Last news in Fakti

14 Февруари, 2020 13:40 1 789 19

Ботьо Ботев: Банковите обири са извършени от дилетанти

  • ботьо ботев-
  • банков обир-
  • обир-
  • банков клон

Криминалистът не изключи, че целта на подобни деяния може да е да се възбуди общественото мнение и да се създаде проблем на държавата

Ботьо Ботев: Банковите обири са извършени от дилетанти - 1
Снимка: БГНЕС

Разкриването на подобен вид деяние е един вид профилактика. Разбира се, пак може да се тълкува в различни аспекти, тъй като субектите които извършват подобни престъпления, са различни. Например, тези банкови обири, както са извършени, за мен са извършени от дилетанти, хора, неподготвени, несериозни като действия - от гледна точка на организация, изпълнение и действия, за разлика от подобни каквито са ставали в миналото - организирани, сериозни със сериозни действия, квалифицирани бандити. Това заяви пред БНТ криминалистът Ботьо Ботев.

С оглед на това би трябвало по-лесно да се разкрият престъпниците. Но понякога по-обикновените деяния са по-трудно разкриваеми. Тук има нещо друго, по отношение на което може да се направи извод за обществения статут на самите извършители.

Водейки се от практиката, той коментира, че не помни в рамките на толкова кратък срок на територията на един регион да са ставали подобни престъпления. Криминалистът не изключи, че целта на подобни деяния може да е да се възбуди общественото мнение и да се създаде проблем на държавата. Според него това е малко несериозна тенденция, но тя съществува и не може да се изключва.

"Всеки клон на банка има служби за сигурност, на тях се плаща, значи организацията при тях нещо куца - за да се допусне по този начин да се действа свободно, без да са взети категорични мерки за противодействие и то при положение, че от начина им на извършване се разбира, че зад това стоят хора с много нисък социален статут", каза той.

Той коментира, че камерите благоприятстват за разкриваемостта на едно престъпление, но на това има и противодействия. "Едни обикновени хора, когато действат, слагат качулките и маските и оттук нататък може да се получи само информация за телосложението".

"Битовата престъпност по принцип е била винаги един голям проблем, макар и подценяван. Тя е един бич за обществото ни, тъй като засяга една друга прослойка на обществото - на по-беззащитните хора", допълни Ботев.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кючук чобан Калитко

    14 4 Отговор
    Днес се очертава да бъде един скучен ден за българската демокрация – все още няма съобщение за въоръжен грабеж в банка, магазин или какъвто и да е друг обект, дето става за подобна цел.

    Коментиран от #6

  • 2 Глад и мор от ГЕРБ

    13 2 Отговор
    Народа няма пари и тръгна да обира банките.
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 3 Отговор
    амутрите мафията
  • 4 Независим

    7 2 Отговор
    Напълно е прав в това което казва Ботев,но дано да има кой да го чуе...
  • 5 баба Йоца

    7 1 Отговор
    То и такива дилетанти ни управляват , Ботьо ! затуй сме на тоя хал.
  • 6 Последния софиянец

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "кючук чобан Калитко":

    Някой банкер в момента пълни чувал с пачки, ама няма да се разбере днес.
    Така се краде професионално.
  • 7 Верно си е

    4 2 Отговор
    Когато ще обираш банка, първо трябва да видиш на околните улици и магазини, къде има камери. Качулките не се слагат преди да влезеш в банката, а много преди това. Повечето пъти се взима запис от съседни магазини, покрай които си минал, ако си с кола, залепваш фалшиви номера или намазваш твойте с много кал.

    Коментиран от #11

  • 8 Реалист

    4 0 Отговор
    Викаш да се запишат на курс при теб, а приятелю на Баретата
  • 9 кино без пари

    0 0 Отговор
    Какво казва специалистката по въпроса полиглътката Мусака ? Добре ли са изпипани кражбите, камуфлажа, оборудването. Може и нов филм да направи НоВа - да изчезнеш за 30 секунди !
  • 10 Как тъй

    3 0 Отговор
    Дилетанти , обират банки да свалят власта , населението е богато , много богато и се множи и преяжда с илюзии както никога под 10г. великолепното ръководство на партия ГЕРП и Боко мъдрия , да се свети майчиното му име.
  • 11 Последния софиянец

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Верно си е":

    Абе нали ако си окаляш номерата ще те спрат катаджиите за нечетливи номера. Много филми си гледал.
  • 12 Георги!

    2 0 Отговор
    Вече има нови камери.Дори и презарватив да нахлузи на главата си и чорап с качулка,при обработка на записа ,скритият пеераст ще цъфне като майска роза.
  • 13 Прав е че са

    1 0 Отговор
    дилетанти, защото професионалистите крадат милиони и милиарди и профилактика за тях никой не прилага - вижте само по колко милиона лоши кредити се отписват всяка година, да не говорим за цецко
  • 14 Това с дилетантите

    1 1 Отговор
    прилича малко на подставени лица, за отвличане на вниманието и оправдаване на средствата по мерките - и медийния шум е в тази посока
  • 15 Наблюдател

    0 0 Отговор
    Ботьо , покажи им как се прави ..
  • 16 соросоидни кърлежи

    1 0 Отговор
    в БГ стигнахме до там че всеки втори при желание може да обере банка, а за обмени бюра и магазини ще пропусна,защото там е Конвейер.ДЕНОНОЩНО..всеки ден обират тези хорица..нова мода да обират каси ,където бедни хорица плащат сметки..изобщо вече нищо не спира тези отрепки..лошото че могат да те гръмнат за дребни пари..ей така от яд че не ходиш поне с 500-600лв. в джоба,един вид да се откупиш..УЖАС.Но статистиката упорито отчита високите показатели ,все едно няма ги тези престъпници или няма кой да ги хвани и затова не влизат в никоя графа...В БГ всеки познава поне една жертва на престъпление-роднини,близки,комшии..
  • 17 споко

    3 0 Отговор
    Дилетанти? Ами, ще се ошлайфат момчетата. Както се казва - "никой не се е родил, научен". Като опаткат, още няколко банки ... .
  • 18 Баш Гост

    2 0 Отговор
    Ботев ли си, Левски ли си? Като са дилетанти - хвани ги бе! Аман от пишман криминалисти.
  • 19 бай Шиле

    0 0 Отговор
    Г-н Ботев,убийствата на Косьо Самоковеца,Кучето и Мето Илиенски не бяха от дилетанти.Нали?Знаеш защо питам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове