Last news in Fakti

19 Февруари, 2020 14:23 1 108 5

Делото за теча на данни от НАП продължава в София

  • нап-
  • съд-
  • теч на данни

Първото дело в Административния съд в Добрич е по иск на гражданин от Каварна в размер на 1000 лева

Делото за теча на данни от НАП продължава в София - 1

Върховният административен съд определи на Административния съд - София град да продължи прекратеното дело за изтичане на лични данни, образувано по жалба на физическо лице срещу НАП.

Определение по административно дело № 1796 от 2020 г. е от 17 февруари и е окончателно.

Съдиите приемат, че според правилото на чл. 79 параграф 1 от Общия регламент за защита на личните данни, според който субектът на данни разполага с право на ефективна съдебна защита независимо от наличните административни или несъдебни средства за защита, включително правото на подаване на жалба до надзорен орган, пише в определението на ВАС.

Припомняме, че ВАС трябваше да реши къде да се гледа делото за нанесени вреди от Националната агенция за приходите във връзка с изтеклите лични данни, припомня news.bg.

Първото дело в Административния съд в Добрич е по иск на гражданин от Каварна в размер на 1000 лева за нанесени неимуществени щети като част от колективния иск, заведен от 157 души. Защитата атакува разделянето на делата в различни градове и настоява искът да се гледа в София. Административният съд в Добрич, представляван от съдия Силвия Сандева, счете, че искът е предявен по мястото на увреждането, което в случая е град София и не прие за основателно прехвърлянето на делото по място на живеене. Според нея действието или бездействието на НАП, допуснала личните данни на над 5 милиона български и чужди граждани да станат публично достояние, е извършено в София, от което заключи, че делото не следва да се разглежда от Административния съд в Добрич.

От ВАС са решили, че според чл. 39 от Закона за защита на личните данни при нарушаването на правата по Регламент (ЕС) 2016/679 субектът на данни може да обжалва действия и актове на администратора и на обработващия лични данни пред съда по реда на АПК, като в това производство субектът на данни може да иска обезщетение за претърпените от него вреди вследствие на неправомерно обработване на лични данни от страна на администратора или на обработващия лични данни. Тази разпоредба не се различава от общите правила, съдържащи се в АПК относно защитата срещу актове, действия или бездействия на административни органи, включително и тези по Глава единадесета на АПК "Производства за обезщетение". Конкретно в този следва да се има предвид и другата препращаща норма, а именно на чл. 203, ал. 1 от АПК, според която за неуредените въпроси за имуществената отговорност по ал. 1 т.е. исковете за обезщетения за вреди, причинени на граждани или юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на административни органи и длъжностни лица се прилагат разпоредбите на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

В зависимост от случаите е установен различен ред за защита срещу индивидуалните, общите или нормативни административни актове, действия или бездействия, но имуществената отговорност за настъпили вреди от тези актове (ако те представляват непозволено увреждане) се упражнява чрез предявяване на осъдителен иск, подлежащ на разглеждане от административните съдилища по реда на АПК с препращане за неуредените въпроси към ЗОДОВ и ГПК.", се отбелязва в определението на ВАС.

Припомняме, в средата на юли 2019 г. стана ясно, че от базата данни на НАП са източени лични данни на над 5 милиона български граждани. Течът на данни предизвика проверка на Комисията за защита на личните данни, която завърши с решение за глоба от 5.1 млн.лв., но от НАП обжалват решението. В парламента бе създадена временна комисия по случая, на която стана ясно, че системите за защита на данните на НАП не са обновявани повече от 10 години.

Въпреки че шефът на НАП Галя Димитрова така и не прекрати отпуската си по време на скандала с теча на лични данни, от агенцията бяха уволнени като наказание двама служители от IT отдела. Финансовият министър Владислав Горанов защити ръководството на агенцията.

По случая с източването на лични данни са обвинени трима души-собственикът на ТАД груп Иван Тодоров, изпълнителният директор на фирмата Янков и служителят Кристиян Бойков.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митко

    3 0 Отговор
    Г-н Гешев, май над определени служители има чадъри?
  • 2 Марги

    1 0 Отговор
    И моите лични данни са източени от НАП. Получих потвърждение с ПИК. Сега питам ако се получи решение от ВАС на повдигнатите дела, ще може ли и аз да се присъединя?

    Коментиран от #3

  • 3 дсдс

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Марги":

    По принцип трябва да ти се даде срок, в който ти да се включиш към колективното дело и ако не го направиш, тогава ти отделно може да си заведеш дело, но не и да се включиш постфактум. На половин България и прибраха данните мина година и никой не е виновен за това. Нито има обезщетения, нищо, нито пък някакви мерки. Ето, компании, които го направиха същото нещо на Запад отнесоха минимум по 150млн. долара глоби, някои даже повече. А у нас дори шефката не си прекъсна отпуската, такава наглост няма никъде.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Шефкътъ на Напъ

    2 0 Отговор
    Дигнаха ми заплатата!Догодина пак!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове