26 Февруари, 2020 12:01 5 234 14

Къде да не пътуваме и как да се пазим от коронавируса

  • коронавирус-
  • пътувания-
  • мерки

Вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат

Къде да не пътуваме и как да се пазим от коронавируса - 1
Снимка: shutterstock

Новият щам на коронавирус, започнал разпространението си от китайския град Ухан в края на 2019 г., засегна и Европа като предизвика въвеждането на сериозни мерки в Италия. Десетки хиляди хора са блокирани, стотици отменят пътуванията си, съобщи svobodnaevropa.bg.

Ето всичко най-важно, което е известно досега за разпространението на COVID-19 и за предпазните мерки, които можем да вземем.

Какво е COVID-19

Вирусът COVID-19 е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека. За него се знае, че се предава от човек на човек. Макар точният механизъм да не е установен, наличните засега данни сочат, че вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Инкубационният период е между 2 и 12 дни. Има индикации, че някои хора могат да предават вируса без да са налице симптоми или преди те да се появят.

Самите симптоми наподобяват такива на грип и най-често са треска, кашлица, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт. Министерството на здравеопазването публикува въпроси и отговори за вируса.

Как да се пазим

На първо място властите съветват да не пътуваме в Китай и в засегнатите райони на Италия.

За да се предпазим от евентуално заразяване, експертите съветват да спазваме ежедневно висока лична хигиена. Това включва често миене на ръцете, избягване на видимо болни хора и публични места, на които има много хора, както и повишено внимание при готвене и консумиране на месо. Те не се различават от мерките, които трябва да се предприемат например при грипна епидемия.

Честото миене на ръцете с топла вода и сапун унищожава вирусите. То е особено важно след контакт с болни хора. Ако нямате възможност да измиете ръцете си със сапун, използвайте дезинфектант на алкохолна основа. Специалистите препоръчват да внимаваме да не докосваме очите, носа и устата си с немити ръце, защото именно по този начин болестотворни микроорганизми попадат в организма.

От Световната здравна организация (СЗО) подчертават, че обикновените хирургични маски не са ефективни за защита на здрави хора от заразяване. Те служат за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни към други хора около тях. ​На сайта на Министерството на здравеопазването можете да прочетете съветите на СЗО за предпазване от заразяване на български език. А ​тук можете да намерите съвети как да се предпазите, ако все пак ви се налага да посетите засегнат район.

Къде има огнища на вируса

Епидемията от вируса COVID-19 тръгна от град Ухан в края на 2019 г. и се разпространи в други части на Китай. Към 25 февруари най-голяма част от регистрираните случаи на заразени е в Китай. Там са регистрирани и най-много смъртни случаи.

Огнища има и в Южна Корея, в Япония, където към момента те са по-малко, и в други държави в Източна Азия. Регистрирани случаи има в Австралия, Северна Америка, в Близкия Изток.

Най-голям брой заразени в Европа има в Италия. Там само в рамките на два дни броят на регистрираните случаи се увеличи от 3 до над 150 и продължава да расте. В Италия има и смъртни случаи. Най-засегнати са областите Ломбардия и Венето, но има потвърдени случаи на заразени с коронавируса в Пиемонт, Венето, Емилия-Романя, Алто Адидже и Лацио.

Властите в Италия взеха извънредни мерки. Над 10 града са под карантина и влизането в тях става само със специално разрешение. Затворени са училища, университети, музеи и заведения. Отменени са събития. Карнавалът във Венеция беше прекратен предсрочно.

Българското Министерство на външните работи (МВнР) препоръча пътувания до Северна Италия да се предприемат „само в краен случай“. По отношение на Китай министерството повиши степента на риск при пътуване до най-високото ниво 5: „Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната“.

Властите не са издали предупреждения гражданите да избягват пътуване в други държави към 25 февруари. ​Тук можете да следите в реално време къде колко случаи на заразяване са потвърдени.

Какво се прави в България

В България съществува протокол за действие при евентуално откриване на заразен с коронавирус пациент. Съмнителните пациенти се изолират и се тестват. Болницата за лечение на инфекциозни и паразитни болести има готовност да приема пациенти със съмнения за зараза. Такава имат и други лечебни заведения с инфекциозни отделения.

Хората, завръщащи се от рискови страни, не подлежат на задължително изследване за наличие на коронавирус, ако не са проявили някакви признаци на заболяването, посочи по-рано главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Тест за COVID-19 се прави по преценка на лекуващия лекар, а не по желание на пациента. Той се прави при наличие на симптоми.

В България също са отменени събития и е променено работното време на публични учреждения. Тук можете да видите кои.

Националният авиопревозвач „България Ер“ отмени полетите си от и до Милано до 27 март. Досега не е съобщено за други отменени полети между България и Италия.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 👑 Virus

    8 1 Отговор
    Мутрокомунистът от Банкя споделя комунистически и русоробски ценности.
  • 3 Иво Христов

    4 2 Отговор
    СПИН свърши и не свърши работа. Той обедини светът, социалистите и капиталистите. Като общ враг СПИН, озонова дупка, парникови газове, извънземните, за другарство между враговете, като капиталистическият интернационал измисли това, за да забие нож в гърбът на новият приятел. Но СПИН не свърши работата, 500 милиона човечество. Сега новата пандемия има същата задача. "Приятелство" между враговете, и нож в гърбът. Но и 500 милиона човечество, по 5% годишно намаляване, за 10 години намаление на половина.

    Коментиран от #7, #14

  • 4 Илия Троянов

    0 2 Отговор
    26 декември 2019, излъчено по Първи канал на Руската национална телевизия, в което всеки гост е подложен на детектор на лъжата, докато разказва за личните си срещи с петричката пророчица. 02 Януари 2020, Четвъртък, 17:00 ч. Автор: Флагман.БГ Какво предрече пророчицата: Тайната на петте двойки Журналистът и близък приятел на баба Ванга Сергей Кастарной за пръв път разкри предсказания за 2020 година, които приживе пророчицата го помолила да не разказва, докато не дойде им дойде времето. Според него Ванга предрекла, че през 2020 година светът ще бъде изправен през сериозен шок в два специфични дни. Това са дните, в които има натрупания на пет двойки – 22 февруари 2020 и 22 декември 2020, разкри Кастарной в предаването „Всъщност“ по първи канал на руската телевизия, където беше свързан за детектор на лъжата, който показа, че казва истината. „Ванга изобщо не се интересуваше от нумерология, но поиска да не разказвам тези неща, докато не им дойде времето. Те ще се сбъднат в един момент и може би ще преобърнат живота на цялото човечество“, каза още приятелят на Ванга. Кастарной твърди, че тези дати ще станат повратна точка за човечеството. Той е категоричен, че Ванга му е посочила точно тези дати, а не други, свързани с годините 2022 или 2222. Сергей Косторни разказа още, че Ванга е предрекла епидемии и внезапно избухване на война за настоящата година. „Ако не се случи чудо и човечеството не се промени, ако светът продължава да сее зло, хората да преследват парите

    Коментиран от #8

  • 5 От Народа

    7 1 Отговор
    Абе ГЛУПАЦИ, знаете ли въобще какво е сутрин час пик в МЕТРОТО. Но Бойко Борисов и ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР ГИ ИСКАМ В МЕТРОТО. ИЛИ ОЧИЛАТИЯ ТИП ОТ РАБОТОДАТЕЛИТЕ. Защита с маска СМЯХ

    Коментиран от #12

  • 6 Илия Троянов

    0 1 Отговор
    Cъoбщeниeтo зa първитe cлучaи нa зaрaзeни рaбoтници oт ухaнcкия пaзaр зa мoрcкa хрaнa, e нa 31 дeкeмври 2019 г. Първият cмъртeн cлучaй e oт 9 януaри 2020. Имa cвидeтecтвa зa прeдaвaнe нa вируca oт чoвeк нa чoвeк, кaтo cкoрocттa му нa рaзпрocтрaнявaнe ecкaлирa в cрeдaтa нa януaри 2020 г. 26 дeкeмври 2019, излъчeнo пo Първи кaнaл нa Руcкaтa нaциoнaлнa тeлeвизия, в кoeтo вceки гocт e пoдлoжeн нa дeтeктoр нa лъжaтa, дoкaтo рaзкaзвa зa личнитe cи cрeщи c пeтричкaтa прoрoчицa.

    Ceргeй Кocтoрни рaзкaзa oщe, чe Вaнгa e прeдрeклa eпидeмии и внeзaпнo избухвaнe нa вoйнa зa нacтoящaтa гoдинa.





    „Aкo нe ce cлучи чудo и чoвeчecтвoтo нe ce прoмeни, aкo cвeтът прoдължaвa дa cee злo, хoрaтa дa прecлeдвaт пaритe, дa ce вoдят вoйни, eпидeмиятa мoжe дa e нeлeчимa и дa ecкaлирa дo мнoгo ceриoзни рaзмeри“, кaзa oщe тoй.
  • 7 Гринго

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иво Христов":

    А увеличаването колко порцента е?

    Коментиран от #9, #10

  • 8 рептил

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Илия Троянов":

    И какво се случи на 22-и февруари ?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иво Христов

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Гринго":

    1,5% годишно.
  • 11 Общо взето

    2 1 Отговор
    Най добре е да не пътуваме никъде
  • 12 така така

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "От Народа":

    .. еми ползвай автомобил като не ти харесва МЕТРОТО.
  • 13 Чочо

    1 0 Отговор
    То не беше птичи после свински грип сега корона за Великден очаквам агнешки грип. 6384
  • 14 Гаргамел

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иво Христов":

    Тъпaнар, кой ти ги разправя тея глупости ве, мaйka ти да eбa в устата миризлива?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове