Last news in Fakti

25 Февруари, 2020 11:35 2 191 32

Илияна Цанова: Парите на хората ще бъдат по-добре защитени, когато приемем еврото в България

  • българия-
  • еврозона-
  • erm-2-
  • чакалня-
  • илияна цанова

''Страната ни е в благоприятна ситуация за влизане в еврозоната'', категорична е Цанова, която бе вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки, а сега е заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции

Илияна Цанова: Парите на хората ще бъдат по-добре защитени, когато приемем еврото в България - 1
Снимка: БГНЕС

"Дебатът за влизането в еврозоната засяга всеки един българин и е важно да се води с факти". Това каза пред БНР Илияна Цанова - заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки. По думите ѝ фиксираният курс на лева към еврото вече е вход в еврозоната:

"Като неформален член на еврозоната, ние нямаме възможност да влияем на решенията там, но влизайки в "чакалнята" на еврозоната, това ще се промени".

''Страната ни е в благоприятна ситуация за влизане в еврозоната - имаме сериозна финансова дисциплина, много ниско ниво на дълг и дефицит, много ниска безработица, което говори, че няма риск за валутния курс и левът стои много стабилно като валута'', обясни Цанова в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт". Тя посочи предимствата от влизането на България в еврозоната, като по-ниски лихви по кредитите.

Цанова посочи, че рисковете от покачване на цените, по-точно закръглянето им нагоре, може да се управлява, както са направили много страни при влизането си си в еврозоната.

"Важно е да се знае, че България ще влезе в чакалнята (ERM 2) с фиксирания си курс по валутния борд", посочи Илияна Цанова и добави, че българските банки ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка по европейските правила.

"Парите на хората ще бъдат по-добре защитени и в банковия сектор, и в застрахователния сектор, и в пенсионното осигуряване", категорично заяви финансистката.

Ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет на България се съгласи с изложените факти от Илияна Цанова. По думите на доц. Вазов референдум за членство на страната в еврозоната не е приемлив, защото темата изисква познания, които не всеки българин има поради специфичността на материята.

"Пазарът много бързо ще регулира процесите, тъй като търговецът каквото и да иска да направи, ако срещу него няма купувач, той ще фалира", обясни той във връзка с притесненията за спекулативно покачване на цените".

Той определи влизането на България в ERM 2 като много силен политически дивидент за тези, които го направят, и заподозря, че политическата битка в момента е за това - кой да направи крачката към еврозоната: "Искаме ние да го направим и затова правим всичко възможно тези, които сега са на ход, да не го направят", даде пример той.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Буко Баламата

    19 2 Отговор
    Каква е разликата като и сега Лева е вързан към еврото.

    Коментиран от #11

  • 2 русенец

    26 0 Отговор
    Постоянно ме убеждавате в това. Защо? Какво не е наред?!
  • 3 гост

    17 3 Отговор
    Ами ако им останат пари на хората,защото по прости сметки дори при сегашния курс ще обеднеем 4 пъти.
  • 4 куку руку ку

    21 0 Отговор
    Ех, как им се ще да сложат ръка на валутния резерв на България... ще лъжат, ще мажат, какво ли не ще разправят, само и само да се махне валутният борд и едни милиарди да могат да се извлекат и да "хванат крака".
  • 5 Йосарян

    16 1 Отговор
    Целта е геноцид! Само територията е Важна. И сега сме във Фалит. Няма население. Т.нар. икономика се крепи на хора, които пращат пари на семействата си. Когато сложат еврото 1997 ще е изглежда разходка в парка.
  • 6 аналитик

    14 0 Отговор
    в днешно време никой не говори реално и тази женица и тя тръгнала да убеждава
  • 7 Като искате да ни защитите

    10 0 Отговор
    Раздаите на всеки гражданин подарък 1млн евро кеш пък тогава нема да ни вълнува изобщо курса
  • 8 Тиквата

    18 1 Отговор
    Тая да ходи да си снима залезите в Люксембург и да не ни занимава с нейните щения.Хора които цял живот са наредени на държавната баница и в главите им само апартаменти, къщи за гости и бутикови магазини да не дават акъл.
  • 9 О. Ч. З

    10 0 Отговор
    Когато вкарат еврото безработицата ще спадне до 0% просто всички ще се изнесен от България те ще могат да продават или залагат всичко свободно и ще чакат на емигрантите да пращат пари във страната на близките си за да си покриват разходите и тогава предвижда такова крадене със данаци те че само си викам дано някой да вземе да ги запали вече тия пишман политици
  • 10 тупалчо

    9 0 Отговор
    Кучко келява записах си името ти и ако ми изчезнат спестяванията както при 1-ва частна банда ще те открия и..... Няма свят на който да се скриеш със все фамилия около теб!
  • 11 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Буко Баламата":

    Разликата е, че страната ще се раздели със златния си резерв и ще стане подвластна на всяка една фискална прищявка на ЕС, става зависима и слаба. В същото време цените се завишават нагоре, при всички членки е така, не е фиктивно. Всяка една цена по веригата се завишава и се стига до положението, че крайният потребител плаща сметката. Да, няма да губиш от курса при смяна като искаш да ходиш в чужбина, но пък заемите в евро ще скочат като цена, което е по-важно. Дори богатите и индустриални страни го отнесоха при преминаването към еврото, аз бях точно тогава в Германия и хората се оплакваха, че им остават по-малко пари, че стоките е марки са били по-евтини, че наемите са били по-ниски,а заплатите по-високи. Представете си какво ще стане у нас с мизерна минимална заплата, мизерни жилища и мизерни стоки. В България има заетост, да, но заплатите не покриват нуждите на хората, това в Германия се нарича "hungerlohn" или получаваш заплата, но въпреки това гладуваш. У нас е така сега, какво ще стане като поскъпне всичко? По-добре както казва Борисов, или по-зле както сочи историята и наблюденията на всички страни в ЕС?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Шопо

    4 0 Отговор
    Демек сега са незащитени?
  • 14 Вирусолог

    7 0 Отговор
    Моля, при работа с евро, използваите ръкавици !!

    Коментиран от #19

  • 15 Уыт

    7 0 Отговор
    Я как се загрижила за хората, ще са по-добре защитени на тия дето им останат пари!!!!
  • 16 въпросът е на какво ниво

    5 0 Отговор
    ще бъдат защитени, ако е на ниво 1 лев за 1 евроцент, кой ще ни възстанови загубите.
  • 17 Умно село

    7 0 Отговор
    Когато нямаш нищо и си по беден от църковна мишка и бачкаш от ден за ден , ти е все тая дали ще си в ЧАКАЛНЯ за €€€€ ИЛИ КЛЕКАЛНЯ на $$$.
    Народът е казал: Пари при пари отиват.
    Другите просто да го ду€ат.
    Жалко, че тоа народ не случи на нормални водачи.
    Държавна чалга и то в Ентропа)))
    Само се налива от пусто в празно и ни убеждават в Светлото бъдеще.
    Дрън, дрън..... , като някоя циганска каруца сме след останалите народи от Европа.
    Жалко, че сме едина от най старите нации в Европа. Но тия бунаци успяха да ни докарат до дъното.
    Егоисти, които не виждат по надалеко от собствената си сянка.
  • 18 Асен Илиев

    3 1 Отговор
    Еничарството им е в кръвта на булганите :)
  • 19 Вуте

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Вирусолог":

    Я че ползвам, оти сакам да умрем у Еврозоната, а не у Чакалнята !
  • 20 Кукуригу

    9 1 Отговор
    Защитени - в смисъл откраднати и изплюскани!
  • 21 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    7 1 Отговор
    Калинки хвърлят прах в очите

    Коментиран от #22

  • 22 € €

    0 4 Отговор

    До коментар #21 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

    Копейкин, ти ли си ?
  • 23 офсъ права си

    2 0 Отговор
    Нема по-сигурна защита за парата от това да я немаш , никой не може да ти завлече нещо дето го немаш. Празния джоб е най-сигурно защитен от посегателства , особено ако е с дупка.
  • 24 ЕРМ2 е клопка

    6 0 Отговор
    Хитроумните богати държави искат от нас да влезем в ЕРМ2, но при условие, че едновременно ще влезем и в Банковия съюз на ЕС!
    Това означава, че от България се иска да стане солидарно отговорна за фалиралите финансово държави като Гърция, Португалия, Италия и Испания. От България се иска да заделя пари от залъка на българите, за оздравяване на финансите на горните държави, защото там са били щедри към своите граждани, а държави като Германия, НИдерландия, Белгия, Дания... не искат сами да им плащат масрафа. Та хайде и България - барабар Петко с Мъжете!

    Разликата е, че като сме само в Банковия съюз, не не сме във валутния съюз, а само в ЕРМ2 (някаква ненужна за фиксирания лев чакалня), ще се иска от България само да дава, но ако България поиска да и се дават пари за оздравяване на българските финанси, това няма как да стане, защото такъв механизъм просто не е предвиден.

    Накратко, искат хем да си събуем гащите, хем да се наведем и да си разтворим бузерите. Готините западняци искат да ни клатят, за да подкрепят шайката, която ни управлява.
  • 25 Данъкоплатец

    4 0 Отговор
    Защо нито един журналист не е попитал досега интервюираните радетели на еврото какви са плюсовете за българския народ в краткосрочен 3 г. план и в дългосрочен? Безобразие е да си позволиш да наречеш българските граждани 'некомпетентни" за провеждане на референдум. ... но са компетентни за да плащатт данъци и издържат безпардонни некомпетентни управници.
  • 26 Грета курвенберг

    5 0 Отговор
    Коя е тая чума,да ми ръководи грездея
  • 27 Тони

    2 0 Отговор
    Когато го приемем...но готови ли сме за него? Без да съм специалист по финанси, само наблюдавайки положението в държавата ни като средностатистически гражданин, мога да твърдя, че не сме готови. Нямаме пари, нямаме работещи системи, всичко ни е на автопилот. Как искаме да сме европейци, като манталитетът ни е на диви балкански субекти, които не зачитат правила?
  • 28 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ТОКУ- ИЗКОЧИ НЯКОЯ" КОКОШКА " В ПРОСТРАНСТВОТО НА ДРЪНКАНИЦИТЕ / БЕЗ ИСТОРИЯ / - ДОПРИНЕСЛА 0 ЗА БГ НАРОДА !!!!
  • 29 Придворен клакьор

    4 0 Отговор
    Дрън дрън ярина. Посочете рисковете и гаранциите срещу тях. Това искат хората. Само общи приказки от знайни и незнайни експерти не са ни нужни. И хич не им изброянайте високите длъжности и гилемия опит . От такива сме на този ред, Папагалите на Световната банка, ЕЦБ, и пр. чиновници, които за нищо не стават. Нужни са ясни позиции от отговорни хора. Иваче ще стане като с тока , водата, парното и т.н.
  • 30 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Жената хубаво е казала - " Парите на хората" !! Е -е-е да, някои хора имат пари - те са хора! Нас тука кой ни има за хора ? Даже Нейно Превъзходителство Прътсъдателката на Парламентина ни нарече "ТЪЛПА" навръх 19 -ти февруари!? Ще ли го рече, ако го не мисли ? Просеща тълпа - в това искат и ще ни превърнат родните политици, по страшни от всички капиталисти и империалисти вземати заедно ..........
  • 31 Мартин

    2 0 Отговор
    За България ще бъде добре да стои извън еврозоната, докато не сме напълно готови, за да бъдем там и да се възползваме от общите пари!
  • 32 Чичо Гошо

    0 0 Отговор
    Щото голямо крадене ще падне, не се наядохте, дано скоро да се задавите.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове