Last news in Fakti

18 Февруари, 2020 16:30 17 452 33

ДАНС блокира "неудобни" във Facebook

  • данс-
  • лаура кьовеши-
  • фейсбук-
  • аз подкрепям лаура кьовеши-
  • живко гиргинов

Репресии срещу администраторите на групата "Аз подкрепям Лаура Кьовеши"

ДАНС блокира "неудобни" във Facebook - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Администраторите на популярна българска група в социалната мрежа са привлекли интереса на правителствени силови структури през последната година. До такава степен, че техните лични профили във Фейсбук неколкократно са блокирани, а съдържание от страницата е изтрито, пише Свободна Европа.

Това разкрива в свой публичен статус в края на януари един от потърпевшите администратори на групата „Аз подкрепям Лаура Кьовеши“ Живко Гиргинов. По думите му профилът му е бил „замразен“ от ДАНС на 18 януари – няколко дни, след като публикува в групата линк към статия за доклад на агенцията за прането на пари със следния коментар: „Да уважим и ДАНС, че май ни се сърдят. Във времето, когато не се занимават да трият постовете в групата ни, да ровят в админ-панела и да блокират профилите на админ-модераторския ни екип, явно пишели доклади, и то какви“.

Проверка на Фейсбук

Тъй като вече има опит с блокиране на профила му, Гиргинов се обръща директно към централата на Фейсбук за Азия в Сингапур, където живее и работи. Макар че подписва декларация за неразгласяване пред медиите на резултатите от проверката на сигнала му, документът не му забранява да публикува информацията в социалната мрежа.

„Мога да оповестя тук, в личния си профил (не пред медии), единствено източника на интервенцията срещу мен – „Bulgarian government security agency”, както и инструментариума – специализираният софтуер „Oxygen Forensic Analyst”. В някои среди е известно, че той се притежава и използва само от тайните разузнавателни служби и силовите структури и ведомства, а в България – единствено от ГДБОП и ДАНС”, пише Гиргинов в профила си във Фейсбук на 28 януари.

По думите му „софтуерът анализира, следи и пробива с лекота над 10 000 видове мобилни устройства – всички смартфони, таблети, модеми, рутери, GPS-устройства, лаптопи, компютърни конфигурации, дори музикални плейъри“. Уязвими според Гиргинов са и повечето апликации за онлайн комуникация.

Въпросният софтуер обаче се използва за проникване в устройства, които физически са иззети от службите, а не за проследяване на разговори в реално време, например.

"ДАНС/ГДБОП първо започнаха да интервенират в групата, когато стана ясно, че Кьовеши е фаворит за европейски главен прокурор"

„По наши впечатления ДАНС/ГДБОП първо започнаха да интервенират в групата тогава, когато стана ясно, че Кьовеши е фаворит за европейски главен прокурор – някъде около средата на 2019. Също така това съвпадна по време с критичното нарастване на групата до няколко хиляди члена (понастоящем сме вече близо 12 000). Техническите детайли на интервенцията – както и инструментите, с които тя бе осъществена – вече бяха обяснени“, коментира пред Свободна Европа администратор от въпросната Фейбук група, пожелал да остане анонимен.

Той описва целта на съмишлениците си, с които поддържат страницата, като възможност за организация и взаимна подкрепа на гражданското общество: „На тези от обществото, на които ни е писнало от дефектната и конюктурно работеща прокуратура в България. На тези от нас, които все още мислим с главите си и не търпим да бъдем лъгани и манипулирани. На тези от нас, които искат истинско върховенство на правото, а не върховенство на олигарси, клептократи и корумпирани политици, надлежно защитени от прокурорски чадър от съответното ниво.“

Сред основните активности в групата са публикуване на актуални статии, свързани със съдебната реформа, върховенството на закона, нарушаването на граждански права. Членовете ѝ вече изпращат и позиции до български институции, мобилизират се за участие в протести, включително срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор, както и изпращат конкретни сигнали за корупция и злоупотреби.

История на групата

Сред създателите на „Аз подкрепям Лаура Кьовеши“ е младият Давид Мавродиев, чийто Фейсбук профил също се оказва блокиран през септември миналата година. Затова неговата роля в групата е поета от друг администратор, който също пожела самоличността му да бъде запазена в тайна.

"Незнайно как, той беше изключен от групата като админ, бяха изтрити много наши публикации и в админ-панела започнаха да се случват странности"

„През септември 2019 г. профилът на Давид беше внезапно блокиран, но не от Фейсбук. Незнайно как, той беше изключен от групата като админ, бяха изтрити много наши публикации и в админ-панела започнаха да се случват странности. Това съвпадна по време с една наша кампания в подкрепа на Асен Йорданов от „Биволъ”, който по това време беше заявил, че в отчаянието си би напуснал България и дори би закрил медията“, разказва пред Свободна Европа човекът, поел администраторските функции от Мавродиев.

Именно той успява да популяризира статус на Давид по случая, който е публикуван и в сайта „Eurochicago“ - медиен партньор на „Биволъ”. Така въпросната статия е споделена стотици хиляди пъти и публикувана и в други онлайн издания.

"Внезапно бях блокиран, а постовете на стената ми, съдържащи критика към управлението, селективно бяха изтрити"

„В резултат на активизирането ми същото се случи и с моя профил: внезапно бях блокиран, а постовете на стената ми, съдържащи критика към управлението, селективно бяха изтрити. Това не беше модериране от Фейсбук, защото не получавах никакви официални резолюции за нарушения на правилата им. Например, при блокиране на профил от Фейсбук, то не е безсрочно, а е за определен период от време и веднага започва обратно отброяване на дните”, разказва още въпросният администратор на „Аз подкрепям Лаура Кьовеши“.

По думите му групата не се обвързва пряко или косвено с никоя политическа сила, а членовете ѝ са критични дори и към тези, на които симпатизират: „Въпреки че по-голямата част от членовете ни се състои от симпатизанти на коалиция и партии, заявяващи се като демократични и в подкрепа на изграждането на правова държава чрез отстояване на либерално-демократични ценности и проевропейски курс на политика, не се колебаем да подлагаме на критика и тях, когато допуснат компромиси и отстъпят от декларативно заявеното”.

От "Свободна Европа" са отправили конкретни въпроси към ДАНС и ГДБОП във връзка с дейността на двете служби по блокиране на профили във Фейсбук, както и конкретно във връзка с активността по отношение на групата „Аз подкрепям Лаура Кьовеши“. До момента обаче няма получен отговор.

Автор: Борис Митов

Източник: "Свободна Европа"


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прозрачен

    35 5 Отговор
    Аз не подкрепям никого! Изказвам личното си мнение и убеждение, но знам, че ме следват по Оруел.

    Коментиран от #19

  • 2 Престъпника от Банкя

    91 7 Отговор
    Пеевски, КЕШев, Боко - туморите на България!
  • 3 Боко ТиквоСуджуков

    62 7 Отговор
    Може ли повече гласност по темата и подробности. Моля, да я държите актуална ако е в интерес на ГОСПОДАРИТЕ ви! Аз съм един от изтритите, но не живея в Сингапур, а малко по-на североизток и от година съм блокиран във фейсбук, заради критика към правителството, ОПГ ГЕРБ и техния лидер, който има имен ден на Хелоуин

    Коментиран от #7

  • 4 Целата дължава е незаконна😂😂😂

    78 3 Отговор
    Всички в държавния апарат и службите са една организирана престъпна шайка
  • 5 мани мани

    1 6 Отговор
    http://www.oxygen-forensic.com/en/products/oxygen-forensic-detective/analyst/spyware ... т'ва ли ва? или подобна хуйня? смях! шми пръднити на биесдитата :)
  • 6 мафия

    33 2 Отговор
    тук цари закона на омертата.
  • 7 мани мани

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Боко ТиквоСуджуков":

    т'ва кат' япония ли се пада по координатите дето ни даде... не за друго, ам да те изкажа на другарката, а тя ще докладва на диктаторът славуняк първи гейпримадонен селективен комунист ейкией путиногъзец близещ депесесарски рязани пишки ... и аз хуля властта, ама никой не ме закача :)

    Коментиран от #20

  • 8 мани мани

    11 5 Отговор
    дайте 3 бона в юро и купете великата програма ... 4еки да видя как беши :) Публикувано във факти.бг: Oxygen Forensic Analyst ... дет' краква 'сичко разийш ли брех :) язък ми за над 20то години софт кракинг деба хахахахахахахахахаххааххаахха успяхте ме разсмейте хахахаххахахахахахаха я га краквах, вий нямахте компита ва мушмули хахаххахаха

    Коментиран от #17

  • 9 Balgarin

    3 3 Отговор
    Bravo .Dan's o gdbop presledvat onakomisleshtite.
  • 10 Някой си

    21 3 Отговор
    Ами думите тук са излишни!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Просто статистика

    38 5 Отговор
    Функционално ДАНС е подчинена на МС, а де факто - на премиера.
    Смятате ли,че ДАНС ще тръгнат да блокират профили ей така, без заповед "отгоре"? Цецо Цървула си отиде от властта, но, за съжаление, цветановщината остана...
    Така че Радев се оказва 100% прав!
  • 13 Разкарай се бе, галош!

    7 6 Отговор

    До коментар #11 от "Слаба работа":

    Достатъчно малоум.ници ни облъчват от медиите, и цър.вули като теб в този форум ни идват в повече!

    Коментиран от #15

  • 14 Гад

    7 9 Отговор
    Какви фантасмагории витаят в главите на някои хора, нямам думи.
  • 15 И кои сте тея вий

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Разкарай се бе, галош!":

    А? Ха ха. Пазите си тролски те места а? От името на кои говориш цървулане?
  • 16 цвцв

    10 3 Отговор
    как няма да блокират нали са назначени от капитана впоследствие издигнат за генерал и сега който го държи за шлифера взема пенсия и заплата
  • 17 Лев бег

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "мани мани":

    Научи са да пишеш средно на. Кво си са разписал кат селски него ?
  • 18 Айде пичове сложете им го в устите наТея

    6 3 Отговор
    Сега е момента хората получили рестрикции от данс да остдят държавата в европейски съд!!!
  • 19 Данс

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Прозрачен":

    Така е в демокрацията. Матряла трябва демократично да бъде следен и санкциониран ако не е с нас...
  • 20 Боко ТиквоСуджуков

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "мани мани":

    Да, Япония! Фукуме в префектура Фукуока, сумист съм вече. Тренирах самбо и джудо в Бг, преди да дойда в Япония през 2007.
  • 21 Шопо

    0 3 Отговор
    Я не вярвам ДАНСаджиите да се занимават с това ! ФК,, Леффка Драгойчева-Лаффчис,, 1992 прави това,они са бивши милиционери !!!
  • 22 Рошко

    6 3 Отговор
    Демек тоз стъпи ли у бг, ще е следващия Самоубит
  • 23 АНГЕЛ

    5 5 Отговор
    Истината е друга. Специализираният софтуер “Oxygen Forensic Analyst” за който Гиргинов говори, се изработва от една частна американска фирма към Пентагона, която го продава свободно по света. Нищо чудно нашите да се го купили от там. Не знаете ли , че Борисов възстанови старата ДС, като там назначи хиляди платени уши и очи и ги пусна сред администрацията и в социалната мрежа да му донасят какво се говори за него.
    Същият е Радев, ГДБОП и ДАНС се държат от него и понеже е руски възпитаник и представител на най путиновата партия БСП, там допусна да шета свободна КГБ и сега нямаме национална сигурност. Следователно, нито сме под атаката предимно на КГБ и руските КГБ на Путин.
    Нашите две държавни институции ГДБОП и ДАНС работят както за Радев, така и за Борисов и заглушават всичко в социалната мрежа изнесено за тях.
    Европейският прокурор- Лаура Кьовешки започва работа тази година и според регламента, четящ се в страниците на европейския прокурор, тя ще работи с местните служби МВР, Прокуратура и прочее.
    Тук удряме на камък, Българската прокуратура и МВР са политически избирани ( останка от старата комунистическа държава) и се управлявани от партията с най-голяма квота в НС. От 10 години партията с най голяма квота в НС- ГЕРБ владее Прокуратурата, половината съдебна система и цялата МВР.
    БСП и ГЕРБ са двете най големи партии и двете са посткомунистически, създадени с начални руски олигархични капитали и се командват от Москва. Бат Боко, понеже си
  • 24 АНГЕЛ

    6 5 Отговор
    2. БСП и ГЕРБ са двете най големи партии и двете са посткомунистически, създадени с начални руски олигархични капитали и се командват от Москва. Бат Боко, понеже си държи парите в американски офшорни банки, се кланя едновременно както на Москва, така и на Вашингтон.
    Сега управляват двете най гореми партии БСП и ГЕРБ, те са заели позициите на "управляващи и опозиция", те владеят всички държавни институции плюс съдебната власт и медиите, и техните служби ще саботират действията на европейския прокурор.

    Не ни хвалете „ Либерта“ на Стоян Тончев, той е пълен с путиновата пропаганда и фейк нюз! Сами се дискредитирате с подобни измислени сайтове, подбрани от кол и въже.

    „Биволите“ трябва да престанат да се оплакват , както и останалите българи и да с спомнят онази поговорка „ Рибата мирише от главата!“.
    Докато не се свали от власт тази политическа посткомунистическа пасмина, управляваща България вече 30 години, никой няма отвън да ни подари свободата!!!
    И това трябва да направят българите със своя ОБЕДИНЕН доброволен избирателен вот и съзнание.
    Има ли ги българина ? НЕ!
    Политическото ни мутростатукво прави всичко възможно това да не се случи на слеващите избори.
    БСП- най ловката партия със 100 годишен стаж в демагогията ражда ежедневно малки и нови партии с цел да разпръсква гласовете на българките избиратели за да не се обединят.
    Отделно бат Боко в последните 10 години управление е фалшифицирал изборите в ЦИК( ОИК и ОБК) и печели „безапелационна“ вс
  • 25 АНГЕЛ

    7 4 Отговор
    3. Политическото ни мутростатукво прави всичко възможно това да не се случи на следващите избори.
    БСП- най ловката партия със 100 годишен стаж в демагогията ражда ежедневно малки и нови партии с цел да разпръсква гласовете на българките избиратели за да не се обединят.
    Отделно бат Боко в последните 10 години управление е фалшифицирал изборите в ЦИК( ОИК и ОБК) и печели „безапелационна“ всички избори от 2009 г насам!
    Малко българи осъзнават колко е тежко положението на България сега!
  • 26 Бубу

    5 7 Отговор
    Абе този пикльо е чел много криминалета. Омръзна ми и не искам да ме поучават хора които от много години живеят в сингапур, франция или на майната си. Омръзна ми да ме поучават някакви от т.н. ”свободна европа„ която няма нищо общо с онази свободна европа, истинската а си е просто поредното хибридчр. Този сингапурски господин защо не дойде да живее в БГ и да се бори от тук за правда и свобода, ако не друго поне ще е наясно с нещата и ще черпи информация от първа ръка. Икономически емигранти, озлобели срещу всичко българско и вероятно подплатени финансово, не желая да ме поучават и да се набъркват в живота тук.
  • 27 Джунов

    6 2 Отговор
    Аз съм блокиран за 30 дни,заради критика към ченгетата,които откраднаха печелившия билет от бабичката. Коментара ми бе,че ги нарекох "крадливи цигани",каквито в същност са!
  • 28 Тошко

    1 0 Отговор
    "ДАиБъ" България трябва да бъде забранена заради качване на ПОРНО в нета!
  • 29 ДОКО

    0 1 Отговор
    ГЕНЕРАЛ БОКО ИМА ОТГОВОРИ..ПИТАЙТЕ НЕГО..
  • 30 Винету от Симитли

    0 0 Отговор
    Това трябва да го види г-жа Кьовеши и да си припомни коментара по неин адрес от едно каца мас преди години когато беше в България.
  • 31 Byg

    1 0 Отговор
    Това е олигофрения , няма да го разгласявам по медиите но във фейсбоклука може , само между приятели .... Ми какво прави изтипосано тука в клюкарника бе ойло , смешници.
  • 32 инж Бладова

    0 0 Отговор
    Когато го разследват, ще установят, че го набеждават и занапред устата на клеветниците ще се затворят!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове