3 Март, 2020 11:35 4 253 14

Стефан Манов в "Студио Х": Машинното гласуване е решението на традиционните проблеми в българската изборна система ВИДЕО

  • стефан манов-
  • студио хъ-
  • машинно гласуване-
  • изборна система
Стефан Манов в "Студио Х": Машинното гласуване е решението на традиционните проблеми в българската изборна система ВИДЕО - 1

Дебатът за машинното гласуване се връща винаги в начална точка, освен това дебатът е изключително небалансиран, защото в общественото пространство продължава облъчването от един определен брой, така наречени експерти, които твърдят откровени лъжи. Депутатите нямат собствена експертиза и тази, която им се представя като такава, е лъжовна, фалшива експертиза.

Опитах се да вкарам фактологични елементи, които да накарат аргументите на противниците на машинното гласуване да се сринат, защото се изтъкват всякакви фантастични причини, включително не грамотността на населението и че България била много планинска страна и как щели да се носят машини по секции било много трудно в затънтените села в Родопите да се носят машини.

Да започнем оттам, във всяка една секция в България има едно така наречено многофункционално устройство – принтер, скенер, с който се прави копие на секционния протокол в края на деня. Обемът му е като на една машина. Освен това в чужбина във всяка една секция има и лаптоп, за да се изпраща по Интернет сканирания протокол. Не говорим за бюлетините, цялата бумащина, която се мъкнат едни торби напред-назад, напълно смехотворно е. За да кажем една държава, която е 77 пъти по-голяма от България, това е Бразилия. В нея има въведено машинно гласуване от 2000г. Само и единствено 100% машинно. Носят се машини по джунглите, с пирони, пускат се с хеликоптери, с военни машини. Има клипче на сайта на бразилската ЦИК как си разнасят машините по цяла Бразилия. Говорим за 418 000 избирателни секции, 136 милиона избиратели, само машинен вот. Нека да припомня, че в България машинния вот е предвиден само за секциите над 300 избиратели, грубо казано големите градове и по-големите села. Ако погледнем въпроса в Европа, твърди се, че никъде нямало машинно гласуване. Е, как да няма като Белгия гласува така от години. Цяла Фландрия, Брюксел регион и немскоговорящите общини във Валония на последните евроизбори, май месец, гласуваха така 6 в 1 – за европарламент, национални парламенти, регионална власт и т.н. 30 хиляди машини разгърнати в 15 000 секции, изцяло и единствено машинен вот. Има си сертифицираща фирма, одитираща фирма, екип.

Не мога да разбера защо ние се давим в чаша вода. Непрекъснато търсим някакви невероятни сложности и се убеждаваме как нещо е невъзможно да се случи. А другите просто го правят. Разбира се, решават се различни задачи, но факт е, че машинното гласуване днес, на което аз не бях привърженик между другото, когато се писа кодексът, струваше ми се екзотично, но все повече се убеждавам, с гигантското бастисване на изборните резултати в България. Как? Първо недействителните бюлетини...470 000 недействителни бюлетини на местните избори за общински съветници...но всеки български гражданин може да провери в какво състояние са протоколите на Секционните избирателни комисии, те са сканирани на сайта на ЦИК. Между 2/3 и ¾ на всеки избор протоколите са с корекции и поправки, не излизат елементарни суми. Да не говорим, че машините на последните евроизбори показаха ясно, че не се отчитат преференции. В крайния протокол на комисията примерно написано за дадена партия 5 преференции, а само машинната част от протокола, която този път нямаше как да я скрият – показва за същата партия 15 преференции. Явно някой не ги е отчел, не са ги сумирали.

Виждате, че имаме едни традиционни проблеми в българската изборна система, които биха намерили решение с машинното гласуване.

Всички сме съгласни, че в България на изборите един от основните проблеми е купуването и продаването на гласове, ако сте били вие в машинна секция, знаете как е поставена машината и как не е в тъмната стаичка...и не можете да си извадите смартфон да си заснемете екрана как сте гласували и да се отчетете купения вот и да си вземете втората част от парите, които ви е обещал брокера на купени гласове. Ето, една проста, не радикална, но достатъчна спънка.

Метода на графита под нокътя, той драсква да я направи нелегална...това всичко са хитринки, които в българската практика са станали, уви, не закономерност, то са станали единствен начин за или опит да спечелиш изборите, или да бастисаш противника. Именно заради това машинното гласуване ще даде нов импулс на демократичния процес в страната, защото най-накрая хора, които се чувстват отвратени и вече дори не искат да ходят да гласуват, ще са убедени, че гласът им ще бъде правилно отчетен.

Машините пускат едни разписки... те ще гарантират това, че вътре в машината вотът ви не е бил преобърнат от някакъв пиратски софтуер...Ще има и начин за одит, всеки индивидуален избирател прави своя одит като вижда бележката.

Действително трудно е да се прецени до каква степен този манипулативен процес, който протича след като хората гласуват е опорочил и в каква степен е променил изборния резултат.

Едната част от въпроса е изборната технология, втората част е онова промиването на общественото мнение чрез удобни медии. Аз самият се опитах да се свържа с основните национални медии, където канят един определен брой експерти, които да твърдят, че няма машинно гласуване в Европа, че всички се отказвали, че са неграмотни българите, че планинска държава. В повечето от тези медии отказват да чуят обратното становище.

Опитът да се прекара въпросът за машинното гласуване през цената е доста посредствен опит, защото очевидно е, че демокрацията не се оценява в някаква стойност. Освен това машините няма да се използват еднократно, те ще се използват на няколко избора. Отново искам да подчертая, че всички изтъкнати до този момент трудности относно конкретното разгръщане на машините в България, всъщност са абсолютни предтексти и нямат реално да почиват на никаква сериозна база.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митко

    6 5 Отговор
    "Машините пускат едни разписки... те ще гарантират това, че вътре в машината вотът ви не е бил преобърнат от някакъв пиратски софтуер..."
  • 2 Избирател

    16 3 Отговор
    Един ерудиран българин, който не е манипулиран. Дано повече като него наистина да променят много неща в изстрадалата ни родина.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Йосарян

    2 3 Отговор
    Може, ма не може! А сърните купени отдавна?

    Коментиран от #7

  • 6 Къш

    1 7 Отговор
    Ба кой тоз ва?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЪРП

    6 3 Отговор
    ПОЗДРАВЛЕНИЯ КЪМ ФАКТИ ЗА ПУБЛИКУВАНАТА СТАТИЯ!!!
    ТОВА Е АБСОЛЮТЕН ФАКТ!!!
    ВСЕКИ КОЙТО ИСКА ДА ЖИВЕЕ В НОРМАЛНА , СВОБОДНА И ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА, ТРЯБВА ДА ИСКА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ!!!!!
    С ХАРТИЕНИТЕ БЮЛЕТИНИ СЕ МАНИПУЛИРАТ БРУТАААААЛНО ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ!!!!! ФАКТ!!!!! МАНИПУЛИРАТ СЕ ОЩЕ В САМИТЕ ИЗБОРНИ СЕКЦИИ!!!!!
    БОРБАТА ЩЕ Е СРЕЩУ УПРАВЛЯВАЩИТЕ МАНИПУЛАТОРИ И МОШЕННИЦИ ,КОИТО ДЕРИБЕЙСТВАТ И БЕЗЧИНСТВАТ ЧРЕЗ ИЗМАМА НА ИЗБОРНИЯ ВОТ!!!!
  • 9 ЪРП

    7 3 Отговор
    ДА СЕ ВЪВЕДЕ И ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ С МИНИМУМ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ПРАВО НА ГЛАСУВАНЕ!!!!!
    ДА СЕ ВЪВЕДЕ И ЗАБРАНА НА ЧИСЛОВИТЕ ОБОЗНАЧЕНИЯ НА ПАРТИИТЕ И РАЗБЪРКАН РЕД НА ПАРТИИТЕ В НЯКОЛКО ВАРИАНТА ПИСМЕНИ БЮЛЕТИНИ!!!!!!!!
    ДА СЕ ВЪВЕДЕ МАСОВО МАШИННО ГЛАСУВАНЕ!!!
    ХАЙДЕ ТОГАВА ДА ВИДИМ КАК ЦИГАНИТЕ ПОД ЗАПЛАХИ, КОРУПЦИЯ И ФАЛШИВИ ОБЕЩАНИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ШАЙКАТА, КРАДЛИВА И МАФИОТСКА !?!??!!?!!!!!
    И НАРОДА ДА СЛЕДИ НА ИЗБОРИТЕ В СВОИТЕ СИ СЕКЦИИ ДАЛИ ПОДМЕНЯТ ВОТА С ХИМИКАЛКИ СЪС САМОЗАЛИЧАВАЩО СЕ МАСТИЛО!!!!!!!!
    ВСЕКИ ,МОЖЕ ДА СИ ДРАСНЕ БЮЛЕТИНАТА С НЕГОВ ХИМИКАЛ И ДА ДРАСНЕ НА ДРУГО ЛИСЧЕ С ХИМИКАЛА ОТ ИЗБИРАТЕЛНАТА УРНА, ДА ВИДИ ДАЛИ МАМЯТ С ХИМИКАЛИ С ИЗТРИВАЩО СЕ МАСТИЛО!!!!!!!!!!!!
  • 10 Onq s konq

    5 3 Отговор
    Щом 240 глупака в парламента се справят с машинното гласуване , значи и народа ще се справи. В ПАРЛАМЕНТА ГЛАСУВАТ МАШИННО!
  • 11 Иво

    1 5 Отговор
    Колко държави гласуват машинно???Ние ли сме най -богати ?? Нима другите държави са по- глупави.Всички по селата няма как да се справят има хора за жалост и немогат да четат.Вместо да се увеличат пенсиите дайте ги за глупости.
  • 12 Наблюдаващ

    5 1 Отговор
    Част от трагедията на България е , че Сулю и Пулю станаха професори .
  • 13 Ти да видиш...

    2 2 Отговор
    Много ми е чудно, как ще се оправят по голяма част от българските пенсионери и малограмотните с машинното гласуване. Те и сега когато теглят парите си от банкомата, след тях се образува километрична опашка...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове