 15 Кой ли?

    11 9 Отговор

    До коментар #14 от "Станчо":

    Еми комунистите ги изгониха, а това е явление в цяла Европа. Строителните работници са предимно от малцинствата. Това е защото на шефовете не им се плащат високи заплати на бели хамали. В Германия един строителен работник от България ще бачка за 1500 евро, един германец няма да бачка за толкова малко пари. Камо ли физическа работа.
    А един ром не може да се научи на работа, не ги бива, питай всеки дето е работил в строителството. Само хамалогии могат.
  • 16 без майтап

    22 5 Отговор
    Как ще ги манипулират тогава ГЕРБ изборите бре?

    Коментиран от #30, #45

  • 17 О. Ч. З

    18 4 Отговор
    И със това машинно гласуване вече няма да се купуват гласове те сами ще си определят кой колко гласа получава но ще е хубаво да пуснат и един въпросник със произволни въпроси и ако човека не може да отговори значи не може да чете и да няма право да гласува на всеки различен тест от 5 или 6 въпроса

    Коментиран от #20

  • 18 Митко

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Джон Уик":

    Машинното трябва да е като с касов апаратили банкоматГласува примерно с бюлетина номер100, потвърждава окончателно и накрая бюлетината излиза от машината,слагаш в плик,отиваш и преди пускането я запечатват здраво плюс няколко печата. Няма друг начин,иначе пак ще му намерят цаката.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 И не само

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "О. Ч. З":

    Направи го на английски с опция за български. Първо ти се стартира машината на английски и да влезеш в опциите за настройки. Така ще се елиминира електората на партиите. Голям смях ще е. Но това няма как да стане, защото ще отнеме много време, мизле че е 2 минути за гласуване с машина.
  • 21 Другия с коня

    6 1 Отговор
    Те едно кръстче не могат да сложат Правилно,защото са Тотално Неграмотни,вие искате да се оправят с Електроника....Ще бъде тотален Крах ако само машинно се гласува . Подозирам,че повечето Партии нямат достатъчно членове,за да си назначат в Секционните комисии....А на назначените трябва да им се плаща....С .Машинното за сметка на Държавата мислят да си решат проблемите,но предстоят по-сериозни,използвайки ги....
  • 22 цв.и цач

    11 3 Отговор
    В населените махали и села под 100 човека трябва да има гласуване по пощата ,намаляне на 60депутата в парламента а дали левът няма да стане за 1евро =2,30лева
  • 23 Избирателят

    6 2 Отговор
    Те вече ни сготвиха, само не разбирам защо се грачи още...
  • 24 Бета Козата

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа вълкът":

    Точно така - само след като и-кратко се смени с и-дълго.
  • 25 Голям смях ще падне

    5 2 Отговор
    Имам познат който около 7/8 число на месеца обикаля банкоматите на две села,изкарвал по 2/300лв.
    Досещате ли се как ги изкарва тия 300лв?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ахоихо

    10 0 Отговор
    Асанеее,анадолските манафи да ти пръснат халкатаааа,ибрик по*сран
  • 28 То е ясно

    4 12 Отговор
    Провал на изборите може да готви само и единствено БСП.

    Коментиран от #41

  • 29 Циганин

    9 3 Отговор

    До коментар #3 от "Алфа вълкът":

    А, бе пич. Аз съм от ромски произход и сигурно съм по-добре от теб по граматика. Я сега произнеси на глас "НЯКОЙ" и после "НЯКОИ". След това пробвай с "КОЙТО" и "КОИТО". Има ли разлика? Научете се на български и тогава давайте акъл на другите, че иначе е несериозно. Иначе и аз съм за машинно гласуване, то е ясно..

    Коментиран от #35

  • 30 СссереМ

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "без майтап":

    Не знам как ама ОСЪДЕНИ за купуване на вот има само в редовете на БСП.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Брадвата

    3 2 Отговор
    нека да гласуват всички, обаче да се гласува седмица. А не както сега - един ден, те вземат, че изберат ден за изборите неделята преди или след отпуски и КРАЙ! 20% платени, дебилни или принудени решават съдбата на всички
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Циганин подкупен

    5 1 Отговор

    До коментар #29 от "Циганин":

    Я ни обясни как твойте братя , сестри ,баби и дядовци от малата как ще се опрявят с машините ?
  • 36 Къци

    2 6 Отговор
    При машинното гласуване , ще има още повече манипулации. Иначе на запад отдавна щяха до го приемат. Хакерите ще влязат в действие !
  • 37 Koko ot Ispania

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пико":

    Bravo, dobra ideya.
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 3 Отговор
    След машинно следва електронно гласуване, защо пък не и електронно бракосъчетание.........? Тъкмо ще се реши проблемът с ДЖЕНДЪРСКИТЕ сватби, ха-ха-ха!!! Сериозно; гласуването на избори е отговорен граждански акт и личното присъствие и подписът са израз на уважение към вота. Това не трябва да се заменя с механично натискане на бутони по клавиатурата, защото се умаловажава гласуването!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Дървени философи бъдете реалисти

    7 2 Отговор
    Машинното гласуване с нищо няма да помогне. Да не говорим за възможните фалшификации. Ако някой не е наясно с тях нека гледа филма "Добрата съпруга" и нагледно да види как се фалшифицират избори с машините. По-честни избори от гласуването с бюлетини не е измислено. Ако се притеснявате за недействителните бюлетини, то нека само един да вади бюлетините от урните. Ще стане по-бавно, но всички ще го гледат в ръцете. За гласуване по интернет изобщо не може и да се говори, защото освен проблемите при машинното гласуване на квадрат, ще има и масово контролирано гласуване. Така, че не вървете срещу себе си в някакъв стремеж за изява или оправдание за мижавите ви резултати ами мислете как да подобрите контрола при обикновеното гласуване.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Митьо

    2 1 Отговор
    А електората на бат Бойко как ще гласува като от тях 99% са полуграмотни или напълно неграмотни.....,.???????
    Това не са техните бащи и майки които ги ограмотявай при социализма!!
  • 44 ввв

    0 2 Отговор
    С машина без машина когато народа реши просто сменя управляващите. Разликата ще, е че точно тези, които сега се натискат за машинно гласуване, ако пак не успеят ще обвиняват пак за манипулации. Разбира се част от неграмотният електорат просто няма да се справи, но да не забравяме и голяма част от възрастните хора, които хич не са на "ти" с електрониката как ще се оправят. А какво правим ако машината блокира или някой зложелател я препрограмира ...
  • 45 Ново

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "без майтап":

    Ако беше хубаво то щеше да го има в някоя страна може би ние сменами умните щом другите се отказват
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове