17 Февруари, 2020 12:51 8 377 38

Разходите растат осезаемо

  • доход-
  • разход-
  • издръжка-
  • разходи-
  • средства-
  • финанси-
  • заплащане

1770 лв. е общият доход на лице от домакинство в края на 2019 г.

Разходите растат осезаемо - 1
Снимка: БГНЕС

Общият разход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2019 г. е 1 670 лв. и се увеличава с 10.7% спрямо същото тримесечие на 2018 година. В структурата на общия разход с най-голям относителен дял са разходите за храна (29.7%), следвани от разходите за жилище (17.2%), данъци и социални осигуровки (12.9%) и транспорт и съобщения (11.5%). Спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки намалява с 0.5 процентни пункта, делът на разходите, свързани с жилището - с 0.6 процентни пункта, а делът на разходите за здравеопазване се увеличава с 1.7 процентни пункта. Като абсолютни стойности през четвъртото тримесечие на 2019 г. в сравнение със същото тримесечие на 2018 г. средно на лице от домакинство разходите по видове се променят, както следва:

Разходите за храна и безалкохолни напитки нарастват от 455 на 495 лв. (с 8.8%).

Разходите за алкохолни напитки и цигари се увеличават от 63 на 73 лв. (с 15.1%).

Разходите за облекло и обувки нарастват от 60 на 63 лв. (с 4.7%).

Разходите за жилище (вода, електроенергия, отопление, обзавеждане и поддържане на дома) се увеличават от 268 на 286 лв. (с 6.7%).

Разходите за здравеопазване се увеличават от 82 на 118 лв. (с 43.6%).

Разходите за транспорт и съобщения нарастват от 168 на 191 лв. (с 13.8%).

Разходите за свободно време, културен отдих и образование се увеличават от 61 на 69 лв. (с 13.7%).

Разходите за данъци и социални осигуровки нарастват от 191 на 216 лв. (с 13.0%).

Потреблението на основни хранителни продукти средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2019 г. е без съществена промяна спрямо същото тримесечие на 2018 година. Увеличение е отчетено в потреблението на зеленчуци - от 14.8 на 16.8 кг, яйца - от 36 на 38 бр., плодове - от 12.4 на 12.8 килограма. Намалява консумацията на хляб и тестени изделия - от 21.5 на 20.6 килограма. Без промяна остава потреблението на месни произведения, сирене, фасул зрял, картофи и захар.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Боко & шяйка

    66 12 Отговор
    Пълнят джобове.
  • 3 До следващите избори

    107 12 Отговор
    Това и сляп ще го види, само управниците се правят на щури, занимават се с глупости и простотии, пълнят собствените си джобове и на никой не му пука за обикновения човек.
  • 4 Фатих Мехмед

    15 81 Отговор
    При султаните живяхте като хора ама оня чапкънин левски ви докара българското робство

    Коментиран от #11, #15

  • 5 Брах ви лайката гербаджийска

    73 10 Отговор
    Беден народ по лесно се лъже а да не говорим за нас, бедни и прости....
  • 6 ние сме

    101 9 Отговор
    единствената страна в ЕС с африкански заплати. В другите страни от ЕС за такива заплати съдят фирмите за използване на робски труд. Трябва работещите да си основат свои профсъюзи и партии които да защитават правата им. Не разчитайте повече на мафиотските синдикати и партии.
  • 7 Чарлс Дарвин

    21 4 Отговор
    Разходите за билетчета ще паднат...
  • 8 240

    73 10 Отговор
    Заради 240 крадци в парламента, милиони се мъчат. Когато ги изгоним, тогава ще се оправим и без това са само бивши агенти и не разбират нищо от икономика, здравеопазване, право и др. Във всички сфери сме на дъното.
  • 9 тема за размисъл

    82 11 Отговор
    Преди Герб бяхме наравно с Румъния, сега сме последни а на румънците дори не им виждаме опашката.

    Коментиран от #26

  • 10 Byg

    11 56 Отговор
    Нормално е , все пак средната заплата в страната е нараснала с 12% - през четвъртото тримесечие на 2018 г. , значи имаме едни 2% с които заплатата изпреварва инфлацията , браво.
  • 11 Ххх

    26 8 Отговор

    До коментар #4 от "Фатих Мехмед":

    При султаните живяхме като хора, пък като управляваше Тато, по време на Възродителния процес дойде и вашият ред да поживеете като хора. Е, нещата разбира се съвсем не са съпоставими, ама все пак да не сте съвсем прекарани !
  • 12 пазарна икономика

    5 13 Отговор
    Като искате да сте модерни ще харчите и ще мълчите.
  • 13 Рошко

    13 21 Отговор
    Боли ме ПАТКАТА аз изчезвам, да му мисли тоз който остане,
  • 14 Ххх

    39 11 Отговор
    Цените може и да скачат, ама при поредното посещение на строяща се магистрала Кратун с блага усмивка ще ни обясни, колко богато живеем, благодарение на него разбира се и колко много народ ходел на почивка по празниците в Гърция.
  • 15 Анонимен

    17 5 Отговор

    До коментар #4 от "Фатих Мехмед":

    Не Левски,а комунистите.
  • 16 Тиквенистан е по

    17 12 Отговор
    Зле от африканска страна, но пък си имаме стабилност а да не забравя строим и магистрали съд скорост 3-4км. на година,но баш тиква кто сиьи багери да се могат върху купчина кал получава душевен оргазъм
  • 17 Бамби

    21 9 Отговор
    Разходите растат а приходите?
  • 18 Горо

    24 11 Отговор
    Как да растат заплати и пенсии, като премиерът-слънце Борисов от 10 години все едно и също прави - и то с ръкопляскания от страна на многобройната публика - всички събрани от потта на народа излишъци в бюджета превръща в бетон и асфалт. Човекът е "десен" и мрази да разпределя за социални дейности. Нали една дузина такива "десни" го крепят, заедно с някакви измислени пишман-патриоти с коремчета и още по-затлъстели сметки от "коалиционна политика". Уж все се карат, сякаш почти се мразят, ама не се разделят с кръстника си, понеже знаят, че кранчето на тези блага ще спре. А народът български, колкото и тежести да продължават да му слагат на гърба, той продължава да се кланя и да вика: "Аферим, баба, аферим!". Аз напълно оправдавам онези, които вече са загубили всякаква надежда, че това племе може да се осъзнае и се отправят към терминал 2, понеже вече не могат да траят смешниците и карикатурите, които ни управляват и които се готвят да ни управляват, като чалгаря Трифонов например.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Фактъ

    18 9 Отговор
    Стабилно обедняване при герб ! Боко,питай феновете на Левски , какво мислят за теб !
  • 21 шат на мисирката главата

    14 10 Отговор
    Стабилно умрели сте има няма 3 десетилетия , спокойно и по зле ще става мисирки......имали значение колко зле като може и по зле......
  • 22 Аз от простолюдието

    11 7 Отговор
    Че кой от простолюдието получава тази сума на месец? За година да. Вярно е.
  • 23 шат на патката главата

    9 2 Отговор
    Щом и макдоналдс/ старбъкс /кфс/ ..... го водите за скъпарско баровско заведение , евах ви и стандарта на бг житотеца, мисирки , дискоунтърите от лидл също са бутикови немски филиали , като ще да е мизерия да е африканска мизерия , нищо че сте у европата с еврото.....
  • 24 YOrViVAL

    3 1 Отговор
    Липсва и не е посочено 1 основно перо в развитието на обикновено съвр. мъжко поколение - за сех и др.подобни образователни услуги!!! Все пак и то изяжда съществена част от дохода на младия бугарин...
  • 25 Гласувайте за Шайката ГЕрП Дебили

    16 3 Отговор
    Докато мафията от Шайката ГЕрП краде и си пълни сметките, ние дремем и гласуваме за тях!

    Коментиран от #27

  • 26 Иванчо

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "тема за размисъл":

    Не знам колко е вярно,ама от тоя година МРЗ в Румъния е 830 лева,по курса естествено, към 610 лева у нас . За средната за страната(Румъния)да не говорим. Още през 2007 селата им светеха ,с нов асфалт,тротоари.....ние се хвалим с поляни дето уж ще стават някога пътища.Да ама в Румъния отиват чужди инвеститори от световен мащаб,а у нас .....
  • 27 самуил

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Гласувайте за Шайката ГЕрП Дебили":

    Ами ако не крадеше герб ами някой друг нали щеше да е същото: пак си без пари.
    Това крадене е РАЗРЕШЕНО от европейската комисия, то представлява заплатата на НАЗНАЧЕНОТО правителство за добре свършената работа в България.
    Всичко се решава там и не си мисли, че като бойко ти казва че брюксел е далеч, то това е така...
    От брюксел се иска разрешение дори за кражбата най-дребните неща... Затова има офис тук европейската комисия - да следи от близо и да направлява назначените ръководители на Стара България...
    Системата неолиберална демокрация е сгрешена, България вече не е суверенна държава и всички битови въпроси се решават от новия султан и неговите васали тук.
    Или някой смята, че в Брюксел са слепи?...
  • 28 счети

    2 10 Отговор
    Абсолютно вярно е че народа забогатя. Всеки има по 2-3 коли. Магазините пълни. По улиците не можеш да се разминеш от нови коли. Заведенията пълни. Разходете се във някой магазин от големите вериги - купуват като луди. Някой ви лъже че били бедни българите.
  • 29 нищо друго

    6 2 Отговор
    не е актуално освен африканските заплати и трябва се говори само за това, всичко останало е второстепенно. Ако искаш да унищожиш една държава без война са нужни две неща : ниски заплати (за да демотивираши хората да работят и да вършат каквото и да съвестно и професионално ) и демокрация (за да могат лесно да избягат). Ниските заплати са убийствени за всичко, те демотивират хората да работят, да се квалифицират, и оттам да се развива конкурентна промишленост, демотивира младежите да учат, тъй като не виждат перспектива с тези дипломи за нормално развитие.
  • 30 Племето е

    0 1 Отговор
    тотално изперкало.
  • 31 ДЕМОНкрация!

    6 0 Отговор
    Свободния пазар води до постоянно увеличение на цените, защото всеки производител и търговец иска да прави максимални печалби с минимални вложения!!!!!!! Цените ще се вдигат всяка година!!!! Държавите трябва да регулират качеството, заплатите и надценките, но нали политиците са много либерални и не искат да изглеждат като диктатори, затова оставят мафията да граби и експлоатира обществто, защото така е демократично (либерално)
  • 32 БайХ

    1 0 Отговор
    Марчеееее.... булю булю булю булю булю булю булю булю булю булю булю булю булю булю булю... и файда йок!
  • 33 Челмето

    2 2 Отговор
    Честита демокрация,тъпанари
  • 34 Гостилничаря

    7 0 Отговор
    Разходите за храна са най-големи! Мдааам, типично за страните от Третия свят, където физическото оцеляване е приоритетно перо в бюджета на средностатистическото семейство! Всичко друго отива на заден план! Навсякъде в развитите страни храната е на последните места в бюджета.
  • 35 Гостилничаря

    3 0 Отговор
    Разходите за храна са най-големи! Мдааам, типично за страните от Третия свят, където физическото оцеляване е приоритетно перо в бюджета на средностатистическото семейство! Всичко друго отива на заден план! Навсякъде в развитите страни храната е на последните места в бюджета.
  • 36 Алдо

    1 0 Отговор
    Разходите са си разходи.
    Намерете начин да увеличите ПРИХОДИТЕ.
  • 37 zlobarq

    1 0 Отговор
    Б.аси и глупостите сте написали...
  • 38 Гацо Бацов

    1 0 Отговор
    Пари нема. Пием си домашната рикията, пафкам си цигарата, и ми дреме на уйо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове