Last news in Fakti

9 Март, 2020 20:50 5 237 20

Кунчев: Не трябва да чупим държавата

  • covid-19-
  • ангел кунчев-
  • коронавирус

Продължава анализът на проби от Габрово и Плевен

Кунчев: Не трябва да чупим държавата - 1
Снимка: БГНЕС

27 проби на потенциално заразени с коронавирус пациенти са били изследвани от лабораторията във ВМА и резултатите на всички са отрицателни, в рамките на следващите часове ще се проучват 84 души от Плевен и 47 – от Габрово, но вероятно за тях ще се знае със сигурност в ранните часове на утрешния ден. Това обяви на брифинг пред журналисти председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Четиримата пациенти, за които е установено, че са болни от COVID-19 продължават да се подобряват, посочи той.

„Габрово и Плевен станаха модел, по който вероятно ще се развият нещата в други градове, когато бъдат установени положителни – нещо, за което нямаме съмнение, както и вие. Епидемичната вълна в Европа върви – не само в Италия, и в големите европейски страни случаите нарастват непрекъснато. Това е процес, през който ще минат всички останали държави“, посочи главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев.

Той отбеляза, че е било „незадоволително“ решението на болнични ръководства да връщат пациенти на химиотерапия, хемодиализа и подобни, при положение, че тяхното състояние изисква непрекъсната грижа.

По думите му епидемията е безпрецедентна с икономическия ефект, който има.

„Той (коронавирусът – б.р.) дойде, стъпи в България, да, ще се развие. Нашата цел е колкото се може по-малко хора да се заразят, по-малко баби, дядовци, наши родители, да умрат, но и другата цел е да не счупим държавата – да не направим икономиката в такова състояние, че да се възстановява 2-3 години“, подчерта Кунчев.

Като проблем не само на национално, но и на международно ниво по време на конферентния разговор на държавни лидери от няколко страни (вкл. България) е била посочена технологията на лабораторните резултати, която е бавна. Кунчев посочи, че вече се въвеждат скринингови тестове, които позволяват отсяване на потенциално заразени, но за доказване на положителен резултат ще е нужна отново оценка от референтна лаборатория.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 H5X3

    54 5 Отговор
    Това е на Баце лафа.Но държавата е счупена отдавна далавери, корупция, усвояване, угояване, най бедната страна в ЕС, най застаряващата - това нищо ли не говори господа.
  • 2 Behemoth

    40 3 Отговор
    Всичко е съшито с бели конци ....ЦАРЯ Е ГОЛ!
  • 3 Шайка вирус

    38 3 Отговор
    Държавата на организираната престъпност.
  • 4 И през 1986 нямаше гръмнало нищо😂😂😂

    32 2 Отговор
    Квито и цифри да ви се казват ги умножете х 1000 поне за да добиете реална представа
  • 5 Има кратуни за чупене

    45 3 Отговор
    Отдавна т.нар. държава е счупена от некадърно управление и масови грабежи от страна на властимащите и приближените им. С огромно уважение към медицинските специалисти, полицията, военните и всички други ангажирани с "Короната", но я си представете(което е напълно възможно– наводнение, земетресение, или др. природни бедствия) – Нулев потенциал за справяне при случай 2 или 3 в едно.
  • 6 Янчо телето

    38 3 Отговор
    тя държавата от 30 години демокрация е счупена вече , маменцето му ебахте вие ,умните политици
  • 7 Сандо

    29 3 Отговор
    Мутрите колко ги е страх да не си изгубят еладтчицата.

    Коментиран от #19

  • 8 Гого

    21 1 Отговор
    Абе Кунчев. Стига сте грачили. Хвърлихте цялата държава в паника. Защо не ревахте така когато грипния щам тип Б дойде. Нищо. Обявихте само една грипна ваканция. И от него хората с лабилна имунна система умират. Работата взе да намирисва. Под чий диктат работите? Дълго време в България нямаше корона вирус и изведнъж, когато ЕС обяви бюджет от 50 млрд. евро за борба с корона вируса, той изведнъж се оказа в България, дори и с неясен произход. Откъде го внесохте бе? Че нали корона вируса, също като миграните не иска да минава границата ни. Ами че той като види каква мизерия е в България, сам ще хване първия полет обратно и през девет планини ще избяга.

    Коментиран от #15

  • 9 Въпроса е

    12 1 Отговор
    Въпроса е как функционира целия Европейски съюз? И как ще функционира за напред? Целта на всеки съюз е да защитава здравето и живота на гражданите си. А ситуацията с корона вируса, за който знаеха в целия ЕС още на 23 януари от Ухан лично за мен в Италия е на ръба да излезе от контрол. Жителите на 27 стари държави трябва да задават много много много сериозни въпроси на управляващите ги политици в следващата една година!!!!
  • 10 Стъкларят

    14 4 Отговор
    Тя мноо крехка тая държава, бе деееба както вика премиера
  • 11 Николас Мадуров

    12 3 Отговор
    А бе хора аз ли съм ненормален или сбъркан - като говори оня уенния от щаба Мутафчията зад него Кантарджията прави някакви безумни мимики и се пули все едно е видял на магарето к***ра верно ли съм видял това в сериозния щаб на тиквичките и защо не са със скофандри уйните ???
  • 12 Слави Славов

    11 3 Отговор
    Че то има ли такава държава,та да я чупим?!Дано короновируса да умори всичките гербери деимократи,патриоти и калинките им,та дано останат само свестни хора,та да кажем,че има такава държава!
  • 13 Umbrella Corporation

    3 3 Отговор
    Ще продължават да се възтановяват докато не приключът.Нали нека се оправят обаче като се има предвид какви светила в медицината ги лекуват едва ли.
  • 14 7837

    8 3 Отговор
    Чия държава? НА Барба Ганьос и ордата му? Която дава 700 лева на сестрите, които ще изнесат тази епидемия?

    Закривай тази кочина! Боката в затвора!
  • 15 Проклет да си Боко!

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гого":

    Гого, не изтъпявай. Чумата как се е движила из Европа? Чрез преносители - мишки и плъхове. И сега положението е същото - цигани и мигранти. Всички цигани от Италия ще се домъкнат тук, за да заразят народа. Кратуната вместо да ги закара на изолирано място , да преседят 1месец и тогава да ги пусне между хората, той стадиони ремонтира и самолети купува. Ама пусти пари, как ще ги изпусне!
  • 16 Путката

    4 1 Отговор
    То не остана нищо за "чупене".Това не е държава . Една територия пълна с клетници и шепа шайкаджии.Отдавна България е само географско понятие.
  • 17 Дали е така

    2 1 Отговор
    Чупиме държавата???
    Не когато сме донори на агресивни нации, които атакуват България през продажници на организирани престъпни групи завладяли еднолично страната ни и готови да я превърнат в територия на картата без "лош човешки материал"...
    Не когато унищожават и източват икономиката ни с цел лично блаженство: "Австрийците не са прави, че не се подчиниха и бяха смазани от американците, но са заедно и се изправиха с по-голяма сила" - защото са заедно, защото са народ...
    Американците получиха през едноличния собственик на България държавна помощ за ТЕЦове за източване на страната ни и бонус, доставка на изтребители Ф16 проектирани преди 60 години на цената на най-съвременна техника поради алчност и безхаберие на самовлюбен, измамен, престъпен и жесток лидер мразещ единствено страната и народа си...
    Тази престъпна партийна група от организатори на "чупене на държавата" разчитат да им "дадат" малко от нея дато бонус за вярна служба при затриването ни като нация, за която децата ни ако оцелеят ще учак как: "Руски авантюристи и Български сепаратисти воювали на Шипка срещу законната Турска власт в БЪЛГАРИЯ!"
    Продажника, който ходи на вечеря при поробителя в навечерието на националният празник 3 март...

    За Българите "няма пари";
    Няма пари за заплати на медицинските сестри;
    За пенсионерите "Няма пари"?!?

    За да има за лични държавни самолети и не дай си боже да възрази някой - той е идиот и парите ще бъдат пренасочени отново в частната касичка за частн
  • 18 petar svilenov

    0 1 Отговор
    Като приемем още 1200 африканци,не за счупване,а за пълен разпад.
  • 19 Хлъц

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Сандо":

    Не разбрахте ли,за 30 години,че е важен меда,а не- пчелите? Сега ни надуха главите с маски и защтитни костюми.Добре, но защо " следварително" можехте да го направите още миналата година.Оказа се,че много фирми са изнесли маските в Китай.Каза го сутринта фактор от апт.бизнес.Сега ще пуснат маски със сигурност.Но на каква цена? Убеден съм,че няма да бъде под 50-60 лв, за кутия от 50 бр.При едно 4 чл.семейство това са минимум 200-250 лв на месец.Поредно гушене на определена фирма+ хищниците от аптеките.
  • 20 David

    1 0 Отговор
    Човека говори умно и нормално и нормалните хора го чуват и разбират. Останалите да му мислят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове