7 683 35

Банев: Ще гледате "Империята Баневи се завръща"

От ареста бизнесменът отрече за извършването на всички престъпления, в които е обвиненен

Банев: Ще гледате "Империята Баневи се завръща"
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата и ДАНС имат скромен капацитет, за да извършат преглед на приватизацията, а обвинител №1 Иван Гешев показва "глуповата амбициозност" и "матросовски ентусиазъм" по пътя към предизвестеното си фиаско. Това коментира обвиненият във финансови престъпления бизнесмен Николай Банев в "задочно" интервю.

Той отговори писмено от ареста на въпросите на Жени Марчева от bTV, като за целта съдейства неговият адвокат. Банев категорично отрича да е провалил работещи предприятия и нарича мит твърденията, че чрез "обезкостяването" на фирмите е станал милиардер. В същото време признава, че "с връзки" е направил първия си милион, но не смята, че това е нещо лошо - а и сумата била скромна, ако човек инвестира мащабно.

- По време на последното съдебно заседание поискахте да направите в залата кратко изявление, което не Ви беше позволено - какво точно искахте да кажете на медиите?

"За 16 месеца в отвратителните, недостойни за 21-ви век условия на българските т.н. места за задържане под стража, с изключение на условията във френския затвор, където бях задържан след арестуването ми на летището в Ница, на път за София, успях да се запозная подробно с обвинителния акт на спецрокуратурата и с приложените от нея материали по делото срещу семейството ми.

Заявявам сега пред вас:

А) По делото няма нито един документ, който да свидетелства за злоупотреба, закононарушение или свидетелстващ за ощетяване на държавния бюджет, имащ връзка с някой от тримата членове на семейната ОПГ.

Б) Публичните внушения на прокурорите по делото, в т.ч. на сегашния гл. прокурор - бивш шеф на Специализираната прокуратура - за тежките, продължаващи дълги години под политически и институционален чадър престъпления на Баневи, се оказаха несъстоятелни и носещи съмненията за поръчковост и набеждаване.

В) разделеното в последния възможен момент обвинение, внушавало осем месеца на непредубедените български граждани за изпрания от Баневи милиард лева, за притежаването или разпореждането с този милиард в швейцарски сметки; за десетките милиони щети на бюджета; за гладните деца на хилядите уволнени от Баневи работници, се оказаха гнусна клевета и превърнаха делото в посмешище за компетентните съдии и адвокати.

- Притеснява ли Ви тази проверка във връзка с приватизацията, в която самият Вие сте участвал?

"Българската приватизация беше неизбежен процес. Този сложен, труден, многопластов процес на преминаване на обществената, общонародна, според комунистическата терминология, а де факто държавна собственост, в частни ръце, беше непозната и се извършваше под сериозен външен политически и икономически натиск. Главният прокурор и ДАНС имат скромен капацитет, за да извършат такъв т.нар "цялостен" преглед на толкова многолик и специфичен за различните отрасли на икономиката процес. Приемам разпореждането на главния прокурор с иронична усмивка поради неговата глуповата амбициозност и предизвестено фиаско."

- Още в качеството на зам.-главен прокурор Иван Гешев обяви, че "престъпленията на Баневи са пример за бандитска приватизация" - съгласен ли сте с дефиницията "бандитска"?

"Иван Гешев искрено ме забавлява с матросовския си ентусиазъм, с който се впуска в непознати за него материи. Оставям настрани факта, че вече съм изпратил недопустимите за един магистрат квалификации и откровени клевети срещу мен за разглеждане от Съда по правата на човека в Страсбург. Ако Гешев квалифицира като "бандитски" законни приватизационни сделки, ако изпълнението на приватизационните договори е "престъпление"... Ако инвестициите в иновациите; социалната политика за развитие на трудовите ресурси; жестоката конкурентна борба за оцеляване и развитие в условия на световния пазар - много, много различен от пазара на СИВ (Съюза за икономическа взаимопомощ), в който работеха предприятията преди краха на т.н. реален социализъм и преди тяхната закъсняла приватизация са престъпления, тогава Гешев ще се превърне в герой на абсурда - достоен за аплодиране от конкурентите на българската икономика."

- Според обвинението Вие сте присвоили пари и вещи от дружествата "Полимери", "Елма", химически завод "Панайот Волов" и "Топлофикация Казанлък" в размер на повече от 84 милиона лева. Източвали ли сте всички тези предприятия? Прокуратурата използва термина "обезкостяване", участвал ли сте в "обезкостяването" на тези предприятия?

Недостойно и клеветнически е държавното обвинение да говори за обезкостяване, на което и да е от тези предприятия. Кратък щрих за вината на държавата за три от тези предприятия:

"Топлофикация Казанлък" преустанови своята дейност поради неизпълнението от държавата на приватизационните клаузи, както поради газификацията на града, която предложи по-ефективни и по-евтини услуги на битовите и общински потребители. Обезкостяването на „Топлофикация Казанлък“ струва на ръководения от мен холдинг 11 млн. лв. преки инвестиции и обявяване на предприятието в процедура по несъстоятелност поради невъзможност да събере вземанията си. Къде беше тогава прокуратурата?

„Елма“ АД беше „обезкостена“ чрез повече от 10 млн. преки инвестиции от „АКБ ФОРЕС“ и дъщерните му дружества. Чрез отменения параграф осми от Закона за приватизацията (ЗПДОП) поради наказателна процедура срещу България и закъснялата му отмяна от парламента държавата незаконосъобразно възбрани всички активи на предприятието. Лиши го от обезпечения и го остави на световната конкуренция без възможности да кредитира търговската си дейност, използвайки активите си за обезпечение.

„Полимери“ АД е христоматиен пример за бандитското отношение, но не на приватизаторите, а на държавните и местни институции, в т.ч. и на прокуратурата към следприватизационния процес в големите български предприятия. Рано или късно цялата истина за „Полимери“ ще излезе на бял свят. И тогава много длъжностни лица, ако гл. прокурор е искрен, ще трябва да ме заместят по арестите и затворите.

Забележка: „Химически завод П. Волов“ преустанови своята дейност след приемането ни в ЕС поради невъзможност да използва, в рамките на новия съюз, основната си суровина – фенол. „П. Волов“ няма нито лев задължения към данъчно-осигурителната система или персонала. Искам да споделя един куриозен факт. Въпреки че по различно време и за различни периоди съм бил член на колективните органи на изброените четири предприятия; въпреки че е имало решения на Общите събрания на съответните дружества за размера на възнагражденията на членовете на КОУ, се оказа, че Николай Банев не е получавал полагащите му се, според уставите на дружествата и решенията на Общите събрания възнаграждения. Т.е. обезкостителят се оказва, че е обезкостен лично от тези предприятия, в които е инвестирал. Пропуснах чрез Вас да попитам спецпрокуратурата, а вече и спецсъда: Ще предоставите ли най-после един документ, който да е свидетелство за един присвоен лев от тези 84 млн. лв.? Защото по делото такъв документ няма. А няма и да бъде представен."

- Какво бихте казал днес на хората, които са работили в тези предприятия?

"Ще ги поздравя и ще им кажа: Скоро чумата на българската собственост на големите предприятия ще премине. И отново ще възродим амбициозните проекти, които разработихме, които разработваме и нови ще разработим. Само чумата да преборим.

- Обвинен сте заедно със съпругата си Евгения Банева и в пране на пари в размер на над 1 млрд. лева. Според прокуратурата те са се намирали в офшорни сметки. Участвал ли сте в пране на пари в тези размери?

"Милиардът на Баневи е екзистенциален проблем на главния прокурор. Този псевдо милиард е символ на мало-неподготвеността му и на козируващата публична безотговорност към истинността на фактите и презумпцията за невинност. Когато все пак Гешев ще трябва да заяви, че милиардът всъщност се е оказал мит, а последващите действия на подчинената му прокуратура – жертвоприношение, тогава българското общество ще се е отърсило от заблудите за панацеята – прокуратура, вездесъща.

- През годините, преди задържането ви, бил ли сте обект на проверки и глоби от НАП за изплащане на данъци в големи размери?

"Всички търговски дружества, в които имам мажоритарно или контролно участие и на които съм член на колективните органи за управление, винаги са работили в белия сектор. Взаимоотношенията с НАП на нито едно търговско дружество в белия сектор на българската икономика не са константни. Те не могат да бъдат монумент. Търговската дейност днес ти позволява да си изряден платец на мига. Утре може да си в затруднение. Винаги си под светлините на НАП и контролните органи.Към днешна дата – 22.02.2020 г. нито едно свързано с мен и семейството ми юридическо лице, нито семейството ми – т.н. ОПГ Баневи, няма изискуеми данъчни задължения.

- Как направихте първия си милион? И какво остана днес от "Империята Баневи"?

"Първият милион направих с връзки. Само по време на социализма връзки (relationship) беше мръсна дума. Верни приятели, на които можеш да разчиташ на точното място в точното време, на които си попаднал интуитивно, по волята на съдбата или си планирал попадането си там. Милион не са много пари като инвестиционна величина. А аз винаги съм се стремял да бъда инвеститор със замах. И затова не съм усетил натрупването на първия милион. "Империята Баневи" не е в упадък. Тя е във война. Но за изхода от войната не може да се съди по променливия резултат от множество и непрестанни битки. "Империята Баневи се завръща". Обещавам Ви това ще е следващата серия от битката между нарочените за обезкостители и техните врагове."

- В момента се намирате в Софийския затвор - имате ли някакви претенции към условията, при които изтърпявате мярката си за неотклонение?

"Срам за Майка България, че нейните чеда преживяват, оцеляват, деградират в подобни условия. Малко са невменяемите престъпници, но дори и рецидивистите не заслужават да изтърпяват наказанията си в подобни условия. Не говоря само за хигиенните и битовите условия."

- Как искате да Ви възприемат хората? Като какъв човек?

"Вече 43 години продължавам да работя, да създавам, да развивам в родината си и за родината си. Медийната репутация, особено когато тя е целенасочено изградена и експонирана, може да претърпи своите метаморфози. Вярвам все още, че българските медии носят хуманен заряд, носят и любопитството да надникнат зад внушенията на властта на изгражданите от службите на тази власт образи. Аз съм открит човек. Пиперлия. Рано или късно, хората ще разберат истината за Прехода, за приватизацията, за необяснимите богатства."

Интервю на Жени Марчева

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  64 16 Отговор
  БАНЕВИ колко хора оставиха на улицата колко съдби съсипаха

  Коментиран от #10, #16

 • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  40 12 Отговор
  БАНЕВИ колко хора оставиха на улицата колко съдби съсипаха
 • 3 Бойко Боклука

  38 19 Отговор
  Гешев е радост! Най - вече за Пеевски, домус ага и мен, само да не пипа къщата ми в Барселона, там са любовницата и детето ми!

  Коментиран от #4, #18

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 5 Дельо хайдутин

  28 16 Отговор
  После ще има,, Завръщането на джедая Бошков,,.

  Коментиран от #13

 • 6 Този коментар е премахнат от модератор.


 • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 8 КЛЮКАР

  61 3 Отговор
  Вземете интервюта и от работниците на тези предприятия. Ама от обикновените работници, а не от началниците.
 • 9 БКП

  37 5 Отговор
  Между 45та и 89та гледахме много подобни империи по каменните кариери и урановите рудници но сега такива империалисти имат наглостта даже да водят дела срещу държавата.
 • 10 ГОНЗО

  21 6 Отговор

  До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  Пак ли си избягал,бе???. От 4-ти километър се утрепаха да те търсят.

  Коментиран от #14, #27

 • 11 БКП

  31 3 Отговор
  То империя ама заводите оглозгани, марш в Белене и дън са връщате

  Коментиран от #19

 • 12 Лайнометка

  21 1 Отговор
  На ешафода
 • 13 Е тогава ше е страшно

  10 3 Отговор

  До коментар #5 от "Дельо хайдутин":

  Много глави и кръв ше фърчи
 • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

  33 8 Отговор

  До коментар #10 от "ГОНЗО":

  БАНЕВИ и за вас ще има видов ден

  Коментиран от #15

 • 15 ГОНЗО

  10 7 Отговор

  До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  Майтапа настрана, обърни си внимание.
 • 16 стоян

  18 9 Отговор

  До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

  До 1 ком =Интересно кои ти слагат минуси =това са тролове на щат в Позитано защитаващи крадливите комунистически приватизатори
 • 17 Рошко

  23 3 Отговор
  Абе че ще се завърне знаем, ама по бедни,
 • 18 Радев бижуто

  8 3 Отговор

  До коментар #3 от "Бойко Боклука":

  То може да се пише и без доказателства/ как беше народния съд/ гешев няма само мен да прибере те с любовници и къщи а аз само с жена с две заплати /чу ле ма по телефона и помисли ли че изказвание права/аз говорит за документите на боико моите одавна са унищожени
 • 19 Комсомолец

  19 4 Отговор

  До коментар #11 от "БКП":

  Недеи така че всички от бсп трябва да идат в белене «да видат как е било»
 • 20 ПЕНКО

  26 2 Отговор
  ГОВОРИ ЗА "ИМПЕРИЯ БАНЕВИ " !!! ТАКИВА" ИМПИРИИ" СТРУВАТ МЕЖДУ ТРИ И ЧЕТИРИ ЛЕВА--- ЕДИН В ГЛАВАТА И ЕДИН КОНТРОЛЕН В СЪЦЕТО - ПО 50 СТОТИНКИ !!!!!!!!!!!
 • 21 НРБ

  34 3 Отговор
  Абе тоя Банев, няма ли някоя болест...пуснете то и него както пуснати жена му, та да ходят по телевизиите и да се жалят колко са онеправдани !!! В цялото му интервю е пълно с празни думи клишета, личи му, че е кадър на ДКМС към БКП !! Нагъл и безкруполен мошеник...не бил забелязъл кога натрупал 1 милион ????. Божеее, зако си мисли, че хората са прости?????

  Коментиран от #23

 • 22 Дельо мамуля

  13 3 Отговор
  Ох-х...........как си го топорча. Само като чуя за Банева и ми се изправя веднага
 • 23 боцмана

  22 1 Отговор

  До коментар #21 от "НРБ":

  Така са стругарчетата , не усещат кога с врътнали милиончето. Иначе , империята Баневи , не го знам дали има поне 5 разряд.
 • 24 Бай Стою касапина

  25 1 Отговор
  Банев, пробвай с някоя паник атака като оня, Данчо полицая от Ловеч и може да ти излезе късмета. Ама и малко трябва да поразлееш сълзи. А като излезеш ще си по-беден и църковна мишка и по-нисък от тревата.
 • 25 Кико

  15 1 Отговор
  Нагли цигани-комунисти!
 • 26 Townboy

  19 1 Отговор
  Тия боклуци по един леден душ и цяла нощ на двора. Крадливи помияри с келнерски манталитед.
 • 27 4 ти километър

  8 2 Отговор

  До коментар #10 от "ГОНЗО":

  Не бе,тука си е,ама сестрата забравила да му прибере лаптопа.След визитацията в 17:00 ще му го приберем и няма да драска повече за днес

 • 28 Нане

  14 1 Отговор
  минавах край Полимери Девня то просто не е разкостено просто завода го няма предполагам така е и с другите заводи. Тия като тоя и Костов и шуробаджанака му са за обесване!
 • 29 гост

  5 1 Отговор
  у гробкищата там се завращате
 • 30 Гледач

  8 1 Отговор
  Тоя Банев е ОХЛЮВ ГОЛЯМ.ЩЕ ГЛЕДАМЕ ГЛУПАЦИТЕ ЛЕЖАТ В ЗАТВОРА.
 • 31 гост

  12 1 Отговор
  Големият въпрос не е защо Баневи,Арабаджиеви,Стайкови,а защо никой не пипа Пеевски,Домусчиев,Златев,Цветелина и още много други,които разкостиха България.
 • 32 007

  10 1 Отговор
  Банев трябва да бъде съден от всеки град, където е съсипал завод; в Троян, например, ще бъде линчуван за минути. Дайте ни го и не берете грижа.
 • 33 Zezo

  8 2 Отговор
  Наглец. В затвора да гниеш. Като не можеш да управляваш предприятия, защо ги взимаш? Некадърен комунистически извлел.

  Коментиран от #34

 • 34 незнайко

  0 1 Отговор

  До коментар #33 от "Zezo":

  Ако сте прочели и вникнали в написаното, ще видите истината която не сте проумли. В почти цяла България централните тецове фалираха !!! ИЗВАДКА ( „Химичecки зaвoд П. Вoлoв“ прeуcтaнoви cвoятa дeйнocт cлeд приeмaнeтo ни в EC пoрaди нeвъзмoжнocт дa изпoлзвa, в рaмкитe нa нoвия cъюз, ocнoвнaтa cи cурoвинa – фeнoл. „П. Вoлoв“ нямa нитo лeв зaдължeния към дaнъчнo-ocигуритeлнaтa cиcтeмa или пeрcoнaлa. ) Това ако е истината какво е можел да направи този господин ??? Малко са като него които не бягат от отговорност стига да има ЗА КАКВО !!! Видяхте ли ГАЛЕВИ, вижте ВАСИЛ БОЖКОВ и ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ къде са !!! Не приравнявайте всички под един знаменател !!!
 • 35 Химик

  1 0 Отговор
  В Полимери с месеци не изплащаше заплатите.Наложи се с колективни искове по съдебен път да ни изплати трудовите възнаграждения. Да го пуснат във Владиславово там хората знаят какво да го правят...Банев,помниш ли стачката в Полимери и отвратителното си и нагло отношение с работниците тогава?!?

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.