Last news in Fakti

22 Март, 2020 12:44 21 461 20

Проф. д-р Костов: Не всички са мишоци, но не съжалявам за думите си

  • д-р коста костов-
  • пулмолог

Днес героите не са политиците, депутатите и олигарсите, а лекарите, медицинските сестри, аптекарите

Проф. д-р Костов: Не всички са мишоци, но не съжалявам за думите си - 1

„Не съжалявам за думите си, че депутатите ни са мишоци. Нека не всички от тях се чувстват такива. Използвах тази силна дума, за да акцентирам върху темата, а всъщност мишоци са онези, които имат вина текстове за санкционирането на лекари в тази ситуация да се коментират въобще. Ние в момента водим тежка битка и искаме подкрепата и помощта на всички. Искаме благи послания. Днес героите не са политиците, депутатите и олигарсите, а лекарите, медицинските сестри, аптекарите. Трябва да ги подкрепяме. Да им носим мунициите на тяхната професия. Това каза в студиото на „Тази неделя” по bTV пулмологът проф. д-р Коста Костов, консултант по белодробни болести в столичната Университетска болница "Света Анна".

Той подчерта, че с колегите му са благодарни за аплодисментите, с които хората ги подкрепят и определи българите като благ народ, който не е сторил лошо никому.

Костов коментира, че най-пострадалата държава Италия е особена и това, което се случва в момента с високата смъртност на заболелите от коронавируса не е изключение.

„Наскоро четох един интересен анализ на списание International journal, според което в периода 2013-2017 г. от грип там са загинали 68 000 италианци. Сега от заболяването си отиват най-вече възрастни хора с тежка и разнообразна патология”, аргументира се пулмологът.

Той обясни, че рисковите групи са на хора не с ХОББ и астма, а със сърдечно-съдови заболявания и тези на централната нервна система – инфаркти, инсулти и сърдечна декомпенсация. Инфекцията засяга различни възрасти, но при групата под 50 тя се преодолява много по-лесно, а под 40 случаите са единични.

„Ако и друг път успешно сме се справяли с грипни заболявания, няма от какво да се страхуваме”, подчерта Костов. Той обясни, че лекарското съсловие, което се бори на първа линия със заболяването, не е защитено и каза, че в Китай са загинали 50 лекари, изключая медицински сестри и санитари и то при изключителните мерки за сигурност, които са им били осигурени.

„Пожелавам това общество да излезе по-единно и смело след тази криза”, каза на финала Костов.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    118 5 Отговор
    Много си прав , не всички са мишоци , повечето са охранени паткани (плъхове)!
  • 2 амат от гербери

    28 51 Отговор
    Тоз гербер въртипалачинков лекуващт само елита кво се обяснява на народа?Я да си ходи под полата на бойко.
  • 3 Стар

    37 9 Отговор
    "Старците се броят на есен!"
    В България годишно си отиват 100 000 човека. Ако на първи януари 2021 имаме 200 000 жътва, то значи на реколтата на КОВИТО е 100 000. По документи някой си отиват от пневмония други от пандемия: от стрес, липса на адекватни грижи, обездвижване, има и такива който ще скочат от балкона заради загуба на социални контакти. Тази сметка ще е валидна за всички държави и е елементарно да се прецени кой как се е справил.
    Как ще се отрази на раждаемоста??? Вариант пъри: седим в къщи и правим деца. Вариант втори: от стрес не можем да го вдигнем (в Ленинград при обсадата жените са загубили цикъл).
    Икономика и просперитет? Те не са приоритет! Живота!!! Просперитета ще се постигне отново, някога, някъде.

    Коментиран от #9

  • 4 Гост

    60 8 Отговор
    Хора гледайте предаването на Георги Любенов с професор Хинков...това което каза човека е ИСТИНАТА за ,,здравеопазването,, и за ИЗРОДИТЕ дето ,,дерат,, и убиват хората...Всичко друго е ,,пунта-мара,, както каза Боко Бьлгароубиец

    Коментиран от #6

  • 5 Пенсионер

    47 2 Отговор
    Ами, ако българите не бяха благ народ, щяха ли толкова да го крадат?

    Коментиран от #16

  • 6 Случаен

    29 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Да,прав си,затова от сутринта никьде не го отразяват...това е показателно:)Много рядко някой си позволява така да говори,защото хората може да се ,,усетят,,:(
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Активист на БСП

    18 12 Отговор
    На тоя му дадоха някакъв пост и се укроти !!!

    Коментиран от #10

  • 9 тариката

    30 2 Отговор

    До коментар #3 от "Стар":

    дано поне на тия дето оцелеят им дигнат пенсиите поне 20-30% иначе и те ще ритнат камбаната от глад и мизерия!
  • 10 Мдааа

    10 1 Отговор

    До коментар #8 от "Активист на БСП":

    ВСИЧКИ "опозоционери" това целят.
    Примери не хиляди ами стотици хиляди.
    Просто такъв е манталитета на това население, (не народ) на тази Територия.
    Нали знаете че ИСТИНСКИЯТ девиз на това население е - Всеки за себе си. А не краденият, на Кралство Белгия - Съединението прави Силата.
    И така вече 800 години.
  • 11 Бачо Киро

    26 3 Отговор
    В Италия на година умират по около 8 човека на 1000. У нас са 14.5, на второ място сме след Лесото ... Та сметнете си ако искате, при 85 милиона в Италия, колко хора умират за година. Айде, ще помогна, около 680000. Това прави по над 1860 на ден. Изведнъж в момента всеки де що умира е заради короната, а? Самите италианци потвърдиха многократно, че починалите 99.99% са с поне ЕДНО тежко заболяване. Пилците се броят наесен, но абсолютно се съмнявам смъртността за 2020 в Италия да се е дигнала .... Същата работа и у нас. По време на страх обаче се коват други работи, ще ги видите след "кризата" ...

    Коментиран от #12

  • 12 Не, мисля че грешите

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    Бачо Киро, смъртноста у нас не е ли 16,6 ?
    А в световен мащаб Само за 2020, до сега са починали 13 148 000 човека. А само днес, до сега 14 ч. и 27 мин. са починали 96 000 човека.
    Ето световната статистика в РЕАЛНО ВРЕМЕ https://www.worldometers.info/bg/
  • 13 Ганьо

    5 3 Отговор
    Който има уши да слуша и който има очи да гледа!

    Коментиран от #14

  • 14 Мдааа

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ганьо":

    Ако господ имаше очи, ако господ имаше уши, да ме чуе, да ме види, каква песна ке му запевам я.
  • 15 Брах ви лайката гербаджийска

    15 4 Отговор
    Хехее бастун, квича по боко а сега като го взеха в щабче и хоп обурна гъзеца ах боклуци всичко сте еднакви
  • 16 Не бе

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пенсионер":

    Не благ а робски народ бре папурчо .
    Страх ли те е да казваш това което мислиш.
    Та говориш с заобиколки.
  • 17 соросоидни кърлежи

    17 0 Отговор
    при нас няма да отидат 80-90 годишни,те се броят на пръсти, а най вече хора млади пенсионери,средна продължителност на живота в БГ сигурно 65-68години, а не както рекламират 74, като отидеш на гробище виждаш какво пише ,тук статистика не греши..

    Коментиран от #19

  • 18 Сънчо

    8 0 Отговор
    И при вас е така, докторе-моите почитания!Не всички са мишоци, но има големи мишоци.И аз също не съжалявам за думите си!
  • 19 Били

    6 0 Отговор

    До коментар #17 от "соросоидни кърлежи":

    За радост на Премиер и финансов министър, точно млади пенсионери ще си отидат.Няма да им тежат.
    Д-р Костов правилно изброи героите в това тежко време. Бих добавил продавачи на храни, доставчиците, хората от " Чистота", благодарение не тънем в боклуци. Шофьорите на тирове и камиони, автобуси.
  • 20 Jansen van der Strudel LokumBG youtube

    2 0 Отговор
    Велик си, професоре! Герой на нашето време! Не се продаде като онзи паркетен генерал с бръснатата кратуна! Да си жив и здрав!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове