Last news in Fakti

10 Март, 2020 12:55 13 914 28

Правят български маски с активен въглен, абсорбиращ бактерии

  • маски-
  • активен въглен-
  • коронавирус

София тех парк е включен да работи за решаване на проблемите при тези критични ситуации

Правят български маски с активен въглен, абсорбиращ бактерии - 1
Снимка: БГНЕС

На днешното заседание на Министерски съвет премиерът Бойко Борисов даде информация за работата на българските институти относно изработката на предпазни маски, съобщи trafficnews.bg.

„В БАН имаме разработки за получаване на нови материали, които могат да помогнат в момента с подобряване на качеството на изработка на български защитни маски”, съобщи проф. Юлиан Ревалски.

Два български института разработват проекти за защитни маски. Един от тях се занимава и с получаването на активни вещества, които спомагат за предпазването от вируси. Нашите учени са разгледали няколко типа маски и са установили, че активният въглен може да се получи от костилки на кайсии, които абсорбират бактерии. Разработката се финансира с 24 млн. лева от държавата и европейски програми.

„Когато водихме преговорите, се оказа, че нямаме активен въглен. В нашия институт са разработили и го имат”, обясни Борисов. Той нареди на Емил Караниколов и Кирил Ананиев да се договорят условията за производство на такъв тип маски.

София тех парк е включен да работи за решаване на проблемите при тези критични ситуации.

„Надявам се от днес или утре да започне производството на български защитни облекла. Граничарите задържаха първия опит за спекула и контрабанда. 7 500 маски са опитали да се изнесат от България. Границите максимум да се затегнат. Днес чакаме и защитните облекла от Турция”, обясни Борисов. Той обясни, че това е жест на приятелство от страна на южната ни съседка, защото в страната има забрана за износ на такива продукти.

„Няма смисъл от истерия. Прави всичко това, за да са максимално спокойни хората”, допълни премиерът.

Министърът на образованието обясни, че на детските градини, училищата и висшите учебни заведения ще се раздадат дезинфекциозни материали и препарати.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    19 1 Отговор
    Значи можело в БГ да се произвеждало ;)

    Коментиран от #5, #19

  • 2 Вервайте, че са с активен въглен

    6 9 Отговор
    Хахахахаха
  • 3 Сетиха се

    16 2 Отговор
    Какво дремаха до сега.
  • 4 Сетих се за протеста

    27 0 Отговор
    Много добра новина за постиженията на учените от БАН, но някой спомня ли си когато тези хора протестираха не само за заплати, а и за мизерните условия, в които въпреки всичко работят и се доказват като професионалисти на световно ниво.

    Коментиран от #8, #12

  • 5 El pueblo

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    Да, чакате всичко на готово и ревете после, че всичко е толкова скъпо. Билетчето ми беше 5 стотинки XD. А нямате дори базово разбиране как работи пазарната икономика.
  • 6 Ей бибитко

    35 0 Отговор
    Гражданска защита имаше 10 млн. респиратора на склад. Съхраняваха се точно за такива случаи. Ти и особена форма на главата ликвидирахте структурата през 2009 год и всичко отиде на мг. Ся и да се праиш на загрижен герой нема смисъл. А, имаше и хиляди кг активен въглен във варелчета по 30 кг. всяко, херметически затворени.

    Коментиран от #23

  • 7 Ха ха

    11 2 Отговор
    Сега първо кайсиите да посадиме.Напоителни системи имаме,водата от Белмекен вече е в Перник,а желаещи емигранти да работят бол.В ТехПарка на Плевнелиев имат една молекула ,предвиждаща всички мутации.Като Баба Ванга е.Корнавируса направо го разбихме
  • 8 Зубрачи

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "Сетих се за протеста":

    Точно затова в БАН губят интерес да правят нещо. Всичко започва от една думичка в младежките години. Това показва колко нестабилни са и остава отпечатък за цял живот. После се питаме какво правят толкова време съмнителни хора в читалището?

    Коментиран от #13

  • 9 onq s konq

    3 4 Отговор
    Най сигурно е с противогази.
  • 10 кравата Герда

    1 1 Отговор
    Правят български маски от паласки с активен мъглен, абсорбиращ батерии.
  • 11 препис

    4 2 Отговор
    Най сигурно е с противогази,от нарязани сутиени на едрогърди българки.
  • 12 Валентин

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сетих се за протеста":

    Не ги възвеличавай. Повечето са кръвопийци, които са обсебили даден институт и търсят низшестоящи, младежи, докторанти, чийто труд и идеи да откраднат и да обявят за свои. после кандидатстват за нов проект с откраднатия труд, намират нови жертви и се задържат за десетилетия.

    Коментиран от #16

  • 13 Тъжно и смешно

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Зубрачи":

    Спомних си как една дама с научна степен, квалификации и др. необходими сертификати, обясняваше пред камерите колкоѝ е заплатата, и как нямат финансиране дори за обикновени консумативи и реактиви, а сега тези дето не са осигурили средства ще се гордеят с българската научна мисъл и талант, пък ако стане и световно откритие, ела гледай как "ние,това, онова" ще се бият в гърдите, все едно, че те са откриватели и половината бюджет отива за научни разработки.
  • 14 Дедо ви

    9 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг:"... маски с активен въглен, абсорбиращ бактерии"....Много хубаво, обаче коронавирусът е ВИРУС, а не бактерия. Той е стотици пъти по-малък от бактериите и спокойно ще премине през тези маски. Така, че може да си наврете в .....знаете къде.

    Коментиран от #18

  • 15 NikNay

    6 2 Отговор
    Колко голям идиот трябва да си че кажеш , че активния въглен абсорбира бактериите? Жал ми е за българската наука и образование щом държавата се ръководи от такива корифеи на неграмотността. . . .

    Коментиран от #25

  • 16 Сетих се за протеста

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Валентин":

    Дори и да е така, това само потвърждава , че имаме млади и умни хора, на които за съжаление не се осегуряват средства за развитие и отиват в чужбина, където по достойнство оценяват потенциалът им. Приятел мина по веригата, та през Чехия в САЩ –всички условия и съответно заплащане, разбира се че се е доказал но не в полза на България.
  • 17 ЗАРА

    1 3 Отговор
    аз пък ще си наплавя от чашките на сутиен егати яките две маски ,ще бъдат неузнаваеми и уникални - тези от бан ще надуят цени от 40 лв нагоре, та черен въглен та розов, айде сиктер...
  • 18 Ееееее

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо ви":

    Не си мн в час. Точно тоя вирус е с размер на бактерия, около 400 nm.
  • 19 чдна работа

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    Може ма поръчката ще я произведат в Китай.Иначе ще се водят български.
  • 20 хгхг

    1 2 Отговор
    абсорбиращ бактерии ??
    Т'ва хубаво, ма нали беше вирус
  • 21 Това е даси Българин

    3 1 Отговор
    Навсякаде по света активен въглен се прави от индийски орех , щом сме му намерили алтернатива това означава че сме открили Америка или начин да пълним няккой джоб с пари .
  • 22 Истина

    2 0 Отговор
    Вирусите приблизително от 100 до 1000 пъти по-малки от бактерите .
  • 23 Е значи ли, че....

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ей бибитко":

    Ако има прокуратура, тя трябва да се самосезира и да инициира пълна проверка, къде са продадени тези средства и от кой?
  • 24 хипократ

    2 0 Отговор
    Маските трябва да се носят от болните,не от здравите.За опазване маската не помага ! Маска с клапан ? Как ще спреш нещо като клапана се отваря при издишане ? Много е шик обаче вреди.
  • 25 охобохо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "NikNay":

    А ти колко си грамотен та не правиш разлика между бактерия и вирус?
  • 26 Разум

    1 0 Отговор
    Една добра новина от Турция.
    Аз поддържам добрите дела, мисли и идеи без значение от къде идват.
  • 27 Човек

    0 0 Отговор
    Имам 4 чувала с костилки от кайсии!
  • 28 И. Б.

    1 0 Отговор
    А някой разбра ли, близо месец по-късно, къде се произвеждат и къде се продават тези маски?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове