1 199 38

Борисов се срещна със заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Палмър

Сътрудничеството ни е изключително широко с тенденция да продължава да се задълбочава, убеден е премиерът

Борисов се срещна със заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Палмър
Снимка: Правителствена пресслужба

„България и САЩ са съюзници и стратегически партньори. Сътрудничеството ни е изключително широко с тенденция да продължава да се задълбочава не само на двустранна основа, но и в рамките на НАТО и на ЕС-САЩ“.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си със заместник-помощник държавния секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Матю Палмър, цитиран от правителствената пресслужба.

В хода на разговора бяха изтъкнати резултатите от срещата на българския премиер с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом през ноември 2019 г. Бе отбелязана също ключовата роля на приетата тогава Рамка за стратегическо партньорство, издигнала двустранните отношения на качествено ново равнище, потвърждение за което бе провеждането на Стратегическия диалог България-САЩ през януари в София.

По време на срещата премиерът Бойко Борисов посочи, че сигурността и отбраната са сред основните измерения на диалога между двете страни. „Нашите въоръжени сили участват в редица съвместни учения, включително в рамките на НАТО. А придобиването на изтребителите F-16 Block 70 е съществена стъпка напред в модернизирането на българските Военновъздушни сили, както и допълнително укрепва връзката между двете страни“, каза още премиерът Борисов пред заместник-помощник държавния секретар на САЩ.

Друг акцент на срещата бе допълнителното насърчаване на икономическия обмен между България и Съединените американски щати. Бе посочена устойчивата тенденцията за растеж, която показват данните от търговския стокооборот. Той е нараснал с 3,7% за периода януари - септември 2019 г. в сравнение със същия период на 2018 г. „От значение за нас е и привличането на преки американски инвестиции във водещи сектори на българската икономика“, добави министър-председателят Бойко Борисов. По думите му включването на България в Програмата на САЩ за безвизово пътуване безспорно би довело до откриване на допълнителни пътища за икономическо сътрудничество и на още по-активно засилване на контактите между хората.

По време на срещата бе високо оценено енергийното партньорство със САЩ, което има потенциала да допринесе за енергийната сигурност на България и за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка, включително чрез вноса на втечнен природен газ на конкурентни цени.

Премиерът Бойко Борисов и заместник-помощник държавният секретар на САЩ Матю Палмър обсъдиха също европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. „Надеждната перспектива за присъединяването им към ЕС и НАТО остава ключов двигател за положителна трансформация в региона“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че интеграцията на Западните Балкани следва да продължи да е основана на собствените им заслуги в изпълнението на критериите при върховенството на закона, борбата с корупцията, свободата на медиите и правата на малцинствата.

„НАТО и ЕС трябва да си сътрудничат тясно, за да се постигнат по-добро взаимодействие в комуникацията си със страните от региона“, подчерта още премиерът Бойко Борисов.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Ххх

  39 1 Отговор
  Разговорът между Борисов и Палмър : Палмър "Ну заец, тьй меня сльйшеш ? Борисов : "Сльйшу, сльйшу" !
 • 2 Към статията

  31 2 Отговор
  Целувката на Иудите.
 • 3 Матю Палмър

  40 1 Отговор
  Вие сте колония на сащ ,Боко е ретро мутра държим го за мадете ,много обича властта .Да ви призная Боко прави яки свирки
 • 4 Матю Палмър

  21 1 Отговор
  Вие сте колония на сащ ,Боко е ретро мутра държим го за мадете ,много обича властта .Да ви призная Боко прави яки свирки
 • 5 Матю Палмър

  21 2 Отговор
  Вие сте колония на сащ ,Боко е ретро мутра държим го за мадете ,много обича властта .Да ви призная Боко прави яки свирки
 • 6 Гост

  4 36 Отговор
  Вечна дружба с USA!!!!

  Коментиран от #19


 • 7 Гост

  3 37 Отговор
  Да живее братския Американски народ!!!!!
 • 8 ДДРОнег

  25 1 Отговор
  Ша му набиват обръчите на тиквоча, пък той после на нас … Народе Български, пак гласувай за герП, гласувай поне напук за други, дори да са също толкова лоши, че герП се окопаха и вече не можем ги бутнем !!!

  Коментиран от #15, #37

 • 9 Townboy

  22 0 Отговор
  Боко отива за още инструкции с кои "бизнесмени" да се саморазправи. Сигурно и той си е взел вила на палмовия остров в Дубай, щото ще дойде и неговия ред.
 • 10 Анонимен

  32 1 Отговор
  Този не е дошъл на разходка а да огледа колко пари още има в колонията за да ги прибере
 • 11 Ели

  4 37 Отговор
  Паметник за Роналд Рейган освобил источна Европа от заразата на комунизма.

  Коментиран от #13, #35

 • 12 Матю Палмър

  23 0 Отговор
  Аз съм заместника на заместника на помощника на чистача на секретаря на главния секретар. Слушайте внимателно, няма да повтарям!!!
 • 13 Роналд Рейгън

  17 2 Отговор

  До коментар #11 от "Ели":

  Ели хуя да ми ядеш
 • 14 Еее

  28 3 Отговор
  Правителството иска да е със САЩ ,народа не.Затова нещатата не вървят вече 30г.

  Коментиран от #16, #38

 • 15 за съжаление

  15 0 Отговор

  До коментар #8 от "ДДРОнег":

  Ти не чете ли за новите колизии около машинното гласуване? Не се ли приеме, всички си знаем...
 • 16 Ели

  2 9 Отговор

  До коментар #14 от "Еее":

  Тебе не те брим за човек.

  Коментиран от #23

 • 17 От статията

  21 1 Отговор
  не се разбира какво е казал или направил височайшият гост, а само какви ги е ръсил мисир-прдседателят - каза, добави, подчерта, посочи, и т.н. Вероятно му е спуснал прости инструкции като за Лего (като за Боко) за следващото тримесечие.

  Коментиран от #30

 • 18 Сандо

  14 0 Отговор
  Много инструктори,много началници!Боко кого да слуша повече,на кого да изпълнява заповедите първо,на кого да угоди най-напред?На пумпал стана човекът.
 • 19 Лелеее

  19 1 Отговор

  До коментар #6 от "Гост":

  “Братски Народ” ???????????????????????????????????? По коя линия бе ? Май бъркаш отношенията Империалист - Мазен Лакей с братски ?
 • 20 Батка...!

  4 4 Отговор
  Разрешили сте все важни ключови въпроси и ти отиват тези срещи....!!! (Не те харесват много хора, нека сложат по техен избор твой заместник, ще видят тогава, откъде изгрява слънцето...!)
 • 21 onq s konq

  10 1 Отговор
  Колко пъти да му се обяснява на банкянския шмекер, че Балкански поток е Турски поток и ще има санкций.
 • 22 Въпросче

  15 0 Отговор
  Тоа нашия не го ли заболя кръста от метани ?
 • 23 Статистиката от тефтера на Дончо..

  2 2 Отговор

  До коментар #16 от "Ели":

  Ти си на отчет при Червените фенери..
 • 24 Хасан

  11 0 Отговор
  Бойко ,кажи му че нямаме пари ,ве!
 • 25 бандата Делинджър

  5 0 Отговор
  Днес: "Извършителят нахлул в банков клон на бул. „Мадрид”. Заплашил касиерката и я накарал да му даде наличните пари. От МВР потвърдиха за грабежа като уточниха, че става дума за банкноти в различна валута." посрещане по хамерикански.
 • 26 Криеш името си страхливец

  8 0 Отговор
  Ваше благородие, царю честити, борисе IV, запомни народната мъдрост! Ум царува, ум робува, ум патки пасе! За мисирките в зимните простори на софийското Ровно поле, за робията евро-американска, за царуването над простите българи! Докога Диър маджести? Заприличали сме на хора, дето вечно се губят и няма да се намерят скоро! Колко пъти един ли, два ли, три ли??? Ние сме безнадежден случай!!! Текст Миряна Балева.
 • 27 Криеш името си страхливец

  2 0 Отговор
  Башева
 • 28 Този коментар е премахнат от модератор

 • 29 Активист на БКП

  2 0 Отговор
  Новият партиен секретар на ГЕРБ !!!
 • 30 Гражданин

  3 0 Отговор

  До коментар #17 от "От статията":

  Мисир- председателят- много ме зарадва с това определение.

 • 31 JORO

  3 0 Отговор
  STIGA S TAQ DYVKA STRTEGICHESKI OBIRNICI BE EI PEDAL DOLEN BYLGAROUBIEC
 • 32 каунь

  3 0 Отговор
  дошли са да го съветват!
 • 33 Мартин

  2 0 Отговор
  Тоя какво само обикаля по кафетата, да вземе да свърши някаква работа.
 • 34 до клекналия

  3 0 Отговор
  боко,вече ни писна от теб и хамериканците тИ,минаваме на ВУДУ МАГИЯ!!!
 • 35 Paco

  2 1 Отговор

  До коментар #11 от "Ели":

  Ели,къде е тази иСточна Европа бе миличка??
 • 36 73737272

  1 0 Отговор
  Тия амери вече са ми трън в очите, избиха толкова народ по целия свят с този пуст израз "Разделяй и владей", няма ли толкова смели хора, първи лица на държави да им го набият като почнат навсякъде да си пазарят с техните национални валути и да го майнат тоя фалшив долар като размен на стоки, ресурси, транзакции, за нула време ще се окажат в колапс и техното величие и единственост като велика нация ще се прекрати, се избият там помежду си от недоимък! М**************мръсна!
 • 37 Видин

  0 2 Отговор

  До коментар #8 от "ДДРОнег":

  Явно разговора между двамата доказва че Борисов е главата на българия а кауна никои не го бръсне»тя жена му не го бръсне че как ще има авторитет от другите
 • 38 Ново

  0 1 Отговор

  До коментар #14 от "Еее":

  Изборите го показват никои не иска да говори с комунистите

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.