Last news in Fakti

20 Февруари, 2020 13:05 10 396 35

Смях в залата: Румен Гечев се подигра на НАП

  • румен гечев-
  • нап-
  • парламент-
  • народно събрание

Депутатът от БСП се чуди как в агенцията работят щурман-насочвач и спортен стрелец

Смях в залата: Румен Гечев се подигра на НАП - 1
Снимка: БГНЕС

Скандалът с източването на данни на милиони български и чужди граждани от НАП през 2019 г. предизвика бурен спор в парламента днес. Повод бе обсъждане на доклада на анкетната парламентарна комисия, създадена във връзка с казуса.

От БСП не бяха доволни от констатациите в него, като кулминацията бе изказване на проф. Румен Гечев - бивш икономически министър от правителството на Жан Виденов, известен със сарказма си.

Депутатът от БСП предупреди депутатите, че ще стане изключително интересно и обяви: „Как е възможно да се допусне такава катастрофа в НАП? Ами възникват кадрови въпроси. И сега внимавайте, уважаеми колеги, телевизионни зрители и радиослушатели! Има две дирекции в Националната агенция за приходите, които се занимават с информационното обслужване. И какво излиза? Погледнах образованието – по закон те отговарят, с висше образование са. Само че – много любопитни неща.“

В първото звено имало назначени 65 души, от които 65% нямали образование в областта на компютри, софтуер, математика и т.н.

„Във втората дирекция - „ Информационни системи и моделиране на бизнес процесите“, са назначени 57 души. От тях 23-ма имат образование в тази област – т.е. под 50%. Другите са с дипломи и професии извън тази сфера. И какви има? Много интересно. Има учители – достойна професия, има пожарникар (висше образование), има топлоядрена енергетика, има аграрикономика-експерт, има химик, има „Технология на хранително-вкусовата промишленост“, има геодезист, има фотограф, има „Опазване на околната среда“.

И с'я две интересни професии има в Информатиката на НАП. Щурман-насочвач“, обяви Румен Гечев и предизвика бурен смях в залата: „Да, изглежда при трета световна война той ще заблуди вражеските самолети да не би да ударят сървъра на НАП“.

Последваха възгласи „браво“ и аплодисменти.

Насърченият Румен Гечев продължи духовито: „Ха! Така че каквото и да стане, сървърът е гарантиран. Има един специалист – това е информация на НАП, която искахме, 'щото трябва да има и малко чувство за хумор накрая, тъй като данните са много притеснителни. Та там има назначен – в „Защита на информационните системи“, да сте спокойни, това е най-сигурно - със средно образование има един, завършил „Спортна стрелба“ в спортно училище. Това даде отговор на моето размишление от много дни какво прави този специалист по спортна стрелба и намирам отговора – обърнали ли сте внимание, като минавате покрай НАП, че отгоре винаги има един отворен прозорец на последния етаж? Ми това е специалистът-стрелец, там бе!“

В този момент залата изпопада от смях, а Гечев продължи: „Ма там само да се появи някой хакер, някъде в София, той го отстрелва с математическа точност. И аз препоръчвам на парламентарната група на ГЕРБ и на правителството, трябва да назначите още трима, тъй като сега сте покрили само едната посока – на север. Това не е добре! Още трима трябва да се назначат – тогава никакви гении няма да проникнат в НАП. И поради тази причина искам да ви кажа, че трагедията е огромна, защото нито на един човек не е потърсена отговорност. Това нормално ли е?“

Речта на Румен Гечев разгневи депутати от ГЕРБ.

Александър Иванов от партията на Бойко Борисов реагира спокойно, като опроверга някои от твърденията на колегата си от БСП.

Скандалът обаче дойде, след като на трибуната излезе Маноил Манев. Депутатът от ГЕРБ каза на няколко пъти, че са станали свидетели на един цирк. Той попита защо в НАП да няма щурман-насочвач, щом президентът може да е летец.

Да, вие наследниците на комунистите обичате да раздавате присъди, само че това време няма да се върне, избухна Манев.

Румен Гечев отговори че по статистика 80% от депутатите от ГЕРБ са били членове на БКП, включително и техният партиен лидер Бойко Борисов.

И други представители на БСП припомниха това от трибуната. Те призоваха ГЕРБ да не обиждат премиера.

Маноил Манев обаче се засегна на подвиквания от място от лявата страна на залата. Той излезе на трибуната и обясни, че е обиден, че са го обявили за бивш член на БКП, след като това не било истина. Скандалът и нападките продължиха с ред процедурни изказвания по начина на водене, лични обяснения и т.н.

В крайна сметка по призив на Филип Попов от БСП бе дадена почивка за успокояване на страстите.

След това шефката на НАП Галя Димитрова обясни, че военният щурман-насочвач всъщност имал и гражданско образование, свързано с електроника и разработване на информационни системи.

Човекът със средно образование по спортна стрелба пък бил и с висше икономическо.

След бурните дебати докладът на анкетната парламентарна комисия бе приет с 94 гласа "за", 52 "против" и 9 "въздържал се".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123

    34 99 Отговор
    Скрийте го тоя, помним 3000 лева за долар. Той лЕ беше министър тогава и колко пари дължаха химическите заводи на ТБ Биохим и кой източи на хората спестяванията. Прокуратурата кога?

    Коментиран от #7, #15, #24

  • 2 LAYNOTO metev

    20 3 Отговор
    A PRI TUPAKA borisOFF RABOTI LAYNOTO metev koeto hakna saita i vsekidnevno mu oblizva nasraniat GUs. govnoto metev ,raypratilo i smsite za umishkeniat falit na KTB.www.softvisia.com,sushto pisheiki i komentarite pod razlichni saitove.no ponezhe LAINARITE OT dans,go prikrivat,si pravi kakvoto si iska.
  • 3 Некъв си

    25 64 Отговор
    Румба милионерът дето направи всички българи "богаташи" през 1996-1997.
  • 4 Истината

    66 4 Отговор
    е, че БКП даде БСП, Герб, АБВ. Всички са от едно гърне.

    Коментиран от #14

  • 5 Иванчо

    35 54 Отговор
    Точно тоя да не се прави на много умен, щото го помним него какви ги натвори 96, 97 г. Вместо да потъне вдън земя, където му е мястото, той се прави на духовит.

    Иначе, гробарската пас*ина е потресаващо зле откъм кадри. Всякаки селяци са набутани по разни службички заради вярна служба на вожда.
  • 6 Джоко

    67 4 Отговор
    Калитко, Калинка, Андрешко, Искра, Андро, Цецо, Сийка и още куп ГЕРБ функционери дебнат професионално из дебрите на държавната администрация.

    Коментиран от #31

  • 7 бял

    54 5 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    А помниш ли СИК, кума на Маргините и сегашен премиер?

    Коментиран от #10, #32

  • 8 оня с коня

    16 69 Отговор
    Ето със какви ГЛУПОСТИ се занимава БСП - ИЗИСКАЛИ СА Служебно Образованията на всички Служители в НАП,подбрали са си "Жертви" за Осмиване и всичко това с една Цел- да НЕГЛИЖИРАТ Правителството!И е казано:"Който не работи,само той не греши",затова и в тая връзка Борисов се изказа че Винаги когато е Грешал,си е признавал Грешката и се е ИЗВИНЯВАЛ НА потърпевшите.При БСП обаче няма Прошка и Градивна критика - има СТРЕМЕЖ КЪМ ВЛАСТТА НА ВСЯКА ЦЕНА!Затова и Работата на БСП в Парламента е ДА САБОТИРА ДЕЙНОСТНТА МУ чрез Нагли Шеги,Подигравки и Скандали,Вотове на недоверие с Предопределен край и всичко това- ДА ИЗЯЖДАТ ПАРЛАМЕНТАРНО ВРЕМЕ за да не се приемат Важни за държавата Закони,за да се възмущава С ПРАВО Народът че "тия в НС Нищо не правят".Което пък си е изгодно за БСП и обслужва Целта им за Предсрочни избори!
  • 9 123

    18 37 Отговор
    Руменчо, а източените спестявания на Българските граждани 1995-1996 ?
  • 10 123

    25 14 Отговор

    До коментар #7 от "бял":

    А ти помниш лЕ министара на върешните болести и Белите Брези. Кой управляваше тогава БСП?
  • 11 123

    37 3 Отговор
    Лустрация трябваше като в Чехословакия, ама на Луканов не му изнасяше. Ся нямаше как Бойче да е премиер. Без държавни длъжности за бившите членов на ком партията. Сега пак не е късно

    Коментиран от #21

  • 12 Така е то

    55 4 Отговор
    Навсякъде, където ГЕРБ са се набъркали, е пълно с калинки, неграмотници, крадци и некадърници.
  • 13 ssaev

    49 2 Отговор
    А-а-а..., Манол Манев го раздава интелигентно мислещ! Е, аз пък да го попитам, кое е по-стресиращото, това, че президентът на България е летец, или това, че премиерът на страната е пожарникар, а доскорошната му "първа производна" в управлението на страната - физкултутник? И даже ще му посоча няколко министрества, в които по-внимателно да се взре кой и как ги ръководи: отбраната, здравеопазването, пколната среда..., външните работи, може и вътрешните. В последния случай е интересно кого е охранявал преди сегашният вътрешен министър.
  • 14 Сатаната

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Истината":

    И ВМРО и други....
  • 15 БСП

    16 16 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    На другарете не им харесва да им напомнят как крадоха държавни пари и източваха държавните заводи с наши фирми на входа и изхода

    Коментиран от #17

  • 16 9999

    41 1 Отговор
    Калинките затриха България, бог да я прости. Шуробаджанащината и калинките са най големия проблем в държавата.
  • 17 123

    19 20 Отговор

    До коментар #15 от "БСП":

    Време е да си ходят ГЕРБ, но никога не трябва пак да управлява БСП, защото съсипаха държавата няколко пъти
  • 18 ха ха ха

    31 5 Отговор
    Румен Гечев има мозък - бръснач, редкост е мъж да е толкова остроумен, освен интелигентен, затова си го пазете като очите си! ;)
  • 19 Кой68

    9 18 Отговор
    Защо не се казва от колко време работят там и при чие управление са назначени?БСП също са трупа от цирка...Комунисти мразят комунисти 🤔😱😂🤔
  • 20 Мартин

    25 2 Отговор
    На тези "доказани" специалисти, герб иска да предостави цялата информация за бизнеса - от доставчици, цени, транспортни пътища, до рецептата на крайният продукт. Те да ни ги пазят, щурманът ще седне върху сървъра да не влиза никой, а стрелеца ще се скрие зад кьоше за да изненада хакерите. Дани Кирилов пък ще ходи да обръща сървърът от време на време, че да се запази информацията.
  • 21 233

    22 3 Отговор

    До коментар #11 от "123":

    Лустрация ,обаче на ГЕРБ! Те станаха за лустрация ,вече 10г.

    Коментиран от #23

  • 22 АНЕНЕРБЕ

    26 0 Отговор
    АЛО- О-О-О,

    Не обеждайте другарят Маноил МАНЕВ, че са го обявили за бивш член на БКП, след като това не било истина.

    РАЗБИРА СЕ , ЧЕ НЕ Е ИСТИНА!!

    ТОЙ Е НАСТОЯЩ ЧЛЕН НА БКП , ЗАВЪРШИЛ СИМЕОНОВО ПО ТАТОВО ВРЕМЕ, ПОЛАГАЛ Е КЛЕТВА ВЪВ ВЯРНОСТ НА ПАРТИЯТА /БКП/ !!!

    Сега Манев , както и Борисов работят под ПРИКРИТИЕ и громят "мръсните" АМЕРИКАНЦИ!!

    То и БОАТА - Херо Мустафа е толкова американка, колкото аз съм негър.

    ЩОМ ЕДНА ИМПЕРИЯ КАТО САЩ Я Е ДОКАРАЛА ДО ТАМ НОМАДСКИ НАРОДИ КАТО КЮРДИТЕ КЪМ КОИТО ПРИНАДЛЕЖИ тази съветваща ни какво да правим КЮРДСКА БОА, значи САЩ са приключили курса!!

    ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ ЩЕ ГИ ОТНЕСЕ КАТО КУЦО ПИЛЕ ДОМАТА!
  • 23 123

    4 8 Отговор

    До коментар #21 от "233":

    Ама и на БСП, щото източиха държавните заводи и банки с кредитните милионери
  • 24 Койчо

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "123":

    Да не би ти да си този щурман-насочвач??

    Коментиран от #27

  • 25 ани

    5 17 Отговор
    Тази противна физиономия много надигна глава След като ограбиха народа по виденово време този същият избяга в Америка и се върна като виден професор като всички комуняги преди 89г -ставаха професори по партина линия,То по негово време имаше много силна икономика ,та сега взел да плещи.Нали такива като него оглозгаха държавата ,а сега видите ли колко съм голям.Комунивтическа отрепка
  • 26 Политолог

    7 23 Отговор
    Как може този некадърник, Румен Гечев да е професор? Да обучава студенти по икономика? Да има наглост да е депутат и да се изказва в Парламента? ЗАБРАВИХТЕ, ЧЕ БЕШЕ ДЯСНАТА РЪКА НА ПАЛЯЧОТО ЖАН ВИДЕНОВ, ФАЛИРАХА ВСИЧКИ БАНКИ, НАЙ-ЕЛЕМЕНТАРНИЯ ХЛЯБ ИЗЧЕЗНА, ДЪРЖАВАТА СЕ СРИНА. И този смешник, палячо Румен Гечев смее още да говори
  • 27 Леви Мордехай

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Койчо":

    Язе съм Карл Маркс
  • 28 проф Гечев

    10 12 Отговор
    Аз съм голям професор, почти като щурман насочвач насочих долара към 3000 лева през 1996 та година
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 бравос

    8 0 Отговор
    Не ги обичам комунягите...,но и сред тях има кадърни хора..,не съм сигурен дали този е от тях..,ама е прав човека...,трябват специалисти,не пиявици на хранилка....
  • 31 Ново

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Джоко":

    Много бързо се забравиха какво образувание Имарата партиите фунционери =пуцове вечерне обучение партиини школи=все висши и преводачи/превеждаха овчете от единия баир на другия/
  • 32 Червен

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "бял":

    Глупости кои е правил свадба провери а руменчо забрави да назове другите с партиини билети божков илия павлов кюлев и др от сик вис и мулти груп все кадри на дс и милицията гордость на народа
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Лайнометка

    0 0 Отговор
    Мохдератора-ще ядеш лойна
  • 35 Бат Джани

    1 1 Отговор
    Абе Ани, а кажи ми , как Борисов стана генерал !? А Гечев да не се прави на много духовит , знаем го колко струва.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове