Last news in Fakti

11 Февруари, 2020 17:21, обновена 11 Февруари, 2020 18:31 4 645 43

Ковачки: Нямам нищо общо с изгарянето на отпадъци

  • христо ковачки-
  • тец-
  • тецове-
  • отпадъци-
  • rdf гориво-
  • тец бобов дол-
  • тец сливен-
  • кирил домусчиев

Имам единствено консултантски договор с ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Сливен"

Ковачки: Нямам нищо общо с изгарянето на отпадъци - 1
Снимка: БГНЕС, архив

Спряганият за енергиен бос Христо Ковачки коментира проблемите в енергетиката и упреците, отправени към него от асоциацията на работодателите, в частност от Кирил Домусчиев, че изкупува и препродава електричеството у нас скъпо, като по този начин пречи на индустриалците да работят. В една от крайно редките си медийни изяви, в следобедния блок на bTV Ковачки коментира и нашумялата тема с изгарянето на вносни отпадъци за електроенергия, отричайки да има нещо общо със случващото се в ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Сливен".

За препродаването на електричество

"Гледах г-н Домусчиев и това как той поиска оставки в БЕХ и ТЕЦ "Марица Изток". Странно поведение. Не смятам че бизнесът трябва да кадрува в енергетиката. Странно беше, че ме обвиниха как цената на индустриалния ток в Германия била 1 евро, а тук 63 евро.

"Цената на електроенергията в неделя беше такава, получи се такъв ефект заради метеорологичните условия. Заради бурята "Киара" в Германия в неделя, 9 февруари, имаше много силен вятър и много слънце, т.е. възможност да се произвежда евтин ток. В България нямаше. Не трябва заради един ден да се справят цялостни изводи за цената. За миналата година нашата цена в региона е ниска - 47 евро.

Ковачки каза, че според данни на "Евростат" за 2019 в България крайната цена за потребителя у нас е много добра, докато в Германия е най-висока. България е във втората половина на таблицата в ЕС, както при битовите потребители, така и при индустриалците.

"Няма как потребителите да се оплакват, че цените на електричеството им са високи", обобщи Ковачки.

"Ликвидността на българската борса е 1200 мегавата на час. В Унгария 6000, в Германия - още по-висока. Тази енергия не може да бъде удържана, тя ще отиде там, където цената е по-висока - към съответната страна.

Ковачки категорично отхвърли идеята, че държавата е спуснала "чадър" над него.

"Българската енергийна борса управлява половината борси в Европа. Няма как да направиш система, с която да ѝ влияеш. Упреците на работодателите са неуместни. Не може в България или другаде да направиш енергиен монопол. Енергия може да бъде закупена от всяка една борса. Играем според правилата на енергийния пазар", отбеляза Ковачки.

Ковачки заяви, че не се страхува от държавни проверки в сектора. Да заповядат, да проверяват, г-н Домусчиев да говори каквото си иска.

За ТЕЦ-овете и мините, за които обществото знае, че са негови, но по документи не са

"Всички у нас в енергетиката трябва да си дадат сметка, че въглищата са гориво от миналия век, те ще изчезнат като източник до 5-10 години. Енергетиците трябва да помислят как това ще бъде редуцирано и преструктурирано. Търсим алтернативи - биомаса и RDF за горене.

"Без ТЕЦ "Марица Изток" 2 няма енергетика в България. Ако някой ви каже обратното, не му вярвайте", заяви още Ковачки.

За боклуците

"Познавам хора, които се занимават с това и то успешно. Легенда е, че се печели много от този бизнес. Радвам се, че държавата се зае с проблема, защото трябва да има регламент за вноса на отпадъци. Трябва да се въведе ред. Много хора започнаха да се упражняват как всеки може да се занимава с това. Подобни държавни стъпки са много правилни. Нямам нищо общо с изгарянето на отпадъци, не се занимавам с това, познавам такива хора, но не се занимавам. Това обаче е едно алтернативно гориво, което трябва да се изпозлва в бъдеще", категоричен беше още той.

"Приветствам изгарянето на отпадъците да бъде регулирано. По-логично е да горим тези отпадъци в централи, а не на някое депо за отпадъци, където всички тези вещества отново ще идат в атмосферата", допълни Ковачки.

За собствеността на ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Сливен"

"Имам единствено консултантски договор с ТЕЦ "Бобов дол" и ТЕЦ "Сливен", лаконичен беше Ковачки в отговора си дали е собственик на енергийните централи.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    76 6 Отговор
    КОВАЧКИ е престъпник

    Коментиран от #5

  • 2 русенец

    79 3 Отговор
    В такъв случай да ми споделиш какво се гори в русенския ТЕЦ, че много странни на цвят пушеци излизат от комина му, включително и оранжеви понякога. Може би слагате оцветител във въглищата?!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ст. н. с. Полимерка Патроклова- Карагюзе

    17 7 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Шизофренията е вид психоза с многобройни прояви (бълнуване, халюцинации, нервно-психична възбуда и др.), водеща до нарушаване на психичната дейност, обезличаване на характера на индивида, влошена приспособимост към трудовите и социалните условия.

    Коментиран от #26

  • 6 Лекар БГ

    49 1 Отговор
    Скъпи Ковачки,със сигурност и аз нямам нищо общо с изгарянето на боклуци.Въпреки,че ми се иска-само че,за др.вид такива имам предвид.
  • 7 Анонимен

    63 3 Отговор
    Много нагла личност и пълен психопат. Цветанка Ризова на моменти, щеше да излезне от кожата си и с право. Този заслужава прокуратурата да му бръкне с микроскоп... сещате се къде. Това което аз разбрах от интервюто без да съм специалист в областта на енергетиката е, че няма нищо лошо някой да изкупува евтин ток и после да го продава на спекулативни високи цени и че това не било спекула, а бизнес. Абсолютен изрод.
  • 8 friends

    40 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Нямам нищо общо с изгарянето на отпадъци, не се занимавам с това, познавам такива хора, но не се занимавам.
    ми що не споделиш кои са тия убавци , а прокурорчето що не се хване за тия твои думи да те подести че е редно като знаеш такива неща да споделиш с който трябва ?
  • 9 Balgarin

    2 1 Отговор
    Vinoven ili nevinen tvoite vladenia da vece moi.gelaya to leka nosht.
  • 10 jorj

    43 0 Отговор
    За боклука лъже като дърта циганка !!! Спрете му скапаните централи сеещи отрови, които разболяват и убиват хората!!! Той и кмета на Гълъбово са в основата на боклука!!! ДАНС ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА УМРЕЛИ ЛИСИЦИ, СЛЕД КАТО ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА ТАЙНА!!!! КОВАЧКИ И ПРЕСТЪПНИК И ТРЯБВА ДА СЕ СЪДИ ЗА ГЕНОЦИД !!!!!!
  • 11 123

    20 0 Отговор
    Е кво общо да имаш те сами си изгарят
  • 12 Лелее

    27 1 Отговор
    В Германия - 1 евро !
    В Бг - 63 евра !
    ....... според бгпол , ковачкипол , владипол и други “ независими “ агенции и изчислителни центрове цената на тока в БГ е най евтина в Галактиката !
    Ко речи ?
    Я пак ? Колко пък да не можем да смятаме? Ептен за мезе ни взеха !
  • 13 Мордор

    31 0 Отговор
    Лъже като дърт циганин, кога, кога и него ще го подхванат?Божков по сравнение с Ковачки е бебе-пеленаче!
  • 14 От Народа

    18 0 Отговор
    Трудно да повярвам че на прокуратурата не й ПОСОЧВАТ спръсче кой и кога да го разследва. Мисля си така защото има много хора, които се разпространяват в публичното пространство от уста на уста кой краде и как. САМО ПРОКУРАТУРАТА НЕ ЗНАЕ. ЯВНО ЖИВЕЕ В ДРУГА ДЪРЖАВА ИЛИ НЯМА ДОПИР С ХОРАТА

    Коментиран от #24

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 7422

    3 0 Отговор
    Евеем лижеем!
  • 17 Гешев

    3 1 Отговор
    Да му ядете и трите хаха! Аз го паза ! Ще гори квото си изка точка !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Алфа Вълкът

    7 0 Отговор
    Не зная за Ковачки, ама отиде мамата на най-хубавия цимент Титан златна панега. Вече остават турските боклуци с химия и другите наши варовикови боклуци дето след 3г почват да се ронят.
  • 20 комшията

    16 0 Отговор
    Ей, всички престъпници крадливи с консултански договори за милиони.

    Коментиран от #25

  • 21 АНЕНЕРБЕ

    18 0 Отговор
    ТОЗИ ПРЕВЪРНА БЪЛГАРИЯ В АУШВИЦ -БИРКЕНАУ.

    ИЗТРОВИ НИ - и нас и децата !!

    ПРИСЪДАТА МУ МОЖЕ ДА Е САМО КАТО НА ТЕЗИ ОТ НЮРНБЕРГ.
  • 22 Антей

    5 0 Отговор
    Ама как ще имаш......😱😷💀
  • 23 ЗАТВОР ЗА ТОЯ ОЛИГОФРЕН КОВАЧКИ

    15 1 Отговор
    ДА МУ ВЗИМАТ ТЕЦОВЕТЕ И ДА ГИ НАРЯЗВАТ ЗА СКРАП,А КОВАЧКИ В ЗАТВОРА СТИГА ЛЪГАЛ ЧЕ НЕ СА НЕГОВИ НА БАЛЪЦИ ЛИ НИ ПРАВИ,ТАЯ ГАД ОТ РАК НИ ЗАРАЗЯВА И ОТ РАК ЩЕ МРЕ
  • 24 Ново

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "От Народа":

    Комунист е не може да има насилие над него кауна го пази нали е спонсора бсп
  • 25 Видин

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "комшията":

    Кои ли стои над социалиста. Да го защитава от толкова коментари нито един не пише кои го защитава
  • 26 ДО СТАРШИ НАУЧЕН

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "ст. н. с. Полимерка Патроклова- Карагюзе":

    то вие самата сте с шизофрения
  • 27 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    у нас се шири мафия мутризация
  • 28 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 3 Отговор
    БОЙКО БОРИСОВ е първия БЪЛГАРСКИ ПРЕМИЕР употребил срещу народа си сълзотворен газ и гумени куршуми
  • 29 град Козлодуй

    5 1 Отговор
    що за полиция имаме позволили се да тормозят една истинска БЪЛГАРКА БАБА СТОЙНА
  • 30 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 0 Отговор
    КОВАЧКИ Е ПРЕСТЪПНИК И УБИЕЦ ТРОВЕЩ ВЪЗДУХА НАД БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #39

  • 31 Абра кадабра

    4 0 Отговор
    Радикални мерки трябват, а не само да си чешете езиците, ама ганчо само за това го бива
  • 32 Боже

    8 0 Отговор
    Боже, има ли народ, държава, хора? Защо позволяваме такива хора да живеят на нашия гръб и да унищожават прекрасната ни Родина?
  • 33 ТЕЦ

    11 0 Отговор
    Гледах му изявата при Цветанка, не може да му се отрече хитрец е ,но не го вълнува бъдещето на държавата и хората. Интересува го единствено личния интерес. Обществото няма нужда от такива измекяри!!!

    Коментиран от #37

  • 34 hmhmhm

    3 0 Отговор
    каква света вода ненапита си , пумийо !
  • 35 Фермер

    10 0 Отговор
    Няма нищо на негово име.Фирмите ги пише на други лица. Мина Чукурово я фалира преди 4 години. Дължи пари на фирми и работници.Аз имам да взимам 6000 лв. заплати. Ще ги видим през крив макарон
  • 36 Фермер

    5 0 Отговор
    На човека на който беше писал мината, му взеха апартамента и къщата.
  • 37 Факт!

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "ТЕЦ":

    Дай ми един пример за добър, щедър, грижовен, честен и справедлив човек на върха на хранителната верига!
  • 38 ,***

    6 0 Отговор
    СХЕМАТА МУ Е МНОГО ФИРМИ НА ДРУГИ ИМЕНА КОИТО РАБОТЯТ ЗА НЕГО -МУЛЕТА И ПОСЛЕ КАТО СТАНЕ НАПЕЧЕНО БУШОНА ГОРИ А ТОЙ ЧИСТ,ТАКА Е С ФИРМАТА ЗА БОКЛУКА И СЕ ПРАВИ НА ЛУД, ЧЕ НЕ Е НЕГОВА И НЕ ГОРИ БОКЛУК,БИЛ КОНСУЛТАНТ ,ТОЯ ЗА БАЛЪЦИ ЛИ НИ МИСЛИ,ПОЧТИ Е ФАЛИРАЛ И ДЪЛЖИ МНОГО МИЛИОНИ НА БАНКИ, ОСОБЕННО НА П.И.Б НАД 300 МИЛИОНА,БОЖКОВ Е ЦВЕТЕ ПРЕД ТОЯ КЪДЕТО ЗАВИШАВА ТОКА ИЗКУСТВЕННО И ТРОВИ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ,НАРОДА ГО МРАЗИ И СКОРО ЩЕ ГО ИЗСЕЛИМ ОТ БГ,А АКО БОЙКО НЕ ГО ПОДПУКА,НАРОДА ЩЕ ПОДПУКА БОЙКО И КОМПАНИЯ...ГЕРМАНЦИТЕ ДАВАХА ФИЛМ ЗА ТЕЦОВЕТЕ МУ И КАЗАХА ЧЕ СМЕ БОКЛУКА НА ЕВРОПА ЗАРАДИ ЕДИН БЕЗКРУПЕН ОЛИГАРХ,ЗАТОВА ТОЙ НЕ ЗАСЛУЖАВА ДА ЖИВЕЕ В БГ И ДА НИ ТРОВИ,А ДА ЛЕЖИ В ЗАТВОРА!!!
  • 39 Комшията отсреща

    0 3 Отговор

    До коментар #30 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Спешно отивай на лекар,бате.много си зле.

    Коментиран от #41

  • 40 Фермер

    1 0 Отговор
    Да си ходи в имението на Френската ривиера.
    Да се маха от тука
  • 41 до комшията

    1 0 Отговор

    До коментар #39 от "Комшията отсреща":

    вие сте за лекар
  • 42 ВОЛЕН ФИДЕРОВ

    1 0 Отговор
    БА НАЛИ СИ МЪЖ БЕ,КАТ ПАЧИНО В БЕЛЯЗАНИЯ ИМАШ ТОПКИ!КАЖИ СИ,НЕМА ТИ УЛЕКНЕ ЧЕ НИВГА НЕТИЕ ТЕЖАЛО,МА ША ЗЕМЕШ ПО МАЛКО...И ИЗКАЗВАШ ОТГОРЕ ТИ КОИ СА ,ТА ЕПТЕМ ДА НАМАЛЪТ,ЧЕ КАТ ТЕ ГЛЕДАМ ЖАЛМИЕ ША ТЕ ПУСНАТ НА СТО ГОДИНИ А ОТ ГЕПЕНОТО НЕМА ДА ТИ Е ОСТАНАЛО...СЕРИОЗНИ МЪЖЕ ДЪРЖАВНИ СТЕ УБАВЦИ ЗЕМЕТЕ СПРЕТНЕТЕ СИ ЛУКСОЗЕН КАТ ЕСКУБАРА ТА ГА ВЕ НАДИПЛИ ГЕША ДА СТЕ СИ ДУЖЕНЕ...
  • 43 Кмет

    0 0 Отговор
    Въглища има за още 50 г но няма далавера в буклука е парата да му мисли кои го диша
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове