1 059 32

Илияна Цанова: Парите на хората ще бъдат по-добре защитени, когато приемем еврото в България

''Страната ни е в благоприятна ситуация за влизане в еврозоната'', категорична е Цанова, която бе вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки, а сега е заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции

Илияна Цанова: Парите на хората ще бъдат по-добре защитени, когато приемем еврото в България
Снимка: БГНЕС

"Дебатът за влизането в еврозоната засяга всеки един българин и е важно да се води с факти". Това каза пред БНР Илияна Цанова - заместник управляващ директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, вицепремиер в служебните правителства на Марин Райков и Георги Близнашки. По думите ѝ фиксираният курс на лева към еврото вече е вход в еврозоната:

"Като неформален член на еврозоната, ние нямаме възможност да влияем на решенията там, но влизайки в "чакалнята" на еврозоната, това ще се промени".

''Страната ни е в благоприятна ситуация за влизане в еврозоната - имаме сериозна финансова дисциплина, много ниско ниво на дълг и дефицит, много ниска безработица, което говори, че няма риск за валутния курс и левът стои много стабилно като валута'', обясни Цанова в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт". Тя посочи предимствата от влизането на България в еврозоната, като по-ниски лихви по кредитите.

Цанова посочи, че рисковете от покачване на цените, по-точно закръглянето им нагоре, може да се управлява, както са направили много страни при влизането си си в еврозоната.

"Важно е да се знае, че България ще влезе в чакалнята (ERM 2) с фиксирания си курс по валутния борд", посочи Илияна Цанова и добави, че българските банки ще бъдат надзиравани от Европейската централна банка по европейските правила.

"Парите на хората ще бъдат по-добре защитени и в банковия сектор, и в застрахователния сектор, и в пенсионното осигуряване", категорично заяви финансистката.

Ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет на България се съгласи с изложените факти от Илияна Цанова. По думите на доц. Вазов референдум за членство на страната в еврозоната не е приемлив, защото темата изисква познания, които не всеки българин има поради специфичността на материята.

"Пазарът много бързо ще регулира процесите, тъй като търговецът каквото и да иска да направи, ако срещу него няма купувач, той ще фалира", обясни той във връзка с притесненията за спекулативно покачване на цените".

Той определи влизането на България в ERM 2 като много силен политически дивидент за тези, които го направят, и заподозря, че политическата битка в момента е за това - кой да направи крачката към еврозоната: "Искаме ние да го направим и затова правим всичко възможно тези, които сега са на ход, да не го направят", даде пример той.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Буко Баламата

  19 2 Отговор
  Каква е разликата като и сега Лева е вързан към еврото.

  Коментиран от #11

 • 2 русенец

  26 0 Отговор
  Постоянно ме убеждавате в това. Защо? Какво не е наред?!
 • 3 гост

  17 3 Отговор
  Ами ако им останат пари на хората,защото по прости сметки дори при сегашния курс ще обеднеем 4 пъти.
 • 4 куку руку ку

  21 0 Отговор
  Ех, как им се ще да сложат ръка на валутния резерв на България... ще лъжат, ще мажат, какво ли не ще разправят, само и само да се махне валутният борд и едни милиарди да могат да се извлекат и да "хванат крака".
 • 5 Йосарян

  16 1 Отговор
  Целта е геноцид! Само територията е Важна. И сега сме във Фалит. Няма население. Т.нар. икономика се крепи на хора, които пращат пари на семействата си. Когато сложат еврото 1997 ще е изглежда разходка в парка.
 • 6 аналитик

  14 0 Отговор
  в днешно време никой не говори реално и тази женица и тя тръгнала да убеждава

 • 7 Като искате да ни защитите

  10 0 Отговор
  Раздаите на всеки гражданин подарък 1млн евро кеш пък тогава нема да ни вълнува изобщо курса
 • 8 Тиквата

  18 1 Отговор
  Тая да ходи да си снима залезите в Люксембург и да не ни занимава с нейните щения.Хора които цял живот са наредени на държавната баница и в главите им само апартаменти, къщи за гости и бутикови магазини да не дават акъл.
 • 9 О. Ч. З

  10 0 Отговор
  Когато вкарат еврото безработицата ще спадне до 0% просто всички ще се изнесен от България те ще могат да продават или залагат всичко свободно и ще чакат на емигрантите да пращат пари във страната на близките си за да си покриват разходите и тогава предвижда такова крадене със данаци те че само си викам дано някой да вземе да ги запали вече тия пишман политици
 • 10 тупалчо

  9 0 Отговор
  Кучко келява записах си името ти и ако ми изчезнат спестяванията както при 1-ва частна банда ще те открия и..... Няма свят на който да се скриеш със все фамилия около теб!
 • 11 гост

  7 0 Отговор

  До коментар #1 от "Буко Баламата":

  Разликата е, че страната ще се раздели със златния си резерв и ще стане подвластна на всяка една фискална прищявка на ЕС, става зависима и слаба. В същото време цените се завишават нагоре, при всички членки е така, не е фиктивно. Всяка една цена по веригата се завишава и се стига до положението, че крайният потребител плаща сметката. Да, няма да губиш от курса при смяна като искаш да ходиш в чужбина, но пък заемите в евро ще скочат като цена, което е по-важно. Дори богатите и индустриални страни го отнесоха при преминаването към еврото, аз бях точно тогава в Германия и хората се оплакваха, че им остават по-малко пари, че стоките е марки са били по-евтини, че наемите са били по-ниски,а заплатите по-високи. Представете си какво ще стане у нас с мизерна минимална заплата, мизерни жилища и мизерни стоки. В България има заетост, да, но заплатите не покриват нуждите на хората, това в Германия се нарича "hungerlohn" или получаваш заплата, но въпреки това гладуваш. У нас е така сега, какво ще стане като поскъпне всичко? По-добре както казва Борисов, или по-зле както сочи историята и наблюденията на всички страни в ЕС?
 • 12 Този коментар е премахнат от модератор

 • 13 Шопо

  4 0 Отговор
  Демек сега са незащитени?
 • 14 Вирусолог

  7 0 Отговор
  Моля, при работа с евро, използваите ръкавици !!

  Коментиран от #19

 • 15 Уыт

  7 0 Отговор
  Я как се загрижила за хората, ще са по-добре защитени на тия дето им останат пари!!!!
 • 16 въпросът е на какво ниво

  5 0 Отговор
  ще бъдат защитени, ако е на ниво 1 лев за 1 евроцент, кой ще ни възстанови загубите.
 • 17 Умно село

  7 0 Отговор
  Когато нямаш нищо и си по беден от църковна мишка и бачкаш от ден за ден , ти е все тая дали ще си в ЧАКАЛНЯ за €€€€ ИЛИ КЛЕКАЛНЯ на $$$. Народът е казал: Пари при пари отиват. Другите просто да го ду€ат. Жалко, че тоа народ не случи на нормални водачи. Държавна чалга и то в Ентропа))) Само се налива от пусто в празно и ни убеждават в Светлото бъдеще. Дрън, дрън..... , като някоя циганска каруца сме след останалите народи от Европа. Жалко, че сме едина от най старите нации в Европа. Но тия бунаци успяха да ни докарат до дъното. Егоисти, които не виждат по надалеко от собствената си сянка.
 • 18 Асен Илиев

  3 1 Отговор
  Еничарството им е в кръвта на булганите :)
 • 19 Вуте

  1 1 Отговор

  До коментар #14 от "Вирусолог":

  Я че ползвам, оти сакам да умрем у Еврозоната, а не у Чакалнята !
 • 20 Кукуригу

  9 1 Отговор
  Защитени - в смисъл откраднати и изплюскани!
 • 21 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

  7 1 Отговор
  Калинки хвърлят прах в очите

  Коментиран от #22

 • 22 € €

  0 4 Отговор

  До коментар #21 от "Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ":

  Копейкин, ти ли си ?
 • 23 офсъ права си

  2 0 Отговор
  Нема по-сигурна защита за парата от това да я немаш , никой не може да ти завлече нещо дето го немаш. Празния джоб е най-сигурно защитен от посегателства , особено ако е с дупка.
 • 24 ЕРМ2 е клопка

  6 0 Отговор
  Хитроумните богати държави искат от нас да влезем в ЕРМ2, но при условие, че едновременно ще влезем и в Банковия съюз на ЕС! Това означава, че от България се иска да стане солидарно отговорна за фалиралите финансово държави като Гърция, Португалия, Италия и Испания. От България се иска да заделя пари от залъка на българите, за оздравяване на финансите на горните държави, защото там са били щедри към своите граждани, а държави като Германия, НИдерландия, Белгия, Дания... не искат сами да им плащат масрафа. Та хайде и България - барабар Петко с Мъжете! Разликата е, че като сме само в Банковия съюз, не не сме във валутния съюз, а само в ЕРМ2 (някаква ненужна за фиксирания лев чакалня), ще се иска от България само да дава, но ако България поиска да и се дават пари за оздравяване на българските финанси, това няма как да стане, защото такъв механизъм просто не е предвиден. Накратко, искат хем да си събуем гащите, хем да се наведем и да си разтворим бузерите. Готините западняци искат да ни клатят, за да подкрепят шайката, която ни управлява.

 • 25 Данъкоплатец

  4 0 Отговор
  Защо нито един журналист не е попитал досега интервюираните радетели на еврото какви са плюсовете за българския народ в краткосрочен 3 г. план и в дългосрочен? Безобразие е да си позволиш да наречеш българските граждани 'некомпетентни" за провеждане на референдум. ... но са компетентни за да плащатт данъци и издържат безпардонни некомпетентни управници.
 • 26 Грета курвенберг

  5 0 Отговор
  Коя е тая чума,да ми ръководи грездея
 • 27 Тони

  2 0 Отговор
  Когато го приемем...но готови ли сме за него? Без да съм специалист по финанси, само наблюдавайки положението в държавата ни като средностатистически гражданин, мога да твърдя, че не сме готови. Нямаме пари, нямаме работещи системи, всичко ни е на автопилот. Как искаме да сме европейци, като манталитетът ни е на диви балкански субекти, които не зачитат правила?
 • 28 ПЕНКО

  3 0 Отговор
  ТОКУ- ИЗКОЧИ НЯКОЯ" КОКОШКА " В ПРОСТРАНСТВОТО НА ДРЪНКАНИЦИТЕ / БЕЗ ИСТОРИЯ / - ДОПРИНЕСЛА 0 ЗА БГ НАРОДА !!!!
 • 29 Придворен клакьор

  4 0 Отговор
  Дрън дрън ярина. Посочете рисковете и гаранциите срещу тях. Това искат хората. Само общи приказки от знайни и незнайни експерти не са ни нужни. И хич не им изброянайте високите длъжности и гилемия опит . От такива сме на този ред, Папагалите на Световната банка, ЕЦБ, и пр. чиновници, които за нищо не стават. Нужни са ясни позиции от отговорни хора. Иваче ще стане като с тока , водата, парното и т.н.
 • 30 Шаран БГ

  1 0 Отговор
  Жената хубаво е казала - " Парите на хората" !! Е -е-е да, някои хора имат пари - те са хора! Нас тука кой ни има за хора ? Даже Нейно Превъзходителство Прътсъдателката на Парламентина ни нарече "ТЪЛПА" навръх 19 -ти февруари!? Ще ли го рече, ако го не мисли ? Просеща тълпа - в това искат и ще ни превърнат родните политици, по страшни от всички капиталисти и империалисти вземати заедно ..........
 • 31 Мартин

  2 0 Отговор
  За България ще бъде добре да стои извън еврозоната, докато не сме напълно готови, за да бъдем там и да се възползваме от общите пари!
 • 32 Чичо Гошо

  0 0 Отговор
  Щото голямо крадене ще падне, не се наядохте, дано скоро да се задавите.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.