Last news in Fakti

21 Март, 2020 21:35 23 236 113

Доц. Мангъров: Възрастните хора не са животни

  • атанас мангъров-
  • доц. атанас мангъров

Когато им се обясни, те ще разберат за какво става дума'', заяви доц. Атанас Мангъров

Доц. Мангъров: Възрастните хора не са животни - 1
Снимка: БГНЕС

Сто пъти ще кажа, че тези маски не вършат никаква работа. Ако сте болен е хубаво да носите маска, за да не ви текат сополите. Маската не спира вирусите. Маската създава измамно чувство за сигурност'', това заяви началникът на Детската клиника в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров в предаването ''ЕвроДикоФ'' по ТВ Евроком. Доц. Мангъров се включи на живо по телефона в предаването.

Това заболяване не може да се квалифицира като особено опасна инфекция. При еболата има 60-70% смъртност. Усилията са да се диагностицират заразените. Трябва да се правят тестове, с които да се установи доколко хората са инфектирани. В Германия за седмица се правят по 160 000 теста. Ние правим по стотина'', коментира доц. Мангъров.

''Това е едно заболяване, което в огромната част от случаите протича с леки симптоми. Около 14% е нещо, които може да ви накара да легнете. В 5% от случаите се стига до летален край. Тези тежки случаи са при хора на възраст. Възрастните хора не са животни. И когато им се обясни, те ще разберат за какво става дума'', обясни доц. Атанас Мангъров.

''Те имат право на избор. Когато казах на майка ми, че няма да ходя да я виждам, тя ми каза да си гледам работата. Ние не сме хора от детска градина, за да ни казва някой да ходим или да не ходим някъде. Сега е „Арена Армеец“. Следващата стъпка е стадион „Васил Левски“, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 85 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо хайдутин

    29 12 Отговор
    Луди, луди баби. ХА ХА ХА!

    Коментиран от #96

  • 2 Този

    103 10 Отговор
    е много умен

    Коментиран от #75

  • 3 Пенсионер

    21 69 Отговор
    Публикувам този пост за втори път, защото виждам, че на много хора все още не им се вярва, просто, защото са непросветени. Просвещението е СВЕТЛИНА. Само да припомня фактите по „испанският грип“. В началото, правителствата са налагали пълна цензура, за да не се разпространява информация за болестта. Всички са неглижирали случващото се. Събирали са се на едно място много хора, всички са мислили за обикновенно грипче. Имало е три вълни. След като отшумява първата през май месец, идва втората през ноември и накрая ...100 милиона мъртви. Тогава са умирали само млади, напълно здрави хора между 20 и 40 години, в разцвета на силите си. Чак след като властите виждат „големия“, взимат крути мерки, няма да ги описвам. Някой от по шокиращите са, че полицайте в САЩ са застрелвали всяко куче на улицата, а стопаните на кучета сами са ги убивали. Полицайте са разстрелвали и хора, които нарочно не са искали да носят маски. На война, като на война, както се казва. Така че, нали виждате за 100 години колко сме поумняли.

    Коментиран от #12, #62, #84

  • 4 ИМПЕРИАЛИСТ

    62 12 Отговор
    Eтo eднa зaдaчкa зa завършилите 6 клac: При cрeднa прoдължитeлнocт нa живoтa в Италия 82,54 гoдини, тo кoлкo души щe умрaт зa 1 гoдинa, a зa eдин дeн? /Брoй нa нaceлeниeтo 60 670 000 души/.
    Oтгoвoр: 726 239; 1988
    Хората сме смъртни, не сме столетници да живеем по 100-150, 200 години , колкото и да ни се иска...
  • 5 ха ха ха

    66 10 Отговор
    за какво носите тогава маски?? ПАПУНЯЦИ?!??

    Коментиран от #42

  • 6 CoviD 20

    63 8 Отговор
    Боко храни пенсионерите с трици факт :)
  • 7 Браво

    74 9 Отговор
    Но кой да го чуе!
  • 8 бай Шиле

    28 106 Отговор
    Д-р Мангъров,медик си и трябва да те уважаваме.Но ми се струва,че си човек който търси медийна изява.Не си срува,повярвай ми.

    Коментиран от #9, #16, #59

  • 9 Иии

    13 70 Отговор

    До коментар #8 от "бай Шиле":

    Много точен коментар.
  • 10 Гоуст

    142 13 Отговор
    Ахаха...Мангъров кърти!!!
    Браво,браво,браво!!!Само тоя е НОРМАЛЕН ИСТИНСКИ лекар и НЕНАДМИНАТ експерт в областта си.
    Останалите са политически кукли,обслужващи нездрави интереси.
    Да е жив и здрав,успехи и щастие му пожелавам от все сърце!!!

    Коментиран от #28

  • 11 Трябва

    31 2 Отговор
    да измислят добро качествен вирус да убива злокачествения.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 никой

    35 24 Отговор
    Да не носим маски, ама всички лекари и мед. сестри носят маски. Те знаят какви пациенти лекуват, ама ние не знаем с кого се разминаваме на улицата. Колкото и да страним от хората все има някой да дойде до нас за нещо. Не знаем намеренията на другите, не можем да пророкуваме кой ще ни доближи и дали не е с коронавирус. Натрапчиво повтарят да не носим маски. Това страшно изнервя.

    Коментиран от #27, #94, #104, #110

  • 14 Русенец

    35 3 Отговор
    Пред правата на сиганина, всички сме животни.
  • 15 Просто природен закон

    47 12 Отговор
    След като премине Коронавируса Светът ще стане едно по-добро място за живеене. Няма да има такова консуматоското и меркантилно и чревоугодно общество загубило своя човешки образ
  • 16 Гачо Бачов

    88 12 Отговор

    До коментар #8 от "бай Шиле":

    Айде бъди по-коректен..каква медийна изява търси, като точно от медийте го търсят.Човека си гледа работата и то много добре, за разлика от многото паркетни генерали, дето само се чудят как да се докопат до повече власт и привилегии...Всъщност..като че ли твърде много генерали почнаха да се въртят в медийното пространство.И защо ли??? Оставям отговора на тоя въпрос да го търсиш, докато те ''карантинират'' в къщи...дано го намериш, което силно ме съмнява, предвид тотално разрушените мисловни връзки на българина.
  • 17 Все още няма коментари

    13 68 Отговор
    Този боледувал ли е от грип през живота си за да дава акъл
  • 18 Солнце

    12 5 Отговор
    Щи става още по интересно
  • 19 Кой68

    14 78 Отговор
    Тоя сигурно го е яд че не е в кризисния щаб.
  • 20 ВАТМАН

    76 6 Отговор
    Добре е да има и някой с разум в тая пандемия от параноя.
  • 21 онанист от бкп

    3 34 Отговор
    дърти пръчове са не са животни
  • 22 Браво

    84 12 Отговор
    Смислени думи на човек, който разбира за какво става дума. Останалото са милиционерщини
  • 23 Grrrr

    21 18 Отговор
    Младото население е много по дисциплинирано от старото. А дали не трябва да им пуснат по тв то клиповете съз заразата, обдишванията който всички сме гледали. Дали ще настане паника или ще се вразумят?

    Коментиран от #65

  • 24 Мангъра

    16 83 Отговор
    Айде, скрий те го тоя вампир!
    На всички стана ясно, че е сърдит щото не са го извикали в щаба!!

    Коментиран от #29, #90

  • 25 Чи май фаче

    15 2 Отговор
    То само Ебола ни трябва вече !
  • 26 Петров

    81 9 Отговор
    Интересно ми е защо сред хилядите статистики няма такава,колко са починалите от инсулт и инфаркт през периода февруари и март миналата година и колко са тази за същият период.Тази масова психоза и облъчване ще ни разболеят повече от вируса.Замислете се!
  • 27 Аз лично

    38 8 Отговор

    До коментар #13 от "никой":

    Слагам маската когато влизам в затворено помещение като стълбище, асансьор, хлебарница и на опашка пред магазин ако има хора пред мен и зад мен и когато минавам пред касата. Вярно е че вирусът е 2 микрона и маската няма да го спре но все пак маска + разстояние намалява риска. Ако пък не слагаш маска хората наоколо се плашат.

    Коментиран от #35, #39

  • 28 Гоуст

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гоуст":

    Ти да спреш да ми ползваш името, смешнико!
  • 29 Гоуст

    68 3 Отговор

    До коментар #24 от "Мангъра":

    Ей шушончик,не всички се изживяват като недок...ни кифли и цупят джуки ако не ги “покажат по телевизора”.
    На тоя главата му се е запалила от работа защото докато всички гледат короната,другите инфекциозни болести все така незабелязано си вървят.Колко детски животи е спасил,ти до толкова най-вероятно не можеш и да броиш...
  • 30 Сърп и чук

    34 23 Отговор
    На Запад разбират, че лечението се нарича ,,Комунизъм" и видяхте в новините как млади хора с китари и лика на Че Гевара пеят ,,Белла, чао"! ,,Вярвам в единний светъл комунизъм - спасител на народите и лечител на всички недъзи...." - Христо Ботев! Прехваленият Запад се оказа тотално неспособен да се справи с този проблем! Няма и как да се справи - такава е същността на гниещия капитализъм. Той не разрешава, а очевидно произвежда все по големи проблеми и нещастия! Вече няма накъде, освен към комунизма!

    Коментиран от #67, #88, #92

  • 31 Диамантената ръка

    53 9 Отговор
    Абе включете го в щаба тоя човек, бе. Крайно време е да има един разумен там...
  • 32 Фермер

    11 4 Отговор
    Къде е Батко?
  • 33 Тодор Живков

    78 9 Отговор
    Никой не вярва на правия. Най-обикновена логика е. Водещият щаба е хирург и не разбира от вируси, а този човек е специалист именно по вирусите. ПО съм склонен да му вярвам, отколкото на онзи, който никога не е лекувал някой, заразен с вирус от какъвто и да е вирус, и кой чете през няколко часа едни числа, които някой друг му е написал. И който забранява да се направят масови тестове, за да се знае цялата картина.
  • 34 Чума

    38 0 Отговор
    Леле-еееее! Всичко се обърка и побърка! До преди 2 месеца беше престижно да са те опънали режисьорите преди 35-40 години в Холивуд! Медиите само с това се занимаваха!!! А сега....!????
  • 35 Чума

    15 0 Отговор

    До коментар #27 от "Аз лично":

    Не го прави никога! Съседа щяха да го застрелят заради тази маска! Помислили, че е обир!
  • 36 Нулев

    48 1 Отговор
    Мангъра е тотална опозиция на щаба срещу короната! За добро или лошо предстои да разберем.
  • 37 guest

    17 28 Отговор
    Предлагам да отиде в Италия и да го вика това което казва, сигурно ще го пребият с камъни...
  • 38 Мангъра

    24 20 Отговор
    Абе този явно е най умния в световен мащаб.Не може целия свят да носят маски, включително и Китай които се пребориха с вируса, а тоз юнак да ни убеждава колко сме тъпи, че носим.От два месеца не съм видял репортаж от Китай и някой да е без маска.

    Коментиран от #40, #41, #51

  • 39 Атомни Войски

    16 1 Отговор

    До коментар #27 от "Аз лично":

    Най добре с противогаз тип слонче пази най добре. И най добре с защитно облекло ЯХБЗ може да ни опази. Преди да влезеш в дома си го почистваш с съответните средства за тази цел.
  • 40 да си знаеш че

    8 4 Отговор

    До коментар #38 от "Мангъра":

    ,,тотално са разрушени мисловните връзки на българина. И ти не правиш изключение, напротив- ти си живото доказателаство за това .Ама ти си го знаеш и сам, не е нужно и аз да ти го казвам.

    Коментиран от #45

  • 41 не е така

    54 9 Отговор

    До коментар #38 от "Мангъра":

    Много други в световен мащаб,включително и от Италия специалисти в тази област говорят така.Завчера един професор от Испания говореше същото . Но политиците говорят друго-маски и карантина. Аз съм склонен да вярвам на вирусолозите,имунолозите а не на политиците или пък на хирурзите,какъвто е Мутафчийски.
    Според теб може ли един политик да разбира повече от..например този професор от Испания,който е специалист в тази област?
    Така ,че тоя Мангъров говори като неговите колеги от чужбина,а не като политиците и там разни педиатри ,хирурзи или джипита..
  • 42 о боже

    18 21 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха ха":

    Маските са да не си плюеме в сурите бацили докато говорим - стандартна процедура тъпаци. А на тоя доцент му купете билет до Милано.

    Коментиран от #47

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Русенец

    17 7 Отговор
    След тази пандемия, трябва най-напред да вземем мерки, никога повече да не се стига до изолация на гражданите по домовете им. Трябва при най-малката индикация на подобна зараза, дори още в съседните страни, веднага да затворим границите, да жертваме част от бизнеса, за да не жертваме пак свободата на хората.

    Коментиран от #50

  • 45 Ония

    8 2 Отговор

    До коментар #40 от "да си знаеш че":

    Твоите мисловни връзки нали са наред ко ти пука. Недей носи маска бичи си айляк и си гледай кефа.

    Коментиран от #74

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 без име

    22 2 Отговор

    До коментар #42 от "о боже":

    Ако вируса е срещу теб ,ти и с маска да си ще се заразиш,тъй като очите са ти открити. Закрил си само устата и носа. В никакъв случай не може да те предпази маска.

    Коментиран от #102, #103

  • 48 Фермер

    1 0 Отговор
    Операция коронавирус
    http://glasove.com/categories/na-fokus/news/operaciya-koronavirus-duhovni-prichini-i-vyzmozhni-posledstviya

    Коментиран от #56

  • 49 гост

    15 3 Отговор
    Ако се заразен и без симптоми, то тогава си просто заразител. И заради това всички трябва да носят маски като превенция - за да не заразят другите, ако са евентуално носители на вируса. А не толкова за собствено предпазване.
    Въпреки, че и за това вършат работа понякога - всичко зависи от интензитета и близостта на заразения срещу теб.

    Коментиран от #106, #111

  • 50 Атомни Войски

    2 4 Отговор

    До коментар #44 от "Русенец":

    И как ще стане това като 70% от фирмите , а дори и повече са външни които работят тук поради по ниското заплащате на работниците. Другото е че почти всички суровини за производството са от вън. Храните също не мислиш ли, че дадена зараза може да оцелее до месец върху повърхността зависи каква е.

    Коментиран от #58

  • 51 До 38

    13 5 Отговор

    До коментар #38 от "Мангъра":

    В момента даже освен маски,очила и ръкаеици-така се придвижват в Китай.Ама те си нямат Мангъра да ги посъветва.
  • 52 гост

    12 7 Отговор
    "Доверявам" му се напълно. Говорим за 70% заразени и 5 процента смъртни случаи. Има няма 240-250 хил. човека. Заради тях ли ще се карантинираме?
  • 53 Усмивката

    15 2 Отговор
    Тези тестове са направо мистерия.Едни казвт че били чудовища. Други спщщата красавица.Официално ни заявиха от твърде високо ниво, некакъв си щаб , дето се занимава само със статистика, че сме пълни идиоти и дори и да ни го разаснят е само загуба на време.Как да уважаваш такова правителство. Как да обикнеш такава държава, дори и ръкопляскането е фалшиво
  • 54 Няма

    19 4 Отговор
    нищо по страшно от чумата герб.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Мутафчийски

    48 10 Отговор
    Плюете Мангъров, но той е истински експерт по инфекциозни болести. С 38 години стаж в тази област, шеф на инфекциозна болница. Като китайците се били справили с жестока карантина, защо сега, след като няма такава и си се целуват на воля, при внесените им случаи не заразяват местните. Защото Мангъров е прав, че чисто и просто са си го преболедували без симптоми и имат имунитет. Никакви мерки не са ги спасили. Онзи ден друг наш експерт работил години в огнищата на Ебола в Африка каза същото, испанските специалисти-същото. Ама кво разбират инфекционистите само коремните хирурзи ги знаят тия работи. Тъпо стадо сме, проста българска пасмина. Видяхте малко пагони и се насрахте от умиление, вместо да слушате истински експерти като Мангъров. Малоумно стадо. След време ще няма да имате хляб заради малоумни те ни политици затворили държавата заради тая без обидна болест. Тогава яжте на сикаджията оная работа

    Коментиран от #81

  • 58 Русенец

    19 3 Отговор

    До коментар #50 от "Атомни Войски":

    Ще видиш как, само след две седмици. Щото и това ще въведат, ама и за него ще е късно и няма да има смисъл, както стана с всичките им досегашни мерки. Аз без вносни стоки мога, приятелю. Живял съм по време, когато не бяхме виждали нищо вносно, а и рафтовете в магазините бяха празни със седмици. Но поне можехме да излизаме от дома и да отидем до село, да си видим къщите, родителите, животните. А сега? Всичко това е невъзможно. Защо? Защото предпочетоха да приберат 300 заразени мангуси с цената на 7 милиона затворници. Почакай още малко и ще видиш, че и вносът може да се спре. Дано да греша!

    Коментиран от #61

  • 59 Аха

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "бай Шиле":

    На истина си ШИЛЕ ако не знаеш ко е това питай чичко ти гугъл.че ти обясни.
    Прав е човека.
    Лудите са тез дет ни управляват и се възползват от обстановката.
    А мерките са им пунта мара.демек мижи да те лажем.
    Средства апаратура и обезопасяване с медикаменти и защитни средства,а не плямпалници само.
    Де е резерва за таквиз нужди,
    Са че шият и оборудват нали.
    От както рипна коня у ряката.
  • 60 ОТНОВО ЛЪЖИ

    13 8 Отговор
    Това, което казва Мангъров за маските че не предпазват НЕ Е ВЯРНО. РАБОТИЛ СЪМ ЕЖЕДНЕВНО УСТА В УСТА С БОЛНИ ХОРА И С ДВОЙНА МАСКА И ОЧИЛА НИКОГА НЕ СЪМ СЕ ЗАРАЗЯВАЛ ДОСЕГА ОТ ВИРУС. Единичната маска може и да не предпазва, но двойната - ДА.

    Коментиран от #101

  • 61 Атомни Войски

    19 1 Отговор

    До коментар #58 от "Русенец":

    И аз съм живял по онова време и знам какво беше. И мисля, че вноса ще намалее драстично и дори може да спре за определен период ако нещата се влошат. Ще се внася най необходимото но проблема е, че унищожихме селското стопанство. Без луксозни стоки можем важното е да съхраним живота. От орките тръгна заразата които като мишки първи се върнаха от Италия и Испания. А те не са само там навсякъде са и живеят в заразата като мишки. И най лошото е, че всички ще плащаме да ги лекуват зарази пандемията. А колко други ще се заразят заради тях? Те не палат лична хигиена и не ги интересува, че заразяват останалите важното на тях да им е добре. Одеве писах как да се излекуват най добре но ми изтриха коментара.

    Коментиран от #107

  • 62 123

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    Да обаче след този грип, А Флеминг е открил нещо, което и до ден днешен тръшка гадините около грипа
  • 63 Слав

    18 3 Отговор
    Моите уважения, но доколкото съм информиран, сополите не са част от симптоматиката на обсъждания вирус.
    Моля спрете да лобирате, че маските са безмислени.
    Най малкото, маската предпазва човек да си пипа носа и устата, а всеки го прави десетки пъти на ден, несъзнателно. Освен това, ако маската е от съответния клас, може да спре разпръскването на вируса от болния и аерозолното му попадане в здрав индивид.
    Разбира се при директно кихане или кашляне лице в лице, маската не би могла да ни спаси, защото очите ни ще бъдат поразени.
    И други специалисти са отричали маските, като средство за защита, но ако това е така, защо цял свят ги ползва?
    Моля за напред, пояснявайте, кога изказвате лично мнение и кога се касае за научен факт.

    Коментиран от #69

  • 64 До 60

    21 7 Отговор
    Напротив напълно прав е Мангъров. Не те знам какво си работил, но гледах цялото му интервю. Каза че за 38 години работа никога не е носил маска и също като теб не се е разболява. А всеки ден 38 години е работил само със заразно болни и то често заразени с болести много по-смъртоносно от тая тъпа настинка заради която нашите малоумници блокираха държавата. Толкоз за смешните маски

    Коментиран от #70

  • 65 келеш

    6 10 Отговор

    До коментар #23 от "Grrrr":

    не говори за дисциплина на поколение което е прекарало целия си живот в комунистически режим / диктатура /.

    Коментиран от #68

  • 66 стига вече

    10 9 Отговор
    Мангъров е светило в детската епидемиология, но да се оспорват основни принципи в медицината е безумно.
    Човекът е избрал "правилната" страна. Така или иначе-маски няма. Спирт-няма. Дезинфектанти, общодостъпни-няма. Няма дори за болници и поликлиники. "Правилната" страна е-с маски, без маски, все тая. Да започнат коремните хирурзи, съдовите хирурзи, сърдечните хирурзи, гръдните хирурзи, мозъчните хирурзи, да режат без маски и ръкавици? Ортопеди и подобни смешници, да къртят с Канго, от Баумакс. Ще се оправи работата за 10 дни.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 До 65

    6 3 Отговор

    До коментар #65 от "келеш":

    И същото поколение все още не е разбрало,че демокрация не значи анархия.Явно сте като овцете,трябва ви строг пъдар да ви вкарва в пътя.
  • 69 Факт!

    4 0 Отговор

    До коментар #63 от "Слав":

    Щото е по евтино от фулфейс дилтур протияогаз да не говорим за маска с автономно подаване на кислород а и като протестираш да могат да те обгазяват свободно.
  • 70 Госあ

    8 4 Отговор

    До коментар #64 от "До 60":

    Опа, вие не разбрахте ли,че когато абсолютно всички на обществените места носят маски (както в Китай- там те затварят ако нямаш такава) предпазват останалите от себе си и така всички са предпазени. Какви очи,какви уши. Маската е да предпази останалите от твоите патогени, а когато всички са с маски,няма проблем. И не е зле всички да си дезинфекцират ръцете. Толкова по въпроса за маските. А тестове- вземат Елайзи и 20 робота и тестват цяла София,Пловдив и Бургас и ги изолират напълно от останалите градове и села. И икономиката тръгва. После ше шитнат 5 робота на съседите, а останалите ше ги пазим за следващата пандемия.

    Коментиран от #71

  • 71 Госあ

    2 4 Отговор

    До коментар #70 от "Госあ":

    Тея роботи освен нова като де разхвърлят по болниците в големите градове ще вършат идеална работа. И за сервиз може да се ползват (сервиз,имам предвид съседите да пращат проби за анализ). Ама биолози треа да работят на тях, щото но лекарите им е много трудно 😉
  • 72 Госあ

    3 2 Отговор
    И още нещо, добре е да се помисли и за маски за многократна употреба.

    Коментиран от #73

  • 73 Госあ

    3 5 Отговор

    До коментар #72 от "Госあ":

    А и препарати не е зле да се намерят или синтезират. Германците като си ги стискат,да дадат да го синтезираме и ние. А скоро моите хора пускат и антителата за пасивна имунизация 😉
  • 74 мисли бе мисли с тая тиква

    9 6 Отговор

    До коментар #45 от "Ония":

    Абе ти за моите мисловни връзки не се грижи, нося и маска , нося и ръкавици, само че не искам някакви паркетни генералчета да ми дават тон в живота, а специалисти като доцент Мангъров...от толкова генерали виж до къде я докарахме...айде със здраве, и дано не влизаш в статистиката на генералхирурга...

    Коментиран от #91, #93

  • 75 Истини и полуистини

    7 6 Отговор

    До коментар #2 от "Този":

    Защо китайците носят същите маски като нашите и вече нямат проблеми ? Не разпространявайте вредни за здравето на хората тъпотии. Има полза от носене на маски .

    Коментиран от #79

  • 76 А когато няма обяснение

    3 0 Отговор
    Простотията и некадърието никой неможе да разбере
  • 77 Дъртия масон ни дава акъл

    2 0 Отговор
    Взимайте докато е безплатно
  • 78 КАКВИ 2 МАТРА

    15 0 Отговор
    Интересно е че всички трябва да ходим опаковани и на дистанция,а в парламента хем са скупчени и без маски повечето. Затова намирисва тази работа. Ако беше толкова страшна ситуацията,най напред те щяха да се самоизолират като учениците и да работят онлайн от домовете си. Скоро истината ще лъсне,но дотогава пак ще е набутано на работещия- беден народ.
  • 79 Трябва

    4 0 Отговор

    До коментар #75 от "Истини и полуистини":

    И цайси да носим
  • 80 някаква си там

    9 0 Отговор
    Лекарите и сестрите носят,защото ги задължават. Аз съм сестра и знам,че няма смисъл,освен,ако не си в операционната и то временно.В господари на ефира много хубаво интервю има от снощи.
  • 81 някаква си там

    10 0 Отговор

    До коментар #57 от "Мутафчийски":

    Този професор е прав за всичко и не крие истината. Заради такива олигофрени от народа,които снимат,носят маски и си мислят,че са хванали бога за рога,ще сме на това дередже. Но и това ще свърши.А същите те,ще ядат някому нещо си,когато останат и без средства накрая.
  • 82 Веско

    4 1 Отговор
    Алооо,експертите,вижте се разберете кой какво да плямпа.А що се отнася до"евродикоф"-там всичко и всеки се оплюва,само сашко е по-по-най.
  • 83 243

    8 4 Отговор
    Заради тази гняс-щабове и мабове лъжливи и промитите мозъци на малка част от психиасалото население,облъчено с фалшиви новини,ще седим затворени. Но и това няма да е дълго. Животът не може да бъде спрян и ограничаван така.Права дерогираха боклуците долни.Загрижени за старите хора,а спряха и достъпите до тях с тъпата идея да блокират пътищата-най-тъпото нещо.Аз в колата разнасям вируси,но полицаят,който ще пипне л.к. и документире,които ще имам,не.Олигофрения отвсякъде.А възрастните хора ще останат сами и шайка идиоти ще ни обясняват колко били загрижени за тях.Аз ако не им помогна сега,кога бе?Дано си загубите децата!
  • 84 111

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пенсионер":

    Хапчета за кръвно и д-р.
  • 85 Стефани Форестар

    1 0 Отговор
    Защо оплювате всичко?
  • 86 Гледна точка

    14 1 Отговор
    Доцент Мангъров е най добрият ни специалист при инфекциозните болести това е факт. Хиляди българи са му признателни за цял живот.
    Питам защо не се взема на сериозно мнението на най добрите в тази област? В България най добрите се държат винаги извън националния отбор. Могат да се дадат много примери със спортисти, учени, специалисти. Броим някакви проценти а правим по 150 теста. Докато не се тества всеки един никога не може да се определи какво е моментното състояние. Възможно е в момента
    1-2млн. граждани да карат на крак болестта. Възможно е 1млн. да са я прекарали и да са развили имунитет. А ние си вадим генерални изводи от 500 проверени. Възможно е всичко това да е един скъпоструващ световен експиримент. Лошото е че сметката ще я плаща всеки един от нас.
  • 87 Гост

    8 2 Отговор
    Доколкото се разбира от изявленията на кризисния щаб, мерките се правят с цел да се предпазят възрастните хора. Следователно цялата сила на превенцията трябва да се насочи точно към тях. Ако трябва драконовски мерки, но само към тях, всичко останало трябва да работи.
    Много по-евтино щеше да излезе всички над 65 г. да се изпратят на санаториум да стоят там докато приключи всичко.

    Коментиран от #89

  • 88 дядо не е борец против фашизма:(

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Сърп и чук":

    Северна Корея!!! Ти, да не си луд бе!
  • 89 Добра идея

    4 1 Отговор

    До коментар #87 от "Гост":

    България имаше претенции, че е спа столицата на Европа. Защо не се включи тази силна карта в играта срещу заразата. Възрастните на санаториум много ефективно и икономически изгодно за всички.
  • 90 Радо

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "Мангъра":

    Много прматцко мислене
  • 91 Мислителя

    1 3 Отговор

    До коментар #74 от "мисли бе мисли с тая тиква":

    Явно си влюбен в Насето. Вземи му направи една бибитка. Немногоумник.
  • 92 Не така

    4 3 Отговор

    До коментар #30 от "Сърп и чук":

    Човек ако при това положение бяхме в комунизъм досега щяха да са измрели 10 000 човека, а по новините щеше да слушаш че всичко е идеално, благодарение на другаря Тодор Живков.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 също никой

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "никой":

    Антибактериалните маски, които масово носим спират бактериите да излязат от устата и носа ни и да влязат там. Бактерията има много по-голям размер от вируса. Вирусът е много малък и съвсем безпроблемно излиза и влиза през тази маска. Противовирусните маски са изключително скъпи (ако не се лъжа, цената им беше над 100 лв) и са ефективни само за няколко часа.
    Лекарите са също толкова уязвими колкото нас и ако продължат да носят само тези антибактериални маски като защита, съвсем скоро ще има бум на заболели лекари от този вирус, и тогава не ми се мисли. Такъв е бил случая в първия месец на заболяването в Китай - над 13 000 медици са се заразили с covid-19. Можете да прочетете повече тук - Здравей. Антибактериалните маски, които масово носим спират бактериите да излязат от устата и носа ни и да влязат там. Бактерията има много по-голям размер от вируса. Вирусът е много малък и съвсем безпроблемно излиза и влиза през тази маска. Противовирусните маски са изключително скъпи (ако не се лъжа, цената им беше над 100 лв) и са ефективни само за няколко часа.
    Лекарите са също толкова уязвими колкото нас и ако продължат да носят само тези антибактериални маски като защита, съвсем скоро ще има бум на заболели лекари от този вирус, и тогава не ми се мисли. Такъв е бил случая в първия месец на заболяването в Китай. Можете да прочетете повече (на английски) тук - https://www.newyorker.com/news/news-desk/keeping-the-coronavirus-from-infecting-health-care-workers/amp

    Коментиран от #95

  • 95 също никой

    2 0 Отговор

    До коментар #94 от "също никой":

    1300*. Натиснала съм по грешка една нула повече. Което прави нещата да изглеждат още по-страшни :D
  • 96 Баи

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо хайдутин":

    Тоя да не е хванал минингит в инфекциозната - ква ебола сравнява с короната - иска да умори населението ли - в бьлгария колко са неялите здравословна храна , колко са недолекуваните , колко са хората с онкологични заболяеания - ако вдигнем карантината както няма лекарства , лекари значи автоматично да ликвидираме - поне 50 процента от бьлгарското население
  • 97 STEFCO

    0 0 Отговор
    TRYAVA DA İM SE OBYASNİ KAKTO PRİ KOMUNİZMA BOİ İ BELENE TE TAKA SA NAUCHENİ İMALKO DA SE RAZREDYAT PO VECHETO SA KOMUNİSTİ
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Прав си

    1 0 Отговор

    До коментар #60 от "ОТНОВО ЛЪЖИ":

    тройната, че и четворната още по-добре ще предпазват...:)))))
  • 102 Бай Вуй

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "без име":

    То пък едни маски....всеки пльоснал на сурата някакъв парцал с два ластиса и мисли че носи маска за защита.Маските за защита са от клас FFH2 и FFH3 ,май такива бяха съкращенията, като вторите са най сигурни .Цената им е непосилна за повечето хора,за пенсионерите съвсем За свободна продажба ....ами много преди извънредното положение ги няма.Може и някъде да има ,ама не знам.
  • 103 Бай Вуй

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "без име":

    То пък едни маски....всеки пльоснал на сурата някакъв парцал с два ластиса и мисли че носи маска за защита.Маските за защита са от клас FFH2 и FFH3 ,май такива бяха съкращенията, като вторите са най сигурни .Цената им е непосилна за повечето хора,за пенсионерите съвсем За свободна продажба ....ами много преди извънредното положение ги няма.Може и някъде да има ,ама не знам.
  • 104 DDeX

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "никой":

    До всички неуки герберисти, знаете ли защо лекарите носят маски по време на операция, например? За да не заразят ТЕ оперирания, а не обратното! Липсата на познание ражда митове и фантасмагории, а комбинирано с остра форма на чукундурщина се равнява на това, което е територията в момента - управлявана от милиционери диктатура!
  • 105 мимоза

    1 0 Отговор
    Обикновен грипен вирус,създаден в лаборат,насилствено разболяване от него за да се създаде психоза,нещо друго дълбоко стой за това
  • 106 yorval

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "гост":

    Истината е само една единствена и не съм аз този, който я е посочил: МАСКИ требе и е наложително/препоръчително да носят само ОНЕЗИ, които са и се явяват носители на вируса, заразени са и са карантирани, за да не са в състояние да го разпространяват насам-натам, както и самите мед.специалисти+експерти, които са на предния фронт в борбата. Докато, от др.страна, хората, които са се запазили от попадането на Короната в организъма им, не е толкова нужно и препоръчително. Пък и масовите маски от 2-3 пласта плат са пълен ШИТ, щото ИЗОБЩО не предпазват от НИЩО - попитайте самите мед. експерти - те ще ви го посочат и потвърдят на живо.

    Коментиран от #108

  • 107 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Атомни Войски":

    Като чета хора, като тебе, все повече вярвам, че можем да възродим селското стопанство и въобще производственият ресурс на България.
  • 108 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #106 от "yorval":

    Теорията ти донякъде добре, но не знаем тези които нямат симптоми дали не са носители на вируса, следователно всички трябва да носят маски, целта е вирусът да се разпространява по бавно. Така болниците ще се справят.
  • 109 Пена

    0 0 Отговор
    До Пенсионера: Уважавам възрастните, но трябва с прискърбие да отбележа, че на някои пичката, уф, птичката им е изпила акъла...Докторът го е казал в прав текст и е споменал цифрата 100...но ПРОПАГАНДАТА /и световната, включително/ ти раздува, раздува, раздува...И ти, който имаш дълъг опит зад гърба ти, и нямаш какво да губиш /освен здравето си/ те съветвам /чисто приятелски/ - не си ГУБИ ВРЕМЕТО да пишеш ДЪЛГИ постинги...
  • 110 Вяра

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "никой":

    ...боже - толкова ли е трудно до обикновеното мислене, да се...допусне, че медицинските лица носят /и трябва да носят/ маски,ЗАЩОТО СА потенциално изложени /с голям процент на потенциалност../ на вирусите ...
  • 111 Маска

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "гост":

    Да свикнем да живеем с маски !
    ...
    а аз си мислех, че е хубаво да свалим всякакви маски...
  • 112 Хипитрат

    0 0 Отговор
    До 108 :
    По твоята "логика" ВСИЧКИ са потенциални носители на вируса /понеже НЕ ЗНАЕМ колко са.../ и е логично ВСИЧКИ да носят маски...Само че ние не знаем ТОЧНО колко са потенциалните носители, но знаем, че НЕ ВСИЧКИ са носители на вируса...което обаче ти не знаеш...
    ...Аз знам, че нищо не знам, и затова повече знам...от теб...
  • 113 Майка

    1 0 Отговор
    До 66:
    В същата тази детска болница, където работи уважаемия доктор...преди четвърт век и двете ми деца бяха настанени там...като мъжът ми трябваше да отскочи до близката аптека...защото нямаха лекопласт! да залепят системата на детето...а когато другото дете беше настанено в стая с още три други деца, едно от които кашляше ужасно лошо /И НИКОЙ НЕ НОСЕШЕ МАСКА/ реших, че е най-добре да си отида в къщи да си лекувам детето... и се оказах права...после и аз се разболях, но децата ми оздравяха...Та, си помислих за секунда...какво се е променило ОТ ТОГАВА ?