Last news in Fakti

9 Май, 2020 23:01 4 233 19

Може ли любимецът ни да ни зарази с КОВИД 19

  • куче-
  • кучета-
  • домашни любимци-
  • ковид-19

При животните също има коронавируси, но те са специфични само за тях и са друг вид

Може ли любимецът ни да ни зарази с КОВИД 19 - 1
Снимка: shutterstock

Кучетата не могат да бъдат носител на КОВИД 19, споделят ветеринари. Ето какви съвети дават специалистите, за да предпазим себе си и любимците си от вируса, пише trafficnews.bg.

„Кучетата не могат да заразят човек с КОВИД 19, тъй като заразата не е специфичен вирус за тях. Животните обаче, могат механично да пренесат с лапите и козината си вируса. Какво имам предвид? Ако заразен кихне или се изкашля върху кучето, то може механически да пренесе вируса. Както предметите и повърхностите. Не могат да го излъчат, освен ако стопанинът не го приеме с ръка и съответно уста. Моя съвет е, ако кучето има допир с човек, болен от КОВИД 19 или е преносител на заразата, всеки път след разходка да бъде къпано с шампоан”, съветва д-р Шишков от Ветеринарен кабинет „Д-р Шишков“.

От клиника „д-р Карагьозов”, заявиха, че към този момент няма конкретни доказателства, че КОВИД 19 може да бъде предаден от куче на човек, както и че животното може да се зарази.

„При животните също има коронавируси, но те са специфични само за тях и са друг вид. Апелираме към стопаните да предпазват любимците си като ограничат контактите им с други животни и хора”, споделиха от клиниката.

Отново за дистанция между хора и животни апелира и д-р Стефан Стефанов от клиника "Старвет".

„КОВИД 19 не е опасен за домашните ни любимци. Има коронавируси по животните, но те са различни от върлуващия в момента. Хората трябва да са спокойни, но все пак да спазват дистанция човек-човек, животно-животно и човек-животно. Чрез лапи и козина може любимецът ни да е механичен носител. Подобно е и с котките, макар да не излизат навън. Чужди хора в дома ни, може да го предадат на нея и тя на нас. Личната хигиена на хората и животните е много важна. Ако се притеснявате, изкъпете кучето с шампоан, а лапите – винаги след разходка”, каза пред наш репортер д-р Стефанов.

В момента в Пловдив всички големи ветеринарни клиники работят и се грижат за здравето на четириногите жители на града. Мерките за сигурност обаче са типични за военно положение – клиентите се допускат само с предпазни средства, персоналът е оборудван с маски и ръкавици, а в чакалните се допускат само по един.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инфо за неграмотни журналисти

    21 1 Отговор
    Вирусът се казва SARS-CoV-2 ( ако съществува) а болестта е Ковид19 ! Остана ли в България 5% население с малко интелект ??? Протест за изхвърляне на неграмотниците от Управлението на 14.5
  • 2 Асан

    11 6 Отговор
    Може и го доказаха по умни хора от вас

    Коментиран от #15

  • 3 Аноним

    6 1 Отговор
    Кво направиха учените ни от БАН , няма ли да ги съкращават вече от тях няма никаква полза кърлежи били изчислили лечение безсрамници
  • 4 Тайсън

    10 1 Отговор
    аааа ,не бее...Вече има 5 Тигъра в Сащ,едно куче в Англия и една котка в Холондия които са заразени от хора
  • 5 Сатаната

    6 6 Отговор
    Най лошото е че не се лекува, а само стопира и след време може пак да се разболееш и да го изкараш по тежко.А най лошото е че през този период в който си уж излекуван може да заразиш стотици без да се усетиш и без да знаеш какво става. Незнам защо го крият от хората всички големи в света, че е като спина и не се лекува а само поддържа състояние на стабилност.

    Коментиран от #8

  • 6 сотир цецеров

    12 0 Отговор
    Моя любимец се намира в гащите, нямам си на представа дали може да ме зарази!
  • 7 Аре

    10 3 Отговор
    стига вече, побъркахте се!
  • 8 извод

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Сатаната":

    Ми требе да намериш начин да живееш в симбиоза с вируса, ако те утрепе и той губи приемника си. Така че требе си живуркате некак двамцата!
  • 9 пшлнхпдрс

    12 1 Отговор
    може да се заразиш, ако гледаш много телевизия и четеш новини за вируси.
  • 10 др Джеф

    10 1 Отговор
    Да. Ако не с корона, то с кучешка тения. А котките носят токсо-плазмоза. Честито на коткарите!
  • 11 Някой

    5 1 Отговор
    Кръкозъбелите дали могат да заразят
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Ахат

    3 0 Отговор
    Белите заразяват цяла Южна Америка с трипер и сифилис при положение,че местните са си имали огромна джунгла бъкана с диви животни и нито един заразен с корона вируси.Яли са паяци,анаконди,стоножки на клечка
  • 14 Кокорчо

    4 0 Отговор
    От много гледане на теливизия всичко може, даже и ананасите се заразяват. .
  • 15 аха

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Асан":

    “Кучетата не могат да бъдат носител на КОВИД 19, споделят ветеринари.“ И ключовата дума е ветеринари, горното твърдение е на търговец, а не на ветеринар. ... Моето куче което е вече доста възрастно в началото на март го преболедува доста тежко с задух,не ядеше, едвам ходеше и диария. Около 500 лв ми струваха лекарствата и изследванията но се оправи - за диарията стандартни фамотидин, въглища - за слабоста се наложиха изследвания на хормонален баланс и до сега ги пиеме тези хапчета. Цялата работа беше около 3 седмици и сега е доста подвижен и ме радва.

    Коментиран от #17

  • 16 Гост

    4 0 Отговор
    Може, ако си бройлер и имаш бръмбари в главата.
  • 17 Аноним

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "аха":

    Направило тест за антитела че не се знае
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове