14 Февруари, 2020 16:26 28 509 47

Какво ще се случи с печалбите от лотарията?

  • печалби-
  • лотария-
  • хазарт-
  • закон за хазарта

Практически държавата отнема лицензите на операторите на лотариите, с което не отпада задължението им да изплащат вече предявени печалби

Какво ще се случи с печалбите от лотарията? - 1

Безспорно най-нашумялата тема в последните седмици е приемането на промени в Закона за хазарта, в следствие на които моментни лотарийни игри ще могат да се организират само от държавата в лицето на Българския спортен тотализатор. Макар и за малка част от хората обаче практическо значение ще има въпросът какво ще стане с големите печалби от „билетчетата“.

Оставяме настрана появилите се твърдения, че показвани по телевизията лица не реални печеливши, работа на прокуратурата е да докаже извършването на такава злоупотреба. По-надолу ще разгледаме няколко хипотези, както и няколко възможни сценария за развитие. На първо място обаче следва да отбележим, че първоначалният законопроект за изменение на Закона за хазарта предвиждаше задължение за организаторите на лотарийни игри да представят в Министерство на финансите неотменима банкова гаранция за сума, равна на дължимите към момента на прекратяване на лиценза печалби. Беше предвиден и краен срок, до който да бъдат изплатени и разсрочените печалби (както е известно, големите спечелени суми не се превеждат на един път, а по схема за години напред). Между първо и второ четене в Парламента обаче тези предложения бяха премахнати, а на тяхно място бе поставен текст, гласящ, че печалбите се изплащат „съгласно утвърдените игрални условия и правила за съответната игра“. Публично обявеното обяснение от страна на депутати е, че това са частноправни отношения и държавата не следва да се намесва в тях, както и че всеки, който си е купил лотариен билет, е приел условията на играта.

Какво ще се случи с печалбите от лотарията?

Това разрешение обаче оставя една група хора в доста деликатно положение. Практически държавата отнема лицензите на операторите на лотариите, с което не отпада задължението им да изплащат вече предявени печалби, но по този начин поставя под съмнение дали гражданите ще си получат парите. В съзнанието на хората под печалба се визира някаква голяма сума от стотици хиляди левове. Практически обаче е възможно и следното – закупуване на печеливш билет и предявяването му преди влизане в сила на промяната в закона. Т.е. засегнати ще бъдат не само „лотомилионерите“, а и хора с по-малки печалби, които обаче не са им изплатени към момента на отнемане на лиценза. След отнемане на лиценза приложими ще бъдат общите условия на игрите и общото гражданско законодателство, като спечелилите вече няма да могат да се ползват от каквито и да е права (дори на жалба до Комисията по хазарта) по Закона за хазарта, свързани с играта, в която са участвали.

Какви са възможните сценарии?

Фирмите, организиращи лотарийни игри, чийто лицензи ще бъдат отнети, ще дължат изплащане на печалби, предявени преди датата на отнемане на лиценза. Ако по някаква причина откажат плащане или забавят такова, то единственият вариант на спечелилите е да предявят иск в съда. Оттам нататък има две хипотези, които да се окажат неблагоприятни за „късметлиите“. Възможно е от лотарията да твърдят, че в случая става дума за непреодолима сила, поради което задължението за плащане отпада. Към момента относно най-популярните билетчета са валидни Правилата на националната лотария, обявени на адрес www.7777.bg. В чл. 29 от въпросните Правила е уговорено, че „форсмажорно се счита всяко обстоятелство, независещо от „Ню Геймс“ АД, обективно непридвидимо и невъзможно за предотвратяване“. Ако съдилищата възприемат такова тълкуване, то практически задълженията за фирмите ще бъдат опростени, като те ще дължат на потребителите единствено връщане на парите, платени за билетчето.

Другият вероятен развой на нещата би бил също неблагоприятен за спечелили играчи, а именно – лотарията да бъде осъдена, че дължи парите, но същата да изпадне в неплатежоспособност и да обяви несъстоятелност, тъй като няма друга дейност и/или активи, с които да обезпечи изпълнение на задълженията си. В тази хипотеза всички спечелили ще могат да се конституират като кредитори в производството по несъстоятелност, като от активите в т.нар. маса на несъстоятелността ще се определи кой кредитор колко ще получи и дали изобщо ще има имущество, което да бъде осребрено за изплащане на печалби.

Разбира се, има и благоприятен вариант – да бъдат коректно изплащани печалбите на всички. Поведението на операторите на моментни лотарийни игри обаче за момента не говори за това. Налице е пълно мълчание и липса на официално обявена позиция относно този важен въпрос, а по телевизиите продължават да се излъчват клипове с нови и нови милионери. По сведения на потребители в повечето търговски обекти изплащането дори на дребни печалби е преустановено. Ето защо съветваме всеки късметлия, изтъркал печелившо билетче, да потърси веднага компетентна правна помощ и своевременно да предяви билета пред оператора на дадената игра.

Адвокат Ясен Крайчев е Председател на Сдружение "Правна сигурност на потребителите и личните им данни"


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой68

    73 6 Отговор
    Как кой ще ги изплаща?Пеевски и Гешев......
  • 2 Законът

    42 3 Отговор
    Казва: който взима активите, получава и пасивите. А какво са писали, не съм чел!
  • 3 хаха

    74 6 Отговор
    ХА ДА ВИ Е ЧЕСТИТО БАЛЪЦИ!!!
  • 4 Хафтар

    12 5 Отговор
    Белмекен Сестрино
  • 5 мдаа

    54 5 Отговор
    Печалбите ще се изплащат в Банкя и пред централата на НФСБ.
  • 6 Сиган Развигор

    14 5 Отговор
    Откраднах му телевизора вярно,но се оказа много тежък
  • 7 незнайко

    61 3 Отговор
    С ЕДНА ДУМА - ОПРАВЯЙТЕ СЕ САМИ !!! Или по точно - пийте една студена вода !!! Така беше и с КТБ !!! Пирамидите винаги рухват с изключение на египедските !!!
  • 8 От Парламента

    61 4 Отговор
    На печелившите на разсрочено изплащане, честито... мъжки полов орган с три букви, втората е “у”
  • 9 Сиган Развигор

    23 2 Отговор
    Май за пийме студена ода от река Камчия
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Жга земи

    17 2 Отговор
    НАП.
  • 12 ккнна

    20 5 Отговор
    Какви печалби, като не не печелят бе :)?
  • 13 сса

    24 1 Отговор
    Печалбите, ще ги изплаща банка "АНТИНАРИ"
  • 14 Пежо

    34 7 Отговор
    Организаторът на играта е разчел,че например пуска 1000000 билета по 5 лв,и дава 2 награди по 1 милион.За да изпълни това,трябва да продаде например 80% от билетите-обаче не му позволяват.Той ли е виновен,ако не плати падналите се в началото голями печалби?Или?Кой променя правилата на играта в движение?И за какво и кой носи отговорност?
  • 15 На Божков левия ташак

    30 5 Отговор
    КТБ 2 стана, после Божков не бил престъпник, взимаш парите от продадените билети и после отказваш да изплатиш печалбите колко удобно само:-)
  • 16 Dan4o

    12 1 Отговор
    От къдя на къде бе...
  • 17 ДЕЛЯН

    33 8 Отговор
    Това е тотална кражба от страна на държавата тоест Бойко Борисов
  • 18 Не ме засяга лично

    36 4 Отговор
    Но Горанов и Борисов взимат активите на Черепа, лишават го от средства, и пращат печелившите, да си търят парите от фалираните го? Е, това ако не е “ Народен съд”, здраве му кажи! Г-н Тръмп, как го позволяваш?!
  • 19 На ход е г-н Тръмп,

    20 3 Отговор
    За да покаже колко е справедлив ... За Борисов активите, за народът, печелившите пасивите! Ура другари !
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Госта

    7 2 Отговор
    Всички които имат да взимат 💨🍜
  • 22 КраКараВ

    15 1 Отговор
    Не е по темата:
    Предлагам официален език на ЕС да е българо-селски за да може тиквун да разговаря с лидерите на другите държави,а не само да се смее като ....
  • 23 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Mitko":

    Ела да ми изкопаеш градината.
  • 24 Независим

    13 0 Отговор
    Ами ще се случи това,че който спечели ще го духа,това е да се оплачи на арменския поп...
  • 25 баба Гицка

    9 0 Отговор
    До колкото разбрах,някои ще има да взима взимат.
  • 26 Антонн

    10 2 Отговор
    Някой от тук да има познат,роднина или да е видял с очи те си печеливш.
    Не говорим за награди от 10-20 бона?
  • 27 Веско

    16 1 Отговор
    Фирмата остава без лиценз сметките се запорират каквото има се взима от Държавата а тя търси неплатени данаци от 500 000 мил лв. И ако останат средства се изплащат на печелившите . При фалит на КТБ Държавата изплати на вложителите до 195 000 лв такъв е закона . Но за Лотарията няма гаранционен фонд няма и задължение на Държавата към спечелилите.
    Тава е ясно като бял ден елементарен казус.
  • 28 Аз спечелих много

    13 0 Отговор
    Като не давам пари за комар😂😂😂😂
  • 29 бомбата

    2 2 Отговор
    теа с властъ да не са спали на мокри вестници....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Михлюзина

    8 0 Отговор
    Тука има-тука няма,ти видя ли де е топчето?
  • 32 цачо

    3 3 Отговор
    Гешеееев,къде сииии?
  • 33 соросоидни кърлежи

    20 2 Отговор
    Играйте тото..През 2002 до 2005г шефка на ТОТО е Майката на депутата от ДПС Делян Пеевски. .. „Ирена Кръстева: Искаме в тотото да не се краде“ ...Представяте ли щом тя го казва...като познаваме как действа тя и сина и...какво притежават..УЖАС..Гешеф, а тях кога ще подгониш..живеят постоянно в чужбина с ,охраната по голяма от президента на сащ..от какво се страхуват ? Просто питам.
  • 34 ПОДИГРАВКА

    17 1 Отговор
    Поредната подигравка с народа! После какво доверие очаквате от хората бе, гадни пиявици....... всички кадърни Българи избягаха и ще продължават да бягат, но един ден ще дойде и вашият ред,господа политици за да лъснат и вашите лъскави ризки на показ....!!!

    Коментиран от #37

  • 35 Нане

    3 3 Отговор
    кой мушкал мушкал кака Мара са ожени веке ние ку
  • 36 Fun

    2 5 Отговор
    Откъдето дошло там и отишло. Да го дуxaт бедните.
  • 37 gost

    2 8 Отговор

    До коментар #34 от "ПОДИГРАВКА":

    Каква подигравка, койти купува билети дюаи повма сам риска че може нищо да не спечели. По каква логика трябва аз да ти плащам евентуалната печалба?
  • 38 цун кай уй

    0 3 Отговор
    поздрав от бай ви сандьо от комлука бургас
  • 39 Валери

    3 4 Отговор
    пито платено в крайна сметка са взели по 100 - 200 хиляди минимум за вложени 5лв, пак са на печалба.
  • 40 Порно

    9 0 Отговор
    Препоръчвам печалби да се търсят през лятото , щото сега не е здравословно да се пие студена водица.
  • 41 Искрен Вълчев

    4 1 Отговор
    да подарят печалбите на Левски
  • 42 Лъжа еЕ ЧУВАШ ли Сприсе Лъжа ЕЕ

    3 1 Отговор
    Това беше Пирамидата на Пирамидите на миналото Десетилетие койима да взима ще има да си взима.
  • 43 Някой

    3 1 Отговор
    Да се изтеглят от магазините и проверят останалите билети и да се види, дали в тях действително фигурират обявените печалби ,както и реалното количество билети пуснати за дадена игра дали отговаря на обявеното.
  • 44 милионер ама друг път

    3 0 Отговор
    Няма да изплаща нищо,щото всичко е пунта-мара,и тия по телевизията милионери,вместо да се радват гледат кат насрани.Колко пъти се каза,че това е пирамида,но Ганио си е Ганио,оди като насран ама не спира да тръка билети.
  • 45 Petko

    4 0 Отговор
    Хайде по една студена вода от Перник и толкова. На печалившите честито!
  • 46 Попето

    1 2 Отговор
    ЗДРАВЕЙТЕ Читатели цял ден да пиша няма как до опиша колко хубав живот живеем сред банда престъпници визирам ВОРИСОВ и компаня онищожиха страната тотално.Какво им пречеше Божков и лотарята му част от хората забогатяха и сега живеят малко по добър живот лична аз съм с крупна сума спечелена отлотарията и изплатена до стотинка но Бойко боклука навреди на народа който има да взима печалби а не на Божков
  • 47 Боцман Груев

    2 1 Отговор
    Скапана държава!
    В нормална държава въпросната лотария преди да има лиценз е трябвало да има милиони гаранция.При въпросните обстоятелства народния търкач на билетчета ще дудурка супата.Ай наздраве от дуру дуру.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове