Last news in Fakti

27 Февруари, 2020 07:11 2 882 28

НСИ: Не сме "украсявали" данните за вноса, има разминаване

  • национален статистически институт-
  • бвп-
  • нси

Не сме политически орган, нямаме никакъв политически интерес да манипулираме или променяме информацията

НСИ: Не сме "украсявали" данните за вноса, има разминаване - 1
Снимка: БГНЕС

Националният статистически институт (НСИ) не е разкрасявал или манипулирал данните за вноса в страна, заяви председателя Сергей Цветарски, уверявайки че информацията е използвана добросъвестно. Въпреки това той призна, че има разминаване в изнесените данни.

„Първо – ние не сме политически орган, който изготвя политики. Нямаме никакъв интерес да манипулираме, разкрасяваме или променяме по някакъв начин информация. Второ – нашата информация се базира върху данни, които се регистрират и не могат да бъдат променяни. Ако ние си позволим свободата, да предположим, да променим и разкрасим картинката, това веднага ще рефлектира върху следващите периоди и ще стане необяснимо“, обясни пред журналисти Цветарски.

От няколко дни опозицията обвинява българското правителство в това, че заблуждава обществото с цитиране на невярна информация за вноса, а от там и за икономическия растеж на страната. Според БСП властите се „хвалят“ пред българските граждани и европейските си партньори с предварителни данни, като на практика „надписват“ растежа на БВП. За ГЕРБ твърденията на опозицията са опит „да атакуват“ влизането на страната ни в Еврозоната.

От НСИ обясниха, че разминаването се дължи на новото съюзно митническо законодателство. От януари 2019 г. вносителите на определени борсови стоки, включително нефтопродукти, подават два вида митнически декларации – опростена и допълнителна. Разликата във времето на подаване на двете декларации е над месец (а понякога и повече), като НСИ използва само окончателните данни. Това означава, че внос, осъществен например в края на май, ще бъде отчетен статистически окончателно през юли.

Данните за всички тримесечия се ревизират едва след края на годината. Това е и причината за разликите във вноса в тримесечната статистика за БВП. „Към момента забелязваме, че има период на недообхват на данните, но в края на годината това се компенсира“, обясни председателят на НСИ.

Той очаква въпроси от Евростат относно това дали е спазена методологията. „Ако има проблеми с това, ние ще получим препоръки, които разбира се ще дискутираме с нашите партньори от европейската статистика“, обясни Цветарски.

От НСИ увериха, че заедно с Агенция „Митници“ ще обсъдят технологията на обмен на данните между двете институции, като целта е да се потърсят решения за оптимизиране на процеса.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха-ха-ха!

    45 1 Отговор
    Ми те и данните за средната заплата са украсени. Също и данните за имиграцията.
  • 2 7366

    47 1 Отговор
    Циркаджии!

    Отдавна сте известни с политически угодните стъкмистики, но последното изпълнение затъмни всичко.
  • 3 ХУ Ю

    21 1 Отговор
    вервам ,вервам и за оня мормот от третия етаж дето сгъвал шоколадите
  • 4 Ахаххха

    30 0 Отговор
    Статистиката при Цветарски цъфнала, та направо вързала.... не е статистика, а стъкмистика! Крайно време е Евростат да ви начука канчетата, некадърни калинки!
  • 5 От Народа

    26 0 Отговор
    Тая шайка в този институт са си живи подлоги на правителствата.. Те си нагаждат данните за да са изгодни за управляващите. В противен случай веднага рокада на шефа а от там и на директорите по дирекции.
  • 6 Попов

    23 1 Отговор
    Стъкмистика... Някои живечт в паралелна държава....
  • 7 9689

    21 0 Отговор
    Банда калпазани,назначени политически калинки.Хванати сте в престъпление,сега не но ще си носите отговорността.
  • 8 Да да знаем ние😂😂😂

    22 0 Отговор
    И 1986 нямаше нещо гръмнало и сега сме 8 милиона😂😂😂😂😂😂 и гроб печели честно изборите😂😂😂😂😂
  • 9 Темелко

    3 21 Отговор
    Важно е да се каже че председателят на НСИ е назначен от БСП. Заместничката му Янчева е чугуненено комуне като повечето идиоти, които пишете в този сайт.

    Коментиран от #16

  • 10 Интересно как при живково

    21 1 Отговор
    Като имаше пройзводство и износ бвп не е бил над 50 млрд лева а сега като няма нищо само грабежи бвп е над 50млрд и икономиката видиш ли процъфтявала😂😂😂😂😂
  • 11 Една

    15 0 Отговор
    Какво има толкова да се мисли - НСИ/Статистиката/ и "Информационно обслужване"/което обработва реzултатите от иzборите/ са в две сгради една до друга в центъра на София!!!
  • 12 Брах ви лайката гербаджийска

    22 0 Отговор
    Цялото управление е една голяма тлъста лъжа
  • 13 Въпрос

    11 0 Отговор
    Защо изгонихте Ренета Инджова?
  • 14 йнцфк жбдз

    16 0 Отговор
    Вашите "разминавания" са винаги целенасочени- да представите икономиката като растяща, цъфтяща, устойчива и т.н., в угода на пропагандата. Статистиката обслужва пропагандната политика. И никога никой не е виновен за тези ваши "разминавания".
  • 15 Темелко

    1 14 Отговор
    Що слагате минуси бе, че председателят на статистиката е назначен от БСП. Бати чугунените тикви. Това са неоспорими факти. И Инджова я махна Ореха, но на нея и беше изтекъл мандата, така че това е в реда а нещата. Осъзнайте се позитански невестулки.

    Коментиран от #24

  • 16 До темелко

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Темелко":

    То и Тиквата все още не си е върнал партийния билет! И той от БСП ЛИ Е назначен?! Назначават се от ДС, не от БСП! Направи разлика ако можеш!
  • 17 Фактъ

    10 0 Отговор
    Герб са автентичното ЦК на БКП .
  • 18 Темелко

    2 11 Отговор
    Ревете гнусни копейкаджии. Чугунените ви тикви стават само да разрушават сгради. Повечето от вас са безработни, ненужни за обществото плужеци.

    Коментиран от #22, #23

  • 19 1234

    15 0 Отговор
    Китай построиха бошница за 8 дни. Вие нешастници 1 година цифри не можете да обобшите. Ако Гечев не беше изнесъл провала ви шяхте ли да имате събиране с НАП за УТОЧНЯВАНЕ ТЕХНОЛОГИЯТА? Правите св на луди ако ви хванат патент на герб
  • 20 боцмана

    14 0 Отговор
    То всичко в тази държава не е стъкмистика а разминаване , тотално разминаване с нуждите на хората и охолството на властта и бандитите от ГЕРБ около тях.
  • 21 666666

    14 0 Отговор
    Това "украсяване" е всяка година ,не е от сега.Нали Боко трябва да говори за растеж и успехи
  • 22 До тунелко

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Темелко":

    Шматко, да се водиш на хонорар при гепаджиите не те прави работещ... ти си отпадък и нищожество, щом се налага да бръщолевиш тъпизми за някоя кирлива стотинка! Копейки, центове, стотинки... ти си ненужна мисирка!
  • 23 Потрес

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Темелко":

    По-добре чугунена глава, отколкото празна тиква, в теоя случай пълна със семето на вожда ти от банкя!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    5 0 Отговор
    Нали затова в НСИ 200 души вземат заплати за да няма разминаване....В частния сектор ако има разминаване отиваш да си търсиш нова работа.
  • 26 Васил

    3 0 Отговор
    Когато има висок икономически растеж данъците не се пипат а при нас се вдигат всяка година което означава само едно че данните са манипулирани. Пример Румъния има висок икономически растеж и даже намали данъците
  • 27 НСИ е

    3 0 Отговор
    много важен институт който "фризира" всички данни за развитието на страната. Там винаги се поставят послушковци , а непокорните като доц. Стоян Цветков, Ренета Инджова и др. се отсвирват директно от премиерите. Тая работа си е за прокурор, като търговския регистър, НАП, Митници, БНБ, МФ и др.
  • 28 Хм хм хм

    0 0 Отговор
    Защо ли не ти вярвам, господин Цветарски?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове