Last news in Fakti

18 Март, 2020 15:44 1 482 19

Димитър Маргаритов: Хората усещат, че търговците опитват да завишават цените

  • кзп-
  • димитър маргаритов-
  • търговци-
  • търговия-
  • завишени цени

Има сигнали за спекула с цените, призна председателят на Комисията за защита на потребителите.

Димитър Маргаритов: Хората усещат, че търговците опитват да завишават цените - 1
Кадър: БНТ

Призоваваме потребителите да бъдат спокойни и да търсят начини в разговори с туроператори и местата, където са направени техните резервации за почивки, за отлагане във времето на въпросните почивки, това заяви в сутрешния блок на БНТ Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите.

Той предупреди, че ако клиентите започнат да си изискват незабавно парите обратно, това ще доведе до серия от фалити и няма да успеят да си възстановят сумите в пълния им размер.

Относно резервациите за летните почивки той каза, че не е нужно да се бърза с отменянето им, тъй като извънредното положение е до 13 април. Маргаритов отново поясни, че ако се стигне до форсмажорни обстоятелства, правилното поведение е да се търси отлагане във времето на почивките.

"Има сигнали за спекула с цените. Хората усещат, че търговци се опитват да завишават цени. Към момента няма инструмент за санкциониране при вдигане на цените, освен ако тя не е нормативно регламентирана", обясни той.

"При проверките, които се извършват, са попаднали на случай с аптека, която продава дезинфектанти без обявяване на цената. Има и случаи, в който се продават предпазни средства на много висока цена и не се издава касов бон", даде пример Маргаритов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вашето мнение

    14 1 Отговор
    Спекулата тече повсеместно, дошли са времена докарани от гроб, всеки да се спасява поединично.
  • 2 Фермер

    9 0 Отговор
    Аптекарите изтрепаха рибата,много шарани много нещо
  • 3 оля ля

    14 2 Отговор
    Хората усещат, че е време някои клоуни като тебе вече да слезнат от сцената на празнодумието ... Че нещо много станахте напоследък!
  • 4 Професор по Стоманобетон

    10 0 Отговор
    Маргаритов,толкова си прозорливДа ти го начука млад катър,да видиш още кви истини ща видиш!
  • 5 И сега какво

    7 1 Отговор
    Оказа се, че "демокрацията" в условия на кризи не работи? Цените стават още по "демократични".
  • 6 Питам

    5 0 Отговор
    Не разбрах за маските със завишени цени какво ще направите? При тях има ли пределни цени? Или само ще плямпаш?
  • 7 Васил

    5 0 Отговор
    Петрола падна почти 25$ за барел а цените на бензиностанциите не мръднаха това не е ли спекула или картел

    Коментиран от #17, #19

  • 8 Хлъц

    4 0 Отговор
    Българите ще усетим много късно,рразликата между планова икономика, и Държавен контрол в ценообразуване и т.н " Свободен пазар" с неговата неконтролируема от никого разюзданост.Защото при Държавен контрол на ценообразуване,това се нарича СПЕКУЛА,и попадаше под удар на НК и НПК.Сега е обратното- СПЕКУЛАТА Е НЕ САМО РАЗРЕШЕНА,НО СЕ ТРЕТИРА КАТО БИЗНЕС ПРЕСМЕТЛИВОСТ. Как ще спреш Частник- от кварталния мини магазин,до веригите,или аптекарските вериги( всички реални собственици имат над 10-20 аптеки в различни райони,а Магарешко цели 502(?).да си играе с цената! Едно г,оведо от новата" кохорта неолиберални бизнесмени" нагло заяви по ТВ ,че търсенето определя цената и няма закон,който да ограничи това " право"В същия момент Главен Прокурор по друга ТВ обявява мерки за борба със спекулата!? Смях през сълзи! Общи приказки за съставени конст.актове ,предписания и подобни локуми.Установяваш и го друсаш с 50 бона! Без право на обжалване! Аптеки и магазини на всеки ъгъл.Като резнете тиквите на 2-3 тарикати,другите ще се стреснат.Изънъредно положение,означава крайно твърди и скоростно прилагани санкции.Китай се оправи единствено на железния контрол навсякъде и във всичко.За произведени(!) ,а не като нашите укрити маски, трима осъдени на доживотен затвор! За произведени от тях,но без знанието на държава и контр.органи.Тук хванали 250 хиляди на границата + тонове дезифектанти и нулева информация.Нито за санкции,нито кой е играча!
  • 9 Русенец

    3 0 Отговор
    4лв за маска, която можела да се пере, нормална цена ли е?

    Коментиран от #18

  • 10 gost

    5 0 Отговор
    Да се чудиш кого защитават? А би трябвало потребителите' а реално защитават търговците.
  • 11 Отвратен

    3 0 Отговор
    Този оня ден точно тук говори, че нямало условия за спекула. Сега като се обърна палачинката, друга песен запя... Много е мазен!
  • 12 SAAB

    2 0 Отговор
    Проверете БАЗАР . БГ .....примерно !
  • 13 ДЖЕМИЛ

    5 0 Отговор
    този е МЕРЕКЕ на ДПС и нищо друго
  • 14 Тази позиция

    1 0 Отговор
    на Маргаритов означава, че народът е оставен сам да се справи със спекулата. Съмнение няма, че народът в един момент ще се справи с търговците, ама тогава на политиците няма да им хареса... и пак ще са изненадани. Пазарът не решава всичко, както си мислят някои.
  • 15 Алооо

    1 0 Отговор
    , докога ще ви чакаме да сложите тавани на цените? В Югозападна България вече го направиха, вие кога? кога ще намалите драстично цените на горивата? Кога ще отпадне ДДС за лекарства, храни и детски стоки? Да не си въобразявате, че още дълго ще ви чакаме....
  • 16 Пак надуха цените

    2 0 Отговор
    Има спекула, и то от преди извънаредното положение, търговци и производуители се усетиха по рано. Не виждатте ли цените на сирене, кашкавал, трайни колбаси и месо, а на всичко останало с по левче за да не бие много на очи- какво се правят на слепи и глухи
  • 17 СавеЦка USsR

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Васил":

    Еее то това в света което става е различно от това което става в Бг тука цените са си фиксирани намаление като има то е за картела не за крайния потребител.
  • 18 Corporation Umbrella

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Русенец":

    Безплатно трябва да се раздават високо качествени маски те са черни с кръгал филтер прилепваща по лицето и с защита посредством активен въглен.Спецялни!които наистина предпазват а не тия лекарските от хартия които са като че ли си без маска толкова предпазват...Ако няма пари то какво стана с парите които европа даде.
  • 19 соросоидни кърлежи

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Васил":

    Чакаме да се създаде ЩАБ за борба с мафията в сектор горивата, ама няма кой..АЛО ПРЕЗИДЕНТА...В БГ мафията управлява държавата..друго обяснение няма.При сегашната ситуация когато всичко спря тези свине не шават, стоят на 2.20лв.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове