Last news in Fakti

17 Февруари, 2020 10:40 1 274 11

Предлагат по-строги мерки за всички инсталации за изгаряне на отпадъци

  • изгаряне на отпадъци-
  • инсталации-
  • ивелина василева

Василева беше категорична, че мерките трябва да продължат и че всички действат организирано и добре координирано

Предлагат по-строги мерки за всички инсталации за изгаряне на отпадъци - 1
Снимка: БГНЕС

"Досега на оценка на въздействието на околната среда бяха подложени всички инвестиционни предложения, които касаят инсталации за изгаряне, работещи с над 100 тона на ден отпадък. Това, което ние предлагаме, е абсолютно всички, дори тези с по-малък капацитет, да минават задължително на оценка на въздействието върху околната среда. Това касае: изграждане, разширение, надграждане на съществуващи инсталации", заяви пред БНТ председателят на Комисията по околната среда и водите Ивелина Василева.

Тя коментира, че в тяхното предложение включват и така нареченото експериментално изгаряне, което се е случвало през изминалите две години единствено с едно съгласувателно писмо от министерството.

"Видно е, че завишаването на контрола изисква по-сериозни крути мерки, това предприехме заедно с колегите, още по-строго от съществуващото, включително и от европейското законодателство, така че да подсилим превантивния контрол още на най-ранна фаза, да има възможност за пълен анализ на потенциално въздействие върху околната среда, становища на всички компетентни органи и разбира се много важно участие на обществеността в обществени обсъждания, изразяване на мнения и становища", каза още Василева.

"Заедно с колегите от ГЕРБ и Обединени патриоти още миналата година предложихме затягане на контрола - за всички инсталации за изгаряне на твърдо гориво и отпадъци, и всички депа - да има задължително видеонаблюдение, то трябва да бъде в реално време и да бъде осигурена връзка както към регионалните инспекции по околната среда и водите, така и към общините. И това отново ще помогне за повече прозрачност, видимост на процесите и недопускане на нарушения. Защото операторите са длъжни не само да поддържат това видео наблюдение, но да пазят и записи шест месеца след това, т.е. всеки, който допусне нарушение, ще бъде подложен на много сериозни санкции", обясни бившият министър на околната среда и водите.

Готови са да разгледат всички разумни предложения, които ще доведат до по-ефективен контрол, защото е видно, че през последните години той е бил отслабен. Тя заяви, че с министър Димитров са обсъдили някои предложения и планират с всички заинтересовани страни да проведат обсъждане и да поканят всеки един да изрази своето мнение, за да предложат след това законови промени.

Василева беше категорична, че мерките трябва да продължат и че всички действат организирано и добре координирано. "Това, което е важно, е да се установят незаконните практики, те ще бъдат санкционирани, най-важно е да не бъдат допускани, защото всичко, което касае околната среда, влияе и върху здравето на хората и в този смисъл изключително важно е фокусът да бъде върху контрола", допълни Василева.

"България като част от ЕС трябва да прилага принципа за свободно движение на стоки. Факт е, че отпадъците, които се внасят, подлежат на последваща преработка, рециклиране, и в този смисъл те имат характер на стока, затова на границите трябва да се установи много строг контрол и то не само по документи", допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    5 1 Отговор
    Но пък фандъчето и свитата ѝ упорито искат да правят инсинератор за горене на боклуци в София.... После, защо сме на челните места по мръсен въздух и онкологични заболявания....
  • 2 Делавери делавери

    7 1 Отговор
    И на марсианците ще горите боклука само пара да пада.
  • 3 Borislav Popov

    1 3 Отговор
    Руcия дaнe тecтвa търпeниeтo нa нeпoбeдимaтa вeликa Турcкa aрмия!Инaчe c eднa зaпoвeд нa мoя лидeр Eрдoгaн Турcкaтa aрмия щe влeзe в Руcия и зa 12 чaca щeя oкупирa и рaзгрoми Руcкaтa aрмия!!

    Коментиран от #8

  • 4 Данъкоплатец

    5 1 Отговор
    Госпожо, не се хабете, факт е че се горят всякъкви отпадъци от къде ли не. Това че ще назначите още чиновници на държавната хранилка които уж ще затягат нещо, няма да реши проблема.По скоро, ще се увеличи корупцията в сектора. Проблема е решим с пълна забрана на вноса. Иначе красивата България ще е минало.
  • 5 а туй то

    4 1 Отговор
    Ха-ха! Завишаването на контрола изисква по-сериозен контрол на контролиращите. А видео-наблюдение и сега има. Само, дето няма кой да го наблюдава.
  • 6 гост

    6 1 Отговор
    Какъв е смисълът да има мерки и закони когато за няколко стотака контролният орган си затваря очите и пуска фиктивни проверки, при които всичко е в норма? Това е идеята на корупцията. Индустриалецът гори боклуци чрез подставени фирми, прибира пари за това, гори ги нерегламентирано, което значи, че получава пари за по-чиста енергия, а замърсява в огромни размери, при всяка проверка си плаща на проверяващите, на политици, на министри, където е нужно, защото прибира милиони, ако изкара 10млн., то поне 3 отиват за подкупи и така само хората страдат и губят, за управляващи и индустриалци е уин-уин.
    Ето, даваха ги при строежа на м-ла Хемус откъде взимат баластрата край реката, подава се сигнал, крадците получават обаждане и се изнасят, след тях пристигат проверяващите и казват, че няма извършител, чиста работа, ти искаш помощ от този, които е на заплата при мафиота, няма как да се получи нещо полезно.
  • 7 кйбгхб

    2 0 Отговор
    Трябва да ЗАБРАНЯТ ВНОСА на отпадъци, а не да се занимават със системите.
  • 8 Ха ха ха

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    А бе спомняш ли си Ян Собиевски.

    Коментиран от #9

  • 9 Borislav Popov

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ха ха ха":

    Пил съм го. И Немирофф.
  • 10 АНЕНЕРБЕ

    2 0 Отговор
    ЗА КАКВО ИНСТАЛАЦИИ ГОВОРИШ МА ИЗРОДКИНЬО?!!

    ОТПАДЪЦИ СЕ ИЗГАРЯТ В ПОСТРОЕНИ ЗА ТАЗИ ЦЕЛ ЗАВОДИ ЗА ОТПАДЪЦИ СЪС СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ПРОЧИСТВАНЕ НА ВЪЗДУХА И ВОДАТА!!

    ВСЯКАКВО ДРУГО ГОРЕНЕ В ПЕЩИ , В ТЕЦОВЕ , ВЪВ ВАГРЯНКИ И КОГЕНЕРЕЦИИ НЕ СЕ РАЗЛИЧАВА ПО НИЩО ОТ ИЗГАРЯНИТЕ ОТ ЦИГАНИТЕ ОТПАДЪЦИ , освен по тяхното КОЛИЧЕСТВО.

    ВНОСА НА ОТПАДЪЦИ ОТ ЧУЖБИНА ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ СПРЯН ТАКА КАКТО ГО НАПРАВИХА РУМЪНЦИТЕ И КЬОВЕШИ!!

    ВСИЧКИ СТЕ ЗА СЪД !!
    ГАДОВЕ МРЪСНИ !!

    ИЗТРОВИХТЕ НИ!!
  • 11 миш

    0 0 Отговор
    Ало,защо не изгаряте боклуците в Бояна,Лозенец и Банкя,нали сте евро-ориентирани?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове