Last news in Fakti

9 Март, 2020 19:20 2 114 7

Ананиев критикува болницата в Плевен

  • кирил ананиев-
  • плевен-
  • болница

По-рано стана ясно, че има напрежение пред болницата в града

Ананиев критикува болницата в Плевен - 1
Снимка: БГНЕС

Случилото се в Плевен с връщането на пациенти от страна на лечебното заведение не отговаря на това, което съм издал като заповед. Веднага щом разбрах за този проблем, предупредих директора на университетската болница в Плевен стриктно да спазват нарежданията, които съм посочил в заповедта. Недопустимо е приемът на хората, които имат нужда от хемодиализа, химиотерапия, лъчетерапия, ТЕЛК, да бъде отказван. Въпреки че в Габрово подобна ситуация няма, същия разговор проведох и с директора на габровската болница.

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг на Националния оперативен щаб след международна видеоконферентна връзка по повод разпространението на COVID-19 и мерките за овладяването му.

По-рано стана ясно, че има напрежение пред болницата в града. Пациентите се оплакаха, че не могат да влязат в лечебното заведение за преглед и важни процедури. Някои от тях бяха принудени да прекъснат дори химиотерапиите си. Оказа се, че пациенти на химиотерапия нямат друга алтернатива. В здравното заведение се допускат само пациенти, на които трябва да бъде оказана спешна помощ.

Ситуацията в университетската болница в Плевен в момента е спокойна. Не такава беше обаче сутринта, когато множество хора дойдоха. На вратата ги посрещаха медицински лица - някои приемаха, други връщаха.

Ананиев посочи, че е разочарован от това, което се е случило в Плевен, още повече с оглед вчерашното му посещение в града и факта, че лично се е убедил в отличната организация, създадена в рамките на самото лечебно заведение. В тази връзка на ръководството на плевенската болница е наредено да не допуска подобни тълкувания на текстове, а ако имат въпроси, винаги могат да попитат Министерство на здравеопазването.

"Заповедта е изключително ясна - да се ограничи достъпът на външни лица, да се преустановят детските и женските консултации, плановите операции и свижданията. Това са ограниченията, всичко останало трябва да се изпълнява от лечебните заведения", обясни още Кирил Ананиев.

По отношение обезпечеността с лични предпазни средства предстои да бъдат получени количествата, договорени с Турция. По този начин ще бъдат осигурени допълнителни медицински предпазни средства. Успоредно с това се водят разговори с други държави-членки на ЕС, както и с трети страни, за осигуряване на още предпазни средства. Върви и процесът по производството на защитни маски и облекла у нас. Дискутират се и различни варианти как общопрактикуващите лекари и търговците на дребно, каквито са аптеките, да бъдат снабдени с нужните им количества. Обсъжда се възможността това да стане чрез нарочни заявки до регионалните здравни инспекции на територията на страната. Това стана ясно още от думите на здравния министър.

Основен акцент във видеоконферентната връзка бяха мерките, предприети от държавите - участници в разговора - Израел, Унгария, Румъния, Италия, Австрия, Кипър и Хърватия. Обсъдени бяха най-належащите въпроси и предизвикателства, които стоят пред правителствата, икономиките и здравните системи на отделните страни.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    17 0 Отговор
    Бойко сега ще предложи да махнат карантините и да оставят хората да се разболяват, защото това ще е добре за икономиката и държавата ще просперира.
  • 2 гост

    18 1 Отговор
    От два месеца се знае, че ще се стигне до този момент, но те чак сега направили среща и поръчали маски от съседите? Що за некомпетентни хора са това? Чак сега стартирали процес по производство на защитни средства в страната. Да, ама вече хората се заразяват, каква е ползата като пуснете маски по аптеките след месец? Защо не го направихте преди месец и половина? От 3 седмици в нито една аптека няма маски и ръкавици, това нормално ли е? Не е ли достатъчен сигнал, че трябва да се направи акция по зареждане, защото спекулата е голяма и се продават на 10 пъти по-високи цени, който няма избор какво прави? В Китай се продават по ограничени бройки на човек, но ги има, макар че там е страшно спрямо тук. Сега ми излизат и говорят, а трябваше да направят разяснителни акции, как да се пазиш, как да ограничиш контактите, да се информират всички завръщащи се по границите, по летищата, да има информираност, да има превенция. Нашите тумбаци сега чак седнали да мислят.
  • 3 Последния софиянец

    19 0 Отговор
    На обяд беше впечатлен от организацията в болниците, а сега друго говори.
  • 4 Тиквю

    10 1 Отговор
    Ананьо, с кой самолет вирОса долетя в Плевен
  • 5 Долорес Арсенова (Арсеник Доларестова)

    7 1 Отговор
    Лични лекари в схема с фармацевтичната фирма НЕОБАЛКАНИКА цакат НЗОК
    Джипита изписват ударно лекарства,
    пращат ги на екзотични екскурзии....
    Джипита изписват ударно лекарства на конкретна фармацевтична фирма(МС ФАРМА- Необалканика), за да пътуват безплатно на екзотични екскурзии. За всяка дестинация е необходимо те да съберат определен брой изписани опаковки от даден медикамент. Това са предимно лекарства за сърдечносъдови заболявания, като хипертония, и диабет, които се отпускат безплатно или частично от Националната здравноосигурителна каса.Предоставени са конкретни оферти, предложени на общопрактикуващи лекари от Плевен като те важат и за други градове в страната. Обикновено става въпрос за по-скъпи медикаменти, за които НЗОК трябва да плати повече, а в някои случаи има и разлика, която е за сметка на пациента.
    Пред фирматаотчитането е с копието от рецептата за изписаното реимбурсирано лекарство или от компютъра на доктора, където това също се нанася.
    За екскурзия до Мексико и Сингапур например джипи трябва да продаде 5000 опаковки от определено лекарство. Гвоздеят в туристическата програма обаче е полуостров Камчатка, за където българи все още пътуват твърде малко. Тази дестинация сега е много модна както в Русия, така и сред европейците, и е много скъпа. За нея лекарят трябва да изпише 6000 опаковки. Толкова трябва да изтъргува и ако иска да пътува на аванта до Исландия и Гренландия. За да се разходи до Западното крайбрежие на САЩ обаче, трябва
  • 6 Простак

    8 1 Отговор
    какво критикуваш болницата в Плевен , бе Абталин такъв , вие политическата класа краде и смучи кръвчицата на народа ,,вижте се с 440 хилядна държавна администрация и 100 хиляди коли карате и живете от гърба на народа
  • 7 Даге

    2 4 Отговор
    Най-гламавия град в БГ! С най-мързеливия и гнусен кмет!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове