Last news in Fakti

26 Февруари, 2020 15:51 57 362 38

С тези документи регистрираме газовата уредба в КАТ

  • газова уредба

Масовите проверки на газовите уредби на автомобилите от "Пътна полиция" предизвика паника у шофьорите.

С тези документи регистрираме газовата уредба в КАТ - 1
Снимка: БГНЕС

От 2014 г. законът изисква автомобилите на повече от един вид гориво да бъдат с нови талони. Малко от шофьорите обаче са ги сменили.

Сигнали за виещи се опашки пред гишетата на КАТ за пререгистрация идват от цялата страна. Опашки има и в София.

Пламен Димитров разбира, че трябва да регистрира газовата си бутилка случайно. "Минимум три часа отнема вписването на газовата бутилка в талона", споделя той пред bTV.

Георги Козлев идва за втори път. Масово шофьори, притеснени от глоби, търсят помощ и по сервизите.

От Асоциацията на автогаз сервизите разясняват, че бутилки, монтирани преди 2014 г., по закон само се регистрират. „Преди 2014 г. в нито един нормативен документ не е отразено, че талонът трябва да бъде сменен. Единственото условие е било, което все още остава, при ГДП системата да е вписана в талона за ГДП, където е споменат номерът на бутилката. И нищо повече не се прави“, обясни Георги Илиев, зам.-председател на Асоциация на българските автогаз сервизи.

Ако монтажът на бутилката е след това обаче, имате срок от три години да смените талона си. Ако не го направите, ви чака глоба.

„След като ви е монтирана газовата уредба, до следващия годишен технически преглед трябва да се направи т.н. първоначална проверка на газовата уредба. Така нареченият "розов лист" - това търсят всички. След издаване на този розов лист срокът за вписване в талона на автомобила в КАТ е три години“, поясни още Илиев.

На глоба подлежат и газови бутилки с изтекъл експлоатационен срок, който обикновено е 10 години. Акцията на „Пътна полиция“ е до 28 февруари, но проверките ще продължат и след това.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Арахангел

    21 20 Отговор
    Нареждам на газаджиите да минат на ток! Скапаняците туристи, които шарят насам-натам из държавите ще унищожат човечеството!Отменям /забранявам/ парада за 9 май в Москва, заради целувките на Червения площад и чумата, която може да тръшне лидерите там! Също забранявам целувките и сбирките в Брюксел. Бойко и Путин ще останат нецелунати тази година, а Радев пак няма да присъства на военен парад! 😂😂😂На българските комунисти нареждам /заповядвам/ да тръпнат в очакване пристигането на новичките ни f-16, защото други самолети няма да могат да видят, нито на руски, нито на български парад повече!!
  • 2 5ко

    22 3 Отговор
    какво означава ГДП?

    Коментиран от #20, #33

  • 3 гост

    124 3 Отговор
    ИЗПИХТЕ КРЪВТА НА НАРОДА.
  • 4 Коки

    123 7 Отговор
    В Европа автомобилите с газова уредба отговарят на ЕВРО 6. Съответно данъка е друг. При изправна газова уредба, вписана в талона, е редно данъка да бъде друг. При 1,3 млн. автомобили на бензин, и при намален данък с газова уредба, България може да премине по-плавно и евтино прехода към електромобили и към по-чист въздух.

    Коментиран от #9, #36

  • 5 наредба агу

    18 1 Отговор
    Всеки автомобил с монтирана газова система след септември 2014 трябва да мине първоначална проверка в специализиран пункт
    ❗️Срокът за първоначална проверка е ПРЕДИ следващия годишен технически преглед. Давам пример-Новозакупен НОВ автомобил, на който му е монтирана веднага газова система- автомобилът трябва да мине през първоначална проверка до 3 години след дата на монтажа, тъй като тогава му е следващия ГТП.
    ❗️Ако автомобилът е минал ГТП ноември и автомобилът минава всяка година ГТП, а газовата система е монтирана сега, февруари- срокът за преминаване на първоначална проверка е ноември 2020.
    ❗️За автомобили, с монтирани газови ситеми ПРЕДИ септември 2014 И ВПИСАНИ в удостоверението за годишен технически преглед, ПЪРВОНАЧАЛНА проверка НЕ се први.
    ❗️За тях обаче НЯМА срок за смяна на талона.❗️
    ❗️Смяната на талона в КАТ на автомобил с монтирана АГУ след 2014 год трябва да се извърши до 3 години СЛЕД първоначална проверка.
    ❗️Първоначалната проверка представлява именно идентификацията и установяването на съответствия по отношение на евростандарти и изисквания.
    ❗️КАТ НЯМАТ тези правомощия и техническа компетентност.
    ❗️Първоначалната проверка е процедурата, при която официално се вписва в регисъра на Автомобилна регистрация чрез системата на Демакс всеки един автомобил, конвертиран на газ. Проверката се извършва от двама специалсти –инженери, оторизирани за тази дейност.✅Има протокол за монтаж по образец, издаван от сервиза, извършил монтажа.
    КАТ само

    Коментиран от #19, #22

  • 6 Буги Бараба

    37 5 Отговор
    Сега ако искат и другите да се облажат, бих им предложил на вече вписани в талоните агу-та по висока гражданска и каско, щото са модифицирани и имат 2 резервоара :) Винаги ще има откъде да се вземат повече пари за жалост!
  • 7 Onq s konq

    53 2 Отговор
    Е нали требе да има некво основание КАТ да спират автомовилите. Едно от основанията до сега беше ,, фаровете,, Обаче тея де са си пуснали фаровете нема как да ги спрат. Да не забравяме че освен Катажии са и Напажии, своевременно проверяват водача и пасажерите за неплатени глоби, ток, вода, кабелна и телефон.
  • 8 Centurion

    100 4 Отговор
    Всичко е за пари.Тази гладна Държава се чуди как и от къде да задоволява количествените си потребности от пари ,за да ги раздава на тази раздута администрация и прочие паразити!!!Колко пъти сменяхте номера и талони ваша лайка мръсна??? Не се наядохте,не се награбихте!!! Хората карат в номера и регистрации от 1960 г,и номера на колата си е техен.Тук плащаш номера и после ти ги вземат,гледат в тавана,и се чудят какво да кажем замислят за да рекетират хората.Радвм се ,че младите напускат тази клоака наречена България!!!
  • 9 Onq s konq

    54 11 Отговор

    До коментар #4 от "Коки":

    Даже На тебе държавата трябва да ти плаща за това че си монтирал АГУ. Щото си го монтирал жалейки за околната среда и въздуха . А не щот си скъсан и бензина ти е скъп, въпреки от огромното увеличение на заплатата в следствие 10 годишното управление на ГЕРБ .
  • 10 газовик

    2 0 Отговор
    какво правим ако сме монтирали бутилка 2015 г , регистрираме сега първоначално и след 3 г , сменяме бутилката и отново първоначално пререгистрираме ? Ако минем талона в КАТ първият път и втори път ли трябва ? Или ако не минем първият път КАТ , сменим бутилката , първопреглед и тогава КАТ ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ханс

    12 3 Отговор
    Хората не са виновни, че карат без да са си регистрирали газовите. Виновни са лисиците от ГТП, че са им дали документ за изправност при положение, че има ясно видими промени по автомобила. Я отидете с такъв автомобил да минете TÜV в Германия, да видите какво ще се случи.
  • 13 Моята е анонимна

    65 3 Отговор
    Бутилката ми е на мястото на резервната гума а кората върху двигателя крие всички дюзи и маркучи.Превключвателя е под пепелника а щуцера за пълнене е до гърловината за бензина.Дори когато минавам на преглед в пунктовете не забелязват уредбата така,че КАТ могат да ме хванат за теглича.

    Коментиран от #14, #35

  • 14 Хитрец

    19 6 Отговор

    До коментар #13 от "Моята е анонимна":

    А къде ти е резервната гума,на тавана ли?
    Пишеш глупости,проверяват навсякаде за да те глобят.

    Коментиран от #15

  • 15 Няма такава

    19 2 Отговор

    До коментар #14 от "Хитрец":

    Странното е,че има място за резервна гума а такава липсва.Вместо нея са сложили комплект съдържащ малък компресор и спрей които се водят като ремонтен кит при спукана гума.

    Коментиран от #16

  • 16 Гостилничаря

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Няма такава":

    Така е, конкретно при Мазда е със кит за ремонт на сукана гума и такава фабрично няма.
  • 17 Иван

    22 2 Отговор
    Споко. Не се карайте за глупости. Мен вече ме спираха за въпросната проверка в акцията. Газовата бутилка е 2002г. Колата е влязла в България от Австрия с Агу, което не е вписано в австрийския талон. Регистрирана е в България юни 2014г, като в големия талон пише само бензин. Като питах тогава в Кат, ми казаха, че не вписват газта, понеже основното гориво е записано бензин. Имах протокол от tuv който казаха, че не ги интересува. В него газта я пише. Когато минах ГТП им го показах. Той беше от 2012г и в талона за ГТП ми вписаха Агу - то с дата 2012г. Та сега на въпросната проверка, катаджийте нищо не ми направиха. Пожелаха ми само лек път. Та талони не мисля и да сменям.
  • 18 Гого

    38 2 Отговор
    Не се наядохте сган мръсна.нищо няма да сменям продължавам така.винаги на ръба няма да храня тая сган.
  • 19 Вичо

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "наредба агу":

    Мойта газова е монтирана след 2014. Май беше края на 2016 или 2017 началото. На последния технически преглед, който го направих януари 2020 ми я вписаха и после само с него я регистрирах в кат без този розов лист/удоатоверение за първоначален преглед на газова уредба

    Коментиран от #38

  • 20 240 ай дука живот си живеят тука

    16 0 Отговор

    До коментар #2 от "5ко":

    Господ да "поживи" СИК-аджията и неговите гавази!
  • 21 240 ай дука живот си живеят тука

    19 0 Отговор
    "ГДП" означава:"Гробарите държавата продъниха."

    Коментиран от #27

  • 22 Въпрос

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "наредба агу":

    Какво се случва когато е изтекъл 3 годишния срок от първоначалния преглед на газовата уредба но не е подменен талона.
  • 23 Милиционер

    17 1 Отговор
    Милиционерска работа. На мойта кола газовата е монтирана предпродажбено още в Италия, първия собственик я е купил с газова, в италиянските документи си я имаше записана, при регистрацията в КАТ ми ги прибраха и ми издадоха талонче само на бензин, на канала в КАТ плужеците нищо не казаха за газовата и ме пуснаха с талонче само на бензин. Сега изведнъж- дай си документите за газовата??? Е от къде да ги взема, те потънаха при безхаберниците от КАТ. Уж го правят за добро, а то стана както винаги.
  • 24 кучето

    16 1 Отговор
    УМРЕТЕ СИНИ КУРВИ! НАКРАЯ САМИ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ В ТАЯ ПУМИЯ .,... ВИЕ И КРЕДИТИТЕ ВИ !!!!
  • 25 Xasan4o

    32 0 Отговор
    Свещи и тамян да си купите вие и вашите деца с парите който вземате от народът и без друго едвам свързващ двата края!
  • 26 Киро барона

    0 0 Отговор
    От къде се вади протокол за монтаж на бутилка че нямам такава па камо ли да минавам в кат 🙉

    Коментиран от #29

  • 27 Някой

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "240 ай дука живот си живеят тука":

    Gravedigger ББ
  • 28 Цецо Димов

    0 0 Отговор
    Протокол за монтаж на газово къде се издава
    В момента имам монтиран инжекцион няма документ за монтаж?
  • 29 Някой

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Киро барона":

    При монтажа на бутилката се издава,аз също нямах - не ми бяха издали.С документите дадени ми при монтажа(всичко се пази най - педантично при живот в тази "организирана" и иновативна държавичка,жалка)и гаранцията се върнах в монтажния център след близо 2 години по - късно и ми го издадоха протокола
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Коко

    17 0 Отговор
    Абе тъпи гробари парили пак ви трябват кажете направо да внесем по 20/30лева и да се преключвава какво тормозите хората като го впишем в талонита по безопасно ли ще стане газовото все сме виждали алчни нагли същества ама гробарите нямат стигане
  • 32 Димитър

    2 1 Отговор
    Ако някой мисли за нас трябва да спре тази лудост.Хората по света затварят летища граници и дари цели градове.При нас стотици хора се блъскат без всякакви предпазни средсва един в друг.МВР има ли някой мислещ?
  • 33 Ивайло Стоянов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "5ко":

    Годишен Технически Преглед!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ссс

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Моята е анонимна":

    Привет ,имам монтирана уредба 2018 имам протокол и паспорт за Агу ...когато съм минавал годишен преглед не са ме питали за газта,сега каква е процедурата да смени талона...Благидаря
  • 36 АГУ

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Коки":

    В България гледат само парите да ти вземат. На управляващите не им дреме за екологията. Твоят коментар го доказва!
  • 37 Бойко Паунчев

    0 0 Отговор
    Задължителна ли е евросондата
  • 38 Сашо

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Вичо":

    Горна баня м/у омв и wv, дилъра има лежащ полицай, там в пряката.
    В момента чакам да ми издадат протокола за първоначален монтаж. Струва 20 лв.
    В талона ми е вписана газовата уредба и отивам направо на ГТП.
    Въобще няма да се занимавам да ходя в друг сервиз да за оървоначален преглед на газта. Вписват я на прегледа и това е.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове