Last news in Fakti

16 Март, 2020 12:52 6 322 54

Иво Христов: Коронавирусът хвана властта неподготвена

  • иво христов-
  • коронавирус-
  • извънредно положение

От здравна, кризата вече се превръща в икономическа, може да се превърне и в политическа, смята евродепутатът

Иво Христов: Коронавирусът хвана властта неподготвена - 1
Снимка: БСП

"Коронавирусът хвана властта неподготвена, включително и медицинските капацитети. До преди две-три седмици те отричаха реалната опасност от коронавирус в България. Подцениха вируса, но към момента полагат необходимите усилия в условията на голям стрес. Сега не е моментът за придиряне, но властта трябва да предприеме пакет от мерки за подпомагане на най-засегнатите.

Неизбежно тази санитарна и здравна криза ще прерасне в икономическа и малцина ще са дребните предприемачи, които ще могат да устоят на един месец безделие. Всички те ще трябва да освобождават свои работници, като тук става въпрос за десетки, вероятно и стотици хиляди хора", коментира Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, в ефира на Дарик радио.

Според него предстоящата криза ще засегне и средния бизнес, като тепърва предстоят социалните трусове и обществено напрежение. Евродепутатът изтъкна, че обявяването на извънредното положение е трябвало да бъде съпроводено и с ясни икономически мерки, каквито се взимат в тази ситуация в други страни. Съгласи се, че родният икономически ресурс е по-скромен, но подчерта, че намира за редно да се въведат определени данъчни облекчения, които да бъдат покрити от бюджетния излишък и че очаква адекватна и бърза реакция от правителството.

"Мисля, че навсякъде властите късно осъзнаха мащаба на бедствието. Тази криза е урок, който ще промени много неща в нашия начин на живот. Както си спомняме, терористичните атаки от 2001 г. породиха траен страх от тероризма, който стана част от нашето ежедневие. Промени се законодателството и досега в големите мегаполиси патрулират войници в пълно бойно снаряжение. След коронавируса вероятно ще се промени културата на общуване между хората и ще се възприемат определени методи на действие при такива опасности", каза още Христов.

По думите на евродепутата, извънредното положение не трябва да трае прекалено дълго. Похвали бързата и своевременна реакция на левицата, както и въведената поправка в продължителността на срока на извънредното положение. Той подчерта, че сега приоритет е да се овладее възникналата ситуация, но че през цялото време трябва да се седим с едно наум за предстоящото ни връщане към нормален начин на живот след кризата.

"Текущото извънредно положение ще внесе сериозни изменения и последствия в дългосрочен план. От здравна, кризата вече се превръща в икономическа, може да се превърне и в политическа. Към момента обаче трябва да се концентрираме върху здравната и мерките за овладяване на икономическата", заяви Иво Христов.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 22 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Anonim

    78 42 Отговор
    Много на място властта реагира а твоя началник шофьора повтаряше от Шипка няма вирус ,а ти си посредствен щатен журналист на БНТ и такъв калъф ще си останеш

    Коментиран от #53

  • 2 Иван

    73 28 Отговор
    Тоя па на всяко гърне миродия. Ако можеш с нещо да помогнеш, помагай, ако неможеш престани да пречиш
  • 3 СМЕРШ

    78 43 Отговор
    Изключителен изрод ! В Европа ни дават за пример ,но др. Иво има друго мнение (съгласувано на 100% с Кремъл). Абе изрод ,ако вие управлявахте ,сега да сме по зле от Италия !!! Българомразци гадни !
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Народен артист

    32 44 Отговор
    Нима някой е очаквал нещо друго от ,,интелекта от Банкя,,...............Нещо го няма никакьв,сигурно тьрси ,,излишька,, от милиарди от контрабандата :).....Сега ще му льсне мантрата за ,,отличниците на Европа,, финансово....ПАРИ НЯМА.

    Коментиран от #17, #31

  • 6 Баш Истината

    64 3 Отговор
    Ей Българи няма ли да разберете че идват страшни времена.Защо не разбирате от Български да си седнете на задниците поне за две седмици. Няма да се минете от това.Само за добро е
  • 7 РОШ

    41 20 Отговор
    Колко години бюджетните излишъци се даваха за бонуси вместо сега при нужда да имахме резерв за медицинска техника, лекарства, маски, помощ за пенсионери, малкият и средният бизнес и пр.

    Коментиран от #13

  • 8 ФЕН

    31 21 Отговор
    Точно казано но в България всичко е в последния момент и всичко е подценено без значение кой е на Власт.
  • 9 Хахаха

    52 27 Отговор
    Президентът се подигра с т.нар. софийски и шипченски щам на грипа
    Каква ли щеше да бъде съдбата на България, ако онези велики българи се бяха поддали на "вируса" на манипулацията, на "вируса" на страха, каза Радев на връх Шипка
    https://segabg.com/hot/category-bulgaria/142-godini-osvobozhdenieto-na-bulgariya

    Кажи му идиот и знай, че става дума за Румен Радев, кажи му дебил, знай, че става дума за съветникът му Иво Христов
  • 10 Баш Истината

    47 21 Отговор
    А ти къде беше бе отворко.Мълча като мижитурка и сега се правиш на голям.Ти да не си от червените ходили на Шипка с президента.Качете сепак там да духате срещу вируса.Щраус
  • 11 Софиянец

    52 2 Отговор
    ''До преди две-три седмици те отричаха реалната опасност от коронавирус в България.'' Пълни идиоти
  • 12 Boxer 3.0

    30 8 Отговор
    За сравнение в Англия хабер си нямат, освен увеличено пазаруване, друго нищо не се е променило.
    Вероятно ще се опитат да поставят рекорд, като последни обявили извънредно положение.
  • 13 881

    31 12 Отговор

    До коментар #7 от "РОШ":

    Дадоха се и няколко десетки милиона за частните футболни клубове , а с тези пари можеше да се закупи нещо належащо и животоспосяващо.
  • 14 Някой си

    15 16 Отговор
    НапраО по бели кюлоти ги хвана :)
  • 15 ВЪЗРАСТЕН

    44 25 Отговор
    Правителството реагира много адекватно, но ПРЕЗИДЕНТА И БСП БЯХА ХОРАТА, КОИТО ТВЪРДЯХА, ЧЕ НЯМА НИЩО СТРАШНО, И ОТИДОХА НА ШИПКА ! Но нищо ново ,той е ясен капацитета на БСП и електората им !
  • 16 рхдфхфд

    39 24 Отговор
    Иво Христов скрий се някъде бе плъх. Вирусът хвана светът неподготвен. Властта наложи извънредно положение още докато заразените бяха малко и това беше правилното решение.

    Коментиран от #29

  • 17 АБЕЕЕЕВ

    38 15 Отговор

    До коментар #5 от "Народен артист":

    ИМАШЕ ЕДИН УШАТ ШЕБЕК,КОЙТО РАЗВЯ МОЩНИ УШИ НАВРЪХ НАЦИОНАЛНИЯТ НИ ПРАЗНИК ОТ ВРЪХ ШИПКА И КАЗА,ЧЕ НЯМАЛО НИКАКЪВ КОРОНА ВИРУС,А ПЪК ДНЕС ГО ГЛЕДАХ КАК ЛАПА НА БОЙКО С ОТВОРЕНИ ОЧИ,И ЩО СТАНА ТЪЙ.!???

    Коментиран от #21

  • 18 котопакси

    26 30 Отговор
    Нас ни управляват престъпници, за които ситуацията с коронавируса се явява златна възможност Много скоро масовата психоза около т.нар. епидемия, насаждана от медиите, ще отмине, и тогава ще се наложи да се отговаря на следните въпроси:

    1. Кой ограби и разпродаде на безценица военния Държавен резерв?
    2. Защо няма достатъчно болници и легла в тях?
    3. Защо първият случай на заразен у нас беше на следващия ден, след като стана ясно, че Световната банка ще отпусне 51 млрд долара за преодоляване на кризата от коронавируса?
    4. Кой ще контролира харченето на първите отпуснати вече 812 млн евро за България?
    5. Как ще сме сигурни, че и те няма да бъдат откраднати като всяко нещо, до което се докоснат крадливите пръсти на управляващото правителство на ГЕРБ и ВМРО – бюджет, еврофондове, пенсионни фондове, държавен резерв и т.н.
    6. Кой ще понесе отговорността за зверската паника, насадена от управляващите и техните медии?
    7. Кой ще компенсира предприемачите и работниците за загубите им?

    Коментиран от #34

  • 19 котопакси

    19 29 Отговор
    Мога да продължа с въпросите, но няма смисъл. Нас ни управляват престъпници, за които ситуацията с коронавируса се явява златна възможност да измият образа си и да влязат в ролята на спасители. Забравихте ли вноса на боклук, който продължава и в момента, източването на язовирите, което върви и в момента, разпродадените на безценица природни ресурси, които се разграбват и в момента, разследването на министър-председателя за пране на пари в Испания, което върви и в момента, арестуваните досега десетки престъпни функционери на правителственото мнозинство и още стотици други неща?
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 onq s konq

    12 22 Отговор

    До коментар #17 от "АБЕЕЕЕВ":

    Здравната криза ще повлече и икономическа. Все по неадекватните мерки на правителството не решават а задълбочават кризите и ще се стигне до оставка. Стоплянето на отношенията с президента няма да помогнат на Бойко да се задържи. Ще дойде временно правителство.
  • 22 Gost

    26 13 Отговор
    индивиди като този трябва да бъдат затваряни в психиятриите нещосник вече не става вапрос кои е на власт а как да оцелее човечесвото тъп кумонист
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 El chochone

    13 11 Отговор

    До коментар #4 от "отзад без любов":

    Пукам банкянски тикви

    Коментиран от #47

  • 25 Centurion

    13 15 Отговор
    Напротив, властта е подготвена и ще се възползва от ,простотията и невежеството на хората!Това е проблема,иначе друг няма ,(особено здравен),и няма да има.
  • 26 котопакси

    16 22 Отговор
    Абе къде са сега либералите ,демократите и глобалистите дето всекидневно реват против Русия ,да кажат защо ЕС и НАТО НЕ ПОМАГАТ НИ НА ИТАЛИАНЦИ НИ НА ДРУГИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ НАРОДИ ЗА СПРАВЯНЕ СЪС ТАЗИ ПАНДЕМИЯ . А пак допряхме до Русия за помощ .Но аз ако съм на РуСНАЦИТЕ ЩЕ КАЖА НА БЪЛГАРИТЕ ОПРАВЯИТЕ СЕ САМИ НАЛИ СТЕ За европейските ценности и против нас .Та каквото сме си надробили това и ще сърбаме сега .
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 pepy

    37 7 Отговор
    "Коронавирусът хвана властта неподготвена... Похвали бързата и своевременна реакция на левицата..."

    Толкова писане, а да пропусне похвали за Президента и целия експертен /ДС/ екип около него... не го е срам...
  • 29 котопакси

    13 16 Отговор

    До коментар #16 от "рхдфхфд":

    Абе ей шмокльо светът хвана джендър европата неподготвена .Защо вирусът не хвана неподготвени Виетнам ,Северна и Южна Корея ,Япония Сингапур и даже мръсната Индия ,та даже и засегнатият Китай се справи отлично със корона вируса .Само ние радетелите за демокрация , либерализъм гей парадите глобализъм и за глобалната държава се оказахме неподготвени .Казвай защо се получи така бе защитнико на деградиралият ЕС .
  • 30 месара

    22 6 Отговор
    прочетох социалист,........ и спрях да чета статията. вместо да мислят за обединение, тия продължават да политиканстват!
  • 31 Герои на социалистическия труд

    24 3 Отговор

    До коментар #5 от "Народен артист":

    А вие евродипутапите само за заплати ли сте в брюксел свърши нещо а не критикуваи за какво сте там и тук нищо не вършеше итак също
  • 32 ПиПи

    18 3 Отговор
    Аман от акъл.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ново

    22 5 Отговор

    До коментар #18 от "котопакси":

    Комунистите преватизираха болниците а сега какво става провери на кого са болниците
  • 35 007

    20 4 Отговор
    Гн. Иво, запомни си приказките. Нещата не са абсолютни а относителни и когато отмине всичко и се разбере кой как се е справил, по нации и др. сравнения, нека пак се поизкажат "големите политически капацитети", повечето от които имат отрицателна обществена полезност (вредители, плевели).
  • 36 Фермер

    5 2 Отговор
    Все повече по-млади италианци имат нужда от интензивна терапия заради зараза с коронавирус. Това каза в интервю за "Раи Нюз 24" лекарят Лука Лорини от болницата "Папа Йоан XXIII" в Бергамо, пише в. "24 часа". Лорини говори за хора около 40-годишна възраст. Припомняме, че Бергамо е един от най-пострадалите градове в Италия - само до 11 март броят на официално потвърдените заразени там е 1815, т.е. първо място в област Ломбардия, но със сигурност има много и много случаи, които още не са отчетени. "Пристигат все по-често млади хора и то във все по-усложнено положение. Те са заболели преди 6-7 дни и мислели, че с младия си организъм могат да устоят, но след това пристигат тук в много критична ситуация и влизат направо в реанимация. Нашето интензивно отделение е с 88 места и половината от пациентите са интубирани. Проблемът е, че изписваме по 2-3-ма на ден, а пристигат нови 5-6 заразени на тяхно място", казва докторът. А само допреди дни статистиката сочеше, че смъртните случаи са главно при най-възрастните!
  • 37 гост

    12 6 Отговор
    диииба и сматкатати проста чиба бе борсук червен
  • 38 крибаджия миардер

    8 3 Отговор
    За сметка на това олигархията е доволна от бъдещите източващи мерки.
  • 39 SAAB

    7 2 Отговор
    Главанако се покри........няма камери няма маски нама спирт......само едни големи уши на една кратуна !
  • 40 Николай

    9 7 Отговор
    Какъв професор е този? Пълен галфон и простак. Изпратиха го в Брюксел и не разбра за какво отива. Тотална подлога и срам за БЪЛГАРИЯ!!!

    Коментиран от #41, #43

  • 41 Тиквата

    8 6 Отговор

    До коментар #40 от "Николай":

    Срам за БГ е Тиквуций, по прост от него няма в целия свят, а ти бегай да му облизваш топките и да вземеш хонорара
  • 42 Българин

    9 7 Отговор
    Сигурно визираш клепоухия шебек президентинът, който се качи чак на Шипка да покаше за кой ли път простотията си ? И ти си съшоя сорт говно !
  • 43 Николай

    6 0 Отговор

    До коментар #40 от "Николай":

    До Тиквата
    Абе ти имаш много верен псевдоним. Като си толко тъп как все пак разбра че си ТИКВА!!!
    Относно близането - всички тия дето подкрепяш са лизачи и така израстват в партията и кариерата ако имат такава! Да не забравяме и че сте дупедавци и то големи!!!
  • 44 гларус кръстоносец

    6 5 Отговор
    До всички смешни герберски тролове . Ако имаше ЕДИН заразил се с корона вирус на Шипка вашите глашатаи Пекинската патица ,Тома тъпото Биков и оня пловдивския мамут, шеше да ореват света, че президента ги е заразил и е виновен. Да не би в София по организираните от ГЕРБ събития, да се събраха по-малко хора от тези на Шипка Така че заврете си скимтенето знаете къде,..... у Банкя . А за защитниците на Гроболандските лидери ще запитам , как ще компенсирате хилавата българска икономика, как ще обезщетите фалиралите бизнеси, като туризъм ,спедиция и транспорт, ресторантьорство ,ограниченията в търговията и хилядите хора наритани в неплатен отпуск или в принудителен платен. Смешна калинкообразна паплач.Купете си тоалетна хартия и си търкайте главите , може и да ви проработи мозъка и поумнеете, че като ви гледам гъзовете и гушите може и да се получи

    Коментиран от #52

  • 45 Немур Ведар

    5 3 Отговор
    Ивооо....боклуче небръснато,къде изчезна....?Още не си си сдал материалната част в президентството.
    Ела барем си прибери личния инвентар, и тва дет прилича вибратор.
    Жена ти ,че те бие ей.
  • 46 Behemoth

    2 1 Отговор
    Тоз вирус дойде таман на простата тиква шилитата пак се скупчват около чобанина си гледам ,да ги пази от вируса с гегата... хахахххххх...
  • 47 Немур Ведар

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "El chochone":

    Искаш ли да ти дам мобилния му, да му го кажеш лично
  • 48 2955

    7 1 Отговор
    То е хубаво да си клатиш краката да вземаш европейска заплата и да критикуваш. Защо не вземеш да критикуваш и лидерите на другите Европейски държави в ЕС-Италия Германия Франция И да попитам къде бяха готови?Защо Италия не спряха движението ами един куп туристи отпътуваха да пръскат заразата? В Германия да не би да стигат лекарите и мид. лица .Водете си партийните битка като поотмине писна ми от мерзавци ,които се възползват по време на чума .Христов на колко години са родителите ти? Ако се разболеят ще ги уредиш под специални грижи във ВМА. Ама за нашите няма да има място.
  • 49 6676

    5 3 Отговор
    Още след изявлението на Корни, че БСП ще помага на управляващите за справянето с вируса се обърна на 180 градуса. Даже немогат да се прикрият за 2 седмици, че им пука за народа ,а не власт на всяка цена .Сега и тоя ,само се надявам предложения за икономиката на държавата да не дава Румен Гечев Най-големия популизъм да не се плащат сметки данъци и такси .Даже големите държави предлагат отлагане разсрочване, но кой луд ще предложи опрощаване нали ще се върнем на Виденовата зима че и по зле.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Аве Адолф Хайлллл

    4 0 Отговор
    И кой беши тоя долнопробник специалист по всичко ????
  • 52 Аве Адолф Хайлллл

    2 3 Отговор

    До коментар #44 от "гларус кръстоносец":

    Явно паталогично увредения ти мозък нищо друго не може да измисли , но , ..... такива сте си вие кремълските подлоги .... Хайл .
  • 53 чичо Пей

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Anonim":

    ТЪПУНГЕРИТЕ СА ВИНАГИ АНОНИМНИ.СТРАХЛИЦИ И ПЕДА-ЛИ.
  • 54 Николай

    4 1 Отговор
    "Оказа се че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите. Честит празник на всички, които не се поддават на манипулацията и ще се качат на Шипка!", каза Румен Радев
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове