Last news in Fakti

24 Февруари, 2020 18:00 939 8

Захариева към колегите си от Западните Балкани: Не се обезкуражавайте

  • екатерина захариева-
  • западни балкани

Министър Захариева имаше послание не само към страните-кандидатки, но и към държавите от Европейския съюз

Захариева към колегите си от Западните Балкани: Не се обезкуражавайте - 1
Снимка: Пресцентър

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви в Солун пред колегите си от Западните Балкани, че подкрепата на България за европейската им интеграция продължава, и ги призова да продължат с реформите, а държавите от Европейския съюз - да изпълняват обещанията си и да започнат преговори за присъединяване с Република Албания и Република Северна Македония.

“Не се обезкуражавайте, напредвайте с реформите заради вашите граждани, не само заради Брюксел и заради изпълнението на задължителните критерии - вашите граждани заслужават да живеят в правови, демократични и проспериращи държава”, каза Захариева на първите дипломати от региона по време на организираната от гръцкото Министерство на външните работи конференция „От Солун до Загреб“ в подкрепа на европейската перспектива на страните от Западните Балкани.

“Според всички анализи на Световната Банка държавите от Западните Балкани са най-застрашени от „изтичане на мозъци“, заяви българският първи дипломат и допълни, че всяко правителство е длъжно да работи за добър живот на гражданите си, включително като създаде условия за качествено образование и професионална реализация на младите хора, за да остават в родината си.

Министър Захариева имаше послание не само към страните-кандидатки, но и към държавите от Европейския съюз.

“На тази маса всички говорим в един глас. След срещата на върха в Солун 2003 по време на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година организирахме отново среща на върха, посветена на разширяването, а сега всички очакваме и срещата в Загреб т.г. Призивът ми към колегите от страните-членки на ЕС е да спазваме обещанията си и да дадем зелена светлина за преговори с Република Албания и Република Северна Македония. Началото на преговорите не е край на преговорите, а първите стъпки по един дълъг път. Но ако не може да изпълняваме обещанията си, по-добре да не ги поемаме”, каза Захариева.

“Третото ми послание е, че новата методология за преговори, представена от Европейската комисия, не бива да е причина за отлагане за пореден път на началото на преговорите за членство с Република Албания и Република Северна Македония”, заяви българският вицепремиер.

“Много е важно и изпълнението на договорите за добросъседство - това показва зрялост и увереност, че когато нашите съседи седнат до нас на съветите в Брюксел, където се решават много тежки въпроси, трябва да са решили всички отворени въпроси със съседите”, каза Захариева.

На конференцията в Солун присъстват министрите на външните работи на България, Гърция, Косово, Република Северна Македония, Сърбия, Словения, Черна гора и Хърватия, и.д. външен министър на Албания и зам. външните министри на Босна и Херцеговина и на Румъния. В последния момент заради ситуацията с коронавируса в Италия участието си отмени министър Луиджи ди Майо.

Представителите на Европейската комисия потвърдиха, че стоят зад мнението си, че трябва да започнат преговори за присъединяване с Република Северна Македония и Република Албания и това ще бъде и заключението от годишните доклади за напредъка на страните, които ще бъдат публикувани другата седмица.

“Европейското членство е най-силният стимул за вътрешни реформи, както и за гарантиране на мира, стабилността, сигурността и просперитета на Западните Балкани - се казва в заключителната декларация на срещата. - Като изтъкваме важността разширяването на ЕС да продължава да стои сред топ приоритетите на Съюза, припомняйки декларацията от Срещата в Загреб през 2000 г., дневния ред от Солун 2003, декларацията след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София от 2018 година и дневния ред от София 2018, отново подчертаваме, че обединението на Европа няма да е пълно без присъединяването на страните от региона в Европейския съюз.”

Участниците приветстваха още инициативите в рамките на Берлинския процес, който тази година се председателства от България и от Република Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И тая

    10 1 Отговор
    Се изходи по въпроса. Мисирка.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сандо

    10 0 Отговор
    Нека да си представим,че целите Балкани са в ЕС.Той обаче по някакви си причини се разпада.Та въпросът е:Някой от тези политици има ли представа какво ще стане?
  • 4 Умно село

    4 1 Отговор
    нЕ мирясаха с тия Балкани.
    То оправиха нашето дередже, втасахме и вързахме та гледат в паницата на комшиите!
    Как не ни вкараха във военен конфликт още с такава "клекнала миролюбива политика".
    Както е казал един македонски прихатър:
    Една малка част са при нас, а останалите са непрегледани!
    Трябва и политиците да се подлагат на Психотест , така и тест за интелигентност
  • 5 Хахаха

    4 0 Отговор
    Калинка- малинка, калинка моя....
  • 6 Усмивката

    0 0 Отговор
    Точно същото получи Захариева от колегите си в Еврозоната. ,,Не губете кураж " вече 15 години.
  • 7 Хасан

    0 1 Отговор
    А бе стига глупости,искате ли да ви тегля един шнур
  • 8 Бай Благой

    0 0 Отговор
    "Не се обекуражавайте" - и на вас ще ви го турят...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове