28 Февруари, 2020 10:53 3 216 27

Здравка Калайджиева: Трябва да изберем - независим съд или прокурорска република

  • здравка калайджиева-
  • съд-
  • адвокати-
  • прокуратура

От Фондация „Български адвокати по правата на човека“ настояват в Конституцията да се запише, че съдебната власт се упражнява от съда, а прокуратурата е автономна от правителството

Здравка Калайджиева: Трябва да изберем - независим съд или прокурорска република - 1
Снимка: БГНЕС

„В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.“ Това заяви в предаването „Преди всички“ адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

„Необходимостта от промени в конституционната уредба на съдебната система, които да изяснят кой в нея е кум, кой сват, кой на булката брат, изглежда остана неразбрана само от главния прокурор“, коментира Калайджиева.

От Фондация „Български адвокати по правата на човека“ настояват в Конституцията да се запише, че съдебната власт се упражнява от съда, а прокуратурата е автономна от правителството. Становището, което провокира негативна реакция на главния прокурор Иван Гешев, е огласено в рамките на консултациите при президента за конституционни промени.

„Становището е подготвено в отговор на поканата и аз мога само да благодаря на г-н Гешев, че го популяризира“, допълни Здравка Калайджиева.

„Крайно време е българският народ да се върне към съзнанието, че правосъдието се раздава от съда, а не от прокуратурата“, подчерта адвокат Калайджиева.

„Именно това е част от становището, изготвено по покана на президента. Ние смятаме, че това е принцип, който всички добре знаят, но той не е добре оценен и разписан в Конституцията и българските закони. Не може прокуратурата да започва производства, които да висят с години и тези производства за засягат името, имота, честта и живота, ако щете, на гражданите, докато те преценят и без да дават след това думата на съда. Това не е правосъдие. Това са акции, които би трябвало да се отграничават от действителното правосъдие.“

„Необходимостта от реформа е изяснена в редица решения на Европейския съд, Венецианската комисия, други международни авторитети. В нашето становище няма нещо особено ново. Но до този момент никой не беше характеризирал моето лично мнение или дейността на „Български адвокати по правата на човека“ като "наглост". Очаквам публично извинение от г-н Гешев и се надявам компетентните органи за оценка на неговата етичност и колегиалност като прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и Висшият адвокатски съвет да реагират“, изтъкна Здравка Калайджиева пред БНР.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асан 🇹🇷🇹🇷🇹🇷

    2 36 Отговор
    Ние ще отмъстим за нашите загинали войници вече търпението не могъщата свещенна непобедима Турска армия се изчерпи Русия и Сирия даму мислят щеси платят скъпо за това!Турската армия ще стартира операция срещу Русия и Сирия!

    Коментиран от #3, #23

  • 2 Onq s konq

    11 8 Отговор
    Я предлагам да въведем Шериата. Кой краде без ръка, кой лъже без език. И те така.
  • 3 ???

    21 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асан 🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Главата слуша ли те? 🚑

    Коментиран от #7

  • 4 Сокола

    22 8 Отговор
    Гешев е личният прокуронин на Шиши.
  • 5 Проблем

    28 7 Отговор
    Права е Калайджиева, защото основният проблем при некадърниците е, че те не осъзнават своята некадърност...
  • 6 5678

    8 33 Отговор
    ИМАМЕ СИ НЕЗАВИСИМА СЪДЕБНА СИСТЕМА!НЕ ВИЖДАМ КАКВО Я ПРИТЕСНЯВА ТАЗИ ДЪРТА И СКЛЕРОЗИРАЛА АДВОКАТКА.АДВОКАТИТЕ НЕПРЕКЪСНАТО ЛЪЖАТ И СЕ ОПИТВАТ ДА МАНИПУЛИРАТ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА!ПРОКУРОРИТЕ СА ТЕЗИ КОИТО ОБВИНЯВАТ ИЗВЪРШИТЕЛИТЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ,А СЪДЪТ РЕШАВА КОЙ Е ВИНОВЕН И ГО ОС9ЪЖДА.ПИТАМ ЗАЩО АДВОКАТИТЕ ТОЛКОВА СЕ СТРАХУВАТ ОТ ПРОКУРАТУРАТА?!
  • 7 Onq s konq

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "???":

    Слуша го. Човеко прави сондажи, колко електорат е останал на патриотите. Ако го плюят яростно, значи е добре работата.

    Коментиран от #11

  • 8 Калайжийка Здравкова

    8 13 Отговор
    Работата на адвокатите е да се дуелират с прокурорите в съда а не на улицата и по студиата. А така се създава усещането че адвокатите лаещи против Гешев участват в ОПГ което изобщо не е далеч от истината.
  • 9 Кирил

    13 1 Отговор
    Избирам да ги уволним всички и със спестените милиони да си вземем например финландци за съдии и прокурори.Престъпници и крадци в затвора.Така ще ни излезе в пъти по евтино.

    Коментиран от #14

  • 10 Той и Баце

    6 8 Отговор
    тъй говореше на времето:(ний ги хващаме,те ги пускат)!г-жа ,докато вие се плювкате през медиите с прокурорите-давността за делото КТБ си тече.Да ни светнете какъв е морала на ваши колеги по това дело,дето защитават нагли крадци.На стотици мил.лева.То с тази независимост ваша избуя престъпната Олигархия в РБ!

    Коментиран от #16

  • 11 ???

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Onq s konq":

    А защо си мислиш, че е за патриотите? Те и за Джамбазки мислеха, че отива на балотаж за кмет.

    Коментиран от #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Йосарян

    7 0 Отговор
    От кога има право на избор? Ако трябва да си избираме Кой да ни Краде ли? Закривай Кочината, че е повече от Пародия.
  • 14 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Кирил":

    съгласен. от личен опит. гнилите ябълки вън. съдии от чужбина.

    Коментиран от #25

  • 15 Митко

    14 1 Отговор
    Вярно е това: Нe мoжe прoкурaтурaтa дa зaпoчвa прoизвoдcтвa, кoитo дa виcят c гoдини и тeзи прoизвoдcтвa зa зacягaт имeтo, имoтa, чecттa и живoтa, нa грaждaнитe!!!

    Коментиран от #17

  • 16 Onq s konq

    2 5 Отговор

    До коментар #10 от "Той и Баце":

    Тази сегашната ситуация може да се реши лесно. Правим референдум и присъединяваме България Към Румъния. Така хем България ще е с територия както по времето на Симеон Велики, хем ще решим проблема с съдебната система. Остава само да намерим некой Румънец с име Симеон де да е съгласен да го направим цар. И ако го оженим за мократа Влайнка от Крушовица, ще успеем да навием Румънците да се съгласят.
  • 17 Адвокато

    11 4 Отговор

    До коментар #15 от "Митко":

    Е да, ама ако не е като сега, как ще "опраскаме" някого, дори да е 100% невинен? Как тогава Боко Тиквата и Каскета ще раздават тяхното си "правосъдие"?
  • 18 коя

    2 6 Отговор
    пък сега е Калайджийката, та и тя акъл ръси, Чорапът откъде ги вади тез капацитети!
  • 19 Стоян

    11 2 Отговор
    Прокуратурата е маша на властта и служи да прикрива престъпленията им!
  • 20 Олимпийска надежда

    6 1 Отговор
    Изменения в Конституцията ще има, но няма да се харесат на Главния прокурор!
  • 21 Див селянин

    8 1 Отговор
    Прокуратурата трябва да се разформирова. Да се сложат по няколко прокурора в районно управление и да бачкат редом с разследващите полица, защото в момента наглите прокурори се превъзбуждат и се мислят за богоизбрани и че са най - влиятелните личности в държавата. Да минат към изпълнителната власт и да видят, колко са недосегаеми, смешници.
  • 22 Колю

    6 0 Отговор
    Съд+прокуратура+адвокатура=железобетон... Машина за пари... За да са разделени и незасисими трябва взрив.
  • 23 Пако

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Асан 🇹🇷🇹🇷🇹🇷":

    Ами, Асанка отивай в Сирия и започвай да
    трепеш руснаци,тя и баба знае да плюе пред
    телевизора.А ако те е страх,изпрати жена си
    да разтоварва геройски воювалите турски
    нашественици....
  • 24 Onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "???":

    Богат житейски опит. ,,Те и тогава сондираха по същия начин, и беха обнадеждени от резултата. Ма сабята друго показа.,,
  • 25 ххх

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    А може ли ищци и ответници от чужбина?
  • 26 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    АЗ, КАТО АДВОКАТ НА БГ МАФИЯТА ВИ КАЗВАМ : "ТОВА НЕ Е ПРАВОСЪДИЕ " - "НИЕ РАЗЧИТАХМЕ НА СПРАВЕДЛИВОСТ "; " НЕ СМЕ ГОТОВИ ДА НИ ОТНЕМЕТЕ МАФИОТСКИТО ПРЕДИМСТВО " ; " НИЕ СМЕ С ВАС И ЩЕ ВИ ПОДКРЕПИМ -ПО МАФИОТСКИ "; " ИСКАМЕ СИ ДЪРЖАВНИЯ ПРОТЕКЦИОНИЗАМ ОТ ВРЕМЕТО НА- БеСиПи" !!!!!!!!!
  • 27 Ти да видиш...

    1 0 Отговор
    Ами то досега си беше "независима" съдебна власт, затова сме на туи дередже...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове