26 686 0

БОЕЦ за къщата в Барселона: Сезирахме прокуратурата! Къде е Гешев?

Балонът се спука, главният прокурор допреди два дни не слизаше от телевизонните екрани, а сега мълчи като комунист на разпит, пише Георги Георгиев

БОЕЦ за къщата в Барселона: Сезирахме прокуратурата! Къде е Гешев?
Снимка: БГНЕС

От гражданското сдружение БОЕЦ внесли сигнал до Върховната касационна прокуратура и са сезирали главния прокурор Иван Гешев за разследването срещу министър-председателя Бойко Борисов в Испания. Това съобщи председателят на БОЕЦ Георги Георгиев в социалната мрежа Facebook.

Ето какво пише той:

"Балонът "ГЕШЕВ" се спука! На покрива на една къща в Барселона...
Още при първия сигнал за корупция и пране на пари срещу хора от властта!
24 часа след като БОЕЦ внесохме сигнал до ВКП и главният прокурор срещу Бойко Борисов за "Къщата в Барселона" и публикациите в авторитетния испански всекидневник El Periodico за разследване срещу българския премиер за пране на пари също по сигнал на БОЕЦ, прокуратурата и Гешев мълчат като комунисти на разпит! Какво става, къде е Гешев? Допреди два дни не слизаше от телевизонните екрани, даваше интервюта, като холивудска звезда, а днес изведнъж Каскета рязко изчезнА!

Законът е категоричен:

Чл. 23. (1) от НПК "Когато са налице условията, предвидени в този кодекс, компетентният държавен орган е длъжен да образува наказателно производство.", както и Чл. 207. (1) "Досъдебно производство се образува, когато са налице законен повод и достатъчно данни за извършено престъпление."
Законни условия и поводи, пак според НПК са:

Чл. 208. - Законни поводи за започване на разследване са:

1. съобщение до органите на досъдебното производство за извършено престъпление;

2. информация за извършено престъпление, разпространена чрез средствата за масово осведомяване.

Сигналът на БОЕЦ изпълнява всички изисквания на закона - чл.209 от НПК за "законност и достатъчност", като съобщаваме неанонимно за извършено престъпление, посочвайки лицето с приложени документи, доказателства и публикации в средствата за масова информация, в случая El Periodiko - авторитетен испански ежедневник. Основна характеристика на действията на прокуратурата при сведение за извършено престъпление е тяхната незабавност.

"Биволъ" вече публикуваха видео, как след публикацията в El Periodiko от магазина, който е обект на проверка от испанските власти се изнася стоката и той явно ще бъде затворен. Вероятно след като бъдат заметени следите Борисов ще даде знак и чак тогава прокуратурата ще се "задейства". Както за ревизията на приватизацията.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 106 гласа.

Още по темата